FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 november 2014

Uitslagen Eredivisie 22/11/2014 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won in eigen huis met 4-1 van sc Heerenveen terwijl Excelsior en Willem II tegen elkaar met 1-1 gelijkspeelden. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.


SC Heerenveen-speler Daley Sinkgraven in duel met Ajax-speler Thulani Serero. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

AFC Ajax

4 - 1

sc Heerenveen

 66' Sinkgraven (e.d)
 72' El Ghazi
 73' Kishna
 84' Milik (pen) 
   18' Slagveer 
 
 Gele kaart: Kishna, (AFC Ajax), v.d. Berg, Otigba, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Slagveer (43/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.946
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen (Riedewald/76)
Serero (Sigthórsson/81)
Andersen
El Ghazi
Milik
Schöne (Kishna/63)
  Nordfeldt
Marzo
Buijs (Otigba/69)
v.Aken
v.Anholt
De Roon
Sinkgraven
v.d.Berg
Slagveer (Raitala/85)
Uth
Larsson (Schmidt/82)


Excelsior speler-Jeff Stans en Willem II speler-Stijn Wuytens (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Willem II

1 - 1

Excelsior

 67' Armenteros(pen)    64' v. Weert 
 
 Gele kaart: Damen, (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.850
Arbiter: v.d Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Heerkens
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
Messaoud (Braber/84)
S.Wuytens
Sahar (Cabral/65)
Armenteros
Andrade (Ondaan/65)
  Damen
Bovenberg
Fischer
v.Diermen
Kuipers
Bruins (Varela/65)
Kruys
Stans
Auassar
Botaka
v.Weert (Vermeulen/77)

Uitslag Feyenoord - FC Dordrecht

Feyenoord heeft in de Eredivisie een benauwde overwinning geboekt op FC Dordrecht. De Rotterdammers wisten pas in de slotfase langs de kleine buurman te geraken, waardoor PSV en Ajax in het vizier blijven. Dordrecht blijft laatste staan.

Feyenoord

2 - 0

FC Dordrecht

 86' Toornstra
 90+4' Schaken
   
 
 Gele kaart: Van Beek (Feyenoord), Meulens, Kurto, Koolwijk (FC Dordrecht)
 Rode kaart: Peersman (72) (FC Dordrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp (Te Vrede/82)
Van Beek
Kongolo
Nelom
Vilhena
Immers
El Ahmadi (Schaken/75)
Toornstra
Kazim-Richards
Boëtius (Basacikoglu/68)
  Kurto
Fortes
Troost-Ekong
Lima
Peersman
Ojo
Van Haaren
Gosens (Koolwijk/76)
Meulens (Van Overeem/60)
Ten Voorde
Danso (Pisas/56)

Record voor voetbalsters: 13.109 toeschouwers

De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag geschiedenis geschreven. Oranje werd in de play-offwedstrijd om een WK-ticket tegen Italië (1-1) gesteund door 13.109 toeschouwers in het volgepakte stadion van ADO Den Haag. Daarmee was het de best bezochte thuiswedstrijd ooit van de Leeuwinnen.

De ploeg van bondscoach Roger Reijners hoopt zich donderdag in Verona te kwalificeren voor het WK van volgend jaar in Canada. Na de 1-1 in Den Haag moet Oranje daarvoor wel minimaal één keer scoren op Italiaanse bodem.

Hajduk Split boycot Kroatische topper

De Kroatische voetbalclub Hajduk Split heeft zaterdag geweigerd de topper tegen Dinamo Zagreb te spelen. De spelers uit Split besloten de wedstrijd te boycotten nadat hun supporters waren geweerd uit het Maksimir-stadion in Zagreb. Volgens Kroatische media waren zo'n duizend fans van Hajduk naar de Kroatische hoofdstad gereisd, waaronder enkele beruchte hooligans.

De lokale autoriteiten besloten de supporters uit Split te weren om problemen in het stadion te voorkomen. De spelers van de nummer drie van de Kroatische competitie wilden echter niet voetballen zonder hun supporters en gingen daarom onverrichter zake terug naar huis.

Beerens helpt Hertha BSC aan overwinning

Roy Beerens heeft Hertha BSC zaterdag aan een overwinning geholpen. De Nederlandse aanvaller opende op bezoek bij FC Köln na een half uur de score. Anthony Ujah bracht de thuisclub in de tweede helft langszij, maar de Nigeriaanse aanvaller werd in de slotfase de schlemiel toen hij een vrije trap van Marcel Ndjeng achter zijn eigen doelman werkte: 1-2.

Beerens maakte de negentig minuten vol in het elftal van de Limburgse trainer Jos Luhukay, terwijl John Heitinga de hele wedstrijd op de bank bleef zitten. Met veertien punten uit twaalf wedstrijden staat Hertha BSC op de dertiende plaats in de Bundesliga. FC Köln is met vijftien punten de nummer elf van de ranglijst.

Messi evenaart Spaans doelpuntenrecord

Lionel Messi heeft zaterdag het doelpuntenrecord in de Primera División van Telmo Zarra geëvenaard. De Argentijnse vedette van FC Barcelona zorgde met een rake vrije trap voor de 1-0 in het duel met Sevilla. Dat betekend de 251e competitietreffer voor de dribbelaar. Zarra schoot er in de jaren 40 en 50 evenveel in voor Athletic de Bilbao.

Hoewel het aannemelijk is dat Messi zich in de komende tijd nog wel alleen aan kop van de topscorerslijst zal nesten, is het moyenne nog steeds in het voordeel van Zarra. Hij had 277 wedstrijden nodig om tot zijn totaal te komen. Messi speelde tot dusver 289 wedstrijden in de Primera División.

Voetbalsters beginnen jacht op WK-debuut met gelijkspel

De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag de eerste confrontatie met Italië in de strijd om een WK-ticket gelijkgespeeld. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest in het volgepakte stadion van ADO Den Haag, waar ruim 13.000 toeschouwers zaten, genoegen nemen met 1-1. De beslissende return is donderdag in Verona.

Melania Gabbiadini zette de Italiaanse vrouwen binnen twintig minuten op voorsprong met een schot van grote afstand. Oranje kwam aan het begin van de tweede helft langszij via Vivianne Miedema, die de bal intikte na voorbereidend werk van Manon Melis. De beste kansen waren daarna voor de Leeuwinnen, maar het winnende doelpunt bleef uit.

De Nederlandse voetbalsters hopen zich voor het eerst te kwalificeren voor het WK, dat volgend jaar in Canada wordt gehouden.

AS Roma zet Juventus onder druk

AS Roma heeft zaterdag in de Serie A de druk weer bij Juventus neergelegd. De Romeinse ploeg won de uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo met 2-1 en kwam daarmee in punten op gelijke hoogte met de Oude Dame, die later op zaterdag tegen Lazio speelt. De twee titelkandidaten hebben allebei 28 punten.

AS Roma beleefde een dramatische start in Bergamo, want na één minuut stond de thuisclub al voor door een doelpunt van Maximiliano Moralez. Adem Ljajic trok de stand in de 23e minuut echter gelijk en kort voor rust zette Radja Nainggolan de Romeinen op voorsprong (1-2). Daar bleef het in de tweede helft bij. Diep in blessuretijd werd Richmond Boakye bij Atalanta met rood (twee keer geel) uit het veld gestuurd.

Kevin Strootman en Urby Emanuelson zaten de hele wedstrijd op de bank bij AS Roma.

Eibar niet opgewassen tegen Real Madrid

Eibar heeft zaterdag niet kunnen stunten in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid. Het kleine clubje uit Baskenland ging met 4-0 ten onder tegen de miljoenenformatie uit de hoofdstad. De amper zesduizend toeschouwers in het uitverkochte Municipal de Ipurua zagen James Rodríguez, Cristiano Ronaldo (twee keer) en Karim Benzema scoren.

Eibar promoveerde vorig seizoen naar het hoogste niveau in Spanje. Op zich was dat al een prestatie van formaat, gezien de lage begroting en het mini-stadion waarin de club speelt. De Basken werden op voorhand dan ook betiteld als zekere degradatiekandidaat, maar de resultaten zijn tot nu toe boven verwachting. Ondanks de nederlaag tegen Real staat Eibar op de elfde plaats.

Real Madrid doet het na twaalf duels naar behoren. Dankzij de zege heeft de Koninklijke als koploper dertig punten.

Opnieuw nationaal record voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft zaterdag opnieuw een nationaal record gezwommen bij de Franse kampioenschappen kortebaan in Montpellier. De specialiste op de lange afstand tikte op de 1500 meter aan na 15:48,67. Daarmee was ze een stuk sneller dan haar oude nationale toptijd, die ze bijna een jaar gelden zwom in Dijon: 15:55,00. Het was tevens de snelste tijd ter wereld in het nog jonge kortebaanseizoen.

Van Rouwendaal won de 1500 meter in Montpellier met overmacht. Nummer 2 Lara Grangeon moest liefst negentien seconden toegeven. Donderdag waren de rollen omgedraaid, toen Van Rouwendaal tweede werd op de 200 meter vlinder en Grangeon won. De tijd die Van Rouwendaal op die afstand zwom (2:06,20) was ook goed voor een nieuw nationaal record.

Van Rouwendaal won naast de 1500 meter vrij, vrijdag de 800 vrij en donderdag de 100 rug. De tijden die ze toen klokte waren niet goed genoeg voor nieuwe Nederlandse records.

Achilles '29 verslaat Helmond Sport

Achilles '29 heeft het thuispubliek zaterdag op een overwinning getrakteerd. De amateurs uit Groesbeek versloegen Helmond Sport met 3-2. Thijs Hendriks, clubtopscorer bij Achilles, voegde twee doelpunten toe aan zijn totaal en staat nu op acht treffers in veertien wedstrijden.

