FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 november 2014

[pic] 'Voorlopig laatste' wrakstukken MH17 aangekomen in Charkov

De voorlopig laatste trein met wrakstukken van de MH17 is zondagavond in Charkov aangekomen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondagavond. De wrakstukken zijn nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash. De OVV wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

Het is de bedoeling dat de vliegtuigdelen op den duur naar Nederland worden gebracht voor verder onderzoek. Het is nog onduidelijk wanneer en hoe dat zal gebeuren. De bergingsmissie op de rampplek begon vorige week en werd zondag afgerond.

Het bergingsteam ging een week lang elke dag naar de plek in het oosten van Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. Dat gebeurde onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), vanwege de gevaarlijke omstandigheden in het oorlogsgebied.

De teamleider van de bergingsmissie in Donetsk liet eerder op de dag weten dat de missie 'uitstekend' is verlopen. Het bergen van ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken ging sneller dan verwacht.

Gorehowl belandt in Shanghai

Gorehowl, het wapen van Grommash Hellscream, kwam al eerder langs in New York. Nu is Gorehowl ook opgedoken in Shanghai, waar het boven de toeschouwers uittorent. De bijl oogt een stuk groter dan het wapen in New York. Grom Hellscream is een van de warlords uit de game World of Warcraft: Warlords of Draenor.

Geen winnaar bij de Milanese derby

AC Milan en Internazionale hebben in de Milanese derby gelijkgespeeld. In het San Siro-stadion werd het zondagavond 1-1. Het spel was in de eerste helft van beide kanten niet om over naar huis te schrijven. Kansen waren er amper. De enige echte poging voor de rust resulteerde ook gelijk in een doelpunt. Jeremy Menez volleerde de bal prachtig achter Internazionale-doelman Samir Handanovic.

AC Milan leek iets sterker te worden, maar had alsnog weinig in te brengen tegen de defensie van Inter. Fernando Torres (Milan) en Rodrigo Palacio (Inter) stelden teleur. Sporadische kansen werden ingedamd door het uitstekende keeperswerk van Handanovic en Diego López.

Beide ploegen hadden nog enkele interessante opties op de bank zitten om het wedstrijdbeeld te veranderen. Trainer Roberto Mancini had net Osvaldo de dugout uitgestuurd om warm te lopen, toen Joel Obi uit het niets de gelijkmaker verzorgde. De centrale middenvelder produceerde met zijn linkervoet een dusdanig precies schot, dat hij de gestrekte López het nakijken gaf. Inter rook daarna bloed en kwam zelfs heel dichtbij de overwinning. De inzet van Icardi belandde echter op de lat.

Zowel Milan als Inter schiet weinig op met het punt. Milan slaagde er al vijf competitiewedstrijden op rij niet meer in om te winnen, terwijl de stadsgenoot het geen steek beter doet met drie teleurstellende resultaten op rij. Milan staat achtste, Inter één plek daaronder.

Kenia doodt militanten na aanval op niet-islamitische buspassagiers

Veiligheidstroepen hebben in Kenia meer dan 100 militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabab gedood nadat ze een aanval op een bus hadden gepleegd. Dat heeft vicepresident William Ruto van Kenia zondag (lokale tijd) verklaard.

Bij de terreuraanval kwamen zaterdag 28 mensen om het leven. De bus, waarin volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zestig personen zaten, was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In de noordelijke regio Mandera, nabij de grens met Somalië, werd het voertuig in de vroege ochtend door militanten aangehouden en naar Somalië gereden. Daar werden passagiers die niet in staat waren Koranverzen op te zeggen en een islamitische groet te brengen, geëxecuteerd. De slachtoffers waren 19 mannen en 9 vrouwen.

De aanslag werd opgeëist door al-Shabab, dat in de Keniaanse regio al jarenlang dood en verderf zaait. Volgens de terreurorganisatie was het een vergeldingsactie voor invallen in moskeeën. Na de daad sloegen de strijders op de vlucht.

Op hun vlucht naar Somalië zijn de militanten gedood. Ook is een kamp in Somalië, waar onder meer wapens worden opgeslagen, vernietigd, aldus vicepresident William Ruto. "Onze boodschap is helder: bij elke aanval op Kenia en zijn mensen, zullen we jullie achtervolgen, waarheen dan ook." De terreurbeweging ontkent evenwel dat de extremisten die bij de aanslag betrokken waren, zijn gedood.

Tientallen doden bij aanval extremisten Nigeria

Moslimextremisten hebben volgens ooggetuigen bij een aanval op een vissersdorp aan het Tsjaad-meer in het noordoosten van Nigeria tientallen mensen om het leven gebracht. De extremisten, vermoedelijk leden van Boko Haram, reden door het dorp Doron Baga en schoten op iedereen die zij zagen, zei visser Usman Abubakar. "Ik telde met mijn eigen ogen zestig lijken."

Abubakar hield zich met zijn vrouw en drie kinderen schuil in zijn huis totdat de terroristen weg waren. Daarna vluchtte hij naar de deelstaathoofdstad Maiduguri, tweehonderd kilometer verderop.

Een woordvoerder van de politie van de deelstaat Borno liet weten geen officiële bevestiging van de aanval te hebben ontvangen. Communicatie met het gebied verloopt vaak moeizaam, omdat Boko Haram veel zendmasten van het mobiele telefoonnet in het noordoosten heeft vernield.

In Doron Baga kwamen in april 2013 bijna tweehonderd mensen om het leven bij gevechten tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger. De meeste slachtoffers waren burgers. Bij de strijd werden ook meer dan tweeduizend woningen verwoest.

Afgelopen woensdag vielen in een ander dorp in Borno, Azaya Kura, ten minste 45 doden toen leden van Boko Haram huizen binnen vielen en vee stalen.

In verband met de strijd tegen Boko Haram hebben de Nigeriaanse autoriteiten in mei 2013 in de deelstaten Adamawa, Yobe en Borno de noodtoestand afgekondigd. Sinds die tijd zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties meer dan 1,5 miljoen mensen hun woonplaatsen daar ontvlucht.

Agent Cleveland doodt jongen met neppistool

Een politieagent in de Amerikaanse stad Cleveland heeft een 12-jarige jongen neergeschoten die stond te zwaaien met een neppistool. Het kind overleed zondagochtend in een ziekenhuis, liet de advocaat van de familie weten.

Het schietincident deed zich zaterdag voor nadat agenten waren gewaarschuwd voor een man met een vuurwapen. Een man die de melding bij de politie deed had gezegd dat een jongen mensen bij een recreatiecentrum bang maakte met een pistool dat 'waarschijnlijk nep' was.

Volgens de politie loste de agent twee schoten toen de jongen het wapen uit zijn riem trok. Volgens onderzoekers richtte hij het niet op de agenten, maar greep hij naar het neppistool toen hem werd gesommeerd zijn handen omhoog te doen.

Veel doden bij aanslag Afghaans volleybaltoernooi

Een zelfmoordaanslag op een volleybaltoernooi in het oosten van Afghanistan heeft zondagavond aan 'minstens' 45 mensen het leven gekost, melden Afghaanse functionarissen. Tientallen mensen raakten gewond.

Mokhis Afghan, woordvoerder van de gouverneur van de aan Pakistan grenzende provincie Paktika, zei dat de aanslag plaatsvond tijdens een drukbezocht toernooi in het district Yahyakhail. De dader had zich te voet in het publiek gemengd, zei hij.

"Er waren te veel mensen bijeen op een plek om de wedstrijd te zien. Tientallen anderen zijn gewond en wij hebben berichten dat vele van hen in kritieke toestand verkeren", zei Afghan. Hij vroeg met spoed om hulp van de centrale overheid,omdat gewonden mogelijk naar de hoofdstad Kabul moeten worden overgebracht om te worden behandeld.

Volgens een arts in het Sharan-ziekenhuis in de hoofdstad van Paktika werden daar ongeveer tachtig gewonden binnengebracht, onder wie ongeveer twintig kinderen,

Volleybal is in heel Afghanistan een populaire sport. De dader koos het toernooi waarschijnlijk om veel slachtoffers te kunnen maken. Ook de aanwezigheid van de lokale politie in de menigte maakte het tot een aantrekkelijk doelwit. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

De aanslag van zondag is een van de dodelijkste van dit jaar in Afghanistan, waar de Taliban hun aanvallen op de regering in Kabul opvoerden in verband met het verwachte vertrek van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen. Het Afghaanse parlement keurde zondag echter afspraken met de Verenigde Staten en de NAVO goed om de buitenlandse troepen ook na de jaarwisseling te laten blijven. De Amerikaanse president Barack Obama wil alle Amerikaanse militairen uit Afghanistan weg hebben als zijn ambtstermijn eind 2016 ten einde loopt.

Motorrijder overlijdt na botsing met auto

Een 53-jarige man uit Westkapelle is zondag overleden. Hij reed halverwege de middag op de Westkapelseweg met zijn motor tegen een auto aan. De motorrijder overleed niet veel later in het ziekenhuis.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Vermoedelijk kwam de motorrijder in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft terecht. Hij kon de auto, die werd bestuurd door een 74-jarige man uit Bergen op Zoom, niet meer ontwijken. De automobilist bleef ongedeerd.

'Banken tegen hervormingsplannen EU'

Grote Europese banken willen dat de Europese Commissie afziet van haar plannen voor de hervorming van de bankensector, vooral omdat die schadelijk zouden zijn voor de kapitaalmarkten. Dat meldt de zakenkrant Financial Times zondag.

De Britse en Franse bankenassociaties stellen in een gezamenlijke brief aan de commissie dat de plannen opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. De commissie kwam in januari met voorstellen naar buiten over de aanpak van de bankensector, waaronder een verbod voor grote banken om voor eigen rekening te handelen en meer bevoegdheden voor toezichthouders. Die ingrepen moeten voorkomen dat belastingbetalers opdraaien voor problemen bij banken.

De bankenassociaties vinden de plannen van Brussel echter 'ouderwets'. Zij denken dat transacties op de kapitaalmarkten door de maatregelen duurder kunnen worden, wat nadelig zou zijn voor de financiering van Europese bedrijven.

GB: al 4 of 5 terreuracties voorkomen

Britse veiligheidsdiensten hebben dit jaar al 'vier of vijf' terroristische acties voorkomen, waar dat normaal één keer per jaar is. Dat heeft commissaris Bernard Hogan-Howe van Scotland Yard zondag tegen de BBC gezegd.

De autoriteiten vrezen voor toenemende radicalisering onder jongeren die naar Syrië gaan om te vechten onder invloed van de extremistische groep Islamitische Staat. De autoriteiten schatten dat ongeveer vijfhonderd Britse jihadisten naar Syrië zijn vertrokken. De vrees bestaat dat zij bij terugkeer terreurdaden zullen plegen.

Hogan-Howe zei dat de politie zich in toenemende mate ongerust maakt over aanslagen door zogenoemde 'eenzame wolven'. "Er komt niet veel organisatie bij kijken, er hoeven niet veel mensen bij betrokken te worden en het is niet erg complex", zei Hogan-Howe. "Dat betekent dat wij maar heel weinig tijd hebben om in te grijpen en ervoor te zorgen dat deze mensen er niet mee weg komen. Dat zet onze middelen behoorlijk onder druk."

PvdA'er Eijsink in voor topbaan NAVO-waakhond

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink is kandidaat voor het vicevoorzitterschap van de NAVO Parlementaire Assemblee. Deze organisatie van parlementariërs, die altijd haar kijk op aangelegenheden van de NAVO geeft, komt deze dagen bijeen in Den Haag. Daar wordt maandag ook besloten over het vicevoorzitterschap.

