Israël onderzoekt Baarle-Nassau voor nederzettingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil laten onderzoeken of de grensregeling tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog als voorbeeld kan dienen voor een juridische oplossing rondom het probleem van joodse kolonisten in een toekomstige Palestijnse staat. Dat meldt de Times of Israel op basis van een nieuwsuitzending van het Israelische Channel 2.

De krant omschrijft het Nederlands-Belgische grensmodel als 'zeer complex' en 'het meest gecompliceerde uit de hele wereld'. Simpel gesproken komt het erop neer dat burgers van het ene land in een enclave in het andere land leven, maar onder de wetgeving van hun eigen land blijven vallen. De joodse kolonisten zouden dan onder Israëlische heerschappij blijven, terwijl ze in Palestina wonen.

Netanyahu heeft kabinetssecretaris Avichai Mandelblit gevraagd de Nederlands-Belgische afspraken onder de loep te nemen. Die worden door de krant samengevat als een mengsel van middeleeuwse verdragen, landruil, verkoop van stukken grond en andere overeenkomsten. De nationale veiligheidsraad zou al een uitgebreid rapport hebben samengesteld over praktische aspecten en juridische precedenten rondom de kolonistenkwestie.

Israël acht de meeste nederzettingen in de Palestijnse gebieden legitiem. De meeste andere landen ter wereld erkennen de nederzettingen echter niet en beschouwt ze als illegaal.

In een zaterdag gepubliceerd interview zei Netanyahu dat de Israëlische overheid kolonisten nooit zal dwingen hun huizen te verlaten, ook niet als onderdeel van een permanente vredesregeling met de Palestijnen. Hij erkende dat Israël zijn soevereiniteit onder zo'n akkoord niet kan laten gelden voor alle nederzettingen, maar zei met klem evacuatie uit te sluiten. Dat gebeurde in 2005 wel in de Gazastrook onder supervisie van de toenmalige premier Ariel Sharon. Netanyahu was daar destijds tegen.