Aanvoerder Hendriks zette de thuisploeg na een kwartier op voorsprong, maar dat werd een kwartier later teniet gedaan door Koen Weuts van Helmond (1-1). Steven Edwards zorgde ervoor dat Achilles alsnog met een voorsprong ging rusten. Hendriks breidde de stand halverwege de tweede helft uit naar 3-1, Jack Tuyp deed in de slotfase nog iets terug.

Door de zege klom Achilles van de negentiende naar de zestiende plaats in de Jupiler League. De formatie van trainer François Gesthuizen passeerde Helmond Sport, dat na zaterdag achttiende staat.

Atlético met moeite langs Malaga

Atlético Madrid heeft zaterdag met moeite de achtste overwinning van het seizoen geboekt. De regerend landskampioen versloeg op eigen veld subtopper Malaga met 3-1. Dankzij de zege nadert Atlético koploper en stadgenoot Real tot op één punt. Real speelt later op zaterdag tegen middenmoter Eibar.

Atlético stond bij rust met 2-0 voor door doelpunten van Tiago en Antoine Griezmann. De formatie van de bevlogen trainer Diego Simeone leek dan ook eenvoudig naar de zege te kunnen voetballen. Dat bleek niet het geval. Atlético werd slordiger en via Roque Santa Cruz (2-1) kwam Malaga terug in de wedstrijd.

Mede door een rode kaart voor Samuel García Sánchez kwam Malaga niet verder. Het werd zelfs nog 3-1 via Diego Godín. Vlak voor tijd kreeg ook Gabi van Atlético rood, waardoor het duel eindigde in tien tegen tien.

Reus raakt geblesseerd bij rentree

Borussia Dortmund heeft maar kort kunnen genieten van de rentree van Marco Reus. De 25-jarige aanvaller keerde zaterdag tegen SC Paderborn (2-2) terug na een enkelblessure, maar moest halverwege de tweede helft per brancard van het veld. Reus raakte geblesseerd door een zware overtreding van Marvin Bakalorz.

De vedette van Dortmund had vlak voor rust wel het tweede doelpunt van zijn club voor zijn rekening genomen. Pierre-Emerick Aubameyang was na twaalf minuten de eerste die de doelman van Paderborn passeerde. Dortmund wist die voorsprong echter niet vast te houden, want Paderborn kwam in het laatste half uur langszij via Lukas Rupp en Mahir Saglik. De blessure van Reus maakte er helemaal een tegenvallende middag van voor de ploeg van trainer Jürgen Klopp, die onderin de Bundesliga blijft bivakkeren.

Uitslagen Eredivisie 22/11/2014 I

Vanavond stonden in de Eredivisie om 18.30 uur twee wedstrijden op het programma. AZ won in eigen huis met 1-0 van Vitesse, terwijl Go Ahead Eagles door een 2-0 zege op NAC Breda de problemen voor de Bredanaars verder vergrootte. Hieronder lees je de karakteristieken van beide  wedstrijden.

AZ

1 - 0

Vitesse

 14' A.Jóhannsson    
 
 Gele kaart: Labyad, Pröpper (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.517
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen (Haps/62)
Gudelj
Ortíz (Elm/46)
Dos Santos
Haye (Hupperts/70)
A.Jóhannsson
Tankovic
  Room
Wallace
Kruiswijk
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Leerdam (Kashia/54)
Traoré
Dauda(Qazaishvili/77)
Olijnyk (Labyad/54)

Go Ahead Eagles

2 - 0

NAC Breda

 12' Reimerink
 27' Schalk
   
 
 Gele kaart: Vriends (Go Ahead Eagles), De Kamps, Tighadouini, Van Bezooijen, Van der Weg (NAC Breda)
 Rode kaart: Seuntjens (82) (NAC Breda)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.978
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Wijnaldum
Rijsdijk (Lambooij/75)
Overgoor
Duits
Reimerink (De Sa/66)
Lewis
Schalk (Ten Den/87)
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Van Bezooijen
Van der Weg
Amieux
Falkenburg
De Kamps (Perica/72)
Matic (Boateng/67)
Sarpong
Seuntjens
Tighadouini

Darter Green naar de PDC

Robbie Green verlaat de Britsh Darts Orginisation (BDO) en stapt over naar de Professional Darts Corporation (PDC), zo kondigde Kong via twitter aan. Green zal waarschijnlijk in januari deelnemen aan de PDC Qualifying School. De man uit Liverpool zou dit weekend deelnemen aan het BDO event 'SunParks Masters', maar heeft zich afgemeld wegens ziekte.

Voor de 40-jarige is de overstap een terugkeer naar zijn oude bond. Green is in het verleden namelijk al in actie gekomen bij de PDC maar maakte in januari 2008 een overstap naar de BDO. Green was twee weken geleden al te bewonderen bij de PDC tijdens de Grand Slam of Darts, hij bereikte in Wolverhampton de achtste finales ten koste van Vincent van der Voort. 

[Upd] Uitslag kwalificatie F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Nico Rosberg heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Abu Dhabi, de slotrace van het Formule 1-seizoen 2014. De Duitser kwam op Yas Marina met de Mercedes tot een tijd van 1.40,480 en was hiermee vier tiende van een seconde sneller dan teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Hamilton was in de eerste twee delen van de kwalificatie sneller dan Rosberg, maar de Duitser sloeg toe op het moment dat het om de eerste positie ging. Hamilton maakte in zijn beide runs enkele fouten, terwijl Rosberg wel goed rondging. Achter de twee Mercedessen staan de Williamsen van Valtteri Bottas en Felipe Massa, voor de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel. Daniil Kvyat kwalificeerde zich met de Toro Rosso op de zevende positie, voor de McLaren van Jenson Button. De top tien wordt afgesloten door de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Fernando Alonso.

Romain Grosjean zal morgen achteraan moeten starten. De Lotus-coureur kwalificeerde zich op een zestiende positie, maar liep eerder dit weekend tegen een gridstraf van twintig plaatsen op. Hiervan blijven er na aftrek van het kwalificatieresultaat zestien over, waardoor de Fransman aan het begin van de race nog een drive-through uit moet voeren. De Caterhams van Kamui Kobayashi en Will Stevens eindigden vandaag als negentiende en twintigste, maar starten vanwege de straf voor Grosjean een plaatsje naar voren op de grid.

Update 19.24 uur
De Red Bulls van Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel zijn uit de kwalificatieuitslag geschrapt. De reden hiervoor is dat volgens autosportfederatie FIA er uit een test bleek dat er te veel beweging in de voorvleugels zat. Beide coureurs mogen morgen wel starten, maar zullen dit achteraan moeten doen.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:41.308 1:41.459 1:40.480 13
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:41.207 1:40.920 1:40.866 12
3 Valtteri Bottas Williams 1:42.346 1:41.376 1:41.025 18
4 Felipe Massa Williams 1:41.475 1:41.144 1:41.119 20
DQ Daniel Ricciardo Red Bull 1:42.204 1:41.692 1:41.267 12
DQ Sebastian Vettel Red Bull 1:42.495 1:42.147 1:41.893 17
7 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:42.302 1:42.082 1:41.908 18
8 Jenson Button McLaren 1:42.137 1:41.875 1:41.964 18
9 Kimi Räikkönen Ferrari 1:42.439 1:42.168 1:42.236 15
10 Fernando Alonso Ferrari 1:42.467 1:41.940 1:42.866 19
11 Kevin Magnussen McLaren 1:42.104 1:42.198   13
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:42.413 1:42.207   12
13 Sergio Perez Force India 1:42.654 1:42.239   15
14 Nico Hulkenberg Force India 1:42.444 1:42.384   12
15 Adrian Sutil Sauber 1:42.746 1:43.074   14
16 Romain Grosjean Lotus 1:42.768     8
17 Esteban Gutierrez Sauber 1:42.819     8
18 Pastor Maldonado Lotus 1:42.860     8
19 Kamui Kobayashi Caterham 1:44.540     7
20 Will Stevens Caterham 1:45.095     8

Chelsea rekent af met West Bromwich, Man. City wint van Swansea

Chelsea heeft de Premier League hervat met een simpele zege op West Bromwich Albion. De thuisploeg zat snel op rozen, zeker nadat de bezoekers met tien man kwamen te staan.

Het team van José Mourinho was al in de zesde minuut dicht bij het eerste doelpunt toen John Terry dacht te scoren. Zijn inzet werd echter heel knap van de lijn gehaald door keeper Ben Foster. Vijf minuten later was het wel raak. Diego Costa kreeg alle ruimte om een pass van Oscar aan te nemen en binnen te schieten: 1-0.

West Bromwich was niet bij machte om op de helft van Chelsea voor gevaar te zorgen, en de 2-0 kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Eden Hazard had geen tegenstander in de buurt toen hij bij de eerste paal met links een hoekschop van Cesc Fabregas binnenwerkte.

Amper vijf minuten later was het duel op Stamford Bridge eigenlijk al beslist. The Blues mochten met een man meer verder, omdat Claudio Yacob met twee benen een grove overtreding maakte op Diego Costa. De Argentijn kreeg van scheidsrechter Lee Mason meteen een rode kaart te zien.

In het restant van de eerste helft verzuimde Chelsea de score uit te breiden, terwijl na de pauze Foster een aantal keren in de weg lag. De keeper hield de score voor zijn team onder meer beperkt bij een poging van Hazard, na een subtiel passje van Fabregas. Het publiek in Londen kreeg tot slot een niet echt boeiende slotfase voorgeschoteld. West Bromwich kon aanvallend niets uitrichten, terwijl Chelsea geen aanstalten maakte om aan het doelsaldo te werken. The Blues speelden de wedstrijd daarom rustig uit: 2-0.


