FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 januari 2015

PSG schorst vakantiegangers Cavani en Lavezzi

Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi zijn door hun club Paris Saint-Germain disciplinair geschorst omdat ze te laat zijn teruggekeerd van vakantie. De Uruguayaan en de Argentijn waren met kerst teruggereisd naar hun vaderland, maar kwamen vier dagen later dan afgesproken terug. "Dat vind ik onacceptabel", aldus trainer Laurent Blanc.

Cavani en Lavezzi mogen een week lang niet met de groep meetrainen. Daarnaast worden ze voor het bekerduel met Montpellier (maandag) en de competitiewedstrijd tegen SC Bastia (zaterdag) niet opgenomen in de wedstrijdselectie. Ook kregen beide spelers een boete, waarvan de hoogte niet bekend werd gemaakt.

Hoewel Cavani privéomstandigheden aandroeg voor zijn te late terugkeer, kende Blanc geen genade. "Dit zijn dingen waar ik altijd voor vrees", zei de voormalig verdediger. Hij doelde daarmee op de scheve verhoudingen die in de selectie kunnen ontstaan als hij het zou accepteren. "Ik ben hier echt verschrikkelijk boos over."

Tafeltennisster Li Jiao wint Masters

Li Jiao heeft zondag in Leiden het Masterstoernooi tafeltennis gewonnen, voor de zevende keer in haar carrière. De Nederlandse favoriete, die binnenkort 42 wordt, versloeg Kim Vermaas in de finale. Dat vergde slechts vier games: 11-5, 11-4, 11-6, 11-3.

Juniore Vermaas had verrassend de eindstrijd bereikt ten koste van Ana Gogorita (4-3). Li had in de halve finale ook geen enkele moeite met Carla Nouwen (4-0).

Van Wolfswinkel na verlenging verder in Franse beker

Saint-Etienne heeft zondag voor eigen publiek met moeite de volgende ronde van de Coupe de France bereikt. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel had een verlenging nodig om zich van AS Nancy te ontdoen. Franck Tabanou zorgde halverwege de eerste helft van de extra tijd voor de bevrijdende treffer.

Van Wolfswinkel maakte de verlenging tegen Nancy, uitkomend op het tweede niveau in Frankrijk, niet mee. De Nederlandse spits werd een kwartier voor tijd gewisseld. Door de overwinning schaart Saint-Etienne zich bij de laatste 32 ploegen.

Maarten Stekelenburg plaatste zich met AS Monaco ook bij de laatste 32. De oud-doelman van Ajax, in de competitie tweede keeper achter Danijel Subasic, hield zijn doel schoon tegen Olympique Nîmes, de nummer zeventien van de Ligue 2. Het werd 2-0 voor de Monegasken.

Hardrijder klapt tegen paal na achtervolging

Een 30-jarige man uit Staphorst is zaterdagavond tijdens zijn vlucht voor de politie tegen een paal geknald. Hij liep een hoofdwond op door de klap. Op het bureau bleek hij dubbel zoveel te hebben gedronken als wat mag. Hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.

De man viel agenten in Staphorst op, omdat hij erg hard reed. Hij haalde op sommige plekken in de bebouwde kom 100 kilometer per uur en op de snelweg A28 liep zijn snelheid op tot boven de 200. Stoptekens van achtervolgende agenten negeerde hij, aldus de politie zondag.

Een andere politieauto die te hulp was geschoten, werd op enig moment als blokkade midden op de weg neergezet, maar de snelheidsduivel wist eromheen te rijden en vloog uiteindelijk uit de bocht en eindigde tegen de paal.

Toespraak burgemeester via Dubsmash

Burgemeester Bert Blase van Vlaardingen heeft dit jaar op een actuele en hippe manier de bevolking van zijn gemeente toegesproken: met een dubsmash. Daardoor hoor je zijn stem die een aangepaste versie van zijn nieuwjaarstoespraak uitspreekt, maar wordt die door een vrouw geplaybackt.

Een dubsmash is een filmpje gemaakt via een app waarmee je film- en muziekquotes kunt playbacken. De vaak hilarische video-selfie kun je vervolgens gelijk via Facebook en Whatsapp delen met vrienden.

In dit geval vroeg burgemeester Blase de Vlaardingse Cherraine Hollenberg deze dubsmash te maken. De video werd ingesproken bij Omroep Vlaardingen en is onder meer te zien op videokanaal Youtube. Een woordvoerster van de gemeente zei zondagavond dat de burgemeester hoopt op deze manier ook een andere doelgroep dan de gebruikelijke aan te spreken.

Hollenberg is geen onbekende voor volgers van het fenomeen dubsmash. Haar dubsmashes op Youtube onder de naam Miss Spongebob Onesie zijn al veel bekeken.

Met dank aan Freako hier het filmpje.

Politie vist zatlap uit sloot

Een 64-jarige man uit de gemeente Kapelle heeft de politie in Kruiningen zaterdagavond aardig beziggehouden. Aan het begin van de avond werd hij aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat. Omdat hij vier keer zoveel had gedronken als is toegestaan moest hij zijn rijbewijs inleveren. Ook kreeg hij een rijverbod.

Even later moesten agenten de man met auto en al uit een sloot vissen. Hij was weer gaan rijden en in het water terechtgekomen.

Agenten hebben hem vervolgens mee naar het bureau genomen.

Van Gaal: "Goede feestdagen gehad."

Hij vreesde vooraf het ergste, maar achteraf is Louis van Gaal best tevreden over het drukke speelschema dat zijn ploeg Manchester United tijdens de feestdagen had. United speelde weliswaar twee keer gelijk in de competitie, maar liep wel in op de koplopers Chelsea en Manchester City en bereikte zondag ook nog de vierde ronde van de FA Cup.

"Ik ben blij dat we de feestelijke periode hebben overleefd", gaf Van Gaal aan. "Ik had een smalle selectie tijdens de laatste wedstrijden. Daardoor kon ik weinig wisselen. Maar we lopen in op de kop en we zijn een ronde verder in de beker. Wat kan ik meer wensen als trainer."

Het gat met koppositie bedraagt nu negen punten. "Dat is niet zoveel, acht is zelfs al minder", doelde de coach op de hoop dat zijn ploeg de achterstand steeds iets kan verkleinen. Door de 2-0-zege op Yeovil Town doet United ook nog mee om de winst van de FA Cup. "We willen die titel pakken. Mijn fantastische assistent (Ryan Giggs) vertelde me dat we deze beker al elf jaar niet hebben gewonnen. Maar de competitie is het belangrijkst."

PEC Zwolle huurt Becker van Ajax

Sheraldo Becker maakt het voetbalseizoen af bij PEC Zwolle. De nummer drie van de eredivisie huurt de 19-jarige buitenspeler van landskampioen Ajax. Becker speelde tot dusver alleen in Jong Ajax. Daar kwam hij in vijftien wedstrijden tot vier doelpunten.

Becker voegt zich dinsdag bij de Zwollenaren, die op trainingskamp zijn in Zuid-Afrika. Het contract van de Amsterdammer bij Ajax loopt nog tot medio 2017. Becker kwam in 2004 bij de jeugdopleiding van Ajax.

Chelsea verder in FA Cup, Arsenal verslaat Hull City

Arsenal heeft zondag de pijnlijke nederlaag in de competitie tegen Southampton op nieuwjaarsdag (2-0) van zich afgeschud. De Gunners versloegen op eigen veld Hull City in de derde ronde van de FA Cup met 2-0.

Arsenal speelde tegen Southampton erg slordig en maakte veel te veel fouten. Dat was tegen Hull zondag een heel ander verhaal. De Londenaren waren de bovenliggende partij en kwamen met name via Alexis Sánchez vaak gevaarlijk voor het doel van keeper Steve Harper. Het was echter centrale verdediger Mertesacker die de ban brak. Hij kopte na twintig minuten raak uit een hoekschop.

Sánchez verdubbelde vlak voor tijd de marge. De Chileen schoot hard raak. Theo Walcott was toen net gewisseld. De Engelsman, lang geplaagd door blessures, stond voor het eerst sinds 4 januari 2014 weer in de basis bij Arsenal. Precies een jaar geleden scheurde hij de voorste kruisband in zijn linkerknie.

Het duel in Londen was een herhaling van de finale van de FA Cup van vorig seizoen. Toen won Arsenal na verlenging met 3-2.

Chelsea heeft zondag zonder al te veel moeite de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De koploper van de Premier League versloeg op eigen veld Watford met 3-0. De doelpunten vielen allemaal na rust en kwamen op naam van Willian, Loïc Rémy en Kurt Zouma.

De nummer vijf van het Championship (tweede niveau) streed een oneerlijke strijd tegen de miljoenenformatie uit Londen. Chelsea trad niet eens in de sterkste opstelling aan. In de slotfase maakte Nathan Aké zijn rentree na een hamstringblessure. De jonge Nederlandse verdediger verving tien minuten voor tijd de ervaren spits Didier Drogba.

ECB redt het niet met opkopen staatspapier

Economen zijn sceptisch over de verwachte maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie en economische groei aan te jagen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT) zondag op basis van een rondgang langs 32 deskundigen uit verscheidene Europese landen, veelal werkzaam in de financiële sector.

Veruit de meeste economen die FT heeft ondervraagd, verwachten dat de ECB nog dit jaar begint met het opkopen van staatsschulden om de economie een impuls te geven. De centrale banken in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië deden dat eerder ook al om hun economieën te stimuleren.

De kenners zijn het er echter ook over eens dat deze maatregel alleen de eurozone niet sneller uit de crisis zal helpen. Zij verwachten dat ook met het opkopen van staatspapier door de ECB de groei en inflatie nog geruime tijd laag blijven, aldus FT.

'Griekse terrorist beraamde aanval op gevangenis'

De zaterdag opgepakte Griekse terrorist Christodoulos Xiros beraamde een aanval op de Korydallos-gevangenis in Athene, vermoedelijk om veroordeelde kameraden te bevrijden. Dat zegt de Griekse politie.

Xiros werd zaterdag ingerekend nadat hij vorig jaar niet van verlof was teruggekeerd. Op zijn schuiladres vond de politie aantekeningen over het ongemerkt benaderen en weer weg komen van de gevangenis in een westelijke buitenwijk van Athene. In de woning werden ook vuurwapens, explosieven en raketwerpers gevonden.

Xiros zat een gevangenisstraf van zes keer levenslang en een keer 25 jaar uit voor zijn aandeel in de marxistische terreurgroep 17 November. Die vermoordde tussen 1975 en 2000 23 mensen, onder wie politici, zakenlieden en Britse, Turkse en Amerikaanse diplomaten en militairen. Xiros liep zaterdagmiddag tegen de lamp in Anavyssos, een voorstad ten zuidoosten van Athene.

