'Oekraïne zal geen centimeter grondgebied opgeven'

Oekraïne zal geen centimeter van zijn grondgebied opgeven. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zondag in Kiev gezegd tijdens de viering van de tweehonderdste geboortedag van de Oekraïense dichter Taras Sjevtsjenko.

"Dit is ons land waarvoor onze vaders en grootvaders hun bloed hebben vergoten", zei de premier bij een standbeeld van de dichter. "Laat Rusland en zijn president weten dat we geen centimeter hiervan zullen opgeven."

Een koor zong liederen en mensen legden bloemen neer bij een monument van Sjetvtsjenko. De dichter wordt in het land gezien als de vader van de moderne Oekraïense literatuur en een nationale held.

Jatsenjoek kondigde eerder op de dag aan dat hij naar de Verenigde Staten gaat om de crisis op het Oekraïense schiereiland de Krim te bespreken. Jatsenjoek ontmoet in de VS meerdere mensen, hoewel nog niet bekend is gemaakt wie dit zijn en wanneer hij vertrekt.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten.

De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving.