Rusland verrast V-raad met resolutie Oekraïne

Redactie

Rusland heeft vrijdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verrast met een resolutie over de crisis in het oosten van Oekraïne. Het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten en andere leden van de Veiligheidsraad Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd de separatisten in Oekraïne te steunen. Ingrijpen was echter niet mogelijk, omdat Rusland dreigde met een veto. Nu heeft Moskou echter steun gevraagd voor een eigen resolutie.

Rusland stuurde de resolutie vrijdag rond. In de tekst wordt steun uitgesproken voor de wapenstilstand die zondag van kracht moet worden. Alle strijdende partijen worden opgeroepen de wapens neer te leggen. Moskou spreekt zijn 'diepe zorgen' over de 'tragische gebeurtenissen' in Oost-Oekraïne uit en schrijft dat het conflict alleen op 'vreedzame wijze' kan worden opgelost. Diplomaten van de VN verwachten dat zondag, enkele uren nadat het staakt-het-vuren is ingegaan, wordt gestemd over de resolutie.

Vorig jaar diende Rusland ook al eens enkele resoluties in waarin werd opgeroepen tot een wapenstilstand, maar die kregen geen steun van de andere leden van de Veiligheidsraad vanwege de annexatie van de Krim door Rusland. De Verenigde Staten noemde een van deze resoluties, waarin onder meer werd aangedrongen op een humanitaire corridor, 'hypocriet'. In de resolutie die vrijdag werd rondgestuurd staat echter een verwijzing naar de 'soevereine en territoriale integriteit van Oekraïne', een uiterst belangrijke zinsnede volgens westerse diplomaten.

De strijd in Oekraïne heeft sinds april naar schatting al meer dan 5300 mensen het leven gekost. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor een 'bevroren conflict', dat nog tientallen jaren kan sluimeren.