Van der Poel zegeviert in Leuven

Mathieu van der Poel heeft zondag de veldrit in Leuven op zijn naam gebracht. De Nederlandse renner kwam solo als eerste over de finish. De Belgen Tom Meeusen en Kevin Pauwels eindigden als tweede en derde.

Van der Poel reed halverwege de wedstrijd lek. Maar hij slaagde er toch in weer aansluiting te vinden bij de koplopers. Niet veel later plaatste hij een aanval en sloeg al snel een gaatje. Zijn overwinning kwam daarna niet meer in gevaar. Corné van Kessel werd achtste. Lars van der Haar deed niet mee.

Bij de vrouwen was er eveneens Nederlands succes. Sabrina Stultiens bleef de Belgische vrouwen Ellen Van Loy en Jolien Verschueren voor. Voor de veldrijders staat komende zondag de nationale titelstrijd op het programma.

Van Ruijven Nederlands kampioene shorttrack

Lara van Ruijven is zondag Nederlands kampioene shorttrack geworden. Zij won de afsluitende superfinale over 3000 meter en loste daarmee Suzanne Schulting af aan kop van het klassement. De jonge Friezin werd tweede op de slotafstand en tweede in het eindklassement.

Rianne de Vries sloot het NK af als derde. Bij de mannen ging de titel naar een oppermachtige Sjinkie Knegt, die alle afstanden won.

Olympiakos wint zonder Afellay

Olympiakos Piraeus heeft zondag in de Griekse Super League met 2-1 gewonnen van Platanias, zonder Ibrahim Afellay. De Nederlandse international, die wordt gehuurd van FC Barcelona, behoorde zelfs niet tot de wedstrijdselectie. Dat versterkte het vermoeden dat Olympiakos niet met hem doorgaat.

Konstantinos Mitroglou maakte de winnende treffer ruim een kwartier voor tijd. Door de zege verkleinde de nummer twee van de ranglijst de achterstand op PAOK Saloniki weer tot één punt. De koploper won zaterdag met 3-2 van Panionios. Hedwiges Maduro maakte de 2-2.

Babel trefzeker, Galatasaray wint Turkse topper

Ryan Babel was zondag trefzeker voor zijn Turkse club Kasimpasa. De Nederlandse aanvaller had met zijn doelpunt in de 78e minuut een aandeel in de ruime zege op Erciyesspor. Kasimpasa won de wedstrijd met 5-2. Babel tekende voor de 4-1. Hij kreeg in de wedstrijd in 35e minuut ook een gele kaart. Ezequiel Scarione maakte twee doelpunten voor Kasimpasa.

Galatasaray heeft de topper in de Süper Lig tegen Besiktas gewonnen. De ploeg van Wesley Sneijder versloeg de thuisploeg in het Atatürk Stadion met 2-0. Felipe Melo opende de score vlak na rust. Burak Yilmaz besliste in de slotminuut het duel.

Door de zege nestelt Galatasaray zich in punten naast Besiktas. Beide ploegen hebben 35 punten na zestien wedstrijden. Koploper Fenerbahçe, dat zaterdag al met 2-0 won van Istanbul Basaksehir, heeft één punt meer.

Sneijder werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald. Besiktas speelde toen al bijna twintig minuten met tien man na een rode kaart voor Veli Kavlak.

Stacey snelste in eerste Dakar-etappe

Hans Stacey is de Dakar Rally 2015 goed begonnen. De oliehandelaar uit Best heeft met zijn Iveco de eerste etappe op zijn naam geschreven. Na de 175 kilometer lange proef tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz had de Nederlander 35 tellen voorsprong op landgenoot Marcel van Vliet.

Van Vliet pakte in het begin van de etappe met de MAN de leiding, maar in het slot sloeg Stacey toe. De Tsjechen Martin Kolomy (Tatra) en Ales Loprais (MAN) werden op 47 seconden gedeeld derde. Een knappe vijfde plaats was er voor Martin van den Brink met zijn gloednieuwe Renault. Wuf van Ginkel werd op bijna twee minuten achtste.

Dit was een plaats beter dan Iveco-coureur Gerard de Rooy. De Nederlander verloor tijd omdat hij klem zat achter de Kamaz van de winnaar van vorig jaar Andrey Karginov. De Rus leverde vandaag ruim drie minuten op Stacey in.

Morgen rijden de coureurs van Villa Carlos Paz naar San Juan. De motoren, quads en auto's leggen dan een getimede proef van 518 kilometer af. De vrachtwagens rijden 331 kilometer.

Stacey werd voor de start van de Rally al aangemoedigd door de fans (Pro Shots/Dppi)
Stacey werd voor de start van de Rally al aangemoedigd door de fans (Pro Shots/Dppi)

Runescape-speler geeft gigantische fooi aan pizzabezorger

De afgelopen kerst kon voor pizzabezorger Charlie McCormick waarschijnlijk niet meer stuk. Toen hij nietsvermoedend aan de deur kwam om een pizza te bezorgen bij twitch-streamer Joey DeGrandis, werd hij verrast met een fooi van maar liefst 1230 dollar.

Joey DeGrandis is bekend onder zijn username 07ScapeSkiller op twitch, waar hij zijn geld verdient met het spelen van de MMO Runescape. DeGrandis liep al langer met het plan rond, maar besloot het pas echt uit te voeren toen hij 3000 volgers had gekregen op Twitch tijdens een 18 uur durende gamemarathon.

DeGrandis belde de pizzaria Jet's waarin hij specifiek vroeg om een pizzabezorger die het geld goed kon gebruiken. Dat bleek dus McCormick te zijn, wiens moeder was overleden in September. Tegelijkertijd riep DeGrandis zijn volgers op om geld te doneren voor de pizzabezorger, en met succes: 630 dollar werd gedoneerd, wat opliep tot uiteindelijk 1230 dollar wat na afloop nog aan McCormick is gestuurd.

DeGrandis heeft gezegd dat hij dergelijke acties nog een keer gaat uitvoeren voor mensen die de hulp goed kunnen gebruiken.

Joey DeGrandis
Runescape-speler geeft gigantische fooi aan pizzabezorger

FOK! sportfoto-onderschrift week 1

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Blatter bewijst dat zijn handen schoon zijn."

De opgave van deze week:

ls laatste foto van dit jaar duiken we voor een keertje in de archieven. Hier zien we Edwin van der Sar op een trainingskamp van Ajax in 1990 terwijl hij belaagd wordt door handtekeningenjagers, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jeroen Van Bergen)
ls laatste foto van dit jaar duiken we voor een keertje in de archieven. Hier zien we Edwin van der Sar op een trainingskamp van Ajax in 1990 terwijl hij belaagd wordt door handtekeningenjagers, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jeroen Van Bergen)

Valencia verrast Real Madrid

Valencia had het kalenderjaar 2015 niet beter kunnen beginnen dan het zondag deed. De ploeg van trainer Nuno versloeg op eigen veld koploper Real Madrid met 2-1. Dat betekende voor de Madrilenen pas de derde nederlaag in het seizoen. De overige dertien wedstrijden werden gewonnen.

Real, dat 20 december nog het WK voor clubs won, kwam wel op voorsprong. Cristiano Ronaldo tekende voor zijn 26e treffer in vijftien wedstrijden. De Portugees benutte een strafschop. Valencia kwam in de tweede helft langszij via Antonio Barragán. De Argentijn Nicolás Otamendi bezorgde zijn ploeg na ruim een uur spelen zelfs de winst.

Door de nederlaag kan FC Barcelona later op zondag de kop overnemen van Real. Dan moet Barça winnen van Real Sociedad. Real Madrid heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Valencia klimt door de zege naar de vierde plaats.

Ed Boon trollt Mortal Kombat-fans met Kung Lao 'trailer'

Het is inmiddels bekend dat Mortal Kombat-bedenker Ed Boon graag een loopje neemt met zijn fans. Ook gisteren waren fans slachtoffer van een van zijn grappen, toen zij eisten dat er een trailer voor Kung Lao onthuld zou moeten worden.

Het finse gamesblad Pelaaja had een primeur met een review van Mortal Kombat X, waarin onmiskenbaar de monnik Kung Lao te zien is, ook al ziet hij er wat ouder en grijzer uit. Dit kwam als een grote verrassing voor fans, aangezien Kung Lao sterft in de vorige Mortal Kombat, die uitgebracht is in 2011.

Kung lao

De onthulling zorgde voor een stortvloed aan reacties op het twitteradres van Boon, waarin fans afvroegen of ook Kung Lao een trailer zou krijgen zoals ook Raiden die gekregen had. Toen Boon werd geconfronteerd met een scan van het desbetreffende artikel reageerde hij met 'uuh... geef me een minuutje.' Het resultaat mag er wezen:

Kung lao treailer

Mortal Kombat X komt op 14 april 2015 uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

CBS: 15 procent van de boeren is single

In Nederland zijn relatief weinig boeren zonder een partner. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag openbaar maakte, blijkt dat in 2013 vijftien procent van de Nederlandse boeren tussen de 20 tot 65 jaar vrijgezel was. Bij de overige werkzame personen was dat meer dan 25 procent.

Volgens het CBS hebben boeren met grote bedrijven vaker een partner dan boeren met kleine bedrijven. De meeste boeren zonder partner zijn te vinden in de Noordoostpolder en het zuidwesten van Friesland.

Bij de overige mensen met werk is 27 procent van de mannen alleenstaand tegenover 25 procent van de vrouwen. "Hiermee zijn de boeren en boerinnen in ons land duidelijk minder vaak vrijgezel dan in de meeste andere beroepsgroepen", concludeert het bureau.

Overboeking Amsterdam geen fout, maar fraude

De gemeente Amsterdam wil via de rechter een bedrag van 28.650 euro terugkrijgen, dat ten onrechte was overgemaakt. Een woordvoerster van de gemeente zei zondag dat het bedrag niet was overgemaakt door een fout bij het overboeken, maar als gevolg van factuurfraude.

De zaak is in januari vorig jaar al aan het licht gekomen en dient donderdag voor de rechter. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de raad vorig jaar mei schriftelijk over de kwestie geïnformeerd.

Diverse media meldden zaterdag dat een Brabander weigerde in totaal 186 duizend euro terug te geven aan Amsterdam, omdat er door de gemeente een fout was gemaakt. Maar de gemeente liet zondag weten dat Amsterdam het slachtoffer was geworden van factuurfraude. In de zaak zijn vijf verdachten aangehouden. Een van hen was een stagiair die bij de gemeente werkte.

De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186 duizend euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer veranderde. Daarna legde de stagiair de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen. Naast de stagiair zijn de vervalser en de tussenpersoon aangehouden. Ook zijn twee mensen aangehouden, die hun bankrekening ter beschikking hadden gesteld.