Eijsink heeft steun gezocht bij deelnemende parlementariërs en er zijn in principe geen tegenkandidaten, aldus een woordvoerder van de Assemblee. De organisatie van de 28 NAVO-landen heeft vijf vicevoorzitters. De Assemblee kan adviezen geven aan de NAVO, maar heeft geen bevoegdheden.

Eijsink is sinds 2007 lid van de NAVO Parlementaire Assemblee. De Assemblee kiest maandag ook een nieuwe voorzitter die in plaats voor de aftredende Hugh Bayley komt. Opvolger wordt waarschijnlijk het Amerikaanse Congreslid Michael Turner.

Titanfall krijgt deluxe editie

EA en Respawn Entertainment hebben aangekondigd dat de shooter Titanfall een re-release krijgt. De game, inclusief alle DLC van de season pass, zal verkocht worden onder de naam Titanfall Deluxe Edition.

De Deluxe Edition bevat naast Titanfall zelf de DLC Expedition, Frontier's Edge en IMC Rising. Elke DLC bevatte drie nieuwe maps, waarmee het totale aantal speelbare maps voor de Deluxe Edition op 24 komt.

Voorlopig lijkt de Deluxe Edition een 'digital deluxe' te zijn, wat inhoudt dat de game alleen te koop is via Origin, het gameplatform van EA. Zowel EA als Respawn Entertainment hebben zicht niet uitgelaten over een fysiek exemplaar van de Deluxe edition.

Titanfall werd goed verkocht en kreeg redelijk positieve kritieken. Laatst onthulde EA ook dat Titanfall de best verkochte nieuwe franchise was op Xbox One. Het spel kent 7 miljoen unieke spelers, maar hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat het spel ook een tijd gratis te spelen is geweest op Origin. 7 miljoen unieke spelers staat dus niet gelijk aan 7 miljoen verkochte exemplaren.

Titanfall Deluxe Edition is nu al uit voor pc en is vanaf 25 november verkrijgbaar voor Xbox One. Voor pc kost de Deluxe Edition momenteel €42,49, voor Xbox One is alleen de Amerikaanse prijs van 50 dollar bekend.

Titanfall Deluxe Edition Promo
Titanfall krijgt deluxe editie

Steam scherpt regels aan voor Early Access

Valve, het bedrijf achter gamingplatform Steam, heeft de algemene voorwaarden voor Early Access aangescherpt. Ontwikkelaars van spellen moeten nu meer transparant zijn over hun game richting potentiële kopers.

Hiermee lijkt Valve gehoor te geven aan de veelgehoorde kritiek dat sommige Early Access-spellen wanneer ze op Steam verschijnen onvolledig zijn, een te lange ontwikkeltijd hebben of dat sommige beloften niet worden nagekomen wanneer het spel uitkomt. Steam heeft de nieuwe voorwaarden onderverdeeld in twee stukken: regels die iedere ontwikkelaar nu moet nakomen en richtlijnen die door Steam worden aangeraden, maar die niet verplicht zijn.

De eerste regel is dat als de game nu via een ander platform verkocht wordt, bijvoorbeeld de site van de game, de ontwikkelaar nu verplicht is erbij te zetten dat de game Early Access is. De tweede regel houdt in dat ontwikkelaars geen specifieke beloften meer kunnen maken over hun game als deze in Early Access is. Enerzijds voorkomt dit teleurstellingen bij de koper bij het moment van uitgave, anderzijds kunnen ontwikkelaars geen mooie beloftes meer maken over features die in de toekomst zullen worden toegevoegd om twijfelaars over de streep te trekken. Als laatste moeten prijs en de datum van uitgave overal hetzelfde zijn voor de game, ongeacht het verkooppunt.

Wat de richtlijnen betreft, Steam moedigt ontwikkelaars aan om hun game pas op Steam te zetten als het moment daar is. Een game waarvan de gameplay miniem is vergeleken met wat is beloofd is nog niet rijp voor Early Access, en games die praktisch al af zijn kunnen beter zonder het label Early Access op Steam verkocht worden. Als laatste wil Steam ontwikkelaars op het hart drukken dat een game beter niet Early Access kan zijn als je het niet kan veroorloven om de game te ontwikkelen als de verkoopcijfers tegenvallen. In andere woorden: wees er zeker van dat je game helemaal afgemaakt kan worden voordat je hem op Early Access zet, ongeacht de verkoopcijfers.

De nieuwe regels lijken hard nodig te zijn. Van de eerste negen Early Access-games die in 2013 op Steam verschenen werden er slechts drie afgemaakt.

Early Access Promotie
Steam scherpt regels aan voor Early Access


Bobsleevrouwen schrijven geschiedenis met viermansmedailles

Bobsleepilotes Kaillie Humphries en Elana Meyers Taylor hebben tijdens de North American Cup in Calgary voor een wereldprimeur gezorgd. In de wedstrijd in de viermansbobs werden ze tweede en derde, waardoor ze als eerste vrouwen ooit een medaille wonnen in een internationale wedstrijd met viermansbobs.

Sinds dit seizoen zijn de viermans gemengd, waardoor ook vrouwen deel mogen nemen. De Canadese Humphries en de Amerikaanse Meyers Taylor, goede vriendinnen, wilden al langere tijd graag dat deze regel ingevoerd zou worden. Op hun nationale kampioenschappen presteerden ze beiden al erg goed, nu lukte het ook internationaal.

Het team van de Canadees Justin Kripps was in beide runs duidelijk de snelste, maar Humphries wist het verschil over twee afdalingen toch nog binnen een seconde te houden: 0,85. Meyers Taylor, dit keer zonder echtgenoot Nic Taylor als remmer, liet het verschil met 1,01 seconden ook niet ver oplopen. Beide vrouwen zijn van plan om deze winter ook in de World Cup in de grote viermansbob te starten.

Heemskerk ook snelste op 200 vrij

Femke Heemskerk heeft zondag bij de open Deense kampioenschappen kortebaan ook de 200 meter vrije slag gewonnen. De Nederlandse zwemster bleef met een tijd van 1:51,96 opnieuw Ranomi Kromowidjojo voor. Kromowidjojo tikte aan in een tijd van 1:56,18.

Bij de wedstrijden in Denemarken pakte Heemskerk voor Kromowidjojo ook de overwinningen op de 100 meter en 50 meter vrij (donderdag). Heemskerk zegevierde zaterdag op de 100 vrij in 51,62. De olympisch kampioene tikte aan in 51,95.

De vrouwen zwommen de wedstrijden als voorbereiding op de wereldkampioenschappen kortebaan volgende maand in Doha.

Wawrinka: "Droom die uitkomt"

Voor Stanislas Wawrinka kwam vandaag met het winnen van de Davis Cup een droom uit. In tegenstelling tot zijn landgenoot Roger Federer had voor Wawrinka de landenwedstrijd wel altijd de hoogste proriteit.

"Ik droom al jaren van deze Davis Cuptitel. Ik heb er alles aan gedaan om deze competitie te kunnen winnen", aldus Wawrinka op de afsluitende persconferentie. "Ik zei eerder al dat de Fransen het naar mijn mening veel teveel over deze finale hadden. Ze zeiden dat ze klaar waren voor de oorlog, als ik zo vrij mag zijn om hen op die manier te citeren, maar het tegenovergestelde gebeurde. We zijn kalm gebleven, hebben ons goed voorbereid en hebben onze rackets laten spreken. We mogen trots zijn op onszelf."

Wawrinka was dit weekend erg belangrijk voor de Zwitsers. Hij versloeg afgelopen vrijdag Jo-Wilfried Tsonga en was gisteren samen met Federer de sterkste in het dubbelspel. Vandaag zorgde Federer tegen Richard Gasquet voor het beslissende punt.


Team Zwitserland met de Davis Cup (PRO SHOTS/Panoramic)

Riot betaalt voor het vinden van bugs

Riot Games, de maker van League of Legends, is bezig met een programma waarmee mensen die bugs ontdekken en deze melden aan Riot worden beloond. Dit is het 'Bug Bounty Program'. Het gaat hier onder andere om bugs die een veiligheidsrisico vormen voor de game zelf of de spelers, exploits en bugs die het spel laten crashen.

Het programma bevindt zich op dit moment in een gesloten bèta. Een aantal veiligheidsdeskundigen doet mee in het programma en heeft tot nu toe al meer dan 75 exploits, bugs en veiligheidsrisico's opgespoord. Een van de exploits was een manier waarop iemand invites kon sturen naar een andere speler om diegene te laten crashen. Riot heeft in totaal al 100.000 dollar uitgegeven als beloning voor de vinders. 

Op dit moment werkt Riot Games nog hard om het proces te stroomlijnen. Het bedrijf wil zeker weten dat het security team de vele meldingen aankan zodra de hele community kan meehelpen bij de zoektocht naar bugs. Het Bug Bounty Program verloopt via HackerOne zodat melders tijdig worden betaald wanneer een bug geverifieerd en opgelost is. 

Uitslagen Eredivisie speelronde 13

Het was weer een mooi weekend in de Eredivisie. De spanning is helemaal terug, na puntenverlies van PSV. Ajax kwam goed weg tegen SC Heerenveen en Feyenoord had alle geluk van de wereld tegen Dordrecht, terwijl PSV veel pech kende. Onderin deed Heracles almelo goede zaken.

Zaterdag begon met een wedstrijd tussen AZ en Vitesse. Aron Johannsson scoorde vroeg de 1-0, maar in de laatste 30 minuten kreeg Vitesse bijna even zoveel kansen. Desalniettemin gingen ze er niet in en bleef het 1-0. Tegelijkertijd rolde de "Bomber van Breda" NAC Breda op. Hij scoorde de 2-0 voor zijn nieuwe club, de Go Ahead Eagles.

Een uur later begon Feyenoord tegen FC Dordrecht. De uitploeg leek op weg naar een punt en een stunt, maar na een rode kaart wist Feyenoord toch nog 2 keer te soren. Op dat moment leek Ajax grote problemen te kennen. 0-1 achter, dramatish spel en Joel Veltman mocht blij zijn geen penalty voor Heerenveen veroorzaakt te hebben. Maar vlak voor rust kwam daar de rode kaart voor Luciano Slagveer. Twee gele kaarten, voer voor discussie, vooral bij Dwight Lodeweges, de weggestuurde trainer van Heerenveen. Het bleek duidelijk de ommekeer, in de tweede helft liep Ajax uit tot 4-1, mede met dank aan Ricardo Kishna. Tegelijkertijd speelden Willem II en Excelsior 1-1. Vooral Willem II mocht hier ontevreden mee zijn, de ploeg speelde veel sterker.

Op zondag mocht PSV starten tegen FC Groningen. Het leek een simpele middag voor PSV te worden, en als ze het doel hadden kunnen vinden was dat ook zo geweest. Uiteindelijk werd het slechts 1 doelpunt voor PSV, maar ook 1 voor FC Groningen. Duur puntenverlies.

Toen dat voorbij was kwam FC Twente in de problemen tegen PEC Zwolle. Problemen betekenen echter geen nederlaag, FC Twente draaide de wedstrijd en maakte er 2-1 van. Heracles liet het Twentse land in zijn geheel juichen door ook te winnen, met 3-1 van ADO Den Haag. Een moeizame start ontaarde in een makkelijke overwinning voor de Heraclieden.

