Oekraïne: slaags met Russen in Loehansk

Oekraïense militairen zijn maandag in de oostelijke stad Loehansk slaags geraakt met Russische tanks. De regering in Kiev beticht Rusland ervan steeds meer manschappen en materieel naar de pro-Russische separatisten te sturen, schrijft persbureau AFP.

"De strijd tussen Oekraïne parachutisten en een versterkt tankbataljon van het Russische leger duurt voort, met als doel de controle over de luchthaven van Loehansk", zei een woordvoerder van het Oekraïense leger. Volgens minister van defensie Valeri Geletej rukken de Russen ook op naar andere steden in de regio.

Rusland ontkent al maanden in alle toonaarden de rebellen te steunen, maar die ontkenningen beginnen steeds holler te klinken. Een commandant van de rebellen in Oekraïne zei onlangs versterkt te zijn door duizenden Russische 'vrijwilligers', uitgerust met modern wapentuig en pantservoertuigen. Volgens de NAVO heeft Rusland zeker duizend mensen naar Oekraïne gestuurd.

Rusland en Oekraïne gaan later maandag in het Wit-Russische Minsk met elkaar praten over de crisis. Ook vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa schuiven aan. Of de separatisten ook een afvaardiging sturen is onduidelijk.