CD: Schizoid Lloyd - The Last Note in God's Magnum Opus

dekatophetspek

Zo aan het begin van een nieuw jaar ontkomen we er niet aan om nog wat plaatjes mee te pikken die aan het einde van 2014 verschenen. Zo ook deze zeer indrukwekkende debuutplaat van de Haarlemse band Schizoid Lloyd. Van de groep, die al eerder een EP en een single uitbrachten, verscheen na zo'n 4 jaar stilte het langverwachte debuutalbum The Last Note in God's Magnum Opus. Na het beluisteren van dit machtige epos kunnen we gerust stellen de groep in elk geval haar naam alle eer aandoet met dit uitermate energieke en veelzijdige album.

Schizoid Lloyd - The Last Note in God's Magnum Opus

Muzikaal gezien vist de groep uit dezelfde vijver als bands zoals Fantômas, Devin Townsend Project en Nuclear Rabbit, om maar eens een paar namen te noemen van artiesten die ook niet schromen om muzikaal te experimenteren. Daarnaast horen we op het overwegend bombastische The Last Note in God's Magnum Opus ook de nodige invloeden van bands als Queen en Muse. The Last Note in God's Magnum Opus is dan ook een zeer ambitieuze plaat geworden, met een stevige dosis onnavolgbare humor in de teksten, die aan alle kanten de talenten van de zes bandleden laat beluisteren.

The Last Note in God's Magnum Opus is een explosieve brok progressieve geworden, die constant van de hak op de tak springt. Zo luister je op het ene moment nog naar progressieve rock om vervolgens om de oren te worden geslagen met een stuk death metal, gevolgd door wat reggae en jazz. Een uiterst schizofrene plaat dus, van een gezelschap dat we gerust zeer uniek mogen noemen in de Nederlandse muziekscene. Dat gevoel krijg je overigens al bij het bekijken van het fraai uitgevoerde hoesje dat er uitziet als een surrealistische psychedelische nachtmerrie. Schizoid Lloyd maakt muziek die zeker niet voor een breed publiek geschikt is, maar een beetje gevorderde luisteraar van gewaagde en experimentele progressieve klanken zal dit melomane orgasme van dit Haarlemse zestal zeker weten te waarderen.