Stacey snelste in eerste Dakar-etappe

Peterselieman

Hans Stacey is de Dakar Rally 2015 goed begonnen. De oliehandelaar uit Best heeft met zijn Iveco de eerste etappe op zijn naam geschreven. Na de 175 kilometer lange proef tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz had de Nederlander 35 tellen voorsprong op landgenoot Marcel van Vliet.

Van Vliet pakte in het begin van de etappe met de MAN de leiding, maar in het slot sloeg Stacey toe. De Tsjechen Martin Kolomy (Tatra) en Ales Loprais (MAN) werden op 47 seconden gedeeld derde. Een knappe vijfde plaats was er voor Martin van den Brink met zijn gloednieuwe Renault. Wuf van Ginkel werd op bijna twee minuten achtste.

Dit was een plaats beter dan Iveco-coureur Gerard de Rooy. De Nederlander verloor tijd omdat hij klem zat achter de Kamaz van de winnaar van vorig jaar Andrey Karginov. De Rus leverde vandaag ruim drie minuten op Stacey in.

Morgen rijden de coureurs van Villa Carlos Paz naar San Juan. De motoren, quads en auto's leggen dan een getimede proef van 518 kilometer af. De vrachtwagens rijden 331 kilometer.

Stacey werd voor de start van de Rally al aangemoedigd door de fans (Pro Shots/Dppi)
Stacey werd voor de start van de Rally al aangemoedigd door de fans (Pro Shots/Dppi)