SC Cambuur zoekt al meer dan een jaar naar de eerste Eredivisieoverwinning op echt gras sinds de promotie. Maar vandaag was hij daar. FC Utrecht verloor met 1-3, na ook nog een penalty met 1-0 voor te hebben gemist. Pijnlijk voor de thuisclub, maar SC Cambuur blijft verrassend meedoen om de playoffs.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
AZ Vitesse 22 nov 2014 1-0
Go Ahead Eagles NAC Breda 22 nov 2014 2-0
Feyenoord Dordrecht 22 nov 2014 2-0
Ajax sc Heerenveen 22 nov 2014 4-1
Willem II Excelsior 22 nov 2014 1-1
FC Groningen PSV 23 nov 2014 1-1
PEC Zwolle FC Twente 23 nov 2014 1-2
Heracles Almelo ADO Den Haag 23 nov 2014 3-1
FC Utrecht SC Cambuur 23 nov 2014 1-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 13 10 1 2 31 34 - 10
2 Ajax 13 9 2 2 29 32 - 15
3 FC Twente 13 6 6 1 24 25 - 13
4 Feyenoord 13 7 3 3 24 19 - 7
5 AZ 13 6 3 4 21 20 - 20
6 SC Cambuur 13 5 5 3 20 23 - 20
7 PEC Zwolle 13 6 2 5 20 21 - 18
8 FC Groningen 13 5 3 5 18 14 - 20
9 Willem II 13 5 2 6 17 19 - 20
10 sc Heerenveen 13 4 5 4 17 18 - 19
11 FC Utrecht 13 5 2 6 17 19 - 25
12 Vitesse 13 4 4 5 16 27 - 22
13 Excelsior 13 3 7 3 16 19 - 22
14 Go Ahead Eagles 13 4 3 6 15 19 - 25
15 ADO Den Haag 13 3 4 6 13 18 - 23
16 NAC Breda 13 2 4 7 10 14 - 29
17 Heracles Almelo 13 3 0 10 9 21 - 30
18 FC Dordrecht 13 1 2 10 5 9 - 33

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 9 13
Luc Castaignos FC Twente 8 13
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 8 13
Mark Uth sc Heerenveen 8 13
Ruud Boymans FC Utrecht 7 7
Memphis Depay PSV 7 9
Arkadiusz Milik Ajax 6 7
Samuel Armenteros Willem II 6 9
Lasse Schöne Ajax 6 11
Michael de Leeuw FC Groningen 6 12

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Dordrecht Willem II 28 nov 2014 20.00
sc Heerenveen Heracles Almelo 29 nov 2014 18.30
NAC Breda FC Utrecht 29 nov 2014 19.45
Vitesse Go Ahead Eagles 29 nov 2014 19.45
SC Cambuur AZ 29 nov 2014 20.45
ADO Den Haag Ajax 30 nov 2014 12.30
Excelsior PEC Zwolle 30 nov 2014 14.30
FC Twente FC Groningen 30 nov 2014 14.30
PSV Feyenoord 30 nov 2014 16.45

Uitslag FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door naaste concurrent FC Utrecht te verslaan. In de Galgenwaard in Utrecht werd het 1-3 voor de bezoekers die hierdoor op de ranglijst geklommen zijn naar de zesde positie. Utrecht zakte naar plaats elf.

FC Utrecht

1 - 3

sc Cambuur Leeuwarden

 24' Boymans (pen)    39' Barto
 82' Ogbeche
 90' Meleg
 
 Gele kaart: Kum (FC Utrecht), Andriuskevicius, El Makrini, Ogbeche, Reijnen (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.335
Arbiter: Liesveld
Bijzonderheden: Boymans (Utrecht) mist strafschop (36)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Kum
Leeuwin (Heerings/39)
Markiet
Van der Maarel
Janssen (Letschert/20)
Barazite (Rubin/60)
Ayoub
Peterson
Boymans
Oar
  Nienhuis
Mac Intosh
Reijnen
Dijkstra (Pereira/79)
Andriuskevicius
Van de Streek
El Makrini
Rusnák
Narsingh (Meleg/85)
Ogbeche
Barto

Schaker Carlsen prolongeert wereldtitel

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft zondag de wereldtitel geprolongeerd. Hij won in het Russische Sochi de elfde partij van de tweekamp met zijn uitdager Viswanathan Anand. Carlsen kwam daarmee op 6,5-4,5. Het twaalfde en laatste duel hoeft daardoor niet meer gespeeld te worden.

Net als in de zevende en negende partij koos Anand met zwart voor de Berlijnse verdediging. Dat leverde eerder nog twee keer remise op, maar ditmaal wist de Indiase grootmeester zijn geduld niet te bewaren.

Anand schatte zijn positie totaal verkeerd in, ging vanaf de 25ste zet drie keer op rij in de fout, waarna Carlsen de zege niet meer kon ontgaan. Na 45 zetten zag Anand het heilloze van zijn missie in.

Denswil vervangt geschorste Veltman

Trainer Frank de Boer van Ajax heeft Stefano Denswil opgenomen in zijn selectie voor het Champions Leagueduel van dinsdag met Paris Saint-Germain. Denswil vervangt de geschorste Joël Veltman. De Amsterdammers gaan in Parijs op bezoek bij de Franse kampioen.

Denswil behoorde niet tot de wedstrijdselectie voor het duel met sc Heerenveen. Ajax versloeg de Friezen zaterdag in de ArenA met 4-1. Veltman is geschorst na zijn rode kaart in de vorige wedstrijd, thuis tegen FC Barcelona (0-2).

Golfer Luiten sluit seizoen af met plek in top tien

Joost Luiten heeft het seizoen op de Europese Tour zondag afgesloten met de gedeelde negende plaats bij het World Tour Championship in Dubai. De Bleiswijker kwam tot een slotronde van 70, 2 onder par. Dat leverde de golfer een totaalscore van 277 slagen op.

De Zweed Henrik Stenson verdedigde met succes zijn titel. Stenson begon de dag als gedeeld eerste met Rafa Cabrera-Bello, maar de Spanjaard viel met een ronde van 75 weg uit de top van het klassement. Stenson liet 70 slagen noteren en eindigde op 272.

De tweede plaats werd gedeeld door de Noord-Ier Rory McIlroy, de Fransman Victor Dubuisson en de Engelsman Justin Rose. Het drietal sloot af op 274. McIlroy was al zeker van winst in het geldklassement, de Race to Dubai, wat hem een premie van 1,25 miljoen dollar (een miljoen euro) opleverde.

Activision wil glitchfilmpjes van YouTube halen

Er zijn genoeg gamers die genieten van hilarische bugjes en glitches in Call of Duty: Advanced Warfare. Ze delen het massaal op YouTube. Activision is daar minder blij mee en is schijnbaar bezig om alle CoD-glitchfilmpjes te verwijderen van YouTube, aldus Machinima, een netwerk voor gamevideo's.

Activision geeft aan dat zij alleen een 'copyright strike' uitvoeren wanneer het gaat om video's waarin cheats of exploits te zien zijn. Toch lijkt het te gaan om veel meer video's. Het netwerk Machinima roept al hun uploaders op om geen filmpjes meer te plaatsen waarin glitches te zien zijn.

Machinima

Een copyright strike is ernstig voor YouTubers, vooral voor mensen die er geld mee verdienen. Na drie strikes verlies je namelijk je YouTube-account en dus ook het inkomen wat je er mee kreeg. Een kanaal als Machinima, met zo'n 12 miljoen subscribers, zou daardoor veel geld mislopen.

Ruim 200 bootvluchtelingen gered bij Cyprus

228 migranten, de meesten vermoedelijk vluchtelingen uit Syrië, zijn zaterdagnacht gered nadat ze uren in een kapotte boot in ruwe zee ten noorden van Cyprus hadden gedreven. Ze zijn na medisch onderzoek ondergebracht in een sporthal in Girne, aan de kust van het Turks-Cypriotische noorden van Cyprus.

Afgezien van zeeziekte maakten de vluchtelingen het goed. Van de groep maakten 25 kinderen deel uit, zei de Turks-Cypriotische minister van verkeer Hasan Tacoy. Volgens de Turks-Cypriotische autoriteiten hebben ze te kennen gegeven naar Italië te willen.

De autoriteiten ontvingen zaterdagavond laat een hulpoproep van een Tanzaniaans vrachtschip. Dit was uit de haven van Mersin in Turkije vertrokken, maar de vluchtelingen zouden op volle zee van kleine boten op het vrachtschip zijn overgestapt. Volgens de vluchtelingen was de bemanning van boord gegaan en waren zij aan hun lot overgelaten.

Uitslagen Eredivisie 23/11/2014

In het oosten van het land zal er een positief geluid zijn over de beide wedstrijden in de eredivisie die om 14.30 startten. Heracles won keurig met 3-1 van ADO Den haag en FC Twente was met 2-1 te sterk voor PEC Zwolle. Hieronder de statistieken:

PEC Zwolle

1 - 2

FC Twente

 28' Thomas    39' Castaignos 
 80' Castaignos 
 
 Gele kaart: Lukoki, (PEC Zwolle), Kusk, (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
van Polen
Sainsbury
van der Werff
van Hintum
Saymak (Brama/81)
Drost
Rienstra
Lukoki
Nijland (Ferfelis/70)
Thomas (Karagounis/80)
 

Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Ebecillio
Ziyech
Mokotjo
Corona (Tapia/87)
Castaignos
Mokhtar (Kusk/81)

Heracles Almelo

3 - 1

ADO Den Haag

 32' Tannane
 43' Bruns
 45' Tannane
   9' Gehrt 
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo), Malone, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.219
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Koenders
Te Wierik
J. Veldmate
Aktaou (Fledderus/35)
Bel Hassani (Navratil/85)
Cziommer (Pelupessy/66)
Bruns
Tannane
Weghorst
Linssen
  Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Kanon
Meijers
Malone
Kristensen (Jansen/58)
Alberg
Gehrt
Kramer
van Duinen

Onderzoeksraad rondt bergingsmissie MH17 af

Het Nederlandse team dat deze week wrakstukken van het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines heeft geborgen in Oost-Oekraïne, gaat niet meer naar de rampplek. De bergingsmissie is afgerond, zo meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondag.

De afgelopen week zijn zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Die worden zondag vanuit de stad Torez naar Charkov gebracht per trein. Zaterdag kwamen al diepladers met grotere stukken van het wrak aan in Charkov. De Onderzoeksraad kan nog niet zeggen wanneer de wrakstukken overgebracht worden naar Nederland.

Het bergingsteam heeft de afgelopen zeven dagen onder begeleiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) volgens planning kunnen werken, zo meldt de Onderzoeksraad verder. Binnen 'de mogelijkheden' zijn op de locatie van de ramp zoveel mogelijk wrakstukken geborgen die relevant zijn voor het onderzoek.

De wrakstukken die nog op de locatie liggen zijn volgens de raad niet bruikbaar voor het onderzoek. Deze restanten zullen worden opgeruimd door de lokale hulpdiensten.

'One Direction breekt met manager'

Paul Higgins is niet langer de manager van One Direction. Volgens de Britse krant Mirror liep het al langer niet lekker tussen de jongens en de man die ze in betere tijden wel eens grappend 'papa' noemden. Een ruzie met bandlid Zayn Malik zou de aanleiding zijn voor de breuk.

Higgins was al 1D's manager sinds de groep in 2010 werd geformeerd. Volgens een bron broeide er de laatste tijd wat achter de schermen. De boel zou geklapt zijn na een incident in de VS vorige week, waar de groep is om het album Four te promoten.

