'Geheime brieven VS en Iran over gezamelijke strijd tegen IS'

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft onlangs in het geheim een brief gestuurd naar de Amerikaanse president Barack Obama, meldde The Wall Street Journal (WSJ) vrijdag. De krant baseert zich op een Iraanse diplomaat. De geestelijk leider reageert op een brief die Obama in oktober naar Khamenei zou hebben gestuurd.

Obama zei daarin dat een gezamelijke strijd van de VS en Iran tegen Islamitische Staat mogelijk was, maar dan moesten er wel afspraken gemaakt worden over het nucleaire programma van Iran, stelt de diplomaat. Die noemt de brief van de ayatollah verder 'respectvol', maar concerete afspraken zouden er niet zijn gemaakt.

Het Witte Huis wilde, weinig verrassend, niet ingaan op het bericht. De gesprekken over het nucleaire programma van Iran zijn nog gaande, en er moet voor juli een akkoord zijn.

Als de informatie van de WSJ klopt, kan het een aardverschuiving in de betrekkingen inluiden. Tevens zou het de weigering van Obama verklaren om in te gaan op oproepen van zowel het Congres als Israël om nieuwe sancties tegen Teheran. Ook zou het erop duiden dat het sjiitische Iran zo ernstig bezorgd is over de soennitische terroristen van IS naast de deur, dat het zelfs bereid is om samen met de 'grote Satan', de VS, ten strijde te trekken. Een van de gestelde doelen van IS is het uitroeien van het sjiisme in de regio.