De zaak kwam aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde. De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al veertigduizend euro opgenomen. Later kon in een woning van een medeverdachte nog 11.350 euro in beslag worden genomen. De gemeente Amsterdam eist de resterende 28.650 euro ook terug.

Steam krijgt ingebouwde fps-teller

Steam krijgt een ingebouwde framerate-teller. Hiermee kun je tijdens het spelen zien op hoeveel frames per seconde de game draait, zonder dat je third party software op de achtergrond hoeft te draaien.

Momenteel is de functie alleen nog beschikbaar in de Steam Client-bèta. Om de bèta te activeren ga je naar Settings -> Account en kies je voor Steam Beta Update. Om vervolgens de fps-teller te activeren, ga je naar Settings -> In-Game -> en vink je "Show in-game frames/sec" aan. Als je daarna een game opstart, zal de framerate linksboven in de hoek van het scherm verschijnen.

Zoals bij de meeste bèta-versies van Steam is het aannemelijk dat ook deze functie binnenkort wordt uitgerold voor alle gebruikers.

The Hobbit leidt opnieuw

The Hobbit: The Battle of the Five Armies heeft opnieuw een goed weekend achter de rug in de VS. BoxOfficeMojo meldt opnieuw een flinke opbrengst voor de film van regisseur Peter Jackson.

De opbrengst wereldwijd valt ook bij lange na niet tegen. Tot nu toe is er bijna 700 miljoen binnengekomen voor de fantasyfilm.

Ook Unbroken van Angelina Jolie doet het nog steeds erg goed in de VS. Het oorlogsdrama wist tijdens de feestdagen bijna 100 miljoen dollar binnen te halen. De sprookjesmusical Into The Woods was tot nu toe alleen te zien in de VS, maar breidt zich nu langzaam uit over de wereld en wist ook ongeveer 100 miljoen zover op te halen.

De top 3 van dit weekend in de VS is nu als volgt:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies 21,9 miljoen dollar (678 miljoen tot nu toe)
Into the Woods 19,1 miljoen dollar (97 miljoen tot nu toe)
Unbroken 18,5 miljoen dollar (95 miljoen tot nu toe)

Unbroken is vanaf donderdag in Nederland te zien en Into the Woods is vanaf 29 januari te bewonderen.

Southampton op herhaling tegen Ipswich Town, Man Utd. verslaat Yeovil

Southampton is er zondag niet in geslaagd in één wedstrijd de volgende ronde van de FA Cup te bereiken. De ploeg van trainer Ronald Koeman kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen Ipswich Town. Een tweede wedstrijd, op 14 januari in Ipswich, moet de beslissing gaan brengen.

Southampton kwam op eigen veld verrassend op achterstand tegen de club uit het Championship (tweede niveau). Darren Ambrose zette de gasten in de negentiende minuut op 0-1. De Fransman Morgan Schneiderlin bracht de stand na ruim een halfuur in evenwicht. Southampton drong daarna wel aan op de winst, maar wist niet meer te scoren.


Manchester United heeft zondag zonder groots te spelen de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De ploeg van Louis van Gaal won met 2-0 van het nietige Yeovil Town. Ander Herrera en Ángel Di María zorgden voor de doelpunten.

Van Gaal had zijn spelers in aanloop naar het duel met de club uit de League 1 (derde niveau) gewaarschuwd voor onderschatting. Met de inmiddels beroemde quote 'the death or the gladiolis' verwees hij naar het gevaar dat in dergelijke wedstrijden bestaat voor een vroege uitschakeling.

Die waarschuwingen waren kennelijk niet aangekomen bij de voetballers. Yeovil was meer op helft van Manchester te vinden dan andersom. De thuisploeg verprutste de geboden kansen echter en via Herrera (64e minuut) en invaller Di María (90e minuut) trok ManUnited toch nog aan het langste eind.


James Milner heeft zijn club Manchester City zondag voor een blamage behoed in de FA Cup. De medekoploper in de Premier League kwam op eigen veld verrassend op achterstand tegen Sheffield Wednesday, de nummer tien van het Championship. Twee doelpunten van Milner zorgden ervoor dat City alsnog won: 2-1.

De gasten uit Sheffield kwamen na een kwartier spelen op voorsprong. De Oostenrijker Atdhe Nuhiu rondde een fraaie counter af met een schot buiten bereik van doelman Willy Caballero. Glenn Loovens stond het hele duel in de defensie bij Sheffield. Hij hield lang stand met zijn ploeggenoten, maar in de 65e minuut zorgde Milner voor de 1-1. Daar leek het bij te blijven, maar in de 92e minuut zorgde de Engelsman er alsnog voor dat City geen tweede wedstrijd nodig had om zich te plaatsen voor de vierde ronde van het bekertoernooi.


Uitslagen derde ronde FA Cup - zondag 4 januari 2015

Dover Athletic (5) 0–4 Crystal Palace (1)
Sunderland (1) 1–0 Leeds United (2)
Queens Park Rangers (1) 0–3 Sheffield United (3)
Aston Villa (1) 1–0 Blackpool (2)
Manchester City (1) 2–1 Sheffield Wednesday (2)

Southampton (1) 1–1 Ipswich Town (2)
Stoke City (1) 3–1 Wrexham (5)
Yeovil Town (3) 0–2 Manchester United (1)
Chelsea (1) 3–0 Watford (2)

Prince Jackson zet de bloemetjes buiten

De zeventienjarige Prince Jackson heeft zich met het geld van zijn overleden vader Michael een heel luxe lifestyle aangemeten. NY Post dook in het leven van de oudste zoon van de overleden popster.

Prince is nauwelijks meer thuis bij zijn grootmoeder Katherine te vinden. In plaats daarvan houdt hij er meerdere vriendinnetjes op na, neemt liedjes op met zijn nieuwe vriend Justin Bieber en koopt peperdure sieraden. "Bij zijn familie kan Prince niet terecht, die zijn druk met hun eigen zaken en hebben geen tijd voor hem", vertelt de bron.

Prince is samen met zijn zus Paris en jongste broer Blanket erfgenaam van het fortuin van Michael, dat wordt geschat op 1 miljard dollar. Hij krijgt elke maand een toelage van 66.000 dollar. Dat weet hij zonder problemen uit te geven tijdens het stappen in Hollywood, het onderhouden van vriendinnetjes en het rondreizen over de wereld, aldus de bron.

Een nieuwe vriend van de tiener is Justin Bieber, die ook in Calabasas woont. Samen staan ze onder de invloed van bokser Floyd 'Money' Mayweather Jr., die een paar jaar terug is veroordeeld voor het mishandelen van een ex. De bokser geeft hen advies over vrouwen. Mayweather zou de drijvende kracht zijn achter de liedjes die Prince en Justin samen opnemen. Er zou zelfs een album in de maak zijn van het duo.

De familie hoopt dat Prince's lifestyle en het daten met meerdere meiden tegelijk hem niet in de problemen zal brengen.

Verdachte doodgestoken Tilburger is huisgenoot

De 22-jarige man die onlangs is opgepakt voor een fatale steekpartij in Tilburg, is een huisgenoot van het 23-jarige slachtoffer. De politie maakte dat zondag bekend. Het slachtoffer is, zo blijkt uit onderzoek, door geweld om het leven gekomen.

Hij werd op nieuwjaarsdag hevig bloedend op straat gevonden. Hulp mocht niet meer baten; de man overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Hij was in zijn borst gestoken. Over de toedracht is nog niets bekend.

De verdachte is op 1 januari aangehouden in Den Bosch. Hij is gehoord en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Aanslag op Somalische elitetroepen

Bij een zelfmoordaanslag op een konvooi Somalische elitetroepen in Mogadishu zijn zondag zeker vier mensen om het leven gekomen. De dader reed met een auto vol explosieven in op het konvooi dat op de weg naar het vliegveld reed. Volgens een woordvoerder van de politie waren de meeste slachtoffers voorbijgangers.

De troepen van de Alpha Groep zijn een door Amerikanen opgeleid onderdeel van de Somalische inlichtingendiensten. Ze voeren vaak operaties uit tegen extremisten in Somalië.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar zij lijkt het werk te zijn van de extremistische groep Al-Shabab. De aanslag komt enkele dagen nadat het hoofd van de inlichtingendienst van Al-Shabab, Abdishakur Tahlil, werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval.

Bergsma klopt Van Ham en wordt kampioen op marathon

Schaatser Jorrit Bergsma heeft op de kunstijsbaan in Kardinge de nationale titel op de marathon gepakt. De olympisch kampioen op de 10.000 meter dankte zijn zege aan een knappe vlucht samen met Marcel van Ham, die tweede werd. Het brons ging naar Gary Hekman.

Bergsma sloeg zijn slag halverwege de koers toen hij samen met Van Ham ontsnapte aan de aandacht van het peloton en er zelfs in slaagde om een ronde voorsprong te pakken op de rest. Van Ham kon in de wedstrijd Bergsma alleen maar volgen en kwam niet op kop. Bergsma moest al het werk doen.

Toen Hekman de sprint van het peloton had gewonnen, mochten Bergsma en Van Ham in een rechtstreeks duel uitmaken wie er Nederlands kampioen zou worden. In de laatste ronde bleek Bergsma een maatje te groot voor Van Ham. Het was voor de Fries zijn eerste nationale marathontitel op het kunstijs. Op natuurijs werd hij al twee keer Nederlands kampioen. 

Al-Attiyah pakt dagzege in Dakar, Nederlanders sterk

Nasser Al-Attiyah heeft de eerste etappe in de Dakar Rally 2015 bij de auto's gewonnen. De Qatarees bleef in de 170 kilometer lange proef tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz zijn naaste achtervolger en Mini-teamgenoot Orlando Terranova 22 tellen voor. Derde op iets meer dan een minuut werd Robby Gordon met de Hummer.

Voor titelverdediger Nani Roma lijkt de wedstrijd al voorbij te zijn voor deze begonnen is. De Spanjaard heeft motorische problemen met zijn Mini en staat vroeg in de proef al stil.

De Nederlanders verging het heel wat beter. Bernhard ten Brinke leek lang onderweg naar een stunt en een podiumplaats, maar vond zich met de Toyota uiteindelijk terug op een uitstekende zevende positie, minder dan twee minuten achter Al-Attiyah. Erik van Loon deed het met de Mini ook zeer goed met een negende plaats, op iets meer dan twee minuten achter de Qatarees. De andere landgenoten verloren meer tijd.

Leerlingen basisschool bestolen van tablets

De leerlingen van openbare basisschool De Tweesprong in Breda moeten het vanaf maandag een tijdje doen zonder tablets. Boeven hebben tijdens een inbraak in de kerstvakantie 52 van de tablets gestolen die in de lessen werden gebruikt.