Manchester City heeft met nipte cijfers drie punten gepakt tegen Swansea City. De kampioen van de Premier League moest al snel een achterstand zien weg te werken. Wilfried Bony zorgde in het Etihad Stadium namelijk al na negen minuten voor de openingstreffer. De oud-spits van Vitesse nam een pass van Nathan Dyer aan op de borst, om vervolgens doelman Joe Hart geen kans te geven: 0-1.

Swansea wist in het eerste kwartier goed druk te zetten op de defensie van Manchester City. Toch kwam de thuisploeg even later wel op gelijke hoogte. Yaya Touré bediende Jesus Navas, die op zijn beurt Stevan Jovetic een niet te missen kans bood. Kort voor de pauze was City een haar verwijderd van een tweede treffer. Een snelle aanval via onder meer Sergio Agüero kwam uiteindelijk terecht bij Gaël Clichy. De Fransman haalde hard uit, waarna zijn schot via doelman Lukasz Fabianski tegen de paal belandde.

City kreeg in de laatste fase van de eerste helft steeds meer controle over de wedstrijd. Na de pauze wist het team van Manuel Pellegrini het veldoverwicht ook om te zetten in een doelpunt. Swansea kreeg een hoekschop niet goed weggewerkt en daardoor kon Touré de bal uiteindelijk onder Fabianski door glijden: 2-1.

De bezoekers mochten daarna hun Poolse keeper bedanken dat het slechts bij 2-1 bleef. De voormalige sluitpost van Arsenal bracht onder meer redding bij een schot van Navas. De achterstand van The Citizens op Chelsea is nog steeds acht punten. De volgende wedstrijd van City is tegen Southampton (uit).


Overige uitslagen Premier League

Everton FC 2-1 West Ham United
Leicester City 0-0 Sunderland
Newcastle United 1-0 Queens Park Rangers
Stoke City 1-2 Burnley FC

Zwitserland op voorsprong in finale Davis Cup

Zwitserland heeft zaterdag opnieuw de leiding genomen in de finale van de Davis Cup. Roger Federer en Stan Wawrinka bezorgden de Zwitserse ploeg het tweede punt door het dubbelspel tegen het Franse koppel Julien Benneteau en Richard Gasquet te winnen: 6-3, 7-5 en 6-4. Daardoor staat het 2-1 in de tweestrijd om de Daviscup.

Wawrinka had Zwitserland vrijdag op het gravel in Lille al op voorsprong gebracht, door het eerste enkelspel tegen Jo-Wilfried Tsonga te winnen. Federer moest daarna echter zijn meerdere erkennen in Gaël Monfils. In het dubbel van zaterdag was bij Federer weinig meer te merken van de rugklachten die hem een dag eerder zichtbaar hinderden. De Zwitserse kopman kan zijn land zondag aan de Davis Cup helpen als hij Tsonga verslaat. Daarna speelt Wawrinka nog tegen Monfils.

Bayern München loopt uit aan kop

Bayern München heeft zaterdag aan kop van de Bundesliga een flink gat geslagen met de concurrentie. De Duitse kampioen won zelf in eigen stadion met 4-0 van TSG Hoffenheim, terwijl de naaste concurrenten VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach allebei verloren. Daardoor heeft Bayern na twaalf wedstrijden al een voorsprong van zeven punten op Wolfsburg en tien op Mönchengladbach en Bayer Leverkusen.

Met Arjen Robben in de basis nam Der Rekordmeister al in de eerste helft afstand. Mario Götze opende de score, Robert Lewandowski maakte er op aangeven van de Nederlandse aanvaller 2-0 van. Robben tekende in de slotfase met een subtiel lobje over de doelman van Hoffenheim voor de derde treffer, waarna Sebastian Rode ook nog scoorde. Bij Bayern maakte Bastian Schweinsteiger na langdurig blessureleed zijn rentree.

Borussia Dortmund heeft maar kort kunnen genieten van de rentree van Marco Reus. De 25-jarige aanvaller keerde zaterdag tegen SC Paderborn (2-2) terug na een enkelblessure, maar moest halverwege de tweede helft per brancard van het veld. Reus raakte geblesseerd door een zware overtreding van Marvin Bakalorz.

De vedette van Dortmund had vlak voor rust wel het tweede doelpunt van zijn club voor zijn rekening genomen. Pierre-Emerick Aubameyang was na twaalf minuten de eerste die de doelman van Paderborn passeerde. Dortmund wist die voorsprong echter niet vast te houden, want Paderborn kwam in het laatste half uur langszij via Lukas Rupp en Mahir Saglik. De blessure van Reus maakte er helemaal een tegenvallende middag van voor de ploeg van trainer Jürgen Klopp, die onderin de Bundesliga blijft bivakkeren.

Overige uitslagen Bundesliga 

Hannover 96 1-3 Bayer Leverkusen
Mainz 2-2 SC Freiburg
Mönchengladbach 1-3 Eintracht Frankfurt
Schalke 04 3-2 VfL Wolfsburg

Naakte man vernielt campingrestaurant

Een poedelnaakte man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag flinke vernielingen aangericht in het restaurant van een camping in het dorpje Vinkel, vlakbij Den Bosch. Hij had glazen en servies kapot gegooid. Een lampenkap en een plafondplaat lagen op de grond en de vloer stond deels onder water, meldt de politie.

Agenten hadden zaterdagochtend vroeg een melding gekregen dat er werd ingebroken. In het campingrestaurant vonden ze de 25-jarige man. Hij was verward en wist naar eigen zeggen niet hoe hij in het restaurant was beland.

De man is opgepakt en heeft tot zaterdagmiddag vastgezeten op een politiebureau. Justitie moet nu beslissen of hij voor de rechter moet komen. Het is niet bekend of hij onder invloed was.

'Gevolgen gaswinning te groot voor Groningen'

Groningen kan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar inwoners niet langer dragen, omdat de gevolgen van de gaswinning zo groot zijn. Volgens burgemeester van Groningen Ruud Vreeman vormen de aardbevingen in het noorden van Nederland een nationaal probleem. Dat heeft hij zaterdag gezegd op een bijeenkomst in Groningen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Vreeman gaf volgens de krant aan dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid, maar dat de discussie vaak over schadeherstel gaat. Hij vraagt zich echter af wat er gebeurt als iemand een schoorsteen op zijn hoofd krijgt. Het steeds balanceren van veiligheid en economische belangen kunnen op een gegeven moment niet meer worden geaccepteerd, stelt de burgemeester. Volgens hem moet heel goed worden nagedacht over de maatvoering van de gaswinning en over hoe de risico's kunnen worden gereduceerd.

De burgemeester trok in zijn praatje een parallel met de watersnoodramp in 1953, waarvan de schaal volgens hem vergelijkbaar is. Na die ramp werden miljoenen geïnvesteerd, onder meer in preventieve maatregelen, zei Vreeman. "Dat is hier nu ook nodig. We hebben hier ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen waar kinderen lopen. Dit is groter dan de regio. Wij kunnen de verantwoordelijkheid hiervoor helemaal niet dragen", zei de burgemeester volgens de krant.

Nieuw geval ebola vastgesteld in Mali

Opnieuw is in Mali een geval van ebola vastgesteld. Bovendien worden nog eens twee mensen getest op een besmetting met ebola. Dat hebben de Malinese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Al vijf mensen zijn in Mali aan ebola bezweken en de vrees is dat dit alleen nog maar toeneemt.

Volgens de regering is de patiënt die positief is getest op ebola in 'een isolatiecentrum geplaatst voor een intensieve behandeling'. In totaal worden 310 mensen nauwlettend in de gaten gehouden om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Alle ebolabesmettingen zijn terug te leiden op een 70-jarige imam die vanuit Guinee naar de Malinese hoofdstad Bamako was gebracht.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei dat de besmettingen in Mali 'een grote bron van zorg' zijn. "De nieuwe gevallen in Mali herinneren ons eraan dat geen enkel land in de regio immuun is voor ebola", aldus Manuel Fontaine van Unicef vrijdag. "We kunnen niet wachten voordat er in risicolanden nieuwe gevallen opdruiken voordat we in actie komen."

VS zeggen hulp toe voor slachtoffers oorlog Syrië

De Verenigde Staten hebben 135 miljoen dollar (ruim honderd miljoen euro) aan humanitaire hulp toegezegd voor burgers die getroffen zijn door de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdag bekendgemaakt. In totaal hebben de VS sinds het uitbreken van de oorlog al meer dan drie miljard dollar toegezegd.

Biden is op dit moment in het Turkse Istanbul. Een kleine driehonderd man protesteerde in het Europese deel van de stad tegen het bezoek van de vicepresident. "Biden vertrek. Dit land is van ons", scandeerden de betogers. Aan de Aziatische kant van de stad voerde Biden overleg met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De humanitaire hulp is vooral bedoeld voor kwetsbare mensen in Syrië, Syrische vluchtelingen in Turkije en Syrische vluchtelingen in buurlanden. In Turkije zitten naar schatting zo'n 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.

Chardon opent wereldbeker met tweede plaats

IJsbrand Chardon heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen meteen een podiumplaats behaald. De Zuid-Hollandse menner eindigde zaterdag met zijn vierspan als tweede in Stuttgart, achter de Australische wereldkampioen Boyd Exell. Het brons ging naar de Duitser Christoph Sandmann.

