'NAVO gaat spierballen tonen in O-Europa'

De NAVO laat de komende tijd de spierballen rollen in Oost-Europa. Omdat Rusland zich een 'agressieve' houding jegens Oost-Europese landen permitteert wil het westerse bondgenootschap zijn kracht in het oosten meer tonen, zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen maandag. Rasmussen blikte vooruit op de NAVO-top van donderdag in Wales, die volgens hem veel aandacht zal schenken aan Rusland en Oost-Europa.

Volgens de NAVO-chef 'intervenieert het Russische leger openlijk' in Oekraïne. Het bondgenootschap moet daarom 'voor zo lang als nodig zijn zichtbare aanwezigheid in het oosten vergroten'.

Om het 'agressieve gedrag van Rusland' adequaat te kunnen beantwoorden vormt de NAVO een speciale snelle reactiemacht, zei Rasmussen. Voor die 'speerpunt' van de bestaande NAVO-reactiemacht van enkele duizenden manschappen sterk leveren de bondgenoten straks bij toerbeurt troepen.

Deze twee onderwerpen zijn de belangrijkste agendapunten van de top die donderdag in Wales begint, aldus Rasmussen. De NAVO-chef noemde de komende top 'cruciaal in de NAVO-geschiedenis'.

Rasmussen liet maandag verder weten dat de Oekraïense president Petro Porosjenko de top zal aandoen. De NAVO zal ter gelegenheid van dat bezoek zijn steun voor Oekraïne, dat Russische agressie te verduren heeft, uitspreken en de daad bij het woord voegen.

Afgelopen weekeinde meldde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat de NAVO vijf nieuwe legerbases in Oost-Europa wil bouwen. Dat plan zou tegen het zere been zijn van Rusland, dat beweert dat de NAVO na het eind van de Koude Oorlog heeft beloofd geen troepen in het voormalige Oostblok te legeren.