De politie heeft nog niemand aangehouden, maar weet wel dat de daders binnen zijn gekomen via de achterkant van het schoolgebouw aan de Kapelstraat. Van de gestolen tablets kunnen er slechts vijf op het internet. De overige 47 zijn buiten het netwerk van de school niet bruikbaar. "De daders kunnen daar dus niets mee", aldus de politie.

Baandebuut nieuwe Mercedes al in januari

Het Formule 1-team Mercedes ligt goed op schema met de ontwikkeling van de bolide van 2015. De Duits/Britse wereldkampioen hoopt de nieuwe auto al halverwege januari naar buiten te kunnen rollen voor een eerste test. De officiële wintertesten beginnen in februari.

Afgelopen seizoen won Mercedes met de W05 Hybrid zestien van de negentien races. De nieuwe auto moet dit succes gaan evenaren en wordt op een zogenaamde filmdag even aan de tand gevoeld. Daarna reist Mercedes af naar Jerez waar van 1 tot en met 4 februari de eerste van drie wintertesten op de rol staat. De verwachting is dat de nieuwe auto ook pas vlak voor dat moment voor het eerst aan de buitenwereld getoond zal worden.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff sprak met La Gazetta dello Sport over de nieuwe bolide. "We liggen op schema wat betreft de ontwikkeling van de nieuwe auto. We hebben een goed idee van de prestaties van het chassis en de motor. Het voornaamste doel is nu om de auto op tijd af te krijgen voor de testdag op Silverstone, die we halverwege januari hebben gepland. In Jerez zullen we vervolgens een eerste indruk krijgen van hoe we ervoor staan ten opzichte van de concurrentie."

Freitag doorbreekt Duitse 'vierschansenvloek' na ruim 12 jaar

Schansspringer Richard Freitag heeft Duitsland eindelijk een overwinning bezorgd in de Vierschansentournee. De Duitser wist de derde wedstrijd van de tournee te winnen, op de Bergiselschans in Innsbruck. Het was de eerste Duitse overwinning in een wedstrijd in de Tournee in ruim 12 jaar.

Na de eerste ronde gingen Freitag en de Oostenrijker Stefan Kraft - die een schansrecord sprong - gedeeld aan de leiding. Voor Kraft was dat tevens een grote stap in de strijd om de eindzege van de Tournee, iets waar Freitag al voor afgehaakt was vanwege zijn eerdere prestaties. Op grote afstand van het duo stond de 42-jarige Japanner Noriaki Kasai op de derde plek, vlak voor de Zwitser Simon Ammann en de Noor Anders Jacobsen, winnaar van het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen. De twee concurrenten van Kraft voor de eindzege, Michael Hayböck en Peter Prevc, konden het niet helemaal bijbenen. Hayböck stond halverwege zevende, Prevc slechts achttiende.

In de tweede ronde deed Prevc het een stuk beter, waardoor hij nog naar de elfde plek kon stijgen. De strijd om het podium werd echter uitgevochten door de mannen die halverwege ook al vooraan stonden. Ammann pakte de leiding, waarna Kasai er gelijk overheen leek te gaan. De twee bleken echter evenveel punten te hebben, tot grote vreugde van de 33-jarige Zwitser, die zijn Japanse collega gelijk in de armen sprong. Om de zege konden ze echter niet meedoen, want Freitag liet ook een geweldige tweede sprong zien. Kraft kon dat niet evenaren en moest zijn meerdere erkennen in de Duitser.

Freitag zweeft naar een historische overwinning op de Bergiselschans in Innsbruck (Foto: Getty)

De laatste keer dat een Duitser een wedstrijd won in de Vierschansentournee was in december 2002, toen Sven Hannawald in Oberstdorf de beste was. Opvallend genoeg was de wedstrijd van zondag in Innsbruck precies de 50e wedstrijd na de zege van Hannawald. Kasai liet ook een unicum noteren: Zijn laatste podiumplaats tijdens de Tournee stamde van het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen in 2007, acht jaar geleden.

In de stand om de eindzege lijkt de strijd met nog één wedstrijd te gaan bijna beslist. Kraft gaat ruim aan de leiding en zal aan twee fatsoenlijke sprongen in Bischofshofen genoeg hebben om de zege te pakken. Hayböck staat op de tweede plek, die hij nog moet verdedigen tegen Prevc. Ook Kasai, Freitag en Jacobsen maken nog een kans op de derde plek.

Huisman wint NK marathonschaatsen op kunstijs

Mariska Huisman is voor de derde keer de Nederlandse kampioen op de marathonschaatsen op kunstijs gewonnen. De 31-jarige rijdster van Team BOHH versloeg in de eindsprint Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal. Huisman pakte eerder in 2010 en 2012 nationale titel.

De marathon bij de vrouwen was bijna één lange sprint naar de finish. Er ging wel eens een groepje weg ver kwamen ze nooit. Het peloton hield met gemiddeld 40 kilometer het uur de snelheid hoog. Huisman was nog lang niet zeker of ze kon winnen. Na 62 ronden kwam ze ten val. Even leek het erop dat de ze het peloton niet meer kon bijhalen, maar hulp van ploeggenoten Lisa van der Geest en Cindy Vergeer kwam ze toch weer in het peloton terecht. 

"Dat was wel even zwaar. Ik dacht: nu gaan ze keihard rijden, want dan zijn ze me kwijt. Gelukkig hielpen Lisa en Cindy mij om terug te komen in de race. Ik voelde de hele wedstrijd al dat ik heel sterk was. Ik kon vaak kopwerk doen en af en toe een aanval. Ik rust vrij snel uit, dus ik kon steeds weer gaan", zei Huisman in een eerste reactie.

Huisman liet vorig jaar het NK schieten omdat haar broer Sjoerd overleed. Deze zege in het Groningse Kardinge doet haar dan ook goed. "Dat is een fantastisch gevoel. Maar ook heel bijzonder."

Sunderland eerste etappewinnaar Dakar Rally

De Brit Sam Sunderland heeft een vliegende start gemaakt in de Dakar Rally. De 25-jarige KTM-rijder won zondag de eerste etappe bij de motoren. Hij legde de proef over 175 kilometer tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz in Argentinië af in 1 uur en 18.57 minuten. De Portugees Paulo Gonçalves (Honda) finishte als tweede. Hij was slechts vijf seconden langzamer.

Titelverdediger Marc Coma reed solide naar de derde plaats op 1.12 van de winnaar. De Spanjaard mikt dit jaar op zijn vijfde eindzege in de woenstijnrally, die dit jaar Argentinië, Bolivia en Chili aandoet.

Frans Verhoeven kon zich niet meten met de snelsten, maar de Brabantse routinier zat keurig bij de eerste twintig. De motorcrosser, die voor Yamaha Nederland rijdt, gaf ruim vijf minuten toe op winnaar Sunderland.

Bij de quads was de etappezege voor de Chileen Ignacio Casale. Hij had op de streep 1.07 minuten voorsprong op de nummer twee de Pool Rafal Sonik. Sergio Lafuente uit Uruguay werd vlak hierachter derde. Kees Koolen, de enige Nederlander in het quadklassement, moest ruim negen minuten toegeven.

Warm welkom voor Torres

De Spaanse voetballer Fernando Torres heeft zondag een heldenontvangst gekregen bij zijn presentatie bij Atlético Madrid. Ruim 40.000 mensen zaten op de tribunes van het stadion om de aanvaller een warm welkom thuis te geven.

"Ik ben heel blij dat ik weer in Spanje kan gaan voetballen. Ik heb Atlético als fan kampioen zien worden. Het is mooi dat ik nu deel kan uitmaken van de ploeg."

Torres genoot zijn opleiding bij Atlético Madrid en maakte in 2001 bij de club zijn debuut in het betaald voetbal. In 2007 maakte hij de overstap naar Liverpool en speelde in Engeland ook voor Chelsea. Vorig jaar verhuisde hij naar AC Milan, maar was daar weinig succesvol. De Italianen verhuren hem nu aan Atlético.

Serena Williams blij met hitte in Perth

Serena Williams is blij met de hitte in Perth. De Amerikaanse nummer een van de wereld speelt er maandag in de Hopman Cup haar eerste wedstrijd van dit jaar. De temperatuur in de Australische plaats liep zondag op naar 41 graden. Williams ziet het als de perfecte omstandigheden als voorbereiding op de Australian Open.

"Dit zal mij zeker helpen met het oog op de Australian Open", aldus Williams. "Perth is een van de warmste plaatsen waar ik ooit heb gespeeld. In Melbourne zal het ook heet zijn, dus dit is een hele goede voorbereiding voor mij."

Ze is ook te spreken over de tegenstand in Perth met Flavia Pennetta, Lucie Safarova en Eugenie Bouchard. "Het is een mooi vrouwenveld. Het zullen goede wedstrijden worden."

Israël arresteert Palestijnen met IS-banden

Israël heeft drie Palestijnse militanten aangehouden die aanslagen wilden plegen in naam van Islamitische Staat (IS). Het is voor het eerst dat duidelijk is dat een Palestijnse cel kan worden verbonden aan de extremistische opstandelingen in Irak en Syrië, zegt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zondag.

De drie mannen zijn al in november aangehouden en zouden hebben bekend dat ze aanslagen wilden plegen op Israëlische militairen en iemand uit een Joodse nederzetting. De drie voelden zich verbonden met IS, maar onduidelijk is of ze ook feitelijk contact met leden van IS hadden.

Facebook blokkeert Heleen van Rooyen om tepelfoto

Schrijfster Heleen van Rooyen is door Facebook op de vingers getikt. Ze kreeg vlak voor oud en nieuw een blokkade van drie dagen op het sociaal netwerk opgelegd. De reden was dat een deel van haar tepel te zien was op een foto die ze op haar profiel had gezet. Dat meldt Heleen op Facebook.

"Om heel precies te zijn, ging het om een screenshot van een foto. Op die foto zag je mijn gezicht, terwijl op de achtergrond een van mijn Selfmade's werd geprojecteerd. In de projectie was een fractie tepelhof te zien. Als het de tepelhof van een man was, zou dit geen enkel probleem hebben opgeleverd." Met Selfmade's doelt ze op de selfies die ze heeft gemaakt, waar onder meer een fotoboek van is verschenen.

"Nu mag ik weer en ik maak graag van de gelegenheid gebruik om jullie allemaal een gezond en gelukkig 2015 toe te wensen. In gepaste kledij, uiteraard", aldus van Rooyen.

