Nieuwe kardinalen uit alle uithoeken van de wereld

Paus Franciscus heeft zondag vijftien nieuwe kardinalen benoemd. Ze komen uit veertien landen, uit alle uithoeken van de wereld. Er zijn kardinalen uit Tonga, Nieuw-Zeeland, Kaapverdië, Myanmar, Ethiopië, Thailand en Vietnam. Een komt ook van Sicilië, waar het Vaticaan de bevolking al tientallen jaren maant afstand te nemen van de maffia.

De paus zegt met de benoeming van de nieuwe kardinalen 'de onverbreekbare band van de kerk van Rome met kerken in de wereld' te willen tonen.

De vijftien nieuwe kardinalen zijn jonger dan 80 en dus gerechtigd mee te doen aan een eventuele nieuwe pausverkiezing. Vijf andere nieuwe kardinalen zijn die leeftijdsgrens al gepasseerd. De paus benoemde hen onder meer omdat zij zich hebben onderscheiden met hun werk in de bureaucratie van het Vaticaan of in de diplomatie. Sommige van deze kardinalen zijn afkomstig uit Argentinië, Mozambique en Colombia.

Voor de toehoorders op het plein voor de Sint-Pieter in Rome had de paus nog een verrassing in petto: op 12 en 13 februari komen alle kardinalen bijeen om te praten over hervorming van de curie, het bestuursapparaat van het Vaticaan. De paus heeft daarin corruptie, inefficiëntie en andere problemen gesignaleerd.