EK judo niet in Glasgow vanwege sponsordeal met UFC

Boris (borisz)

De Europese kampioenschappen judo zullen dit jaar in april niet in Glasgow plaatshebben, wat oorspronkelijk wel de bedoeling was. De Europese judobond EJU heeft de organisatie van het toernooi van de Britse judobond BJA afgenomen omdat de bond een sponsordeal wilde aan gaan met de UFC, grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld.

Volgens de EJU wilde de BJA een sponsorovereenkomst aan gaan die niet paste bij de waarden van de EJU. De Europese judobond heeft de Britse bond diverse malen gewaarschuwd dat deze deal onacceptabel is voor de EJU. 

Volgens een statement van de UFC wilde de internationale judobond niet dat een organisatie voor andere vechtsporten het judo sponsort. UFC wilde door de sponsoring van dit evenement het judo onder de aandacht brengen van een nieuw publiek. De UFC zou via de British Combat Sports Federation gaan helpen met de branding, marketing en promotie van het EK. "Het is teleurstellend om te zien dat de EJU niet de voordelen van de samenwerking in kan zien", aldus David Allen senior manager van UFC EMEA. 

Bij de EK in Glasgow, die van 9 tot en met 12 april gehouden zouden worden, waren belangrijke punten te verzamelen voor de kwalificatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Europese bond gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe organisator. De Nederlandse judobond heeft via Twitter aangegeven interesse te hebben in de organisatie. De bond gaat onderzoeken of het evenement in april in Nederland kan worden gehouden.