Talent Anzhi (20) doodgeschoten

De Russische voetballer Gasan Magomedov van Anzhi Makhachkala is doodgeschoten. De twintigjarige linkerverdediger werd getroffen door kogels toen hij in zijn auto op weg was naar huis. Het motief voor de schietpartij is onduidelijk. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldden lokale autoriteiten zondag.

Een woordvoerder van Anzhi bevestigde het overlijden van Magomedov, die gold als een belofte en dit seizoen vooral in het tweede elftal speelde. Anzhi, waar Guus Hiddink trainer is geweest, degradeerde vorig seizoen uit de hoogste Russische voetbalklasse. De club komt uit Makhachkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, waar veel criminele bendes actief zijn.

Anzhi meldt op haar site dat Magomedov na een potje voetbal zijn vrienden naar huis bracht, waarna hij naar zou ouderlijk huis reed. Even nadat hij om middernacht naar huis gebeld had hoorde men een salvo geweerschoten, waarna de voetballer in zijn auto aangetroffen werd. "Slechts één ding kan met zekerheid gezegd worden: Gasan zou dit nooit uitgelokt kunnen hebben", aldus het statement van de club. "Ondanks pogingen om de situatie te bemoeilijken zullen we blijven leven en werken voor het enige doel: Een vredevol Dagestan, als eerbetoon aan Gasan", zegt voorzitter Sergey Korablev.

Activist Paulson bouwt belang in KPN af

De Amerikaanse investeerder Paulson heeft zijn belang in KPN verder afgebouwd tot onder de drempel van 3 procent waarbij melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht is. Dat blijkt uit een melding die de toezichthouder dit weekeinde naar buiten heeft gebracht.

Het kapitaalbelang staat sinds 29 december op 2,99 procent. Daarbij heeft de investeerder 2,87 procent van het stemrecht in handen. Dat was bij een eerdere melding van 23 december nog respectievelijk 3,06 en 2,94 procent.

Paulson meldde in maart voor het eerst een belang in KPN van ruim 4,5 procent. Het investeringsfonds staat bekend om zijn activisme bij veel bedrijven waarin het een klein belang had. Zo speelde het enkele jaren geleden samen met branchegenoot Centaurus een rol bij de opsplitsing van industrieconcern Stork.

Nieuwe kardinalen uit alle uithoeken van de wereld

Paus Franciscus heeft zondag vijftien nieuwe kardinalen benoemd. Ze komen uit veertien landen, uit alle uithoeken van de wereld. Er zijn kardinalen uit Tonga, Nieuw-Zeeland, Kaapverdië, Myanmar, Ethiopië, Thailand en Vietnam. Een komt ook van Sicilië, waar het Vaticaan de bevolking al tientallen jaren maant afstand te nemen van de maffia.

De paus zegt met de benoeming van de nieuwe kardinalen 'de onverbreekbare band van de kerk van Rome met kerken in de wereld' te willen tonen.

De vijftien nieuwe kardinalen zijn jonger dan 80 en dus gerechtigd mee te doen aan een eventuele nieuwe pausverkiezing. Vijf andere nieuwe kardinalen zijn die leeftijdsgrens al gepasseerd. De paus benoemde hen onder meer omdat zij zich hebben onderscheiden met hun werk in de bureaucratie van het Vaticaan of in de diplomatie. Sommige van deze kardinalen zijn afkomstig uit Argentinië, Mozambique en Colombia.

Voor de toehoorders op het plein voor de Sint-Pieter in Rome had de paus nog een verrassing in petto: op 12 en 13 februari komen alle kardinalen bijeen om te praten over hervorming van de curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan. De paus heeft daarin corruptie, inefficiëntie en andere problemen gesignaleerd.

Jongeren leven zich uit op flitspaal

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee jongens van negentien en twintig jaar uit Nijkerk opgepakt die een flitspaal in hun woonplaats hadden vernield.

Toen agenten na een melding gingen kijken, zagen ze in de Frieswijkstraat de twee in de flitspaal hangen. De negentienjarige kon direct in de kraag worden gepakt. De twintigjarige ontkwam, maar is later thuis aangehouden.

De flitspaal bleek met een stoeptegel te zijn kromgedrukt, aldus de politie. Het duo had ook drie verkeerszuilen vernield.

Jongeren leven zich uit op flitspaal
Jongeren leven zich uit op flitspaal (Foto: ANP)

Amsterdam eist geld terug van Brabander

De gemeente Amsterdam denkt goede kans te maken bij de rechter om 186.000 euro terug te krijgen van een Brabander aan wie het bedrag ten onrechte was overgemaakt. Dat zei een woordvoerder van de gemeente zondag.

De man kreeg het kapitaal doordat iets verkeerd was gegaan met het rekeningnummer. "Hoe dat gebeurde, weten we niet", aldus de zegsman. De rechtszaak dient donderdag.

Diverse media meldden zaterdag dat de Brabander weigert om het geld terug te geven. Hij zou het al voor een deel hebben uitgegeven, onder meer voor de aankoop van een camper.

Het is niet de eerste keer dat er wat fout gaat bij betalingen door de gemeente Amsterdam. Zo werd eind 2013 een blunder gemaakt bij het overmaken van de woonkostenbijdrage aan minima. Toen werd 188 miljoen euro uitgekeerd in plaats van 1,88 miljoen.

De organisatie die toezicht houdt op de financiën van de gemeente moet op de schop. Dat liet wethouder Udo Kock (Financiën) in november weten na onderzoek van adviesbureau PwC.

Oud-olympisch kampioen schansspringen overleden

Voormalig olympisch kampioen schansspringen Jouko Törmänen is in Lapland overleden, zo melden Finse media. De Fin was al geruime tijd ziek, hij werd 60 jaar.

Törmänen kende een opvallende carrière in het schansspringen. Al in 1968 maakte hij zijn debuut in internationale wedstrijden, maar pas in 1978 haalde hij voor het eerst het podium: In Innsbruck werd hij derde tijdens de derde wedstrijd van de Vierschansentournee. Het zou voorlopig zijn enige podiumplaats blijven, tot 23 februari 1980. In het Amerikaanse Lake Placid zette Törmänen de prestatie van zijn leven neer en won hij olympisch goud op de grote schans.

Gelijk na zijn olympische titel wist de Fin nog drie keer op rij het podium te halen in de World Cup: Derde, tweede en eerste. In de twee seizoenen daarna kwam hij alleen nog maar, zonder succes, in de Vierschansentournee uit. Na zijn loopbaan als schansspringer was Törmänen nog jarenlang voorzitter van de schansspringcommissie van skifederatie FIS. 

Zondag zal tijdens de Vierschansentournee in Innsbruck een eerbetoon gehouden worden voor de Fin. Walter Hofer, tegenwoordig de grote baas van het schansspringen, draagt het hele weekend een zwarte armband als eerbetoon, net als vele andere FIS-officials en schansspringers.

Actrice Donna Douglas (81) overleden

De Amerikaanse actrice Donna Douglas is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte haar familie vrijdag bekend. Douglas werd vooral bekend door de hitserie The Beverly Hillbillies, die het negen seizoenen volhield op televisie.

In de komedie speelde Douglas de rol van Elly May Clampett, wier vader plots steenrijk wordt als hij olie ontdekt op zijn land. Daarop verkast het plattelandsgezin naar een rijke buurt. Het programma was in de jaren zestig enorm populair in de Verenigde Staten en was ook in Nederland te zien.

Douglas stond ook voor haar televisiedebuut al in de schijnwerpers als lokale schoonheidskoningin in haar thuisstaat Louisiana. Ze speelde later in de film Frankie and Johnny samen met rockkoning Elvis Presley.

Volgens haar familie was Douglas een warme persoonlijkheid en 'een erg christelijke dame'. De actrice zou sommige filmrollen hebben afgewezen, omdat ze pikant waren. Douglas trok vooral tijd uit om te spreken in kerken, zei haar impresario. "Ze was een country-engel".

Mees Kees op de Planken krijgt Platina Film

De jeugdfilm Mees Kees op de Planken heeft meer dan vierhonderdduizend bezoekers getrokken. Daarom is de derde verfilming gebaseerd op de boeken van schrijfster Mirjam Oldenhave bekroond met een Platina Film, zo maakte het Nederlands Film Festval zaterdag bekend. De prijs wordt vermoedelijk dinsdag uitgereikt tijdens de opnames van de Kids Top 20.

Mees Kees Op dee Planken vertelt over de jonge stagiair Kees, een rol van Willem Voogd, die botst met de strenge rectrix Dreus, die wordt gespeeld door Sanne Wallis de Vries, als hij van haar een toneelstuk moet opvoeren in een bejaardentehuis. De film is hard op weg het succes van de vorige twee delen te evenaren. Mees Kees 1 en 2 trokken de afgelopen twee jaar allebei meer dan zeshonderdduizend bezoekers naar de bioscopen.

Het is de eerste Platina Film die in het nieuwe jaar wordt uitgereikt. In 2014 werd een record gevestigd: voor het eerst sinds het instellen van de award behaalden zes vaderlandse producties de platina status. Nederlandse films doen het in de kerstvakantie goed in de bioscopen: ook de komedie Gooische Vrouwen 2 en familiefilm Wiplala trekken volle zalen.

IS laat ontvoerde mannen Irak vrij

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de meeste van de circa 170 ontvoerde mannen in Noord-Irak weer vrijgelaten. De terreurorganisatie had hen vrijdagavond meegenomen als vergelding voor de verbranding van IS-vlaggen.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn 162 gevangenen vrijgelaten, heeft een Iraakse veiligheidsbeambte verklaard. Om de overige acht mannen uit handen van IS te krijgen, onderhandelen de dorpen waar de ontvoering plaatsvond nog met de jihadisten over losgeld.

De ontvoering vond plaats bij de stad Kirkuk. In de dorpen al-Shajara en Gharib waren IS-vlaggen in brand gestoken. De gegijzelden werden aangezien voor de daders. Tientallen IS-strijders namen hen in ongeveer dertig voertuigen mee.

IS laat ontvoerde mannen Irak vrij
IS laat ontvoerde mannen Irak vrij (Foto: ANP)

Wiplala passeert 200.000 bezoekers

De familiefilm Wiplala heeft meer dan 200.000 bezoekers getrokken. Dat maakte distributeur Paradiso Filmed Entertainment zondag bekend.

Wiplala is de zesde verfilming van een boek van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Het verhaal vertelt over een klein mannetje dat het leven van de familie Blom binnendringt. Als deze Wiplala vader Blom en zijn twee kinderen verkleint, begint een spannende tocht door Amsterdam. De hoofdrollen worden gespeeld door Geza Weisz, Peter Paul Muller, Paul Kooij en Marjan Luif.

