Renners moeten wennen aan baan bij Parijs

De wielerbaan van Saint-Quentin-En-Yvelines is vanaf woensdag decor voor de wereldkampioenschappen baanwielrennen. De lokatie, een kilometer of 40 ten westen van Parijs, werd al gekozen toen de Franse hoofdstad nog in de race was om de Olympische Spelen van 2012 te organiseren. Die gingen naar Londen, maar de Franse wielerbond besloot alsnog het nationale trainingscentrum te verplaatsen van Parijs naar het stedelijk gebied nabij Versailles.

De 250 meter-baan heeft volgens de Nederlandse bondscoach René Wolff lange bochten en korte rechte einden. "Hij is bijna rond. Daar moeten we aan wennen." Vandaar dat de sprinters onder leiding van Wolff al sinds woensdag in Frankrijk verblijven. De wereldtitelstrijd begint met meteen de finales op de teamsprint, het onderdeel waarop Wolff zich met zijn sprinters specifiek richt.

Voor kwalificatie voor de Spelen van Rio wordt een klassement opgemaakt over de zes wereldbekerwedstrijden van dit seizoen en volgend seizoen en de twee EKs en WKs in die periode. Nederland moet bij de beste vijf Europese landen horen en kan in Saint-Quentin-En-Yvelines een belangrijke stap zetten, omdat op een WK meer punten te verdienen zijn.

De ruime bocht van de wielerbaan (WikiCommons/Lionel Allorge)
De ruime bocht van de wielerbaan (WikiCommons/Lionel Allorge)