Chardon veroverde eind september voor de 25e keer de Nederlandse titel. Enkele weken eerder had hij met de Nederlandse equipe goud gepakt bij het vierspannen tijdens de Wereldruiterspelen in Caen. Individueel moest de viervoudig wereldkampioen genoegen nemen met de vierde plaats.

Van Aert wint in Koksijde, v.d. Poel derde

Veldrijder Wout van Aert heeft in de Koksijde de tweede wereldbekercross van het sezoen gewonnen. De jonge belg bleef zijn landgenoot Kevin Pauwels en het Nederlandse talent Mathieu van de Poel voor.

Van de Poel was de enige die nog tijd met Van Aert meekon, maar moest uiteindelijk toch afhaken. Van Aert kwam uiteindelijk solo over de streep met veertig seconden voorsprong op Pauwels.

Lars van der Haar, winnaar van de eerste wereldbekerwedstrijd in Valkenburg, ontbrak wegens ziekte. Hij moest daardoor zijn leidende positie in het klassement afstaan van Pauwels.

Aanvoerder Van Polen langer bij PEC

PEC Zwolle kan ook de komende jaren een beroep doen op aanvoerder Bram van Polen. De rechtsback heeft zijn contract bij de bekerwinnaar verlengd tot medio 2017. Dat heeft PEC zaterdag bekendgemaakt.

Van Polen maakte in het seizoen 2007-2008 zijn debuut voor PEC. Hij speelde tot nu toe 193 competitieduels voor de formatie. "Deze club voelt na al die jaren toch als mijn thuis", zei Van Polen in een persbericht van de club. "Door de groei van de club in de afgelopen jaren, zie ik nog volop mogelijkheden om mij hier als voetballer door te ontwikkelen."

'Marokkaanse' wijnbar moet sluiten

De veelbesproken wijnbar van lekker ding Elou Akhiat is gesloten. De exploitatievergunning van de Rotterdamse zou niet meer geldig geweest zijn.

De Marokkaanse onderneemster kwam uitgebreid in het nieuws toen zij de euvele moed had om een drankwinkel te openen. Doodsbedreigingen vanuit Islamitische hoek waren haar deel. Drank is immers haram en daar moeten keurige moslima's ver bij uit de buurt blijven. De pappa van Elou is imam. Zes jaar geleden verborg de eigenzinnige dame haar schoonheid nog onder een sluier.

Elou heeft zelf nog niet gereageerd op de sluiting.

Stoelsmijter niet vervolgd

De vader die vrijdag in de rechtszaal in Roermond een stoel naar de rechter gooide, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie zei zaterdag dat de rechter geen aangifte heeft gedaan.

De rechtbank in Roermond veroordeelde een 33-jarige Pool tot 120 uur taakstraf, omdat hij een tweejarig meisje, haar opa en oma vorig jaar doodreed in Meijel. De vader was daardoor zo van streek dat hij een stoel naar de rechter smeet.

Ook buiten de rechtszaal zorgde de uitspraak voor veel ophef en onbegrip. De rechtbank zette daarom een uitleg op haar website over waarom niet voor een zwaardere straf is gekozen.

8000 eenden aan het gas in Barneveld

8000 neven en nichten van Donald Duck worden vandaag vergast in Barneveld. De eenden worden preventief geruimd vanwege de angst om een nieuwe uitbraak van vogelgriep.

Gebleken is dat een vrachtwagen die eerder een besmet bedrijf in Kamperveen had bezocht, ook het bedrijf in Barneveld heeft aangedaan.

Ondanks dat er geen enkele aanwijzing is dat de dieren besmet zijn, wil staatssecretaris Dijksma geen enkel risico nemen. "Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk", oreert de corpulente PvdA'er. "Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen"

Federer en Wawrinka in dubbel

Roger Federer en Stan Wawrinka komen zaterdag namens Zwitserland in actie in het dubbelspel op de tweede dag van de Daviscupfinale in en tegen Frankrijk. De Zwitserse captain Severin Luthi had aanvankelijk Marco Chiudinelli en Michael Lammer aangewezen, maar kon dat tot een uur voor de partij nog aanpassen.

Federer en Wawrinka, winnaar van het goud in het dubbel op de Spelen van Peking 2008, treffen de Fransen Richard Gasquet en Julien Benneteau. De laatste vier keer dat de Zwitsers voor hun befaamde tenniskoppel kozen, ging het dubbelspel verloren.

De stand na de eerste dag in Lille is 1-1. Federer leek vrijdag tegen Gaël Monfils nog last te hebben van de rugblessure die hem vorige week deed afzeggen voor de finale van de World Tour Finals.

Luiten zet opmars voort in Dubai

Golfer Joost Luiten is zaterdag door een goede derde ronde de top tien binnengekomen bij het Tour Championship in Dubai. De Bleiswijker kwam tot een ronde van 68, 4 onder par, en klom daarmee van de twaalfde naar de gedeelde achtste plaats.

Luiten kwam de eerste twee dagen tot respectievelijk 70 en 69 slagen en heeft nu een totaal van 207. De leiding is in handen van de Spanjaard Rafa Cabrera-Bello en de Zweed Henrik Stenson, beiden met 202 slagen. Cabrera kwam van plaats vijf na een ronde van 65. Stenson (68) is de titelverdediger.

Het toernooi in Dubai is het lucratieve sluitstuk van Final Series, met een prijzengeld van 8 miljoen dollar (een kleine 6,5 miljoen euro). De beste vijftien in de eindstand van het geldklassement van de tour (Race to Dubai) mogen nog eens 5 miljoen dollar verdelen. Luiten begon het slottoernooi als veertiende in dat klassement.

Luiten stijgt naar top tien in Dubai
Luiten stijgt naar top tien in Dubai (Foto: ANP)

Ajax baalt van noodverordening in Parijs

Ajax is niet blij met de noodverordening, die is afgegeven in Parijs. De lokale overheid heeft besloten, dat Ajax-fans die volgende week dinsdag zonder kaartje voor de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (PSG) in de Franse hoofdstad zijn, maximaal zes maanden achter de tralies kunnen verdwijnen. Overdreven, zegt een woordvoerder zaterdag.

Naast de celstraf lopen ongenode Ajacieden het risico 30.000 euro boete en een stadionverbod van een jaar in Frankrijk te krijgen. Eerder besloot PSG al dat er maar 850 Ajax-supporters welkom zijn en er mogen geen fans bij de training zijn. Redenen voor de maatregelen zijn, dat de Franse politie signalen heeft dat supporters van Ajax en PSG de confrontatie met elkaar willen aangaan en de rellen die Ajax-fans in het verleden hebben veroorzaakt.

"Ik begrijp dat ze de maatregelen nemen. Zij willen preventief een signaal afgeven. Maar dreigen met maximale straffen is overtrokken", zei de woordvoerder.

Volgens Ajax zijn er flink wat mensen die een retourtje naar Parijs hebben geboekt, maar geen kaartje voor de wedstrijd hebben. Zij hoeven zich geen zorgen te maken. Alleen supporters die dreigen de boel te verstoren, kunnen worden opgepakt.

Nijland krijgt kans tegen FC Twente

Stef Nijland krijgt morgenmiddag een nieuwe kans in de basis van PEC Zwolle. Trainer Ron Jans heeft de aanvaller laten weten, dat hij zal starten tegen FC Twente. De oefenmeester zet Nijland in, omdat Tomas Necid een schorsing uitzit.

"Ik verwacht dat het een wedstrijd wordt waarin het niet zo makkelijk is veel kansen uit te spelen", liet Jans aan De Telegraaf weten. "Het zou mooi zijn als er een ploeg vroeg scoort. En ik hoop natuurlijk dat wij dat zijn."

FC Twente kan in de wedstrijd tegen PEC Zwolle niet over Orlando Engelaar beschikken. De routinier heeft last van een lichte blessure aan zijn kuit.

Bob de Jong noemt collega's watjes

Bob de Jong heeft na de tien kilometer bij de wereldbeker schaatsen in Seoul hard uitgehaald naar zijn collega's. De 38-jarige specialist op de lange afstanden was maar liefst vijftien seconden voorsprong op nummer twee Bart Swings. Alleen Erik-Jan Kooiman kwam nog dichtbij, maar hij reed in de B-groep.

De Jong noteerde een tijd van 13.17,51. Nummer drie Aleksandr Rumyantsev kwam zelfs twintig seconden later over de eindstreep. "Dat mag gewoon niet. Het zijn gewoon watjes dat ze zo een tien kilometer rijden", aldus De Jong tegenover de NOS.

De Jong verbaasde zich al over de opening van zijn concurrenten. "Als ik in de opening al twee seconden pak op het hele peloton. Ik, als langzame opener, die het eigenlijk van de laatste ronde moet hebben. En als de rest rondjes van 32,8 gaat rijden, dan wil je toch geen tien kilometer winnen? Dan ben je toch niet bezig om hard te rijden?"

Ook de langste afstand bij de vrouwen werd gewonnen door iemand van de oude garde. Vrijdag wist de 42-jarige Claudia Pechstein 5.000 meter te winnen. De Jong weet wel hoe dat komt. "De lange afstanden worden te weinig gereden, er is dus te weinig ervaring. Dat is het grote probleem bij de mannen. Niemand durft er in te gaan, iedereen is bang voor de tien kilometer."

Met een tijd van 13.19,09 kwam Erik-Jan Kooiman nog in de buurt van De Jong . Maar de marathonrijder deed dat wel in de B-groep en dat is niet vergelijkbaar met de A-groep, vindt De Jong. "In de B-groep rij je op een heel andere manier. Erik-Jan schaatst natuurlijk een fantastische 13,19 hoor. Dat staat buiten kijf. Maar met vier man in de baan kun je naar iemand toe rijden", doelt De Jong op het feit dat er in de B-groep in kwartetten wordt gestart.