Nederlandse films deden het de afgelopen kerstvakantie sowieso opvallend goed. Op sommige dagen was bijna de helft van de verkochte bioscoopkaartjes voor een vaderlandse productie. Titels als Gooische vrouwen 2, Mees Kees op de planken en Wiplala trokken volle zalen.

Entourage-acteur niet bestraft voor opstootje

Entourage-acteur Kevin Dillon is toch niet schuldig bevonden aan een vechtpartijtje met wat tieners bij een tankstation. Dat meldt TMZ.

Dillon, broer van de eveneens bekende acteur Matt Dillon, was in juli 2014 betrokken bij een opstootje bij een pompstation. Hij stond daar te tanken toen hij werd lastiggevallen door een groepje tieners. Zij maakten hem belachelijk, voornamelijk omdat hij bekend is, zo verklaarde hij volgens TMZ.

Op een gegeven moment liep het een beetje uit de hand en ontstond er een soort duw- en trekpartij waarbij een van de tieners zijn enkel brak. Politieagenten hebben inmiddels de beveiligingsbeelden bekeken en het is niet helemaal duidelijk wie nou precies wie duwde. Daarom is besloten de zaak te seponeren.

Skiester Shiffrin verplettert concurrentie op slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Zagreb hard uitgehaald op de eerste World Cup-slalom van 2015. De Amerikaanse olympisch kampioene was met geen mogelijkheid te verslaan en won met het grootste verschil in ruim drie jaar.

Shiffrin ging na de eerste run al ruim aan de leiding: Ze pakte liefst 0,80 seconden voorsprong op de Oostenrijkse Kathrin Zettel. Sarka Strachova uit Tsjechië pakte knap de derde plek, maar gaf wel al 1,03 seconden toe op Shiffrin. Ook de Noorse Nina Løseth, Tina Maze uit Slovenië, Maria Pietilä-Holmner uit Zweden en de Oostenrijkse Michaela Kirchgasser bleven nog binnen twee seconden van de Amerikaanse.

De tweede run bleek voor veel skiesters problemen op te leveren. Kirchgasser, Pietilä-Holmner en Strachova haalden allen de finish niet. Vooral de 25-jarige Løseth wist daarvan te profiteren: Ze pakte de derde plek in Zagreb en wist daarmee bijna negen jaar na haar debuut voor het eerst het podium te halen. Zettel hield haar tweede plek vast, maar tegen Shiffrin was geen kruit gewassen: De Amerikaanse won met liefst 1,68 seconden voorsprong. De laatste keer dat iemand met een nog groter verschil won was in december 2011, toen Marlies Schild de concurrentie in Courchevel bijna twee seconden aan de broek gaf. 

Slecht begin Petkovic en Jankovic

Tennissters Andrea Petkovic en Jelena Jankovic zijn slecht begonnen aan het nieuwe jaar. De nummers vijf en zes van de plaatsingslijst vlogen zondag al in de eerste ronde uit het WTA-toernooi in Brisbane (Australië).

De Duitse Petkovic verloor van Kaia Kanepi uit Estland in drie sets: 4-6, 7-5 en 4-6. Jankovic ging onderuit tegen de Kroatische Ajla Tomljanovic in twee bedrijven: 6-7 (6) en 0-6.

Ook publieksfavoriete Samantha Stosur maakte in haar geboorteplaats een valse start. Ze was niet opgewassen tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko: 6-4, 4-6 en 5-7.

De Buyst en De Ketele leiden in zesdaagse

De Belgen Jasper De Buyst en Kenny De Ketele hebben zaterdag op de tweede dag van de zesdaagse van Rotterdam de leiding overgenomen van de Denen Michael Morkov en Alex Rasmussen. De Buyst en De Ketele sloegen hun slag in de ploegkoers XL die ze met een ronde verschil wonnen. Hun puntentotaal na de tweede dag bedraagt 113.

In het klassement worden ze op één ronde gevolgd door Niki Terpstra met zijn Belgische koppelgenoot Iljo Keisse, die tot nu toe 105 punten verzamelden. Door ziekte moesten Melvin Boskamp, koppelgenoot van Barry Markus, Yoeri Havik en Rasmussen afhaken. Daardoor vormde Wim Stroetinga noodgedwongen een koppel met Morkov.

'Voormalig minister betrokken bij pedobende'

Een Britse minister die tijdens het bewind van Margaret Thatcher actief was, zou ruim dertig jaar geleden een jongen hebben verkracht. Scotland Yard heeft de minister, Peter Morrison, in bescherming genomen in plaats van hem te vervolgen. Die beschuldiging uit het slachtoffer zondag in de Britse krant The Telegraph.

Morrison zou de toen veertienjarige jongen hebben meegelokt naar een woning waarvan al eerder is gezegd dat die werd gebruikt door een bende pedofielen uit parlementaire kringen.

Morrison werd in 1998, drie jaar na zijn dood, al beschuldigd van kindermisbruik, maar is tijdens zijn leven nooit aangeklaagd. Volgens het slachtoffer deed hij enkele uren na zijn verkrachting aangifte bij Scotland Yard, maar ondernam die politie-eenheid geen enkele actie.

UFO's: Het was de CIA!

Goed onderbouwde theorieën over kleine groene mannetjes die aardse vrouwtjes zwanger schoppen kunnen voorlopig in de ijskast. De CIA heeft namelijk een zeer geloofwaardige verklaring voor de toename van UFO-waarnemingen in de jaren '50 en' 60 van de vorige eeuw: zij waren het.

Dit staat allemaal vermeld in een onlangs verschenen rapport dat het mysterie op bevredigende wijze lijkt te ontrafelen: 'De CIA en het U2-programma, 1954-1974', door Gregory Pedlow en Donald Welzenbach.

Het rapport laat zien hoe het testen van het beroemde en beruchte spionagevliegtuig zorgde voor een drastische toename waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten, in de volksmond ook wel UFO's genoemd.

Halverwege de jaren '50 kwamen commerciële vluchten niet boven een hoogte van ongeveer 6 kilometer uit. Militaire toestellen bleven onder de 12 kilometergrens. Veel UFO's werden gespot door piloten die vroeg in de avond van oost naar west vlogen. Wanneer de zon onder ging en er gevlogen werd op een hoogte van 6 kilometer, was het toestel in duister gehuld.

Wanneer er op hetzelfde moment een U2 voorbij kwam zeilen, op een hoogte die zo'n 12 kilometer boven die van het lijntoestel lag, dan moet dit nogal een curieus gezicht moest zijn geweest voor de piloot van het lijntoestel. De zilveren vleugels van het U2-toestel reflecteerden namelijk het beetje zonlicht dat er nog was, hetgeen een vreemd effect gegeven moet hebben. Dat is dan ook het moment waarop van de grond de meeste meldingen binnenkwamen.

In die tijd werd het onmogelijk geacht dat toestellen hoger dan 18 kilometer zouden vliegen.

Vermeng dit met de gebruikelijke massahysterie die altijd een grote rol speelt bij dit soort (op dat moment) onverklaarbare toestanden en je hebt opeens een hype.

Volgens het rapport werden de waarnemingen tijdens Operatie Blauw Boek onderzocht en later vergeleken met vluchtschema's van het toen nog geheime project. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de veelgenoemde 'mannen in het zwart', die om een of andere reden bijna net zo beroemd werden als de UFO's zelf.

Concluderend zouden we kunnen stellen dat er op het UFO-mysterie een slotje kan, de website Niburu uit de lucht kan worden gehaald en Djeez het voortaan kan laten bij artikelen over hitsige leraressen.

Emiraten blazen voetbalduel met Koeweit vlak voor aftrap af

Ruzie over filmopnames hebben op het laatste moment een vriendschappelijk duel tussen de voetbalteams van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Koeweit verhinderd. De spelers stonden al klaar om het veld op te gaan in het Australische Gold Coast, toen de bond van de Emiraten ingreep en de internationals terugriep.

Volgens de Emiraten was vooraf met Koeweit overeengekomen dat het een besloten duel zou worden, dus zonder publiek, media en opnames voor videobeelden. Beide ploegen zijn in Australië voor de Azië Cup en wilden als voorbereiding tegen elkaar oefenen.

Toen bleek dat Koeweit alsnog opnames wilden maken, schoot dat de Emiraten in het verkeerde keelgat. De ruzie liep zo hoog op in de spelerstunnel, dat de VAE weigerden te voetballen.

Tsjechië verslaat Canada in Hopman Cup

Het Tsjechische tenniskoppel Lucie Safarova en Adam Pavlasek is de strijd om de Hopman Cup begonnen met een zege op het Canadese duo Eugenie Bouchard en Vasek Pospisil. Tsjechië won zondag met 2-1 in het snikhete Australische Perth. De Hopman Cup is het officieuze WK voor gemengde tennisteams.

Safavora opende sterk met een duidelijke zege op Bouchard: 6-0 6-4. Pospisil trok de stand gelijk door Pavlasek te verslaan: 7-6 (5) en 6-2. In het gemengd dubbel waren Safarova en Pavlasek vervolgens sterker: 6-4 en 6-2.

Club Brugge meldt komst Denswil

Club Brugge is zo goed als rond met Ajacied Stefano Denswil. De koploper van België heeft zondagmorgen bevestigd dat het een principe-akkoord heeft met de 21-jarige verdediger. Er ligt een contract van 3,5 jaar klaar voor Denswil, die na een medische keuring kan aansluiten bij de trainingsstage van Club Brugge in Spanje.

Ajax had Denswil toestemming gegeven naar een andere club uit te kijken. Club Brugge zou geen transfersom hoeven betalen voor de linksvoetige centrale verdediger, maar de Ajacieden krijgen wel een percentage bij een eventuele doorverkoop.

Blauw-Zwart kan versterking in de defensie goed gebruiken omdat tal van spelers de afgelopen weken geblesseerd zijn geraakt. Jeugdinternational Denswil maakte in oktober 2012 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax en speelde vorig seizoen vrij vaak bij de Nederlandse kampioen, maar dit seizoen kwam hij nog amper aan de bak.

Chauffeur strooiwagen beroofd

Een chauffeur van een strooiwagen is in Roosendaal slachtoffer geworden van een beroving. Toen hij in de nacht van zaterdag op zondag op de Iepenberg uit zijn wagen stapte om een paaltje bij een fietsbrug open te maken, werd hij belaagd door drie jongemannen. Dat heeft de politie laten weten.

Een van de verdachten bedreigde de chauffeur met een mes en eiste geld. Het slachtoffer gaf uiteindelijk zijn jas af waarin zijn portemonnee en telefoon zaten.

Opnieuw toestel AirAsia in problemen

Passagiers van een toestel van AirAsia zijn zondag met de schrik vrijgekomen, toen de motor van hun vliegtuig vlak voor het opstijgen vanuit de Indonesische stad Soerabaja uitviel. Het toestel was aan het taxiën naar de startbaan, toen plots een luide knal klonk.

