Duitse president hekelt Poetin

De Duitse president Joachim Gauck heeft maandag felle kritiek geleverd op Rusland. Hij verweet Rusland de samenwerking met het Westen 'de facto te hebben opgezegd', aldus de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Gauck kondigde aan dat Europa zich op de nieuwe situatie gaat instellen.

Gauck sprak vanuit Gdansk, waar hij stil stond bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, maandag precies 75 jaar geleden. Hij verweet Poetin met het conflict in Oekraïne de betrekkingen met het Westen op het spel te zetten, terwijl de Europese Unie en de NAVO sinds 1989 juist hun best hebben gedaan met Rusland samen te werken.

"We geloofden en wilden geloven dat ook Rusland onderdeel van een gemeenschappelijk Europa zou kunnen worden. Maar de basis daarvoor moet een verandering van de Russische politiek en respect voor de basisbeginselen van het volkerenrecht zijn", aldus Gauck.

Gauck noemde het een schok dat in Oekraïne nu weer een oorlog wordt gevoerd 'om nieuwe grenzen en een nieuwe orde'. "De stabiliteit en de vrede op ons continent zijn opnieuw in gevaar. We zullen ons verzetten tegen diegenen die de internationale wetten overtreden, buitenlands grondgebied annexeren en militaire steun verlenen aan separatistische bewegingen in andere landen", aldus de bondspresident. "De geschiedenis leert ons dat territoriale concessies de honger van agressors vaak alleen maar vergroten." Gauck voegde daar aan toe dat Europa zich op politiek, wetenschappelijk en defensief vlak gaat aanpassen aan de nieuwe situatie.