De Jong hoopt dat grote namen als Jorrit Bergsma (niet afgereisd) en Sven Kramer (niet geplaatst) de volgende keer weer aan de start verschijnen bij de 10.000 meter. "Jorrit en Sven horen hier gewoon te rijden. Dan heb je in ieder geval nog een beetje competitie", zegt De Jong.

Uitslag derde vrije training F1 Grand Prix van Abu Dhabi

Ook tijdens de laatste vrije training op het circuit van Abu Dhabi waren de Mercedes-coureurs niet te achterhalen. In tegenstelling tot de vorige vrije training was Nico Rosberg nu iets sneller dan ploeggenoot Lewis Hamilton. Felipe Massa, Fernando Alonso en Sebastian Vettel maakten de top vijf compleet. Later vandaag wordt de kwalificatie nog verreden.

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:41.424   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:41.793 +0:00.369 17
3 F. Massa Williams 1:42.429 +0:01.005 18
4 F. Alonso Ferrari 1:42.653 +0:01.229 8
5 S. Vettel Red Bull 1:42.679 +0:01.255 19
6 J. Button McLaren 1:42.768 +0:01.344 20
7 D. Ricciardo Red Bull 1:42.773 +0:01.349 14
8 V. Bottas Williams 1:42.794 +0:01.370 19
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:42.809 +0:01.385 20
10 K. Räikkönen Ferrari 1:43.038 +0:01.614 14
11 K. Magnussen McLaren 1:43.112 +0:01.688 13
12 J. Vergne Toro Rosso 1:43.352 +0:01.928 20
13 S. Perez Force India 1:43.360 +0:01.936 19
14 N. Hülkenberg Force India 1:43.501 +0:02.077 18
15 E. Gutierrez Sauber 1:43.643 +0:02.219 24
16 P. Maldonado Lotus 1:43.718 +0:02.294 17
17 R. Grosjean Lotus 1:43.778 +0:02.354 18
18 A. Sutil Sauber 1:44.022 +0:02.598 22
19 K. Kobayashi Caterham 1:45.044 +0:03.620 16
20 W. Stevens Caterham 1:45.959 +0:04.535 21

[Upd] Skeletonster Bos evenaart beste prestatie ooit

Skeletonster Kimberley Bos is het nieuwe seizoen in de Europa Cup begonnen met een negende plaats. Dat deed de 21-jarige Bos op de olympische bob, rodel- en skeletonbaan van het Noorse Lillehammer.

Voormalig bobsleester Bos, in 2012 goed voor jeugdolympisch brons, is bezig met haar tweede seizoen als skeletonster. Afgelopen winter liet ze met onder meer een zesde plek in Winterberg al zien over voldoende snelheid te beschikken. Bovendien haalde ze in vier van haar zes wedstrijden de beste acht. Eerder deze maand won Bos in het Oostenrijkse Igls nog de race op de skeletonschool, waar jonge mannen en vrouwen in de sport getraind worden.

In Lillehammer zat Bos in de trainingen met de zesde tijd al goed van voren. Tijdens de wedstrijd startte ze minder sterk dan normaal, maar toch kon de Nederlandse zich naar de negende tijd sturen in de eerste run. In de tweede afdaling zette ze de achtste tijd neer, wat totaal goed was voor plek negen. Zaterdag staat nog een wedstrijd op het programma voor Bos, die dit jaar als hoofddoel heeft om in februari bij de beste acht te eindigen op het WK voor junioren in Altenberg, waarop ze vorig jaar tiende werd.

Update 12.35 uur

Bos heeft zich op zaterdag nog eens weten te verbeteren. In de eerste run liet ze de vierde starttijd noteren, waarna haar tijd van 55,42 seconden goed bleek voor de zesde positie. Die stek hield ze knap vast na de tweede run, waarin ze zelfs de gedeeld tweede starttijd van het hele veld neerzette. Bos moest over twee runs 1,22 seconden toegeven op de Russische winnares Renata Khuzina. Met de zesde plek evenaart de Nederlandse haar beste resultaat ooit. Afgelopen winter werd ze in Winterberg eveneens zesde.

Evacuatie na explosie in Londens hotel

Als gevolg van een explosie in het vijfsterren Churchill Hyatt Regency hotel in Londen zijn zo'n vierhonderd hotelgasten geëvacueerd. Dat heeft de Londense brandweer zaterdag gezegd. De explosie is vermoedelijk veroorzaakt door een gaslek. Elf mensen raakten gewond.

Volgens de brandweer zijn gewonden er ernstig aan toe. Ook het pand liep schade op door de explosie, die kort voor middernacht plaatshad. Vooral in de kelder en op de begane grond is de schade groot. Vijf auto's die op de straat voor het hotel stonden geparkeerd zijn eveneens beschadigd.

De brandweer zette zes brandweerwagens in en 35 spuitgasten. Ook werden speciale reddingsteams ingezet.

Moszkowicz leende van crimineel

Bram Moszkowicz moet een lening van 35.000 euro terugbetalen aan zijn voormalige cliënt Donald G., een bekend figuur in de onderwereld. Dat schrijft De Telegraaf na een uitspraak van de Amsterdamse rechter in de zaak die G. aanspande.

Moszkowicz leende het geld in de periode 2008-2009 in twee delen. De eerste 25 duizend was nodig om zijn personeel te betalen, de tienduizend die volgde was voor ziekenhuiskosten. Hij zou het geld terugbetalen aan G. zodra hij zijn kantoor aan de Herengracht in de hoofdstad had verkocht.

Het kantoor bracht dit jaar 2,6 miljoen euro op. Toen G. zijn geld niet terugkreeg, probeerde hij eerst een terugbetalingsregeling af te spreken. Moskowicz wilde duizend euro per maand afbetalen in plaats van de gevraagde tweeduizend. Daarop spande G. een rechtszaak aan.

Volgens De Telegraaf kan een deurwaarder nu beslag leggen op het appartement van de voormalige advocaat. Die heeft aangekondigd in beroep te gaan, al maakt dat voor de beslaglegging geen verschil.

Bahrein naar stembus voor parlementsverkiezingen

De bevolking van Bahrein mag zaterdag voor het eerst sinds vier jaar geleden de Arabische Lente uitbrak naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Een oproep tot een boycot van de oppositie dreigt de stembusgang echter te overschaduwen.

Een groep oppositiepartijen, waaronder de populaire sjiitische partij Al-Wefaq, heeft hun achterban opgeroepen niet te gaan stemmen. Volgens Al-Wefaq gaat de regering niet serieus om met hervormingen en bovendien wordt er te weinig gedaan aan de verzoening tussen de sjiieten en soennieten in het land.

In totaal doen er 419 kandidaten mee aan de gemeenteraads- en parlementsverkiezingen. Volgende week vindt er een tweede ronde plaats als in de eerste ronde kandidaten niet meer dan vijftig procent van de stemmen hebben gekregen.

De verkiezingen bepalen de samenstelling van het lagerhuis. Hoewel het lagerhuis maar beperkte directe invloed heeft, is het een belangrijk symbool voor de hervormingen die tien jaar geleden werden ingezet. Leden van het hogerhuis worden aangewezen door koning Hamad bin Isa Al Khalifa. Zijn familie bezet de hoogste posten in de regering, waaronder die van premier. De eerste uitslagen worden zondag verwacht.

Half miljoen mensen zien De Top 2000 quiz

526 duizend mensen hebben vrijdag De Top 2000 quiz op NPO 3 gezien. Vanuit het Top 2000 Café speelden Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis met drie teams van bekende Nederlanders de muzikale quiz. Het programma staat op plek 22 in de lijst van best bekeken programma's van de Stichting Kijkonderzoek.

The Voice of Holland op RTL 4 was het programma met de meeste kijkers. 2,2 miljoen mensen stemden af op de tweede liveshow, die werd geopend door de winnares van vorig seizoen, Julia. Met bijna 2,1 miljoen kijkers volgt het Journaal van 20.00 uur op de tweede plaats in de lijst met populaire programmas. GTST sluit de top drie met 1,9 miljoen kijkers.

Vechtpartij verplaatst zich door Landgraaf

Een grote vechtpartij heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag Landgraaf op stelten gezet. Twee groepen vechtersbazen zaten elkaar achterna in de Limburgse plaats en daarbij is op verschillende plekken gevochten. Er is mogelijk ook geschoten, meldt de politie zaterdag.

Een van de vechtersbazen is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Drie verdachten zijn aangehouden, onder wie de gewonde in het ziekenhuis.

Over de toedracht kon de politie nog niets zeggen.

Doden bij aanslag op bus Kenia

Bij een aanslag op een bus in het noorden van Kenia zijn zaterdag 28 mensen om het leven gekomen. De aanslag werd gepleegd door strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Ze scheidden de niet-moslims van de islamitische passagiers en brachten ze om het leven, aldus de Keniaanse politie.

Volgens de politie was de bus onderweg naar Nairobi met zestig passagiers. Op zo'n vijftig kilometer van de plaats Mandera, in de buurt van de grens tussen Kenia en Somalië, werd de bus aangevallen.

Kenia zucht onder een reeks aanslag van Al-Shabab sinds het land in oktober 2011 militairen afvaardigde voor een missie van de Afrikaanse Unie in Somalië om de terreurbeweging te verdrijven. Volgens de autoriteiten hebben sindsdien al zeker 135 aanslagen plaatsgehad, waaronder de aanslag op een winkelcentrum in Nairobi waarbij 67 mensen om het leven kwamen.

