Freitag doorbreekt Duitse 'vierschansenvloek' na ruim 12 jaar

Schansspringer Richard Freitag heeft Duitsland eindelijk een overwinning bezorgd in de Vierschansentournee. De Duitser wist de derde wedstrijd van de tournee te winnen, op de Bergiselschans in Innsbruck. Het was de eerste Duitse overwinning in een wedstrijd in de Tournee in ruim 12 jaar.

Na de eerste ronde gingen Freitag en de Oostenrijker Stefan Kraft - die een schansrecord sprong - gedeeld aan de leiding. Voor Kraft was dat tevens een grote stap in de strijd om de eindzege van de Tournee, iets waar Freitag al voor afgehaakt was vanwege zijn eerdere prestaties. Op grote afstand van het duo stond de 42-jarige Japanner Noriaki Kasai op de derde plek, vlak voor de Zwitser Simon Ammann en de Noor Anders Jacobsen, winnaar van het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen. De twee concurrenten van Kraft voor de eindzege, Michael Hayböck en Peter Prevc, konden het niet helemaal bijbenen. Hayböck stond halverwege zevende, Prevc slechts achttiende.

In de tweede ronde deed Prevc het een stuk beter, waardoor hij nog naar de elfde plek kon stijgen. De strijd om het podium werd echter uitgevochten door de mannen die halverwege ook al vooraan stonden. Ammann pakte de leiding, waarna Kasai er gelijk overheen leek te gaan. De twee bleken echter evenveel punten te hebben, tot grote vreugde van de 33-jarige Zwitser, die zijn Japanse collega gelijk in de armen sprong. Om de zege konden ze echter niet meedoen, want Freitag liet ook een geweldige tweede sprong zien. Kraft kon dat niet evenaren en moest zijn meerdere erkennen in de Duitser.

Freitag zweeft naar een historische overwinning op de Bergiselschans in Innsbruck (Foto: Getty)

De laatste keer dat een Duitser een wedstrijd won in de Vierschansentournee was in december 2002, toen Sven Hannawald in Oberstdorf de beste was. Opvallend genoeg was de wedstrijd van zondag in Innsbruck precies de 50e wedstrijd na de zege van Hannawald. Kasai liet ook een unicum noteren: Zijn laatste podiumplaats tijdens de Tournee stamde van het nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen in 2007, acht jaar geleden.

In de stand om de eindzege lijkt de strijd met nog één wedstrijd te gaan bijna beslist. Kraft gaat ruim aan de leiding en zal aan twee fatsoenlijke sprongen in Bischofshofen genoeg hebben om de zege te pakken. Hayböck staat op de tweede plek, die hij nog moet verdedigen tegen Prevc. Ook Kasai, Freitag en Jacobsen maken nog een kans op de derde plek.