De jongens traden onder meer op tijdens NBC's Today Show. Zayn was daar niet bij. Hij zou last hebben van zijn maag, al vroeg de presentator wel aan de andere bandleden of Zayn 'soms wat gebruikt had'. Er gaan al even geruchten dat hij de band wil verlaten. Of dat iets te maken heeft met het vertrek van Higgins, is niet duidelijk.

'Medewerker NBC hielp Cosby met vrouwen'

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse omroep NBC hielp naar eigen zeggen televisiester Bill Cosby onder meer met het bezoek van jonge vrouwen aan Cosby's kleedkamer. Ex-studiomanager Frank Scotti heeft dit in de zondageditie van de New York Daily News gezegd.

Scotti hield de wacht bij de kleedkamer zodat het bezoek van meisjes en vrouwen aan Cosby niet werd verstoord. Hij heeft in de jaren 1989-1990 namens Cosby ook duizenden dollars aan die vrouwen betaald, soms wel 2000 dollar per maand. 'Ritselaar' Scotti zorgde ook namens Cosby voor woonruimte voor diens vriendinnen.

Een van de bezoeksters was de moeder van Autumn Jackson, die claimt dat Cosby haar vader is. Haar moeder, Shawn Thompson, had lange tijd een verhouding met Cosby en kreeg volgens Scotti meer dan 100.000 dollar door de jaren heen. Cosby schakelde volgens Scotti ook een modellenbureau in.

De 77-jarige Cosby is recent in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksueel misbruik van meerdere vrouwen. Dat zou tientallen jaren geleden al zijn gebeurd.

'Medewerker NBC hielp Cosby met vrouwen'
'Medewerker NBC hielp Cosby met vrouwen' (Foto: ANP)

12-jarige wilde handeltje in nitraatbommen

In het Noord-Hollandse Spierdijk hebben agenten meer dan honderd nitraatbommen gevonden. De eigenaar was niemand minder dan een twaalfjarig jongetje dat dacht een extra zakcentje te kunnen verdienen door het vuurwerk te verkopen.

Agenten waren getipt over het illegale vuurwerk in het huis van de jongen. In eerste instantie zei hij dat hij geen vuurwerk had. Agenten mochten uiteindelijk van zijn moeder in zijn kamer kijken waar ze 117 bommen vonden. De verdachte moet naar Bureau Halt.

12-jarige wilde handeltje in nitraatbommen
12-jarige wilde handeltje in nitraatbommen (Foto: ANP)

'Meerdere investeerders azen op Braun'

Braun staat in de belangstelling van meerdere investeringsmaatschappijen, die elk werken aan een bod op de Duitse fabrikant van elektronica. De investeerders zouden tussen de 750 miljoen en een miljard euro over hebben voor het bedrijf. Dat meldt The Sunday Times zondag op basis van ingewijden.

Onder meer CVC Capital - dat ook aast op de Nederlandse verzekeraar Vivat - zou bezig zijn met een bod op Braun, dat nu in handen is van Procter & Gamble (P&G). Ook BC Partners en Cinven zouden werken aan een bieding op het Duitse concern. Braun is vooral bekend van de scheerapparaten en elektrische tandenborstels.

P&G, bekend van merken als Gillette, Pampers en Ariel, zou Braun zien als een belangrijke kandidaat voor een verkoop. Onlangs werd nog bekend dat het concern zijn batterijenmerk Duracell verkoopt aan het investeringsbedrijf van multimiljardair Warren Buffett.

Twee zwaargewonden door ongeluk paardenkar

Twee mannen zijn zondagochtend zwaargewond geraakt door een ongeluk met een paardenkar in Rosmalen. Het paard sloeg op hol en de kar raakte twee bomen. Vervolgens sloeg het voertuig om.

Een 61-jarige man was volgens de politie na het ongeluk niet aanspreekbaar. Hij heeft ernstige verwondingen aan zijn hoofd en is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Een 68-jarige man ging per ambulance naar een ziekenhuis in Den Bosch. Ook hij is gewond geraakt aan zijn hoofd.

Het is nog niet bekend waardoor het paard op hol sloeg. Het dier brak los na de botsing tegen de bomen en ging ervandoor. Een omstander wist het paard terug te halen.

Naakte man valt door plafond op vliegveld Boston

Nadat we gisteren al een bericht hadden over een naakte man in een campingrestaurant hebben we vandaag alweer een naaktloper in het nieuws. Een 26-jarige blote man gaf gisteren een aantal mensen op het vliegveld van de Amerikaanse stad Boston de schrik van hun leven.

De 26-jarige Cameron Shenk was stiekem de damestoiletten binnengegaan en had zich daar van zijn kleding ontdaan. Vervolgens was de smeerpijp in een kruipruimte boven de vrouwentoiletten gekropen, maar had daarbij geen rekening gehouden met de draagkracht van het plafond. Nadat Shenk dan ook door het plafond naar beneden was gelazerd probeerde de naaktloper uit de toiletruimte te ontsnappen. Hierbij kwam hij een 84-jarige man tegen, die door Shenk in zijn oor werd gebeten. Daarna probeerde de doorgedraaide nudist ook nog eens om de oude man te wurgen met zijn eigen wandelstok.

Een aanwezige politieagent wist erger te voorkomen door de naaktloper onderuit te halen. Bij de daaropvolgende worstelpartij raakte een andere agent lichtgewond. Shenk wordt aangeklaagd voor onder meer poging tot moord en mishandeling van een persoon ouder dan 60 jaar. Hij mag morgen aan de rechter uit gaan leggen waarom hij tot deze daad overging.

Geen vogelgriep op eendenbedrijf Barneveld

Op het eendenbedrijf in Barneveld waar zaterdag uit voorzorg achtduizend eenden werden afgemaakt, is geen vogelgriep gevonden. Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk zondag van het ministerie van Economische Zaken. "Dankbaar! We blijven alert", twitterde Van Dijk.

Het bedrijf werd zaterdag geruimd, omdat er een vrachtwagen was langsgeweest bij het eendenbedrijf in Kamperveen waar wel vogelgriep is uitgebroken. Barneveld ligt midden op de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector. De verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) wilde daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

Poetin: Ik ben geen president voor het leven

De Russische president Vladimir Poetin beschouwt zichzelf niet als president voor het leven. Hij sluit niet uit dat hij in 2018 opgaat voor een nieuwe termijn van zes jaar, maar na 2024 aanblijven zou 'slecht zijn voor het land'. Dat zegt Poetin in een interview met het persbureau TASS dat zondag is verspreid.

Poetin (62) leidt Rusland feitelijk sinds hij in 2000 voor het eerst werd gekozen. Na het grondwettelijke maximum van twee opeenvolgende termijnen van vier jaar te hebben voltooid, maakte hij tijdelijk plaats voor Dmitri Medvedev, maar bleef hij als premier de dienst uitmaken. In 2012 werd hij opnieuw gekozen, nu voor een termijn van zes jaar.

Tegen TASS zei Poetin dat hij zijn beslissing om zich in 2018 herkiesbaar te stellen zal laten afhangen van de toestand in het land en zijn 'eigen gemoed'.

'Iran wil productiedaling oliekartel OPEC'

Iran wil dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) de productie met een miljoen vaten per dag gaat verlagen om zo de daling van de olieprijzen tegen te gaan. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau Mehr News Agency.

Naar verluidt zal de Iraanse olieminister het voorstel bespreken met zijn Saudische collega bij de OPEC-bijeenkomst, die donderdag plaatsvindt in Wenen. Momenteel ligt het productieplafond van het oliekartel op circa dertig miljoen vaten per dag. De twaalf leden van de OPEC zijn goed voor ongeveer veertig procent van de wereldwijde olieproductie.

Ook andere OPEC-leden zoals Venezuela willen dat de productie wordt verlaagd om zo de daling van de olieprijzen te stuiten. Andere leden zoals Saudi-Arabië en Koeweit zouden de productie echter onveranderd willen houden.

Uitslag F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de wereldtitel in de Formule 1 gewonnen. De Brit won met de Mercedes de afsluitende race van het seizoen in Abu Dhabi en bleef daardoor in het kampioenschap zijn enige concurrent, teamgenoot Nico Rosberg ruim voor. Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas mochten ook naar het podium op Yas Marina.

Rosberg startte van poleposition, maar het was Hamilton die veel beter weg was en daarna op rozen zat voor zowel de racewinst als zijn tweede wereldtitel na zijn eerdere kampioenschap in 2008. De Brit leidde vrijwel de gehele race, al kwam Massa in de slotronden nog erg dichtbij. De Williams-coureur profiteerde van een late pitsstop en monteerde nog de superzachte banden onder de bolide om het gat te dichten, maar kwam net tekort. Daarachter reed Bottas naar een solide derde stek.

Voor Rosberg waren de problemen vandaag groot. Hij reed aanvankelijk op een tweede plaats, maar nog voordat de race halverwege was meldde hij verlies van paardenkrachten. De Mercedes van de Duitser bleek geen werkend Energy Recovery System te hebben, waardoor hij langzaam terugviel. De problemen voor hem werden alleen maar groter, waardoor Rosberg uiteindelijk ver buiten de punten finishte.

De Red Bulls van Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel bewandelden juist de omgekeerde weg. De bolides moesten vanuit de pits starten nadat gisteren na afloop van de kwalificatie hun voorvleugels illegaal waren bevonden. Ricciardo werd zelfs vierde, terwijl Vettel zichzelf uiteindelijk op plaats acht terugvond. Daar tussenin eindigden nog de McLaren van Jenson Button en de Force India's van Nico Hülkenberg en Sergio Perez. De overige punten gingen naar de Ferrari's van Fernando Alonso en Kimi Räikkönen die hun keuze om een vroege eerste pitsstop te maken niet beloond zagen worden en de gehele race worstelden met hun auto's.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:02.619
2 Felipe Massa Williams +2.500
3 Valtteri Bottas Williams +28.800
4 Daniel Ricciardo Red Bull +37.200
5 Jenson Button McLaren +1:00.300
6 Nico Hulkenberg Force India +1:02.100
7 Sergio Perez Force India +1:11.000
8 Sebastian Vettel Red Bull +1:12.000
9 Fernando Alonso Ferrari +1:25.800
10 Kimi Räikkönen Ferrari +1:27.800
11 Kevin Magnussen McLaren +1:30.300
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:31.900
13 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
14 Nico Rosberg Mercedes +1 ronde
15 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
16 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
17 Will Stevens Caterham +1 ronde
DNF Kamui Kobayashi Caterham +13 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +29 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +41 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 384
2 Nico Rosberg Mercedes 317
3 Daniel Ricciardo Red Bull 238
4 Valtteri Bottas Williams 186
5 Sebastian Vettel Red Bull 167
6 Fernando Alonso Ferrari 161
7 Felipe Massa Williams 134
8 Jenson Button McLaren 126
9 Nico Hulkenberg Force India 96
10 Sergio Perez Force India 59
11 Kevin Magnussen McLaren 55
12 Kimi Räikkönen Ferrari 55
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 22
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 8
16 Pastor Maldonado Lotus 2
17 Jules Bianchi Marussia 2
18 Adrian Sutil Sauber 0
19 Marcus Ericsson Caterham 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0
23 Will Stevens Caterham 0
24 Andre Lotterer Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 701
2 Red Bull 405
3 Williams 320
4 Ferrari 216
5 McLaren 181
6 Force India 155
7 Toro Rosso 30
8 Lotus 10
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Woedende aap smijt met stenen naar bezoekers dierentuin

Een gorilla in de dierentuin van Berlijn heeft de afgelopen week een aantal bezoekers behoorlijk de schrik op het lijf bezorgd. Het 26-jarige dier genaamd Ivo had klaarblijkelijk een slecht humeur en besloot dit te laten merken door nietsvermoedende bezoekers van het dierenpark te bekogelen met stenen en modderkluiten.

