'Huizenmarkt herstelt zich na rustige periode'

De huizenverkoop is in augustus sterk gestegen. Dat meldt makelaarsorganisatie Makelaarsland op basis van eigen cijfers. Het aantal verkochte huizen steeg van negenduizend in juli naar veertienduizend in augustus. Ook waren er meer bezichtigingen dan de afgelopen maanden.

Na de rustige maanden juni en juli ligt het aantal verkochte huizen in augustus vaak hoger. Dit jaar is de stijging echter anderhalf keer zo hoog als normaal. Ook zijn er meer bezichtigingen, volgens Makelaarsland-directeur Jeroen Stoop een voorbode van een stijging in het aantal verkopen. Hij verwacht dat het aantal verkochte huizen in het najaar doorstijgt naar ongeveer vijftienduizend.

Sinds het dieptepunt van vijfduizend verkopen in januari 2013 zit de huizenmarkt in de lift. Het aantal maandelijks verkochte woningen is sindsdien gestegen met bijna tweehonderd procent. Stoop verwacht komend jaar nog een verdere stijging van tien procent.

Buiten de grote steden is de groei volgens Stoop minder groot. Toch verwacht hij dat ook daar de situatie de komende maanden verder verbetert.