Onderzoeksraad rondt bergingsmissie MH17 af

Het Nederlandse team dat deze week wrakstukken van het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines heeft geborgen in Oost-Oekraïne, gaat niet meer naar de rampplek. De bergingsmissie is afgerond, zo meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondag.

De afgelopen week zijn zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Die worden zondag vanuit de stad Torez naar Charkov gebracht per trein. Zaterdag kwamen al diepladers met grotere stukken van het wrak aan in Charkov. De Onderzoeksraad kan nog niet zeggen wanneer de wrakstukken overgebracht worden naar Nederland.

Het bergingsteam heeft de afgelopen zeven dagen onder begeleiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) volgens planning kunnen werken, zo meldt de Onderzoeksraad verder. Binnen 'de mogelijkheden' zijn op de locatie van de ramp zoveel mogelijk wrakstukken geborgen die relevant zijn voor het onderzoek.

De wrakstukken die nog op de locatie liggen zijn volgens de raad niet bruikbaar voor het onderzoek. Deze restanten zullen worden opgeruimd door de lokale hulpdiensten.