De Ier Stefan Nolan was afgelopen maandag met een aantal vrienden op bezoek in de dierentuin van Berlijn en kregen bij het verblijf van de gorillas meer te zien dan ze verwacht hadden. Op het filmpje, dat Nolan van het gebeuren maakte, is te zien hoe de zilverrug gorilla een steen oppakt en vervolgens het zorgvuldig uitgekozen projectiel naar de aanwezigen smijt. Opvallend detail hierbij is het feit dat het dier een takje tussen de lippen geklemd heeft alsof het een dikke jonko zou zijn. Geen van de aanwezigen werd door het smijtwerk van de gorilla geraakt.

Via Twitter liet Nolan later weten dat de 26-jarige aap Ivo, niet te verwarren met zijn naamsgenoot uit Den Haag, in gevangenschap werd geboren en naast een viertal vrouwelijke soortgenoten ook het enige mannetje is in de apenkolonie. Het verticaal gefilmde filmpje van 23 seconden is inmiddels al meer dan 180.000 keer bekeken op YouTube.


Ivo heeft een duidelijke mening over Ieren

Federer bezorgt Zwitserland de Davis Cup

Roger Federer heeft Zwitserland voor het eerst in de historie de Davis Cup bezorgt. Hij won vandaag met 6-3, 6-2 en 6-2 van Richard Gasquet en bezorgde zijn land daarmee het beslissende derde punt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Jo-Wilfried Tsonga vandaag de tegenstander van Federer was, maar hij moest vanwege een elleboogblessure afhaken. Hij werd vervangen door Gasquet, maar die had tegen Federer weinig in te brengen. Al in de derde game van de wedstrijd zorgde Federer voor de eerste break en kwam in de rest van de set niet meer in de problemen. Ook de tweede set domineerde de Zwitser.

In de openingsgame van de derde set kreeg Federer vier breakpoints, maar slaagde er niet in deze te benutten. Gasquet bood nog enige tijd tegenstand, maar toen hij in vijfde game alsnog gebroken werd was de wedstrijd gespeeld.

Afgelopen vrijdag verloor Federer nog van Gaël Monfils, maar omdat Stanislas Wawrinka won van Tsonga was het na de eerste dag 1-1. Gisteren wonnen Federer en Wawrinka in het dubbelspel van Gasquet en Julien Benneteau. Vandaag zorgde Federer dus voor de beslissende 3-1 voorsprong.

Met de zege maakt Federer zijn indrukwekkende erelijst compleet. Hij heeft alle grand slams al eens gewonnen en heeft, weliswaar in het dubbelspel, ook al olympisch goud.

Drive-in dienst trekt 1000 gelovigen

Ongeveer duizend gelovigen zijn zondag in Veenendaal bij de drive-in kerkdienst geweest van Mozaiek0318. Dat meldde de evangelische kerk na afloop. Omdat in de kerkzaal pluimvee zit dat in verband met de uitgebroken vogelgriep niet vervoerd mag worden, besloot de organisatie de dienst op de parkeerplaats te houden.

Groot Nieuws Radio zond de dienst uit, zodat de gelovigen alles via de autoradio konden volgen.

Mozaiek 0318 houdt iedere zondag een dienst in de Veenendaalhal. Daar was deze week echter een pluimveetentoonstelling met circa duizend dieren aan de gang. Door het vervoersverbod wegens vogelgriep moeten de vogels in de hal blijven en was er geen plek meer voor de kerkgangers.

Voorganger Kees Kraayenoord leidde de dienst vanuit de radiostudio. Er werden liederen gezongen en de gelovigen stonden stil bij de boeren en dieren die door de vogelgriep zijn getroffen.

Drive-in dienst trekt 1000 gelovigen
Drive-in dienst trekt 1000 gelovigen (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - PSV

FC Groningen ontving in het eigen Euroborg Stadion PSV uit Eindhoven. Beide clubs hielden een punt over aan dit duel. Luuk de Jong scoorde de 0-1 en zeven minuten voor tijd scoorde Michael de Leeuw namens de thuisploeg de 1-1. PSV ziet Ajax nu twee punten inlopen en het gat slinken tot twee punten. FC Groningen staat zevende.  

FC Groningen

1 - 1

PSV

 83' De Leeuw    57' L. de Jong 
 
 Gele kaart: Hateboer, Botteghin (FC Groningen), Arias (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer (v.d.Laan/ 68)
Botteghin
Kappelhof
v.Nieff (Arias/ 81)
Antonia
Hiariej
Kieftenbeld (Mahi/ 68)
Chery
Hoesen
De Leeuw
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Brenet/80)
Wijnaldum
Guardado (Hendrix/72)
Maher
Narsingh (Jozefzoon/87)
L.de Jong
Depay

Tesla wil accufabriek in Duitsland bouwen

Tesla wil op termijn een fabriek voor accu's in Duitsland opzetten. Dat liet de oprichter en topman van de Amerikaanse producent van elektrische luxeauto's Elon Musk zondag weten aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

"Ik ga ervan uit dat Tesla op de langere termijn een accufabriek in Duitsland zal oprichten", aldus Musk. Volgens de topman zal dit binnen vijf tot zes jaar kunnen gebeuren. Momenteel is het bedrijf bezig met de bouw van een grote fabriek voor accu's in de Amerikaanse staat Nevada. Met die fabriek wil Tesla kunnen voldoen aan de grote vraag naar zijn elektrische auto's.

Vorige maand werd nog bekend dat Tesla een tweede vestiging opent in Tilburg. De autoproducent heeft in Tilburg momenteel al een distributiecentrum en eindassemblagefabriek voor de Europese markt.

'Cosby betaalde vrouwen zwijggeld'

Bill Cosby betaalde duizenden dollars aan verschillende vrouwen uit de Verenigde Staten en Europa. Dat stelt een oud-medewerker van NBC, Frank Scotti, zondag in NY Daily News. Scotti, die de opdracht kreeg het geld over te maken aan de vrouwen, vermoedt dat Cosby seks had met de vrouwen.

Het geld zou bedoeld zijn zodat de vrouwen hun mond hielden, zo denkt de inmiddels 90-jarige Scotti. De bejaarde man werkte in de jaren tachtig als manager bij de studio waar The Cosby Show werd opgenomen. Hij ging in die periode naar eigen zeggen veel met de komiek om.

Volgens Scotti had Cosby een deal gesloten met een modellenbureau, dat zou zorgen voor jonge meiden in zijn kleedkamer. Sommige meisjes waren volgens de Amerikaan pas 16. Scotti moest buiten op wacht staan als de tv-ster zijn gang ging met de meisjes.

Daarnaast stuurde Cosby vrouwen geld. Volgens Scotti ging het tussen 1989 en 1990 om zeker acht verschillende vrouwen aan wie hij geld moest overmaken, tot wel tweeduizend dollar per maand. Een van hen was Shawn Thompson, van wie de dochter Autumn beweert Bills dochter te zijn. Door de jaren heen kreeg zij ongeveer een ton van Cosby. "Ik had met die vrouwen te doen", vertelt de senior nu.

Scotti moest zelfs een keer een appartement regelen toen de inmiddels getrouwde tv-ster wilde scharrelen. "Hij zei dat ik de broer van Donald Trump moest bellen en kijken of die een appartement voor hem had. Ik belde die man, en het werd geregeld. Die vent zou iemand uit zijn huis hebben gezet om plek te regelen voor Bill Cosby."

Na een tijd kreeg Scotti er schoon genoeg van. "Elke keer die meiden, ik vond het vervelend. Ik vond hem eerst aardig maar dat gedoe was de reden dat ik ontslag nam. Cosby is een egocentrische man die zichzelf geweldig vindt."

Schansspringer Koudelka overwint ellende en pakt eerste zege

Schansspringer Roman Koudelka heeft de eerste invididuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De 25-jarige Tsjech was de beste in Klingenthal en pakte de eerste zege uit zijn carrière. 

Na de eerste ronde was de leiding nog in handen van de jonge Duitser Andreas Wellinger. De Noor Anders Fannemel, Stefan Kraft uit Oostenrijk en Koudelka konden hem volgen, terwijl Markus Eisenbichler voor eigen publiek knap de vijfde plek innam.

Eisenbichler viel in de tweede ronde tegen, maar daarna liet Koudelka de beste sprong van de dag zien. Alleen Kraft kwam vervolgens nog in de buurt, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plek. Wellinger bleef nog wel op het podium staan en werd derde.

De zege was een belangrijke voor Koudelka. In het seizoen 2011/2012 leek hij met veel posities bij de beste tien definitief door te breken, terwil hij ook tiende werd in de eindstand van de World Cup. Vervolgens kampte hij echter met psychische problemen en hartritmestoornissen, waarvan hij pas na de Olympische Spelen in Sochi echt leek te herstellen met een aantal knappe prestaties. In Klingenthal liet hij met zijn derde podium en eerste zege ooit zien definitief klaar te zijn met de psychische en fysieke ellende.

Vettel en Ricciardo starten in de pits

Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo beginnen zondag de laatste grand prix van het Formule 1-seizoen vanuit de pits. Die extra straf kregen de Red Bull-coureurs omdat hun bolides onreglementair van een nieuwe voorvleugel zijn voorzien, zo meldden de baancommissarissen in Abu Dhabi zondag.

Vettel en Ricciardo werden zaterdag na de kwalificatietraining al naar de laatste twee startposities verwezen omdat de voorvleugel van hun auto niet aan de eisen voldeed. Ricciardo had de vijfde tijd gerealiseerd, Vettel de zesde. Voor de vervanging waren nieuwe onderdelen nodig, maar omdat dergelijke werkzaamheden op het laatste moment niet meer zijn toegestaan, volgde een extra straf.

Boksster Fontijn wint brons op WK

Nouchka Fontijn heeft bij de WK boksen in Jeju genoegen moeten nemen met brons. De Europees kampioene verloor zondag in de halve finale van de klasse tot 75 kilogram op punten van Qian Li uit China. Twee van de drie juryleden wezen de Chinese aan als winnares, de andere hield het bij onbeslist.

Fontijn (27) leverde op het Zuid-Koreaanse eiland wel haar beste prestatie ooit op de WK. In 2012 werd ze in de achtste finale uitgeschakeld en in 2010 haalde ze de kwartfinale. De Zuid-Hollandse verzekerde zich vrijdag al van een medaille door in de kwartfinale met 3-0 te winnen van de Marokkaanse Khadija Mardi.

Smeekens niet bezorgd door resultaten

Jan Smeekens is weinig bezorgd over zijn matige prestaties tijdens de World Cup schaatsen in Zuid-Korea, zo stelde hij zondag tegen de NOS. De sprinter eindigde dit weekeinde als tiende en vierde bij de twee ritten van de 500 meter. Vorige week stond Smeekens met goud en zilver nog tweemaal op het podium.

Volgens de schaatser waren de lagere resultaten vooral het gevolg van fouten in de bochten. "Ik draaide bijvoorbeeld iets te veel in met mijn bovenlichaam, waardoor ik wat snelheid verloor", aldus Smeekens. "Mijn tweede race was echter qua uitvoering al een stuk beter dan mijn eerste rit. Ik eindigde dan ook maar een paar honderdste van een seconde naast het podium."