Het vliegtuig dat naar Bandung had moeten vliegen werd teruggesleept naar de gate, waar de 120 passagiers konden uitstappen, meldt The Straits Times.

AirAsia verloor vorige week een toestel boven de Javaanse Zee met aan boord 162 mensen. De zoektocht naar wrakstukken wordt bemoeilijkt door het weer. Inmiddels zijn 31 lichamen geborgen.

Opnieuw toestel AirAsia in problemen
Opnieuw toestel AirAsia in problemen (Foto: ANP)

[vid] Nieuwe IS-video met Britse gegijzelde

De Britse journalist John Cantlie, die al sinds 2012 wordt gegijzeld door Islamitische Staat (IS), is opnieuw verschenen in een video. De Brit lijkt een reisdocumentaire te presenteren, waarbij hij acht minuten lang het dagelijkse leven in de door IS beheerste stad Mosul toont.

Cantlie werd gelijktijdig met de Amerikaanse fotograaf James Foley ontvoerd, maar wist tot nu toe te ontsnappen aan onthoofding, wat Foley en andere westerse gegijzelden well ten deel viel. IS gebruikt zijn professionele talenten in een reeks promotievideo's, waarbij Cantlie volgens de Britse krant The Telegraph steeds meer bewegingsvrijheid lijkt te krijgen. Werd hij in eerste instantie nog gefilmd achter een bureau en gekleed in een oranje overall, in de laatste video's loopt hij in burgerkleding door IS-gebied.

Nieuwe IS-video met Britse gegijzelde

Wiegel: VVD heeft PvdA genoeg gegund

Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. "De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoetgekomen", zei VVD-prominent Hans Wiegel zondag in het tv-programma Business Class.

Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen in te kunnen voeren.

Titel nieuwe Rambo-film bekendgemaakt

Sylvester Stallone heeft gisteren de titel van de vijfde en laatste Rambo-film bekend gemaakt. Dat meldt IMDb.

De film zal de ondertitel Last Blood gaan krijgen, wat natuurlijk slaat op het einde voor de Rambo-films.

Stallone zal uiteraard zelf weer de rol van de Vietnam veteraan John Rambo vertolken. Ook zal hij de film zelf regisseren.

Een releasedatum is nog niet bekend.

Franse gemeente weigerde begrafenis Roma-baby

Een overleden Roma-baby kan niet worden begraven in het Franse Champlan, ten zuiden van Parijs. Volgens de burgemeester zit de gemeente bijna zonder begraafplaatsen en komen overleden belastingbetalers daarom eerst in aanmerking voor een plek, berichtte de BBC zaterdag.

De familie van het overleden meisje woont in een kamp in Champlan. Het besluit van de bestuurder heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. De burgemeester van het nabijgelegen Wissous sprak over een "onbegrijpelijke" beslissing en stelde dat de zuigeling in zijn gemeente kan worden begraven.

Het kindje overleed met de kerst en wordt naar verwachting maandag alsnog begraven. Een woordvoerder van een belangenorganisatie voor Roma noemde het weigeren van een begraafplaats een voorbeeld van "xenofobie, racisme en stigmatisering."

Wereldkampioen Heiner zeiler van het jaar

Nicholas Heiner heeft zaterdag de Conny van Rietschoten Trofee ontvangen, de prijs voor de beste Nederlandse zeiler van het jaar. De 25-jarige Heiner veroverde in september in Santander de wereldtitel in de olympische Laser-klasse. Hij troefde in de verkiezing Marit Bouwmeester af, de Friese zeilster die op dezelfde dag WK-goud won in de Laser Radial.

Heiner treedt in de voetsporen van zijn vader Roy, die de trofee in 1993 won. Bouwmeester kreeg de zeilprijs wel in 2010 en 2011.

Scorende Kuijt en Martins Indi helpen clubs aan winst

Mede dankzij een doelpunt van Dirk Kuijt heeft Fenerbahçe zaterdag in de Turkse competitie met 2-0 gewonnen van Istanbul Basaksehir. De Nederlandse oud-international opende na 19 minuten de score. Alper Potuk maakte er kort na rust 2-0 van. Kuijt liep ook nog tegen een gele kaart op.

Fenerbahçe staat door de winst voorlopig eerste met 36 punten uit zestien duels. Besiktas, dat zondag de derby speelt tegen Galatasaray, volgt op één punt.

FC Porto heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt bij Gil Vicente. Op bezoek bij de hekkensluiter werd het 5-1. De tweede treffer van de nummer 2 in de Portugese competitie werd in de 55e minuut gemaakt door verdediger en Oranje-international Bruno Martins Indi.

Porto komt door de zege op 34 punten uit vijftien duels. Benfica, dat zondag pas in actie komt, staat op 37 punten.

Van Ruijven leidt, Knegt wint ook 500 meter

Lara van Ruijven heeft zaterdag de leiding genomen bij het Nederlands kampioenschap shorttrack voor vrouwen. Van Ruijven won de finale op de 500 meter nadat ze eerder op de dag op de 1500 meter als tweede was geëindigd achter Suzanne Schulting.

Schulting moest op de 500 meter ook Rianne de Vries en Yara van Kerkhof voor zich dulden. Van Ruijven heeft na twee afstanden 55 punten, Schulting volgt met 42 punten. Zondag staan de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter op het programma.

Sjinkie Knegt is hard op weg zich tot Nederlands kampioen shorttrack te laten kronen. De Friese wereldtopper won zaterdag op de eerste dag van het NK beide afstanden. Zowel op de 1500 meter als de 500 meter hield hij Freek van der Wart achter zich. Op beide afstanden werd Daan Breeuwsma derde.

Logischerwijs leidt Knegt het klassement met 68 punten, Van der Wart volgt met 42 punten. Zondag worden de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter verreden. Knegt is de titelverdediger in Amsterdam.

Hordeloopster Bakker kiest voor Reider

Hordeloopster Sharona Bakker wisselt in 2015 van trainer. De IJmuidense, die deze zomer de zesde tijd van Europa liep met 12,85 seconden op de 100 meter horden, verruilt trainer Purcy Marte van de topsportgroep uit Purmerend voor Rana Reider. Deze Amerikaanse toptrainer is onlangs door de Atletiekunie binnengehaald en gaat op Papendal aan de slag.

"Als professioneel atlete maak je veel toppen en dalen mee. Mijn huidige toestand overwegende ben ik tot een pijnlijke beslissing gekomen. Anderhalf jaar voor de Olympische Spelen zeg ik mijn huidige coach Purcy Marte vaarwel", zo laat de atlete via Facebook weten.

Bakker maakte dit seizoen blessurevrij door en liep Europese toptijden. Haar 12,85 komt in de buurt van het belegen Nederlands record van Marjan Olyslager, die in 1989 12,77 liep. De Nederlands kampioene reikte op de EK in Zürich tot de halve finales.

Poepon scoort bij bekerstunt Valenciennes

Mede dankzij een treffer van de Nederlandse spits Rydell Poepon heeft Valenciennes zaterdag de vierde ronde bereikt in het toernooi om de Coupe de France. Dat deed de club die uitkomt op het tweede niveau door League 1-club Olympique Nice met 2-0 te verslaan.

Nadat Adama Coulibaly de thuisploeg al vroeg op voorsprong had gezet was het Poepon, vorig seizoen nog spelend bij NAC Breda, die kort voor rust de 2-0 op het scorebord bracht.

Canadees international Henry naar West Ham

West Ham United heeft zich versterkt met Canadees international Doneil Henry. Dat maakte de Londense club uit de Premier League zaterdag bekend. De 21-jarige verdediger wordt overgenomen van het Cypriotische Apollon Limassol waarvoor hij nooit een officieel duel speelde. Over de transfersom en de duur van de overeenkomst deed West Ham geen mededelingen.

Henry, die inmiddels veertien interlands achter zijn naam heeft staan, werd door Apollon overgenomen van Toronto FC en vervolgens meteen weer uitgeleend aan de club uit de Major League Soccer.

Doden na eten nieuwjaarslekkernij Japan

Het eten van traditionele mochi, rijstcakes en -balletjes die rond nieuwjaar worden verorberd, heeft in Japan al aan negen mensen het leven gekost. De slachtoffers stikten in de kleverige lekkernij, meldden Japanse media zondag.

Volgens Rocket News 24, een Japanse nieuwssite, zijn ook 128 mensen naar het ziekenhuis overgebracht. De brandweer roept mensen op om de mochi, die ook in soep en tal van andere gerechten voorkomt, eerst in kleine stukjes te snijden. Ook moet heel goed worden gelet op kleinere kinderen, als zij ervan eten.

Het gevaar van de lekkernij is al jaren bekend, maar toch vallen elk jaar mochi-doden. Vooral ouderen die niet of onvoldoende kauwen op de rijst lopen risico's. Vorig jaar overleden twee mensen aan de nieuwjaarsdelicatesse.

Negen doden na eten nieuwjaarslekkernij Japan
Negen doden na eten nieuwjaarslekkernij Japan (Foto: ANP)

Darten opnieuw kijkcijferhit

Het WK darts in Londen heeft opnieuw veel tv-kijkers getrokken. Naar de halvefinalewedstrijden keken zaterdag dik 1,6 miljoen mensen. Daarmee was de uitzending op RTL7 op het Journaal van 20.00 uur na het bestbekeken programma van de dag.

In beide halve finales stond een Nederlander. Maar titelverdediger Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld werden allebei uitgeschakeld.

Vrijdag volgden ook al veel tv-kijkers de verrichtingen van de Nederlandse darters. Toen zaten ruim 1,3 miljoen mensen voor de buis.

Darten opnieuw kijkcijferhit
Darten opnieuw kijkcijferhit (Foto: ANP)

Verkiezingsprogramma CDA ook in braille

Het CDA heeft in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alle regionale verkiezingsprogramma's ook in braille geschreven. Hiermee wil de partij laten zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland, heeft het CDA zaterdag laten weten.

De partij heeft de geboortedag van de uitvinder van het blindenschrift, Louis Braille op 4 januari, aangegrepen om de verkiezingsprogramma's te laten vertalen.

Volgens de partij bestaat het risico dat deze groep mensen vergeten wordt bij de uitvoering van de participatiewet. "Mensen met een arbeidsbeperking kunnen meedoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze ideeën voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een visuele handicap", aldus Jan Jacob van Dijk, lijsttrekker in Gelderland bij de Provinciale Statenverkiezingen. De verkiezingen zijn op 18 maart.

