Ruim honderd grienden dood op strand Nieuw-Zeeland

Redactie

Op een afgelegen strand in Nieuw-Zeeland zijn rond de 140 grienden gestorven. Bijna tweehonderd grienden spoelden eerder deze week aan. Natuurbeschermers en vrijwilligers hopen de dieren die nog in leven zijn weer in het water te krijgen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse natuurbescherming zaterdag gezegd.

De 198 grienden spoelden vrijdag aan op het strand van Farewell Spit, op het Zuidereiland. Geregeld spoelen daar walvissen en grienden aan, maar de afgelopen jaren zijn het er nooit zoveel geweest. Zo'n tachtig mensen zijn druk doende om de nog levende grienden nat te houden, zodat ze zaterdagavond bij hoogwater weer in zee kunnen worden geholpen. "We hebben een goede ploeg mensen en vanuit het hele land willen mensen komen helpen", aldus Andrew Lamason van de natuurbescherming.

De hoop is dat de levende grienden kunnen worden gered, maar Lamason waarschuwde dat het vaak voorkomt dat de dieren weer terugzwemmen en opnieuw aanspoelen. "Het is diep treurig, het zijn intelligente dieren. De pragmatische kijk op de zaak is dat het nu eenmaal de natuur is."

Omdat er zoveel grienden zijn gestorven is de grote vraag wat er nu met de karkassen moet gebeuren. Voorheen werden de dode dieren vaak in het zand begraven, maar gezien het grote aantal dode grienden is nog niet duidelijk of dat nu ook kan.