Vlielandse haai is dood

De gevlekte gladde haai die 23 februari aanspoelde op het strand van Vlieland is zondagochtend doodgegaan. De vrouwtjeshaai van ongeveer een meter lang werd opgevangen in het Dolfinarium, waar deskundigen haar intensief hebben verzorgd. De hoofdwond die de zogeheten toonhaai had toen ze op het strand werd gevonden is haar waarschijnlijk fataal geworden.

Waarschijnlijk is de haai tijdens de stranding aangepikt door een meeuw die haar inwendig letsel heeft toegebracht, zegt verzorger Erjan Veldman van het Dolfinarium in een verklaring. "De schedel van dit soort haaien bestaat uit kraakbeen, waar een meeuw makkelijk doorheen prikt en dus bij de hersenen kan komen. We hebben de hoofdwond behandeld met antibiotica en honingzalf maar dat mocht helaas niet baten."

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt de haai om de exacte doodoorzaak vast te stellen.

In de Noordzee zwemmen veel toonhaaien, maar alleen in de zomerperiode. Dat er een strandde in de winter is opmerkelijk, aldus Veldman. "Dit was natuurlijk al een eerste teken dat er echt iets goed mis was met het dier." Het Dolfinarium in Harderwijk heeft verschillende haaiensoorten, waaronder negen toonhaaien.