Geweld Oekraïne duurt onverminderd voort

Redactie

Ondanks het vredesakkoord dat donderdag werd gesloten duurt het geweld in het oosten van Oekraïne zaterdag onverminderd voort. In de buurt van de plaats Svitlodarsk hadden volgens verslaggevers van AP zware beschietingen plaats. Ook zagen ze grote hoeveelheden pantservoertuigen en raketlanceerinstallaties.

Svitlodarsk ligt op zo'n twintig kilometer van Debaltseve, een strategisch belangrijke plek waar militairen van het Oekraïense leger strijd leveren met pro-Russische separatisten. Volgens een woordvoerder van de rebellen mogen de militairen de stad niet verlaten. Wel krijgen ze de mogelijkheid zich over te geven.

De havenstad Marioepol werd zaterdagochtend zwaar bestookt. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen. Marioepol ligt aan de Zee van Azov en de vrees is dat de separatisten van plan zijn de stad in te nemen, om zo een landverbinding van Rusland naar het schiereiland de Krim tot stand te brengen.

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, plaatste zaterdag op Twitter satellietfoto's waarop Russische artilleriestukken bij de stad Lomoevatka te zien zouden zijn. Het Westen heeft Rusland ervan beschuldigd militairen en materieel naar de rebellen te hebben gestuurd, maar Moskou heeft dit herhaaldelijk ontkend.