Smeekens noemt de foutjes vooral 'positieve leerpunten'. "Van je fouten leer je, dus ik maak me geen zorgen", aldus de sprinter. De Rus Pavel Kulizhnikov won vrijdag en zondag in Zuid-Korea beide races op de 500 meter.

Bokser Pacquiao behoudt wereldtitel

Bokser Manny Pacquiao heeft zondag zijn wereldtitel in het weltergewicht opnieuw met succes verdedigd. De 35-jarige Filipijnse volksheld versloeg zijn Amerikaanse uitdager Chris Algieri in twaalf rondes. Algieri werd maar liefst zes keer tegen het canvas geslagen door Pacquiao.

Ondanks het herhaaldelijk neergaan wist de Amerikaan het toch tot de laatste bel vol te houden. De Filipijnse wereldkampioen werd daarop aangewezen als de winnaar. Pacquiao veroverde vorig jaar november de vacante wereldtitel van de WBO. De Filipijn, in eigen land ook als politicus bekend, is de enige bokser die in acht verschillende gewichtsklasses wereldkampioen is geworden.

Force India past livery aan na contractverlenging Perez

Het Formule 1-team Force India zal komend seizoen met een vernieuwde livery aan de start gaan verschijnen. Door de contractverlenging voor meerdere seizoenen van coureur Sergio Perez en het aanblijven van zijn sponsoren zal dit gaan gebeuren.

Multimiljardair Carlos Slim sponsort met zijn Mexicaanse bedrijf America Movil Force India volop. Een van de redenen om bij Force India te verlengen is dat de Grand Prix van Mexico komend seizoen voor het eerst sinds 1992 weer op de kalender staat. Daarom zullen merknamen als Telmex, Claro en Telcel prominent op de Force India te zien zijn.

Vandoorne moet wachten op F1-debuut

Stoffel Vandoorne lijkt volgend jaar nog niet zijn debuut in de Formule 1 te kunnen maken. De Belg maakt onderdeel uit van op het opleidingsprogramma van McLaren, maar teambaas Eric Boullier heeft vanuit Abu Dhabi laten weten dat een stoeltje voor de 22-jarige coureur er nog niet in zit.

Vandoorne kwam dit jaar uit in de GP2 Series waarin hij vier overwinningen boekte, waaronder gisteren de hoofdrace in Abu Dhabi. De Belg eindigde als tweede in het kampioenschap. Komende week zal hij voor McLaren deelnemen aan de eindejaarstest die ook op Yas Marina gepland staat. Daar mag hij in actie komen met een interim-auto van het team uit Woking die uitgerust wordt met de nieuwe Honda V6-motor.

Boullier: "Stoffel heeft een heel interessant jaar achter de rug. Hij heeft vier poles achter elkaar gescoord en heeft zich duidelijk ontwikkeld. Jammer genoeg kon hij alleen nog vice-kampioen worden. Het is moeilijk om te bepalen wanneer de tijd rijp is voor de overstap naar de Formule 1. Ik denk dat het volgend jaar nog niet zal gebeuren. Hij zal waarschijnlijk nog een jaar in de GP2 blijven om dan op dominante wijze kampioen te worden."

Overstromingsgevaar in New York door smeltwater

Na verscheidene dagen van hevige sneeuwval kan de Amerikaanse staat New York zich nu opmaken voor flinke overstromingen. Wanneer het metershoge pak sneeuw gaat smelten, kan de riolering al het smeltwater waarschijnlijk niet aan. Daarvoor waarschuwt meteoroloog Jon Hitchcock van de Amerikaanse weerinstituut zondag.

Vooral maandag krijgt de staat te maken met veel smeltwater, omdat dan de temperaturen oplopen tot vijftien graden Celsius. Nu is het al tien graden. Daardoor smelt het pak sneeuw - dat op sommige punten ruim twee meter dik is - waarschijnlijk in nog geen twee dagen tijd. Het smeltwater staat gelijk aan vijftien centimeter regenval.

Volgens gouverneur Andrew Cuomo bereidt New York zich voor op de 'grootste overstromingen in lange, lange tijd.' "Als we geluk hebben, zijn al die maatregelen niet nodig", zo stelde hij. "Maar we bereiden ons voor op het slechtste en hopen op het beste."

Sloveen fluit wedstrijd tussen PSG en Ajax

Ajax krijgt dinsdag bij de vijfde groepswedstrijd in de Champions League tegen Paris Saint-Germain te maken met een Sloveense scheidsrechter. De Europese voetbalbond UEFA heeft zondag Matej Jug aangewezen voor het duel in het Parc des Princes van Parijs. De 34-jarige Sloveen leidde vorige maand nog de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Kazachstan.

Ajax is met twee punten uit vier wedstrijden in groep F al uitgeschakeld voor de knock-outfase in de Champions League. Paris Saint-Germain en FC Barcelona hebben zich met tien en negen punten al verzekerd van de bovenste twee plaatsen. Ajax strijdt met Apoel Nicosia, dat een punt heeft, om de derde plek. Die stek geeft op een vervolg in de Europa League.

Van Gaal opgelucht door eerste uitzege

De opluchting was zaterdagavond groot bij Louis van Gaal. Eindelijk boekte zijn Manchester United de eerste overwinning dit seizoen op vreemde bodem. De club deed dat bovendien in Londen, waar Arsenal met 1-2 werd verslagen. "Een fantastisch resultaat", aldus Van Gaal.

De trainer greep bij de wedstrijd in het Emirates Stadium terug naar het 5-3-2-systeem, waarmee hij tijdens het wereldkampioenschap voetbal deze zomer zo veel succes boekte met het Nederlands elftal. "De strategie bleek goed", zo oordeelde de oefenmeester na afloop.

Van Gaal moest vanwege tal van blessures achterin noodgedwongen de jonge en onervaren verdedigers Paddy McNair, Tyler Blackett en Luke Shaw opstellen. Toen Shaw na een kwartier ook nog eens geblesseerd uitviel, kon de Nederlandse trainer niet anders dan de lichtgeblesseerde aanvaller Ashley Young het veld insturen. "We kampen met zóveel blessures, maar toch winnen we hier bij Arsenal, dat een heel goed en aanvallend team heeft."

Twee militairen VS eisen vergoeding van Nederland

Twee Amerikaanse militairen eisen een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat ze zijn vervolgd voor verkrachting. Een van de twee wil een bedrag van tachtigduizend euro zien, zo laat de advocaat van het duo zondag aan De Telegraaf weten. Hoe veel geld de ander eist, is niet bekend.

De twee Amerikanen werden afgelopen zomer vrijgesproken door de rechtbank in Haarlem, die toen stelde dat de militairen nooit vervolgd hadden mogen worden. Het tweetal zat in de Verenigde Staten en - na uitlevering - in Nederland in totaal vijf maanden in de cel.

De militairen werden verdacht van verkrachting van een Haarlemse vrouw, die ze in 2009 na een avond stappen hadden ontmoet. Toen de vrouw wakker werd, was het duo al vertrokken om een vlucht te halen. Hoewel de vrouw door drank- en drugsgebruik nauwelijks meer wist wat er was gebeurd, deed ze toch aangifte, aldus De Telegraaf.

Al zestig Duitse IS-strijders omgekomen

Ten minste zestig Duitsers zijn in Syrië en Irak omgekomen als strijder bij de extremistische organisatie Islamitische Staat. Minimaal negen van hen stierven bij het plegen van een zelfmoordaanslag. Dat stelt het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, zondag in een vraaggesprek met Welt am Sonntag.

Volgens de meest recente cijfers van de veiligheidsdienst zijn in totaal 550 Duitsers naar Irak of Syrië vertrokken om te strijden voor IS. Dat zijn er fors meer dan de 450 waar de dienst tot dusver over sprak. Ongeveer 180 strijders zijn weer teruggekeerd, aldus Maassen.

Autoruit Dries Roelvink ingeslagen

Bij de auto van Dries Roelvink is een ruitje ingeslagen. Dat meldt de volkszanger zondag op Facebook. "Gisteren was weer eens zover", schrijft Roelvink. "Raam ingeslagen en auto doorzocht. Ik schat in dat vanaf ik auto rij dit zeker die twintigste keer was."

Op een foto op het sociale medium is te zien dat er een rond gat is gemaakt in de ruit, net boven de handgreep van de deur. Of er wat gestolen is uit de wagen, zet Roelvink er niet bij. De artiest heeft zijn auto inmiddels weggebracht naar een herstelbedrijf en er zit alweer een nieuw raam in.

D66 wil taken omroep aan banden leggen

De publieke omroepen moeten zich beperken tot hun kerntaken, het maken van programma's voor radio en televisie. Allerlei andere activiteiten zoals websites, mobiele applicaties, livestreams en aanbiedingen horen daar niet bij. Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag.

Verhoeven wil zijn standpunt maandag toelichten als de Tweede Kamer praat over de plannen om het publieke omroepbestel te veranderen. Hij pleit voor een test die aangeeft of de activiteiten van de omroep echt publieke meerwaarde hebben en ook of ze marktverstorend uitpakken voor andere media- en internetpartijen.

"De publieke omroep doet een hoop goed", zegt hij. "Het is echter de vraag of je daar altijd belastinggeld voor moet gebruiken." D66 verwijst naar de woningcorporaties die zich ook moeten gaan houden aan kerntaken.

Blofeld na dertig jaar terug als Bond-schurk

De aartsvijand van James Bond, superschurk Blofeld, keert na lange tijd terug in de nieuwe 007-film. Dat meldt Daily Mail zondag. Het is voor de eerste maal in meer dan dertig jaar dat de baas van het misdaadsyndicaat Spectre weer in een Bond-film te zien is.

Blofeld maakte in totaal in zes officiële titels zijn opwachting. De laatste daarvan was For Your Eyes Only, uit 1981. De megaschurk werd gekenmerkt door de witte kat die hij altijd bij zich droeg en de plastische chirurgie die hij doorlopend aan zijn gezicht liet doen om niet gepakt te worden.

Blofeld ontbrak drie decennia in de reeks door een juridisch dispuut over de rechten om deze iconische schurk in de wereldberoemde serie te gebruiken. Dit mocht niet nadat een recalcitrante scenarist van de film Thunderball deze rechten juridisch had geclaimd. Dit geschil werd echter onlangs opgelost.

Het personage werd door talloze topacteurs gespeeld, zoals Donald Pleasence, Telly Savalas en Charles Gray. De verwachting is dat ditmaal tweevoudig Oscarwinnaar Christoph Waltz de rol voor zijn rekening neemt. Waltz speelde onder meer in Django Unchained en Inglourious Basterds.

Er sijpelt steeds meer informatie naar buiten over de nieuwe Bondfilm, nummer 24 in de reeks. De film wordt komende winter opgenomen in onder meer Rome en Oostenrijk. Acteur Daniel Craig kruipt voor de vierde maal in de huid van de Britse spion.

Ook regisseur Sam Mendes, die eerder megahit Skyfall maakte, doet weer mee aan de productie. De Nederlander Hoyte van Hoytema is als cameraman aan het project verbonden. Bond 24 moet in november 2015 in première gaan.

Kunstwerk Hitler brengt veel op

Een aquarel van de vroeg-20e-eeuwse kunstschilder Adolf Hitler is in Neurenberg geveild voor een bedrag van 130.000 euro. Een anonieme koper uit het Midden-Oosten heeft het werk weten te bemachtigen.