'Nog geen toenadering in conflict Brink's'

Het conflict over het sociaal plan bij geldtransporteur Brink's blijft voortduren. Er heeft nog altijd geen toenadering plaatsgevonden tussen de betrokken partijen. Als er eind volgende week nog geen vorderingen zijn, overwegen de vakbonden nieuwe acties. Dat zei actieleider Leen van der List van FNV zaterdag.

Begin deze week werden enkele dagen lang al geen geldautomaten bijgevuld. Bij honderden automaten, met name van de Rabobank, was het hierdoor niet mogelijk om geld op te nemen. Op oudjaarsdag werd de staking opgeschort, maar deze kan volgens Van der List elk moment worden hervat.

Bij Brink's vindt dit jaar een reorganisatie plaats waarbij zeshonderd van de ongeveer duizend werknemers hun baan verliezen. Dit als gevolg van het vertrek van Rabobank als belangrijkste klant bij Brinks. De bonden eisen onder meer dat Brink's zo veel mogelijk mensen naar nieuw werk begeleidt.

KNMI waarschuwt voor gladheid

Het KNMI waarschuwt dat het zondagochtend in het midden en zuiden van het land plaatselijk glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De gladheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen. De waarschuwing geldt voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Volgens de ANWB is het oppassen geblazen op de A12. Tussen Utrecht en Arnhem is de snelweg op diverse plaatsen glad.

KNMI waarschuwt voor gladheid
KNMI waarschuwt voor gladheid (Foto: ANP)

Noord-Korea: sancties ongegrond en vijandig

Noord-Korea heeft in felle bewoordingen gereageerd op de sancties die de VS heeft opgelegd na de cyberaanval op filmbedrijf Sony. 'Ongegrond en vijandig', noemt het communistische land de maatregelen.

'De aanhoudende en eenzijdige acties van het Witte Huis bewijzen dat het land nog steeds een verstokte afkeer en vijandigheid heeft richting Noord-Korea', vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag tegenover het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

President Obama stelde vrijdag nieuwe sancties in tegen drie bedrijven en tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen. Daartoe behoren personen die werken in Rusland, China, Syrië en Iran. Amerikanen mogen geen zaken meer doen met de bedrijven en personen in kwestie. Hen wordt met name de toegang tot het Amerikaanse bankenstelsel ontzegd.

Aanleiding voor de maatregelen was de hack van de computers van Sony. Volgens de VS zit Noord-Korea daar achter. Sony had een film geproduceerd over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Daarop kwam het ook tot terreurdreigingen tegen Sony.

Noord-Korea: sancties ongegrond en vijandig
Noord-Korea: sancties ongegrond en vijandig (Foto: ANP)

Politie: migrantenschip leverde miljoenen op

Mensensmokkelaars hebben volgens de Italiaanse politie vermoedelijk zo'n 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) verdiend aan de 359 vluchtelingen aan boord van het vrachtschip Ezadeen, dat stuurloos was achtergelaten door de bemanning. Dat berichtte de BBC zondag.

De Italiaanse kustwacht ging vrijdag in de Ionische Zee aan boord van de Ezadeen. Volgens politiemensen droegen de smokkelaars capuchons. Voordat ze het schip verlieten, sloten ze migranten op in het ruim. Daarna vertrok de bemanning vermoedelijk met een reddingsboot.

De vluchtelingen betaalden volgens politiechef Luigi Liguori tussen de 4000 en 8000 dollar per persoon voor de overtocht. Het was de tweede keer in een week tijd dat een bemanning een schip vol vluchtelingen verliet.

Volgens Liguori trekt het gebruik van de vrachtschepen rijkere vluchtelingen aan dan normaliter de kust bereiken. "Ze dragen betere kleding en zijn beter georganiseerd. Ze zijn ook minder wanhopig dan de migranten die we meestal zien."

Tekken 7-personages toegelicht

Twee dagen geleden werd Shaheen gepresenteerd als nieuwe vechter in Tekken 7. Bijna een maand geleden is Lucky Chloe aangekondigd. De directeur van Tekken, Katsuhiro Harada, heeft wat meer info over beiden.

Allereerst verzekerde Harada ons dat iedere regio met dezelfde vechters kan spelen. Dit in tegenstelling tot de situatie bij Dragon Ball Xenoverse, waar iedere regio andere personages tot zijn beschikking heeft. Omdat er op het personage Lucky Chloe veel kritiek werd gegeven vanuit de Verenigde Staten, had Harada gezegd dat Chloe alleen uit zou komen in Japan en Europa. Hierbij heeft hij dit dus rechtgezet. 

tweet

We hoeven niet te wachten op het moment dat we met een virtuele Harada kunnen matten in Tekken. Dat zou namelijk niet in het achtergrondverhaal passen van Tekken en het bijbehorende toernooi.

Dit klinkt een beetje gekunsteld, want als je een vechtende kangoeroe, een boomstronk die vechtstijlen imiteert, demonen, engelen, dronken Russische wetenschappers en een kat-mens in het verhaal kan schrijven, dan kan een bebrilde Japanner er ook wel bij.

Katsuhiro Harada

De inspiratie voor de naam 'Shaheen' kwam van een Arabische student en de Saoedische ambassade. Harada had het idee voor een Arabische vechter al zes jaar geleden. Via een Facebook-actie op het Arabische schiereiland kreeg hij veel feedback. Uiteraard krijgt de introductie van Shaheen veel aandacht in de Arabische pers. 

Het initiële ontwerp voor Shaheen is gemaakt door NINNIN in samenspraak met Saoedische studenten. NINNIN heeft eerder ontwerpen gemaakt voor onder andere Wizards of the Coast, bekend van het Magic: The Gathering-kaartspel, Dungeons & Dragons en het Pokemon-kaartspel.

Sodapoppin vermorzelt Twitch subtrain-record

Sodapoppin heeft het record vermorzelt voor meeste abonnees tijdens een subtrain op streamsite Twitch. Het vorige record was 1033 en Sodapoppin heeft dat binnen zes uur streamen vermorzelt. Hij deed tijdens een zogenaamde subwar tegen Phantoml0rd. Sodapoppin is op dit moment nog aan het streamen en staat ondertussen al op 1350.

Een subtrain op Twitch is als mensen binnen vijf minuten blijven abonneren, mensen abonneren op streamers om toegang tot extra functies te krijgen, waaronder emoticons. Bij vrijwel elke streamer betaal je 5 dollar om een maand abonnee te zijn. Zo gauw er vijf minuten niet geabonneerd is dan eindigt een subtrain. Beiden begonnen te streamen en voegden een telling toe, omdat hun fans hiernaar vroegen. Toen Phantoml0rd tegen zijn fans zei dat hij Sodapoppins subtrain wilde inhalen ging Sodapoppins hier niet in mee. Phantoml0rd had op dat moment zo'n 120 abonnees minder.

Phantoml0rd haalde Sodapoppins in en toen ging Sodapoppins wel mee. Soda kreeg gemiddeld per zeven seconden een nieuwe abonnee en binnen enkele minuten haalde hij Phantoml0rd weer in. Uiteindelijk liep hij honderden abonnees uit en verbrak hij het record van langste subtrain.

Ondanks dat beide streamers veel geld hebben verdiend met hun abonneeservice (ze krijgen $2,50 voor elke abonnee) hebben ze beiden ook veel teruggegeven. Zo heeft Phantoml0rd 2600 dollar in Counterstrike wapenskins gepompt om aan zijn subscribers te geven, waarvan één wapencase van 2000 dollar die hij voor 1300 dollar had gekocht. Phantoml0rd heeft overigens aan donaties meer dan 1000 dollar ontvangen. Van ene Olzeen94 ontving hij zijn grootste donatie en dat is op dit moment 666 dollar.

Overigens hebben beide streamers een jurk aangedaan als stunt en hebben ze beiden make-up op. Daarnaast zal Phantoml0rd zijn hoofd kaal scheren bij 1000 abonnees en twister gaan spelen met zijn vriendin. Ook zal hij zo lang als hij kan doorgaan met streamen. Sodapoppin zal doorgang met het weggeven van Counterstrike wapencases (zowel zeldzame als niet-zeldzame cases). 

Beiden streamers zijn nog aan het streamen. Sodapoppin staat op dit moment op 1350 abonnees, terwijl Phantoml0rd 829 abonnees achter elkaar heeft.

Edit 03:02: Door een glitch tussen donatiegeluiden en abonneegeluiden, kwamen er geen abonnees meer doorheen, omdat alle donaties van de avond eerst kwamen. Hierdoor is Sodapoppins subtrain afgelopen. Hij had 1948 abonnees binnen 1 dag, wat het nieuwe record is. Phantoml0rd is nog wel aan het streamen, maar hij staat op 883 en is dus nog ver weg.

Sodapoppin verbreekt subtrain record

PDC WK: Taylor verslaat Barney in halve finale

Phil Taylor blijft in de race om zijn zeventiende wereldtitel te pakken. Hij staat weer in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In een vol Alexandra Palace te Londen won hij met 6-2 van Raymond van Barneveld. 

Van Barneveld mocht aan de partij beginnen, het was echter Taylor die de eerste leg pakte. Via tops brak Barney direct terug. Het werd 2-2, maar in de beslissende leg liet de Hagenaar het initiatief aan The Power. Via 121 kon Taylor de eerste set pakken, dit was echter pas de eerste 100+ finish voor de Engelsman van het toernooi.

In set twee werd Taylor het door Barney niet moeilijk gemaakt en met 3-1 werd het 2-0 in sets. Van Barneveld greep in set drie wel zijn kans en verkleinde de achterstand tot 2-1 (3-0). Barney stoomde door in de set van Taylor en kwam via 3-1 weer op gelijke hoogte. Het gemiddelde van de Nederlander was ook beter in de derde en vierde set dan in het begin van de partij.

In de vijfde set zijn beide spelers niet sterk in hun eigen begonnen legs. In iedere leg viel een break waardoor de set met 3-2 naar Taylor ging. Op 1-1 in de zesde set kreeg Taylor kansen op negendarter. Bij pijl acht ging het echter mis, via dubbel 16 werd het een elfdarter. Ook de volgende leg ging naar The Power en kwam op 4-2.

De flow zat erin bij Taylor. Hij heeft zijn betere vorm weer gevonden terwijl Van Barneveld het liet afweten. Met een 124-finish kwam The Power op één set van de overwinning (3-0). Ook laatste leg ging eenvoudig naar Taylor en won de partij met 6-2.

Van Barneveld speelde prima, maar kon na 2-2 op de beslissende momenten niet toeslaan. Het leek erop dat Taylor te pakken was, maar met een gemiddelde van 102 en een checkoutpercentage van 48,7% stond hij gewoon heel goed te spelen. Zondag in de finale Engeland - Schotland: Phil Taylor - Gary Anderson. Wie als eerste zeven sets wint is wereldkampioen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.