Tientallen doden bij aanval extremisten Nigeria

Moslimextremisten hebben volgens ooggetuigen bij een aanval op een vissersdorp aan het Tsjaad-meer in het noordoosten van Nigeria tientallen mensen om het leven gebracht. De extremisten, vermoedelijk leden van Boko Haram, reden door het dorp Doron Baga en schoten op iedereen die zij zagen, zei visser Usman Abubakar. "Ik telde met mijn eigen ogen zestig lijken."

Abubakar hield zich met zijn vrouw en drie kinderen schuil in zijn huis totdat de terroristen weg waren. Daarna vluchtte hij naar de deelstaathoofdstad Maiduguri, tweehonderd kilometer verderop.

Een woordvoerder van de politie van de deelstaat Borno liet weten geen officiële bevestiging van de aanval te hebben ontvangen. Communicatie met het gebied verloopt vaak moeizaam, omdat Boko Haram veel zendmasten van het mobiele telefoonnet in het noordoosten heeft vernield.

In Doron Baga kwamen in april 2013 bijna tweehonderd mensen om het leven bij gevechten tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger. De meeste slachtoffers waren burgers. Bij de strijd werden ook meer dan tweeduizend woningen verwoest.

Afgelopen woensdag vielen in een ander dorp in Borno, Azaya Kura, ten minste 45 doden toen leden van Boko Haram huizen binnen vielen en vee stalen.

In verband met de strijd tegen Boko Haram hebben de Nigeriaanse autoriteiten in mei 2013 in de deelstaten Adamawa, Yobe en Borno de noodtoestand afgekondigd. Sinds die tijd zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties meer dan 1,5 miljoen mensen hun woonplaatsen daar ontvlucht.