Het werk van de vaak verguisde en spraakmakende artiest geeft het oude stadshuis van München weer. Vanaf 1913 was deze stad de woonplaats van Hitler, de reden van de verhuizing vanuit Wenen zou zijn geweest dat de Oostenrijkse schilder geen zin had om militaire dienstplicht te vervullen in zijn vaderland. Het schilderij zelf is uit 1914. Daarna kreeg Hitler andere hobby's die zijn aandacht vroegen.

Het kunstwerk werd te koop aangeboden door twee bejaarde zussen, die het werk via hun opa in handen gekregen hadden. Volgens de veilingmeester was er belangstelling uit vier continenten.

Tunesië naar de stembus

Tunesiërs mogen zondag naar de stembus voor de eerste democratische presidentsverkiezingen in het land ooit. Ze kunnen daar kiezen uit meer dan twintig kandidaten. De meest waarschijnlijke winnaar is de 87-jarige Beji Caid Essebsi, die kort na de Arabische lente in het land al eens interim-premier was.

Caid Essebsi was in de jaren tachtig ook al een hooggeplaatst politicus in Tunesië, toen onder meer onder president Zine El Abidine Ben Ali. Het bewind van Ben Ali kwam in 2011 ten einde na felle protesten van de Tunesische bevolking. Tunesië is het enige land dat als democratie uit die Arabische lente kwam.

Nederlandse kiezers verdeeld

De Nederlandse kiezers zijn zeer verdeeld, zo bleek deze week opnieuw tijdens tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in zes gemeenten. Dat stelt Maurice de Hond zondag op basis van zijn wekelijkse peiling. De resultaten geven volgens De Hond een goed inzicht in de landelijke politiek.

De PVV komt als grootste partij naar voren uit de peiling, met ongeveer achttien procent van de stemmen. Dat zijn omgerekend zo'n 27 Kamerzetels. Ook het CDA, D66 en de VVD scoren betrekkelijk goed in de peiling van De Hond. Zij behalen respectievelijk 24, 23 en 22 zetels. De PvdA staat op twaalf zetels.

Hoewel de exacte uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen over enkele maanden nog moeilijk te voorspellen zijn, durft De Hond alvast wel te beweren dat geen enkele partij meer dan twintig procent van de stemmen krijgt. De meest waarschijnlijke combinatie is volgens hem die van de VVD, D66 en het CDA.

647.000 zien start nieuwe reeks Downton Abbey

Seizoen vijf van het Britse kostuumdrama Downton Abbey is zaterdag op NPO 2 van start gegaan met 647.000 kijkers. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. In de nieuwe reeks zijn er weer spannende ontwikkelingen, onder meer met de baby van lady Edith.

De top drie van de zaterdag bestaat uit het Achtuurjournaal met 1,9 miljoen kijkers, Studio Sport Eredivisie met 1,8 miljoen kijkers en Ik hou van Holland met bijna 1,7 miljoen kijkers.

De tweede aflevering van de nieuwe talkshow Goor draait door op RTL 4 wist bijna 1,2 miljoen mensen te trekken. Dat is bijna een half miljoen minder dan de eerste aflevering, vorige week zaterdag.

Vijf doden door aardbeving China

Een aardbeving in het westen van China heeft minimaal vijf mensen het leven gekost. Daarnaast raakten 54 mensen gewond bij het natuurgeweld, zo lieten Chinese staatsmedia zondag weten. Onder de gewonden zouden ook kinderen zijn, die werden verdrukt of overlopen toen ze een schoolgebouw probeerden te ontvluchten.

In totaal zijn ongeveer dertig huizen ingestort bij de aardbeving die zaterdag plaatsvond. De beving had een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, zo stelt het Amerikaanse bureau voor seismologie. De Chinese equivalent houdt het daarentegen op een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.

Het westen van China is een dunbevolkt gebied, dat geregeld door aardbevingen wordt getroffen. In mei van 2008 had de streek te maken met een veel zwaardere beving. Daarbij kwamen meer dan negentigduizend mensen om het leven.

Pasgeboren kind gered uit afvoerpijp

In de Australische stad Sydney heeft de politie zaterdag een pasgeboren baby gered uit een afvoerpijp, aan de rand van een snelweg. Het kind werd opgemerkt door een groep fietsers, die op een fietspad langs de buis reden. De twintigjarige moeder van het kind is aangehouden voor verhoor.

De fietsers hoorden bij het passeren van de buis het gehuil van de zuigeling. Toen ze de betonnen afdekking van de buis afhaalden zagen de de baby liggen, op tweeënhalve meter diepte, in dekens gewikkeld. Volgens het ziekenhuis is de situatie van het kind zorgelijk, maar stabiel.

Skiër Ligety loopt handblessure op

Alpineskiër Ted Ligety heeft tijdens trainingen in de Verenigde Staten een blessure aan zijn hand opgelopen, zo liet de Amerikaan weten via Facebook. Het incident gebeurde terwijl hij aan het skiën was op de pistes van Vail, waar komende winter het WK op het programma staat. Olympisch reuzenslalomkampioen Ligety hoopt daar zijn wereldtitels op de reuzenslalom, super-G en combinatie te verdedigen.

Na het ongeluk kon Ligety in Vail geopereerd worden door de arts van het Amerikaanse skiteam, die ook in Vail aanwezig was. Hij kreeg een spalk aangemeten voor tijdens het skiën, wat hij volgens de doktoren snel weer op kan pakken. Er is nog geen beslissing genomen over zijn deelname aan de World Cups in het Canadese Lake Louise en het Amerikaanse Beaver Creek. 

Sprinter Kulizhnikov blijft oppermachtig

De Russische schaatssensatie Pavel Kulizhnikov heeft weer een zege toegevoegd aan zijn nog korte, maar indrukwekkende palmares. Tijdens de World Cup in Seoul was de 20-jarige Rus, net terug van een tweejarige schorsing, wederom niet te kloppen op de 500 meter.

Met een tijd van 35,18 seconden liet hij Mo Tae-bum (35,32) en Laurent Dubreuil (35,35) achter zich. Jan Smeekens was op de vierde plek de beste Nederlander met 35,39 als tijd. De 35,61 van Daidai Ntab, debutant in de A-divisie, was goed voor de negende plek. Hij versloeg daarmee Hein Otterspeer die met 35,64 elfde werd, terwijl Gerrit Jorritsma dankzij 35,69 naar de dertiende plek reed.

Kulizhnikov maakte een week geleden zijn debuut in de World Cup in Obihiro. In beide weekeinden reed hij een 1500 meter, een 1000 meter en twee keer een 500 meter. De sprinter was op de 1500 meter kansloos, maar op de sprintafstanden is hij oppermachtig: Bij zijn debuut werd hij tweede op de 500 meter, sindsdien won hij inmiddels vijf sprintafstanden op rij.

Leenstra naar zilver op 1000 meter

Schaatsster Marrit Leenstra heeft zondag bij de World Cup in Seoul zilver behaald op de 1000 meter. In de afsluitende rit tegen Ireen Wüst eindigde de rijdster van Team Corendon in een tijd van 1:17,06. Daarmee was ze net iets langzamer dan de Chinese Li Qishi, die een tijd van 1:16,95 neerzette.

Het brons was voor de Tsjechische Karolina Erbanova, die uitkwam op een tijd van 1:17,33. Wüst belandde met een tijd van 1:18,17 op de teleurstellende zesde plaats. Met 1:19,39 won Laurine van Riessen de B-groep. Bij de 500 meter op zaterdag grepen de Nederlandse vrouwen nog naast de medailles. Met twee vierde plaatsen was Floor van den Brandt toen de beste Nederlandse.

Hamilton en Rosberg strijden om wereldtitel

De Formule 1 krijgt zondag zijn gewenste climax bij de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi. De teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg van Mercedes strijden op het Yas Marina-circuit om de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Hamilton verdedigt in het Arabische emiraat een voorsprong van zeventien punten op zijn Duitse teamgenoot, maar de Brit weet dat Rosberg kansen ruikt vanwege de dubbele punten die zijn te verdienen.

Dat betekent dat Hamilton bij een overwinning van Rosberg, goed voor vijftig punten, als tweede moet eindigen om voor de tweede keer wereldkampioen te worden. De 29-jarige was in 2008 bij McLaren al de beste in de Formule 1. Als Rosberg wint en Hamilton komt als derde over de finish, dan gaat de wereldtitel naar de 29-jarige Duitser. De twee coureurs van Mercedes zijn het hele seizoen oppermachtig en voeren een verbeten onderlinge strijd uit.

Rosberg deelde zaterdag een tikje uit aan Hamilton door in de kwalificatie poleposition te pakken. Hamilton moest bijna vier tienden toegeven en start om 14.00 uur Nederlandse tijd vanaf de tweede plek.

'Herfstuitverkoop Steam start 26 november'

Door een advertentie van PayPal lijkt duidelijk te zijn geworden wanneer we de volgende uitverkoop van Steam kunnen verwachten. De advertentie geeft aan dat nu de tijd daar is om Steam Wallet Codes in te slaan voor de herfstuitverkoop. Deze zou 26 november beginnen.

Steam zou hiermee nog net op tijd zijn voor Black Friday. Aangezien Valve zelf nog niets heeft gezegd, is het niet honderd procent zeker dat de uitverkoop daadwerkelijk over drie dagen begint. PayPal lijkt echter zeker te zijn van hun zaak. Hoe dan ook:

Alle DLC-maps voor Evolve zijn gratis

Creative Director voor Turtle Rock Studios, Phil Robb, heeft te kennen gegeven dat alle toekomstige maps voor Evolve gratis zijn voor alle spelers. Wel komt betaalde DLC in de vorm van speelbare personages en nieuwe monsters beschikbaar.

De reden om de maps gratis te maken en de personages en monsters niet, is volgens Robb om de community van Evolve samen te houden. Om te voorkomen dat gamers uit een server worden getrapt, omdat ze een DLC-pakket niet hebben gekocht, zijn er geen restricties geplaatst met oog op DLC. Je zult dus ook met mensen samen kunnen spelen die andere personages of monster hebben, je kunt alleen zelf niet spelen als die personages of monster.

Evolve staat op de planning voor een release op 10 februari 2015.

Wrakstukken MH17 aangekomen in Charkov

Wrakstukken van vlucht MH17 zijn zaterdagmiddag aangekomen in de Oekraïense stad Charkov. Ze werden met twee diepladers overgebracht vanuit het rampgebied, een rit van ongeveer driehonderd kilometer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil niet zeggen om wat voor onderdelen het gaat.

Het is de bedoeling dat de wrakstukken vanuit Charkov naar Nederland worden gebracht, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

De diepladers vervoerden onderdelen van het ramptoestel die te groot waren om per trein te transporteren. Kleinere delen zitten in wagons in de buurt van de rampplek. Volgens de rebellen in Oost-Oekraïne gaat die trein zondag naar Charkov, maar de Onderzoeksraad wil daar pas iets over zeggen wanneer de trein daadwerkelijk rijdt.

'Lynx gespot in Rijswijk'

In het Rijswijkse bos loopt mogelijk een lynx. Dat meldt Omroep West zaterdag op basis van meerdere mensen. Een politiewoordvoerder laat in een reactie weten er niet vanuit te gaan dat sprake is van een lynx.

