'Geen garantie nucleair akkoord met Iran'

Er is geen garantie dat de internationale gemeenschap een akkoord met Iran over zijn omstreden nucleaire programma zal bereiken. Dat heeft buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton zondag gezegd.

Ashton is momenteel in Teheran om met Iraanse regeringswoordvoerders over het nucleaire programma te praten. "Er is geen garantie dat het overleg zal slagen", zei Ashton in een gezamenlijke verklaring met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif.

Zarif wees erop dat het overleg alleen kan slagen wanneer de Iraanse wensen serieus worden genomen. "Iran zal alleen een overeenkomst accepteren die de rechten van het Iraanse volk respecteert", aldus Zarif. "Onze intenties zijn zuiver en wij willen geen kernwapens ontwikkelen."

De Iraanse president Hassan Rouhani riep zondag op tot het verbeteren van de betrekkingen met de EU. "Naast het nucleaire overleg zijn er vele andere zinvolle gebieden waarbij Iran en de Europese Unie hun banden kunnen aanhalen en meer kunnen samenwerken."

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep Ashton zondag op om Iraanse politici ter verantwoording te roepen voor het sturen van Iraanse raketten naar de Gazastrook. De Israëlische marine enterde woensdag een Iraans schip met daarop tientallen geavanceerde raketten die onderweg waren naar de Gazastrook. Volgens Netanyahu laat Iran met het bewapenen van Palestijnse terroristen zijn ware gezicht zien. Iran en Gaza ontkennen bij de levering betrokken te zijn.

Momenteel wordt overleg over het Iraanse kernprogramma gevoerd tussen Iran enerzijds en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland anderzijds. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Iran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven.