Rusland komt met VN-resolutie over Oekraïne

Redactie

Rusland heeft vrijdagavond laat (lokale tijd) in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie ingediend over de situatie in Oekraïne. De resolutie komt overeen met het akkoord dat donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

Volgens het persbureau kan er mogelijk zondag worden gestemd over de resolutie, een paar uur nadat in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand ingaat.

De resolutie kan van groot belang zijn voor de mogelijke vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. In het Minsk-akkoord is amnestie afgesproken voor separatisten in Oost-Oekraïne. Dat leidde tot vrees dat vervolging naar aanleiding van de ramp onmogelijk zou zijn geworden. Een resolutie van de Veiligheidsraad uit juli 2014 verplicht lidstaden echter tot opsporing van de daders. Die resolutie vormt de basis achter garanties van Oekraïne aan Nederland dat vervolging ondanks het Minsk-akkoord mogelijk blijft.

Een nieuwe resolutie zou dat kunnen veranderen. Maar passages over amnestie met betrekking tot de ramp zouden gezien het veto-recht van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk vermoedelijk kansloos zijn. Dat zou omgekeerd echter kunnen betekenen dat Rusland moet inbinden met de interpretatie dat het Minsk-akkoord geen amnestie verleent met betrekking tot de vliegramp, en dat de eerdere resolutie dus onverminderd van kracht blijft.

Sommige experts zijn echter somber. Advocaat Gert Jan Knoops sluit niet uit dat verdachten hoe dan ook met succes een beroep op de amnestieclausules uit het Minsk-akkoord kunnen doen.