PvdA: 'Juridische stappen tegen facebookposters'

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat het Openbaar Ministerie gaat optreden tegen oproepen op Facebook om moskeeën in brand te steken. In Zweden is recentelijk in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

Op de Facebookpagina Steun de PVV zijn reacties te vinden op de gebeurtenissen in Zweden waarin wordt opgeroepen moskeeën in brand te steken. "Dit is onacceptabel", aldus Marcouch vrijdag. Er moet volgens hem een norm worden gesteld. "De moslimhaat neemt nog steeds toe."

De beheerder van de pagina heeft inmiddels een deel van de reacties verwijderd. Dat gebeurde nadat opiniesite Joop.nl erover had bericht. Toch moet het OM stappen nemen, meent de PvdA'er. Daardoor wordt volgens hem duidelijkheid geschapen. De Facebookpagina is geen officiële uiting van de partij van Geert Wilders.

Volgens Marcouch wil de Raad van Marokkaanse Moskeeën (RMMN) zaterdag in Amsterdam aangifte doen. Voorzitter Yahia Bouyafa van de RMMN riep deze week moskeebesturen op waakzaam te zijn en moskeewachten in te stellen. Nederland telt ruim 450 moskeeën.

De laatste brandstichting in een islamitisch gebedshuis in Zweden vond plaats op nieuwjaarsdag. Toen werd er een brandbom naar een moskee in Uppsala gegooid. Op eerste kerstdag raakten in Eskilstuna vijf mensen gewond door brandstichting in een moskee.

Wat vinden jullie? Oproepen tot het verbranden van moskeeën; vrijheid van meningsuiting of strafbaar?