PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0

Na een firmwarepatch en een nieuwe release is het dan zover: PlayStation 4 heeft ondersteuning voor een draadloze headset van Sony. FOK!games luisterde goed en sprak het oordeel door de microfoon.

Header

De prijs van negentig euro is in ieder geval prima, als je bekijkt wat je ervoor krijgt: een stylish headset met surround sound en een programmeerbare preset. De accessoire is cross-platform en heeft een oplaadbare accu. Volgens de specificaties moet je acht uur met een vol opgeladen accu kunnen doen.

In de doos zitten, naast de headset, wat extra benodigdheden. Allereerst een USB-dongle, de schakel tussen het verzenden en ontvangen van geluid. Een kabel om de accu van de headset op te laden zit ook in de verpakking. En niet per se nodig, maar wel handig: je krijgt er een stereokabel bij om de headset ook te kunnen gebruiken op PlayStation Vita. Een reistasje maakt het geheel af.

Inhoud

De headset zelf is opvouwbaar. De scharnieren voelen mij wat cheap aan, dit is niet een apparaat dat je tig keer moet vouwen, want dan gaat het gegarandeerd een keer stuk of het scharnier raakt lam. Aan het linkeroor van de headset zitten alle knoppen. Volume, mute, een sound/chat-knop, virtueel surround sound en twee presets, normale modus en een aanpasbare, zijn goed bereikbaar.

Het eerste minpunt valt op als je de headset wilt opladen. De oplaadkabel is veel te kort: je kunt hem net in de PlayStation 4 steken en de headset op je console leggen om op te laden. Als het apparaat leeg is, is het dus niet mogelijk om door te spelen als het apparaat leeg is en je zou hem willen aansluiten op console of controller om op te laden terwijl je het ding op je hoofd houdt. Er kunnen geen batterijen in, dus leeg is leeg en je zult moeten wachten tot het weer genoeg stroom heeft. Gelukkig maakt de headset de gespecificeerde acht uur wel waar, zodat je hem 's nachts of, als je een nachtgamer bent, overdag kunt opladen.

Headset

De USB-dongle zelf steekt wat lelijk uit de gestroomlijnde PlayStation 4 en neemt een van de twee USB-poorten in. Wel handig is dat het zelfs plug-and-play werkt op andere apparaten. Zo heeft een Mac of pc geen enkele moeite, en geen enkele extra driver, nodig om ook geluid van en naar de hoofdtelefoon te sturen. Installatie is dus een eitje. PlayStation 4 vraagt bij het aanzetten van de headset welke gebruiker het apparaat gaat gebruiken en daarna is het klaar.

Mocht je gameprofielen willen maken en gebruiken, dan is er een Headset Companion App gratis te downloaden uit de PlayStation Store. Hiermee kun je een preset aanpassen. Sony gaat binnenkort beginnen met het leveren van een preset per game, maar op dit moment zijn het vooral algemene genres die over één kam worden geschoren. Shooter, action, horror en enkele andere toepassingen zoals muziekgenres en films worden op dit moment aangeboden. Een nadeel is dat je dus dat als je van game wisselt, of later op je Vita muziek wilt luisteren, je eerst de preset via de app moet aanpassen. Schakelen tussen meer presets op de headset had dit probleem minder groot gemaakt.

Companion app met Pulse

Het geluid zelf dan. Zelf verwen ik mijn oren met een duurdere koptelefoon en dat merk je als je deze op je hoofd zet. Het klinkt allemaal minder vol, zeker als je het virtuele surround aan zet. In de prijsklasse waar deze headset zich begeeft is het overigens prima, voor negentig euro mag je geen studiokwaliteit verwachten. Het geluid dat de microfoon doorstuurt is acceptabel, niet wereldschokkend slecht of goed. Het fijne is wel dat deze microfoon niet voor je mond zit, het is netjes weggewerkt achter een van de cups.

Mocht je nog geen headset hebben en wil je niet al te veel uitgeven, dan is de PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0 een prima keus. Hij heeft veel features en zit comfortabel, ook na enkele uren gamen. Deze headset heeft wel zijn nadelen, zeker als je van plan bent hem vaak mee te nemen op reis als Vita-headset, maar over het algemeen is het een headset met aardig geluid. De oplaadbare accu, presets en virtueel surround sound geven het voordeel ten opzichte van gelijkwaardige concurrenten. Heb je iets meer geld te spenderen, dan zou ik nog even verder kijken. Een langere oplaadkabel, meer preset-geheugen en vooral robuustere oplossingen komen dan in het bereik.