Dode bij carnavalsdrama Ter Apel

In Ter Apel is een auto op een carnavalsoptocht ingereden, meldt de Groningse brandweer. Er zijn onder andere meerdere ambulances en een traumahelikopter ingezet.

Hierbij zijn minstens drie zwaargewonden gevallen. Een persoon is onder de praalwagen terechtgekomen.

Het is nog niet bekend of er nog meer slachtoffers zijn, evenals of er opzet in het spel is.

Vanwege het 50-jarig carnavalsjubileum in het Groningse dorp zijn er veel mensen op de been. Het is de grootste optocht ooit in Ter apel met 73 praalwagens.

Update 17.08

Volgens de Groningse politie is in de sporthal aan de Heemker Akkerstraat opvang voor betrokkenen geregeld. Ook slachtofferhulp zal hier aanwezig zijn.

Update 17.24

Het lijkt erop dat de automobilist onwel is geworden. Er is tenminste een dode te betreuren, er zijn vijf gewonden. Twee van de gewonden zaten in de auto.

Update 20.42

Het dodelijk slachtoffer betreft een 33-jarige vrouw uit Ter Apel. Onder de vijf gewonden zijn ook de ouders van het dodelijk slachtoffer. Zij raakten zwaar gewond. Het gaat om een 63-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Ter Apel. Daarnaast raakte nog een man uit het publiek gewond (identiteit onbekend). De andere twee gewonden betreft de inzittenden van de personenauto. De 81-jarige bestuurder uit Ter Apel is vermoedelijk onwel geraakt. Zijn 83-jarige vrouw liep bij het ongeval letsel in het gezicht op. Alle vijf gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen.

Verkeersspecialisten van de politie hebben op de onderzoekslocatie sporenonderzoek verricht. Ook is de technische staat van de auto onderzocht. Een analyse van de onderzoeksgegevens moet zekerheid geven over de toedracht van het ongeval. Tot nu toe lijkt het er sterk op dat het onwelworden van de bestuurder de oorzaak is van het noodlottige ongeval. Van opzet lijkt geen sprake.

De festiviteiten voor vanavond in Ter Apel zijn vanwege het vreselijke drama van vanmiddag afgelast. Dit is besloten na overleg tussen de carnavalsverenigingen De Bultruters en De Kloosterwiekers, gemeente Vlagtwedde, politie Noord-Nederland en Veiligheidsregio Groningen. We betreuren dit zeer, maar uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden is dit de enige juiste beslissing. De carnavalsverenigingen zullen zo snel mogelijk een regeling treffen voor de verkochte kaarten voor het feest van vanavond.