Omroep West haalt een vrouw aan die met haar hondje bij het oude stadhuis bijna zou zijn aangevallen door een dier met grote puntige oren die aan zou zijn komen sluipen. De vrouw zou haar poedel hebben opgepakt en naar de dichtstbijzijnde woning zijn gerend. Een andere hondenbezitter in Rijswijk zou hebben gezegd dat de lynx mens en dier aan zou vallen in het bos.

De politiewoordvoerder laat weten vrijdag rond 17.30 uur een melding te hebben gekregen over een grote kat die een hond aanviel. De melder zou hebben aangegeven dat het om een valse kat ging, niet om een lynx. "We zitten middenin de Randstad, dus het zou me verbazen als sprake is van een lynx." Agenten hebben na de melding nog even een kijkje genomen, maar niets noemenswaardigs gevonden, laat de zegsman verder weten. Verder zijn er volgens hem geen meldingen binnengekomen over grote katten.

In onder meer Duitsland en België komen lynxen, die gepluimde puntige oren hebben, voor. Ook in het zuiden van Limburg zitten mogelijk een aantal verdwaalde exemplaren uit die buurlanden.

Tijd tikt weg voor akkoord over atoomprogramma Iran

Komende maandag is de deadline voor een akkoord over het atoomprogramma van Iran, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken heeft zaterdag gewaarschuwd dat er nog altijd 'grote verschillen' zijn die moeten worden overbrugd. Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier toonde zich echter optimistischer en zei dat Teheran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland (P5+1) nooit zo dicht bij een akkoord zijn geweest sinds de onderhandelingen zes jaar geleden van start gingen.

Steinmeier erkende dat beide partijen nog ver uit elkaar liggen op bepaalde terreinen, maar volgens hem deze zijn de verschillen te overbruggen. Volgens hem is het moment van de waarheid aangebroken.

Het is sinds vrijdag een komen en gaan in Wenen van diplomaten die overleg voeren met Kerry, de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif en andere onderhandelaars. De Britse en Franse minister van buitenlandse zaken zijn beide al geweest. "We werken hard", zei Kerry zaterdag. Zarif zei zaterdag gevraagd of er een akkoord mogelijk was, slechts 'inshallah' (als Allah het wil).

Het Westen wil dat Iran zijn atoomprogramma afbouwt en de mogelijkheden voor het produceren van een kernwapen inperkt. Iran ontkent kernwapens na te streven, maar is bereid te onderhandelen, omdat het af wil van de internationale sancties die tegen het land zijn getroffen. Er is vooralsnog niet besproken wat er moet gebeuren als er maandag geen akkoord op tafel ligt.

Teeven: Aantal asielzoekers stijgt fors

Het aantal asielzoekers in Nederland neemt volgend jaar fors toe. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Nu zitten er nog 29 duizend mensen in asielzoekerscentra, maar dat aantal stijgt tot zeker 33 duizend. Er zijn zelfs schattingen dat het er veertigduizend worden.

Teeven was te gast om te praten over het enorme tekort aan opvangplekken. Uitgeprocedeerde asielzoekers 'die geen recht hebben op opvang' bezetten volgens de staatssecretaris plekken in azc's voor bijvoorbeeld Syriërs, die zo'n plek harder nodig hebben. Hij schrijft de forse stijging dan ook vooral toe aan de grote stroom vluchtelingen uit Syrië. Zestig procent van alle asielzoekers komt uit dat land.

Pogba leidt Juventus langs Lazio

Juventus heeft zaterdag dankzij een ruime uitzege op Lazio de koppositie in de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A gehandhaafd. De landskampioen won met 3-0, mede dankzij twee treffers van de Franse international Paul Pogba, op wie de Nederlandse Lazio-spelers Stefan de Vrij en Edson Braafheid geen vat kregen.

De middenvelder opende de score in de 25e minuut op aangeven van Carlos Tévez. De Argentijn maakte vlak na rust zelf de 0-2, waarna Pogba halverwege de tweede helft ook voor de 0-3 zorgde. Juve moest vlak na die treffer met tien man verder, omdat verdediger Simone Padoin zijn tweede gele kaart kreeg.

Naaste rivaal AS Roma won eerder op de avond met 2-1 bij Atalanta Bergamo. Het verschil tussen Juve en de ploeg van Kevin Strootman en Urby Emanuelson blijft daardoor drie punten.

Militair gepakt met drugs op Curaçao

Een 25-jarige militair is zaterdag gearresteerd op Curaçao omdat hij drugs bij zich had en mogelijk ook had gebruikt. Het is niet bekend om wat voor verdovende middelen het gaat. De marechaussee wil niets kwijt over de man of vrouw. De militair wordt niet verdacht van de handel in verdovende middelen.

Een meerdere van de militair was naar de marechaussee gestapt omdat er mogelijk iets aan de hand was. De marechaussee vond vervolgens inderdaad drugs bij de militair.

'Forse afname in aantal bezoekers koopavond'

Het aantal bezoekers op koopavonden neemt in vrijwel alle grote steden af. Dat komt door de komst van de koopzondag en online winkelen. Vooral de laatste jaren gaat het erg hard, meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van cijfers van onderzoeksbureau Citytraffic, dat in honderden winkelstraten meet hoeveel bezoekers er doorheen lopen.

In sommige steden zou het aantal mensen dat de koopavonden bezoekt in drie jaar tijd zijn gehalveerd. Dat geldt onder meer voor Utrecht. In Heerlen is het aantal bezoekers ten opzichte van 2012 zelfs met 58 procent afgenomen. In Amsterdam is de daling echter relatief klein, vermoedelijk door alle toeristen.

Vogelgriep Kamperveen blijkt variant H5N8

De vogelgriep die eerder deze week opdook bij een pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen, is inderdaad de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zaterdag laten weten. Die variant dook eerder op in Ter Aar (Zuid-Holland) en Hekendorp (Utrecht).

Het getroffen bedrijf in Kamperveen fokte de ouders van toekomstige vleeskuikens. Alle 10.000 dieren zijn afgemaakt. Bij een naastgelegen eendenfokkerij is de vogelgriep waarschijnlijk ook opgedoken. Eenden hebben 'klinische verschijnselen die passen bij vogelgriep'. Ook zij zijn geruimd. Het gaat in elk geval om H5-vogelgriep, dat is vastgesteld, maar het is nog niet duidelijk of het ook om de variant N8 gaat.

Barça boekt ruime zege, Messi breekt record

FC Barcelona heeft zaterdag de aanval van Sevilla op de tweede plaats in de Primera División met duidelijke cijfers afgeslagen. De Catalanen zegevierden op eigen veld met liefst 5-1. Lionel Messi stal weer eens de show. De Argentijn scoorde drie keer en mag zich daardoor topscorer aller tijden van het hoogste Spaanse voetbalniveau noemen.

Messi tekende na ruim twintig minuten voor de 1-0. Dat betekende zijn 251e treffer, evenveel als Telmo Zarra die met dat aantal sinds 1955 de ranglijst aanvoerde. Halverwege de tweede helft passeerde de Argentijn de Bask met de 4-1 en later maakte hij ook nog de 5-1. Sevilla was vlak na rust op 1-1 gekomen door een eigen doelpunt van Jordi Alba. Neymar en Ivan Rakitic zorgden ervoor dat Barça weer op voorsprong kwam, waarna Messi alle aandacht naar zich toe trok.

Arsenal onterecht onderuit tegen Man. United

Arsenal heeft in eigen huis onterecht verloren van Manchester United. Na een gelukkige openingstreffer winnen Louis van Gaal en zijn ploeg eindelijk weer eens een uitwedstrijd; 1-2

Het gaat Arsenal en Manchester United nog niet voor de wind dit seizoen. Beide ploegen staan niet in de top vier, waar zij daar in de vorige seizoenen toch vaste klanten waren. Zowel the Gunners als the Red Devils hebben problemen in de verdedigingen, waardoor er te veel doelpunten geïncasseerd worden. Louis van Gaal begon met veel jonge talenten in de achterhoede vanwege de overvolle ziekenboeg. Met een Alexis Sánchez in vorm en een gehavend elftal vreesde de Nederlandse keuzeheer het ergste. Er werd daarom opnieuw met de succesformatie 5-3-2 van het WK gespeeld.

De behoudende opstelling was terug te zien in het spel van United. Het loerde op de counter waardoor het Arsenal liet voetballen. De thuisploeg combineerde goed en had het betere van het spel. In het eerste kwartier hadden the GUnners al enkele grote kansen gehad, maar bleef United door een goed spelende David de Gea in de wedstrijd. Met name zijn redding op een poging van Jack Wilshere van een meter of zes was grote klasse. Echter had Wilshere zijn ploeg op voorsprong moeten zetten, maar Arsenal liet de kop niet hangen na de gemiste kansen.

De moed zonk Van Gaal na een kleine twintig minuten wel in de schoenen. Op voorhand was het voor de oefenmeester al puzzelen om zijn defensie samen te stellen, maar na het uitvallen van Luke Shaw zat de succescoach met de handen in het haar. Shaw had te veel last van zijn enkel en kon niet meer verder. Aanvaller Ashley Young werd daarom van de bank gestuurd om op linksback te gaan spelen. Met twee veredelde aanvallers op de links- en rechts achter positie bleef het tegenhouden voor de bezoekers. Bij rust stond de brilscore echter nog altijd op het scorebord, dus konden de bezoekers blijven hopen op een resultaat.

Ook in de tweede helft was de ploeg van Arsène Wenger de betere ploeg. Via Danny Welbeck zorgde het snel voor gevaar, maar opnieuw was het de Spaanse doelman De Gea die Van Gaal en zijn ploeg in leven hield. Echter bleef United maar achteruit lopen waardoor Arsenal bloed rook. Niet veel later kreeg Wenger echter ook een tegenslag te verwerken. Jack Wilshere werd door McNair hard geraakt op de enkel, die na wat strompelen toch vervangen moest worden.

Niet veel later kreeg Arsenal opnieuw een zware tegenslag te verwerken. Doelman Wojciech Szczesny kwam in botsing met Kierran Gibbs bij een voorzet waardoor hij niet meer op kon staan. Valencia kon daarom in tweede instantie inschieten, waarna de bal nog via Gibbs in eigen goal belandde; 0-1. Totaal tegen de verhoudingen in kwamen the Red Devils op voorsprong, en moest ook nog eens doelman Szczesny het veld verlaten door een blessure.

Arsenal zette in het laatste kwartier nog alles op alles. Olivier Giroud maakte zijn rentree na een maandelange blessure. De Fransman moest gaan zorgen voor extra kopkracht in de voorhoede, maar United gooide de defensie potdicht. Iedereen trok zich terug op eigen helft, waarna iedere Arsenal speler op de helft van de bezoekers speelde.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd viel ook nog de nagel aan de doodskist. Doordat iedereen van Arsenal op de helft van Manchester United stond, vielen er gaten in de verdediging. Di Maria en Wayne Rooney braken met zijn tweeën uit en aanvoerder Rooney mocht de trekker overhalen; 0-2.

Diep in de blessuretijd deed Arsenal nog wat terug. Olivier Giroud schoot vanaf de rand van de zestien hard in waardoor De Gea kansloos was; 1-2. Het mocht echter niet meer baten voor het ongelukkige Arsenal. Ondanks dat Van Gaal en zijn ploeg het mindere van het spel hadden, wint het voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd. De Red Devils klimmen daarom naar de vierde plaats, en drukken Wenger en zijn Arsenal verder de zorgen in.

Laatste reviews en specials
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
review
Gemini Man
review
Code Vein
©FOK.nl e.a.