Eredivisie: Preview speelronde 13

Dit weekend is het alweer tijd voor de dertiende speelronde in de Eredivisie. PSV gaat nog altijd aan de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door Ajax en Feyenoord. De staart van de ranglijst wordt nog altijd gevormd door FC Dordrecht en Heracles Almelo. Wat gaat de nieuwe speelronde voor gevolgen hebben? We blikken hieronder vooruit op vier wedstrijden.

De dertiende speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door AZ en Vitesse. In het verleden stonden beide ploegen in Alkmaar twintig keer tegenover elkaar. De Alkmaarder formatie was negen keer de beste tegen zeven keer voor de Arnhemmers. De laatste keer, dat de mannen van Peter Bosz in Noord-Holland wonnen, is alweer vijf seizoenen geleden. Of dat dit weekend wel lukt, is zeer de vraag. AZ bleef de laatste drie duels namelijk ongeslagen. Saillant detail: Trainer John van den Brom heeft met 324 duels in het geel-zwart een mooie staat van dienst opgebouwd.


Is AZ dit seizoen opnieuw de baas over Vitesse? (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Ook Willem II en Excelsior spelen vanavond tegen elkaar. Beide ploegen ontlopen elkaar op de ranglijst nauwelijks. De Tilburgers hebben op dit moment één punt meer dan de Rotterdammers. Het wordt hoe dan ook een mooie wedstrijd, aangezien Excelsior in de laatste vier duels ongeslagen bleef én vorig seizoen in Tilburg wist te winnen: 1-0. Toch weet je het maar nooit. Gesterkt door de eigen achterban zou Willem II de punten ook zomaar in eigen huis kunnen houden.

Morgen treffen PEC Zwolle en FC Twente elkaar in het IJsseldelta-stadion. Het is alweer even geleden dat deze confrontatie in Zwolle een winnaar opleverde. In de afgelopen twee jaar werd het telkens 1-1. Dit seizoen zijn de Zwollenaren in eigen huis echter nog ongeslagen. Mede daardoor staat de ploeg van trainer Ron Jans hoog geklasseerd: vijfde. Het verschil met FC Twente is echter maar één punt. Bovendien wonnen de Tukkers hun laatste twee duels, waardoor het vertrouwen in de ploeg gesterkt is.


De clash tussen Willem II en Excelsior; wie wint hem? (PRO SHOTS / Toin Damen)

Ook Heracles Almelo - ADO Den Haag staat voor zondag op het programma. De Heraclieden stonden geruime tijd op de laatste plaats in de Eredivisie, maar hebben de rode lantaarn inmiddels overgedragen aan FC Dordrecht. Nu is het zaak om wedstrijden te winnen, wat tegen ADO Den Haag misschien wel mogelijk is. Vorig jaar werd namelijk met 1-0 gewonnen. De Haagse formatie heeft echter de beschikking over Kramer, die op dit moment topscorer in de Eredivisie is. Toch staat ADO Den Haag slechts veertiende, al zijn de verschillen met de ploegen daarboven niet groot.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
22 nov om18.30 uur AZ - Vitesse FOX Sports 1
22 nov om18.30 uur Go Ahead Eagles - NAC Breda FOX Sports 5
22 nov om 19.45 uur Feyenoord - FC Dordrecht FOX Sports 3
22 nov om 20.45 uur Ajax - sc Heerenveen FOX Sports 1
22 nov om 20.45 uur Willem II - Excelsior FOX Sports 5
22 nov om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
23 nov om 01.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
23 nov om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
23 nov om 12.30 uur FC Groningen - PSV FOX Sports 1
23 nov om 14.30 uur PEC Zwolle - FC Twente FOX Sports 1
23 nov om 14.30 uur Heracles Almelo - ADO Den Haag FOX Sports 3
23 nov om 16.45 uur FC Utrecht - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
23 nov om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
23 nov om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Koenders waarschuwt voor incidenten in lucht

Door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het westerse luchtruim neemt de kans op incidenten aanzienlijk toe. Daarvoor waarschuwde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zaterdag op de Parlementaire Assemblee van de NAVO die bijeen is in Den Haag.

"De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk. Dit onverantwoordelijk gedrag moet stoppen", zei de bewindsman in een toespraak in het World Forum.

De afgelopen jaren zijn de Russische strijdkrachten een stuk actiever geworden in het internationale arena. Veel vaker vliegen militaire vliegtuigen van Rusland door westers gecontroleerd luchtruim. Nederlandse F-16's die het luchtruim van de Baltische staten in de gaten houden, onderschepten onlangs een Russisch militair transportvliegtuig.

Myanmar op vingers getikt om Rohingya-beleid

Myanmar moet meer doen om de vervolgde Rohingya-minderheid in het land 'toegang te geven tot volledige burgerschap op basis van gelijkheid'. Dat staat in een resolutie die vrijdag is aangenomen door de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Myanmarese VN-ambassadeur was tegen de resolutie en zei dat die 'slechts een barrière opwerpt op de weg richting het oplossen van de kwestie'.

De ongeveer 1,3 miljoen Rohingya's in Myanmar hebben nauwelijks rechten en zijn geen Myanmarees staatsburger. De autoriteiten willen de islamitische Rohingya's registreren als Bengalees, omdat ze gezien worden als illegale immigranten uit Bangladesh. Mensen die weigeren zich te laten registreren lopen het risico opgepakt en uitgezet te worden.

Met de resolutie willen de VN Myanmar onder druk zetten zijn beleid aan te passen. De resolutie die door de Mensenrechtencommissie is aangenomen wordt nu voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Als ook daar veel steun voor de resolutie is, wordt de druk op Myanmar verder opgevoerd.

Ondertussen ontvluchten veel Rohingya's het land, omdat ze geregeld worden aangevallen door boeddhistische groepen. Daarbij zijn al honderden doden gevallen. Bovendien zitten nog eens 140 duizend Rohingya's vast in kampen.

Dongfeng neemt leiding over in Ocean Race

Dongfeng Race Team is de nieuwe leider in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. De Chinese boot loste Alvimedica af. De Amerikanen hadden vrijwel sinds het vertrek uit Kaapstad woensdag de leiding in handen, maar liggen nu 8,9 zeemijl achter. Mapfre uit Spanje en de Nederlandse boot Team Brunel liggen respectievelijk 15,3 en 16,4 zeemijl achter.

Achter de eerste vier valt een gaatje. Abu Dhabi Ocean Racing, de winnaar van de eerste etappe en de havenrace in Kaapstad, is op 38 zeemijl van Dongfeng de nummer vijf. Vrouwenboot SCA geeft 45,5 zeemijl toe en de Deense deelnemer Vestas Wind is hekkensluiter met een achterstand van 56,8 zeemijl.

De boten zijn op weg naar Abu Dhabi eerst in zuidoostelijke richting gevaren. Ze zijn bijna op het punt waar de koers naar het noorden wordt ingezet. De boten moeten om Madagascar heen en moeten ook de Oost-Afrikaanse kust mijden. De aankomst in Abu Dhabi wordt midden december verwacht. Het peloton heeft nog 4500 zeemijl af te leggen.

Leenstra wint 1500 meter in baanrecord

Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de World Cup in Seoul de 1500 meter gewonnen. Ze troefde in een onderling duel Ireen Wüst, die tweede werd, af: 1:57,76 om 1:58,33. De Duitse Olga Graf was de enige andere die bij de grens van de 1:59 in de buurt kwam met een 1:59,02.

Linda de Vries werd op de zesde plaats de derde Nederlandse. Zij liet de tijd na 1:59,75 minuten stilstaan. Marije Joling kwam tot 1:59,89 wat goed was voor de achtste plaats. Melissa Wijfje kon niet onder de twee minuten duiken. In 2:01,38 werd zij pas twaalfde.

'Geen bewijs voor aftappen telefoon Merkel'

Er zijn geen serieuze aanwijzingen dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het Duitse Openbaar Ministerie wil daarom het onderzoek naar de aantijgingen sluiten, meldde het tijdschrift Focus zaterdag op gezag van ingewijden.

Uit documenten die via klokkenluider Edward Snowden naar buiten kwamen, bleek dat de NSA de mobiele telefoon van Merkel afluisterde. In juni begon een commissie een onderzoek naar de praktijken. "De uitkomst is nul. Het is hete lucht. Er zijn geen feiten", aldus de bron binnen Openbaar Ministerie. De Cyberspionage-afdeling van het ministerie heeft zes maanden gezocht naar bewijzen.

Volgens de Duitse wet kan een onderzoek worden gesloten als niet kan worden bewezen dat er een misdaad is begaan.

FOK! siteupdate 1.6.0

Zojuist is, na diverse kleinere updates die tussen 1.5.0 en deze update zijn uitgevoerd, versie 1.6.0 van de frontpage live gezet. Hierin zijn diverse updates achter de schermen doorgevoerd, en wat kleine dingen aangepast vóór de schermen.

Zo is de bug die in Chrome 39 zorgde voor een foute weergave in de Update Trackers aangepakt, heeft de games thema-pagina nu rechts een lijst reviews en previews en is de SML parser aangepast. Bij quotes ging er zo nu en dan iets mis, dat nu is opgelost.

Een wijziging voor mobiel is het DM -en notificatiesysteem. Als je scherm smaller is dan 1025 pixels verschijnt de DM melding nu in de menubalk en klapt van daaruit uit. Ook in de mobiele weergave zou je nu dus je notificaties en DM's bij moeten kunnen houden.

Verder zijn nu alle update trackers in de linkerkolom voorzien van de categorie-indicatoren (de gekleurde bolletjes en icoontjes).

