Viering Valentijnsdag minder populair

Het aantal Nederlanders dat Valentijnsdag commerciële onzin vindt, groeit met het jaar. Dat neemt niet weg dat naar schatting zo'n 2,9 miljoen mensen de dag der geliefden zaterdag vieren, aldus onderzoeksbureau Q&A. Vorig jaar waren dat er nog circa 2,95 miljoen en in 2013 ongeveer 3,1 miljoen.

Mensen die hun dierbare bloemen of sieraden geven, zijn volgens het economisch bureau van ING goedkoper uit dan vorig jaar. De prijzen van bloemen zijn gemiddeld 3 procent lager, die van sieraden als oorbelletjes en kettinkjes 4 procent. Dat laatste komt vooral door de daling van de zilverprijs. Zilver is op de wereldmarkt momenteel 14 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Een romantisch avondje uit is daarentegen duurder geworden. Kaartjes voor een concert, een toneelstuk of de bioscoop kosten nu gemiddeld 3 procent meer dan een jaar geleden. De geliefde verrassen met een etentje in een restaurant is nu 1 procent duurder dan vorig jaar. Ook chocola (1,3 procent) en geurtjes (1,4 procent) stegen in prijs, aldus het ING-bureau.