Tijd tikt weg voor akkoord over atoomprogramma Iran

Komende maandag is de deadline voor een akkoord over het atoomprogramma van Iran, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken heeft zaterdag gewaarschuwd dat er nog altijd 'grote verschillen' zijn die moeten worden overbrugd. Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier toonde zich echter optimistischer en zei dat Teheran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland (P5+1) nooit zo dicht bij een akkoord zijn geweest sinds de onderhandelingen zes jaar geleden van start gingen.

Steinmeier erkende dat beide partijen nog ver uit elkaar liggen op bepaalde terreinen, maar volgens hem deze zijn de verschillen te overbruggen. Volgens hem is het moment van de waarheid aangebroken.

Het is sinds vrijdag een komen en gaan in Wenen van diplomaten die overleg voeren met Kerry, de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif en andere onderhandelaars. De Britse en Franse minister van buitenlandse zaken zijn beide al geweest. "We werken hard", zei Kerry zaterdag. Zarif zei zaterdag gevraagd of er een akkoord mogelijk was, slechts 'inshallah' (als Allah het wil).

Het Westen wil dat Iran zijn atoomprogramma afbouwt en de mogelijkheden voor het produceren van een kernwapen inperkt. Iran ontkent kernwapens na te streven, maar is bereid te onderhandelen, omdat het af wil van de internationale sancties die tegen het land zijn getroffen. Er is vooralsnog niet besproken wat er moet gebeuren als er maandag geen akkoord op tafel ligt.