"Luiten kan beste golfer ter wereld worden"

Joost Luiten heeft het in zich om de beste golfer ter wereld te worden. Dat zegt Andrew Chubby Chandler, de manager van de Nederlander. Chandler is eigenaar van managementbureau International Sports Management en werkte in die hoedanigheid met veel topgolfers, waaronder nummer één van de wereld Rory McIlroy.

Sinds 2009 staat Luiten onder contract bij ISM en Chandler is enthousiast. "Als je naar de laatste jaren kijkt, zie je dat Joost enorme potentie heeft en het in zich heeft om een echte wereldtopper te worden. Ik denk dat hij binnen een paar jaar bij de beste vijf van de wereld staat", aldus Chandler. Luiten kwam eind vorig jaar de top-50 van de wereld binnen en staat inmiddels al op de 31e plek.

"Joost speelt altijd met hart en ziel", zo laat Chandler optekenen. "Hij kan op elk vlak verbeteren, maar hij is erg leergierig en dus bereid om zijn zwakke punten aan te pakken. Met name zijn spel rond de greens is minder dan gemiddeld, maar als hij dat genoeg kan verbeteren denk ik dat hij hele grote dingen kan laten zien." 

Over de komende jaren is Chandler al erg enthousiast: "Ik verwacht dat hij volgend jaar mee gaat strijden om de zeges in de majors, terwijl ik hoop dat hij in 2016 een kaart heeft voor de Amerikaanse PGA Tour. Het is de bedoeling dat hij een soort globale speler wordt, die op de Amerikaanse maar ook de Europese tour uitkomt.

Kulizhnikov troeft Nederlanders af op 1000 meter

De Russische schaatser Pavel Kulizhnikov heeft zaterdag de 1000 meter in Seoul gewonnen. De winnaar van de 500 meter op vrijdag snelde op de kilometer naar een tijd van 1:09,56 minuten. Daarmee bleef hij Stefan Groothuis, die 1:09,83 had neergezet, Kjeld Nuis (1:09,86) en jongeling Kai Verbij (1:10,24) af.

Koen Verweij kon niet meedoen om de prijzen. Hij werd in 1:10,84 zevende. Hein Otterspeer was precies zes tienden langzamer en werd veertiende.

In de wereldbekerstand blijft Kulizhnikov de leider. Vorige week won hij in het Japanse Obihiro ook al de eerste 1000 meter.

Lee overklast Kodaira op tweede 500 meter

Lee Sang-hwa was zaterdag weer ongenaakbaar op de 500 meter. Nadat ze vrijdag door Nao Kodaira uit Japan was verslagen, was de uitslag zaterdag omgekeerd. Lee klokte 38,00 seconden en was daarmee verreweg de snelste. Kodaira kwam tot 38,51. Het brons bij de wereldbekerwedstrijden uit Seoul was voor Karolina Erbanova uit Tsjechië in 38,83.

Net als vrijdag was Floor van den Brandt opnieuw vierde. Ze kwam een honderdste tekort voor een podiumplaats: 38,84. Ook Thijsje Oenema bleef onder de 39 seconden. Zij werd in 38,92 achtste. Anice Das werd in 39,12 twaalfde. Margot Boer en Bo van der Werff zetten allebei een 39,25 neer. Boer was echter drie duizendsten sneller en werd dus veertiende, terwijl Van der Werff de nummer vijftien was.

In de wereldbekerstand na vier 500 meters staat Lee met 380 punten bovenaan. Kodaira heeft er 340 en is tweede. Van den Brandt staat met 201 punten op gepaste afstand derde.

Bob de Jong wint 10 km in Seoul

Schaatser Bob de Jong heeft zaterdag in Seoul de eerste 10.000 meter in het wereldbekerseizoen gewonnen. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad zette de oudgediende een tijd van 13:17,51 minuten neer. Daarmee bleef hij zijn directe tegenstander Aleksandr Rumyantsev , die een tijd van 13:37,59 klokte, voor. De Rus werd derde. De Belg Bart Swings pakte in 13:32,45 het zilver.

Douwe de Vries, de enige andere Nederlander in de A-groep, werd in 13:40,93 zesde. Daarmee zorgde hij ervoor dat Nederland bij het WK afstanden met twee schaatsers aan de start mag verschijnen.

Opvallend waren de goede prestaties van de rijders in de B-groep. Die werd in 13:19,09 gewonnen door Erik Jan Kooiman. Ook nummer twee Jouke Hoogeveen was met zijn tijd van 13:32,50 in de eerste groep hoog geëindigd. Ted-Jan Bloemen, tegenwoordig uitkomend voor Canada, werd derde in de B-groep. Zijn tijd was 13:35,77. Frank Vreugdenhil was de nummer vijf in 13:47,74.

Mavericks verpletteren Lakers

De basketballers van Dallas Mavericks hebben vrijdag tegen Los Angeles Lakers fors uitgehaald. Met de Duitser Dirk Nowitzki als topschutter (23 punten) werd het duel gewonnen met 140-106. Voor de Mavericks was dat het hoogste puntentotaal in meer dan vijf jaar. Nowitzki kwam het laatste kwart niet eens meer van de bank; de reserves mochten het karwei tegen de Lakers afronden.

Voor de Mavericks was het de zesde overwinning op rij, de tiende in totaal. De Lakers wonnen pas drie keer tegen tien nederlagen.

Alleen Memphis Grizzlies presteert nog beter dan de Mavericks. Mede dankzij 32 punten van Marc Gasol won de ploeg voor de elfde keer dit seizoen: met 117-100 van Boston Celtics.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Charlotte Hornets - Orlando Magic 100-105

Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 96-122

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 99-89

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 124-83

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 92-121

Oklahoma City Thunder - Brooklyn Nets 92-94

Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 91-78

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 117-97

Golden State Warriors - Utah Jazz 101-88

Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 105-87

Groep Kuzu/Öztürk hangt PvdA-was buiten

In de fractie van de PvdA wordt openlijk gespeculeerd over de vraag wanneer fractieleider Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken. Dat zeggen Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu zaterdag in de Volkskrant.

De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als Groep in de Tweede Kamer.

De mannen, die een Turkse achtergrond hebben, voelen zich volop geïntegreerd, maar 'wij hebben ons nog nooit zo Turk gevoeld als door het optreden van de PvdA-top'.

Witte Huis krijgt vrouw als toetjeschef

Voor het eerst komt een vrouw aan het hoofd te staan van de toetjesafdeling in de keuken van het Witte Huis. Susan Morrison wordt chef-pâtissier, deelde het kantoor van first lady Michelle Obama vrijdag mee.

Morrison werkt al zo'n twintig jaar in het Witte Huis. In haar nieuwe functie zal ze de desserts bereiden voor alle sociale gelegenheden in de presidentwoonst. Ze is de zevende chef-pâtissier in de geschiedenis van het Witte Huis. Al haar zes voorgangers waren mannen.

Volgens het Witte Huis heeft Morrison een bijzondere belangstelling voor de productie van honing. Ze zal in haar nieuwe functie daarom ook toezien op de presidentiële bijenkorf.

Remco Campert wint de Gouden Schrijfmachine

Schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) is de eerste winnaar van de Gouden Schrijfmachine. Dat is een nieuwe ereprijs voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor 'nieuwe literatuur' van jonge, talentvolle schrijvers. De Gouden Schrijfmachine is een kunstwerk, vervaardigd door kunstenaar Boudewijn Bjelke. In het kunstwerk zijn onderdelen van oude schrijfmachines en bladgoud verwerkt.

Campert kreeg de prijs vrijdagavond uitgereikt tijdens de jaarlijkse Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam, een literair evenement dat jonge schrijvers een podium biedt. De organisatoren van deze avond hebben de prijs in het leven heeft geroepen.

Campert krijgt de prijs omdat hij 'vanwege zijn bijzondere schrijverschap en prachtige oeuvre inspirationeel is geweest voor vele generaties schrijvers, dichters en lezers'. Hij publiceert al meer dan 65 jaar verhalen en romans. Campert werd eerder onderscheiden met onder meer de P.C. Hooft-prijs en de Gouden Ganzenveer.

Nederlands onderzoeksteam niet naar rampplek

Het Nederlandse onderzoeksteam in Donetsk gaat zaterdag niet naar de rampplek van vlucht MH17 te gaan om nog meer wrakstukken te bergen. Wel wordt het transport van de stukken die al zijn geborgen, voorbereid. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zaterdag.

De wrakstukken zijn afgelopen week naar Torez gebracht. Het team is nu bezig om de wrakken naar Charkov te krijgen. Het meeste wordt per trein gedaan. Omdat een aantal wrakstukken te groot is, worden die met twee diepladers over de weg naar Charkov vervoerd.

De diepladers rijden zaterdag naar Charkov. Het is nog onduidelijk wanneer de treinen precies zullen vertrekken.

Vanuit Charkov worden de wrakstukken naar Nederland overgebracht.

FNV: Werkgevers ontduiken massaal cao's

Werkgevers buiten op grote schaal personeel uit. Dat zegt FNV-voorzitter Heerts zaterdag in een interview met De Telegraaf. De vakbond deed de afgelopen maanden onderzoek naar de pluimvee- en steigerbouwsector en zag dat via schijnconstructies en het ontduiken van cao's gesjoemeld wordt met salarissen.

De resultaten van die onderzoeken werden al eerder bekendgemaakt, maar Heerts denkt dat er in veel meer branches gefraudeerd wordt. "Er is een miljardenroof gaande. Grote ondernemingen als Albert Heijn, Shell en AkzoNobel maken zich schuldig aan deze praktijken."

De FNV-voorzitter zegt dat er vooral problemen zijn bij uitzendkrachten. Die krijgen vaak minder betaald dan waar ze recht op hebben. In de steigerbouw komt dit vaak voor bij buitenlandse werknemers. Het gaat volgens de vakbond dan al gauw om enkele euros per uur.

Chauffeur monstertruck: OM maakt fouten

Het Openbaar Ministerie heeft fouten gemaakt bij de testen die met de monstertruck zijn uitgevoerd waarmee in Haaksbergen eind september een fataal ongeluk gebeurde. Dat zegt de chauffeur van de truck in een interview met de kranten van De Persdienst. "Er zijn fouten gemaakt met de accu's, het was fout de auto vol vloeistof te laten staan en ondeskundige mensen zijn aan het werk gezet. De waarheid is nu niet meer te achterhalen", aldus chauffeur Mario Doornink.

De stuntman uit Vijfhuizen zoekt de publiciteit naar eigen zeggen uit boosheid over de manier waarop deze week onder leiding van het OM de testen met de monstertruck zijn uitgevoerd.

De monstertruck reed na een stunt het publiek in. Bij het fatale ongeluk kwamen drie mensen om het leven; 28 raakten gewond. De toestand van één gewonde is nog steeds zorgelijk.

Doornink zegt over het ongeluk: "Ik zit hier vreselijk mee. Ik heb drie mensen doodgereden. Het gas bleef hangen. Wist ik maar waarom." De oorzaak van dit ongeluk moet boven water komen, benadrukt hij. "Ik wil de waarheid, zeker voor de slachtoffers in Haaksbergen."

Wall Street sluit week positief af

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag in navolging van de Europese markten hoger gesloten, maar konden de stevige openingswinsten aan het begin van de handelsdag niet vasthouden. De S&P 500 index steeg 0,5 procent naar 2.063,37 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,5 procent op 17.807,49 punten en de Nasdaq schreef 0,2 procent bij op 4.712,97 punten.

Afgelopen week boekten de financiële markten ook al forse vooruitgang. De S&P 500 index steeg op weekbasis 1,2 procent, terwijl voor zowel de Dow Jones index als technologiebeurs Nasdaq een winst van 1,0 procent resteerde.

Bedrijfsnieuws bleef evenwel grotendeels achterwege op de laatste dag van de werkweek. Op de Dow Jones index ging Caterpillar aan kop met een plus van 4,3 procent, gevolgd door United Technologies en DuPont met winsten van ruim een procent. Hekkensluiter waren technologiefondsen Microsoft en Intel Corporation met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,0 procent.

Gratis shiny Beldum voor iedereen die nu Pokémon koopt

Weet je nog niet zeker of je Pokémon Alpha Sapphire of Pokémon Omega Ruby nu of over een half jaar moet kopen? Nintendo wil je keuze makkelijker maken door een Shiny Beldum via Wi-Fi weg te geven. Beldum, een staal-Pokémon die kan evolueren naar Metagross, is vanaf vandaag te downloaden en kan opgepikt worden tot en met veertien januari 2015. Bij deze shiny Beldum zit overigens een megastone, zodat je Metagross kan mega-evolueren. Sinds vandaag zijn Pokémon Alpha Sapphire en Pokémon Omega Ruby te koop in Amerika, in Nederland moeten we nog een weekje wachten en kunnen we volgende week vrijdag Hoënn (on)veilig maken.

RIVM: Geen poliovirus in Westerschelde

Het met poliovirus besmet water dat begin september terecht was gekomen in de Belgische rivier de Laan, heeft de Westerschelde niet bereikt. De kans bestond dat het besmette water ook in de Nederland terecht zou komen, maar daar is geen poliovirus aangetoond.

In water- en slibmonsters werd geen poliovirus gevonden. Ook in mosselen zat het niet. Gezien het tijdsverloop sinds de lozing en de verdunning in de rivieren, wordt geen poliovirus in de Westerschelde meer verwacht, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Gevaar voor de gezondheid was er niet, werd al eerder duidelijk.

In de Laan in België is begin september 45 liter water gestroomd dat besmet is met het poliovirus. Door een fout bij een farmaceutisch bedrijf in Rixensart kwam het via een waterzuiveringsstation in de rivier terecht.

Arrestaties in Belfast na vondst vuurwapen

De politie in Noord-Ierland heeft vier personen opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een IRA-splinter. De vier werden in West-Belfast aangehouden. In de auto van een van hen werd een geladen aanvalsgeweer gevonden.

De 29-jarige chauffeur van de auto werd donderdagavond ter plaatse gearresteerd. De drie andere mannen, van 27, 29 en 46 jaar oud, werden in de nachtelijke uren tijdens huiszoekingen opgepakt.

Meerdere IRA-splinters verzetten zich tegen de Noord-Ierse vredesakkoorden uit 1998 en de protestants-katholieke eenheidsregering door aanslagen te plegen. Veel aanslagen kunnen door de politie worden voorkomen.

Computers gegijzeld na nepmail Bol.com

Cybercriminelen hebben vrijdag geprobeerd Nederlanders op te lichten. Ze stuurden een mail rond over een zogenaamde bestelling bij Bol.com. Als mensen de bijlage openen, nemen de afzenders de computer over. Zij eisen vervolgens losgeld van de gedupeerden. Dat heeft Bol.com aan het ANP laten weten.

Meerdere klanten hebben vrijdag contact opgenomen met het bedrijf. Het is niet bekend hoeveel mensen de dupe zijn geworden. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres klantenservice@bol.com. "Wij sturen nooit mails vanuit dat adres, mensen kunnen het daaraan herkennen. Bovendien is de bijlage een zip-bestand. Zulke bestanden versturen wij nooit", aldus een woordvoerster. De webwinkel zoekt uit of aangifte kan worden gedaan.

ACM betaalt in zaak over plassend hondje

Toezichthouder ACM betaalt netbeheerder Liander 5,2 miljoen euro aan schadevergoeding, in een zaak die begon in 2003 met een hondje dat werd geëlektrocuteerd toen die tegen een lantaarnpaal plaste. Dat meldde de ACM vrijdag.

Het ongeval met het hondje bleek veroorzaakt door een storing in het net van Liander. De toezichthouder legde de netbeheerder vervolgens maatregelen op om dit soort onveilige situaties te voorkomen. Onderzoek wees uit dat het net van Liander niet veilig was en monteurs moesten daarop allemaal technische aanpassingen doorvoeren aan de lantaarnpalen.

Maar Liander voelde zich hierdoor benadeeld, omdat de betreffende maatregelen niet voor de andere netbeheerders golden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in mei dit jaar dat ACM hiermee buiten zijn bevoegdheden is getreden. De energiewaakhond moest daarom de extra kosten die Liander voor de aanpassingen heeft gemaakt, vergoeden.

Het is volgens de ACM sindsdien niet meer voorgekomen dat hondjes door fouten van netbeheerders zijn geëlektrocuteerd.

OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in

Ze incasseerden meer dan 3,7 miljoen euro aan onterechte zorguitkeringen en kochten van dat geld huizen en luxeauto's. Elf mensen uit Den Haag en omgeving zouden daarom de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar tegen ze.

Volgens de officier van justitie hebben de verdachten "op zeer gestructureerde wijze misbruik gemaakt" van het vertrouwen in het zorgstelsel. "Als gevolg van het feit dat dit soort fraudeurs de zorgpotten leegtrekt, ontstaan op andere plaatsen in de zorg schrijnende situaties", aldus de aanklager.

De zwaarste eis, van 5 jaar, was tegen Gohair M. (35). Zijn vriendin Astrid C. (33) hoorde 4 jaar cel eisen. Ze zouden valse facturen hebben gemaakt.

Kenneth S. (35) moet van de aanklager 1 jaar de cel in. Hij werkte als ambtenaar bij het Centrum voor Indicatiestellingen in de Zorg (CIZ). Dat beoordeelt of mensen recht hebben op AWBZ-zorg. Volgens justitie heeft hij zich laten omkopen. Vervolgens zou hij valse informatie hebben ingevoerd in de systemen van het CIZ. Meerdere mensen hadden dankzij hem zogenaamd een "incomplete dwarslaesie als gevolg van traumatisch hersenletsel op 4-jarige leeftijd". Anderen hadden polio of vergevorderde multiple sclerose.

OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in
OM: Zorgfraudeurs tot 5 jaar de cel in (Foto: ANP)

Megaschikking in misbruikzaak VS

Een scholengemeenschap in Los Angeles heeft in een seksueel misbruikzaak geschikt voor een megabedrag. Het bestuur betaalt 139 miljoen dollar (ruim 112 miljoen euro) aan ouders van kinderen die zijn misbruikt door een basisschoolleraar.

Het misbruikschandaal kwam aan het rollen nadat een technicus van een fotowinkel foto's had ontwikkeld waarop te zien was hoe de 63-jarige Mark Berndt kinderen blinddoekte en misbruikte. Ook gaf hij ze koekjes met zijn sperma erop. De leraar van groep 5 bekende 63 kinderen te hebben misbruikt en zit nu 25 jaar celstraf uit.

Nadat de zaak aan het licht kwam, dienden 81 families in totaal 150 aanklachten in tegen de docent. Daar zitten ook aanklachten tussen van mensen die al in de jaren 80 misbruikt zouden zijn door Berndt. De school betaalde eerder al 30 miljoen dollar (ruim 24 miljoen euro) in gerelateerde rechtszaken.

De scholengemeenschap hoopt dat de zaak kan worden afgesloten met de schikking. "We willen echt dat de gemeenschap zich hierdoor genezen voelt", zei een lid van de raad van bestuur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.