HZO - Hebzuchtige huiseigenaren

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over hebzucht.

Afgelopen week verschenen er twee columns die betrekking hadden op de woningmarkt. Dat kan ik op zondag niet laten passeren, zonder ook daar weer een mening over te hebben!

Bakoenin bespreekt in zijn column 'De woningmarkt bloeit op' dat de maatregelen van het nieuwe kabinet de woningmarkt niet echt zullen bevorderen. En dat ben ik met hem eens. De logica van Stef Blok gaat voorbij aan het simpele feit dat zo'n huis nog steeds gewoon verdomde veel te duur is en dat bestaande hypotheken zo verdomde hoog zijn, dat geen eigenaar het zich kan veroorloven om al te veel in de verkoopprijs te zakken. Door hebzucht en de angst om maar een dubbeltje toe te leggen blijft men elkaar helaas in de houtgreep houden.

De oplossing die Jan vervolgens lanceert, vind ik dan toch weer wat minder. Crowdfunding? Dat werkt prima als mensen er iets voor terugkrijgen. Ook daar blijft hebzucht toch de motivatie. Op zich hoeven mensen die een artiest sponsoren niet meteen dikke winsten in het vooruitzicht te worden gesteld. Maar voor een tientje sponsorgeld, ontvangt men toch minimaal wel graag een cd'tje. Je kunt dan wel kiezen voor een vorm, waarin een gekocht huis meer waarde gaat krijgen, maar dan zit je weer in hetzelfde hebzuchtige stramien van waardevermeerdering die de huizenmarkt al om zeep heeft geholpen.

PlaneetHenk maakt in zijn column 'Welke woningnood?' reclame voor de luxe van goedkoop en flexibel wonen. Wat eerst als anti-kraak werd aangeduid, maar door de veranderde wetgeving 'gebouwbeheer' of 'tijdelijke bewoning' wordt genoemd. Dit klinkt mooi en is inderdaad verdomde goedkoop. Alleen zou ik nooit tegen de onzekerheid kunnen. Die lui kunnen je meestal met een opzegtermijn van twee weken op straat schoppen en geen enkele wet die dit kan voorkomen.

Laat het duidelijk zijn. Ook deze vorm van wonen is voor een belangrijk deel pure commercie. Gebouwbeheerders houden hun woningen en gebouwen aan omdat ze geld waard zijn en ze wachten op het moment dat ze deze voor nog meer geld kunnen verhuren of verkopen. De verschillende organisaties die deze gebouwen door tijdelijke bewoning beheren, hebben daar hun verdienmodel in gevonden. Voor een redelijk bedrag houden ze het bezit van de pandjesbazen in stand en die €175,- per maand p.p. zijn vervolgens de krenten in de pap. Keigoede business!

Heb ik dan wel een oplossing?
Nou nee. Of in ieder geval niet direct. In mijn ogen is en blijven hebzucht en winstbejag de redenen die deze verklote woningmarkt hebben veroorzaakt en in stand houden. De overheid kan wel proberen om in de toekomst al te domme besluiten en aankopen een beetje af te remmen, maar als die twee oorzaken niet door de markt zelf aan banden worden gelegd, of zelfs geëlimineerd, verandert er geen reet.

Maar wat als je de hebzucht nu eens helemaal om zou draaien? Ik bedoel maar. De huizen zijn duidelijk te duur en we weten allemaal dat die prijzen kunstmatig zijn gestegen. Een jaren '70 huis van anderhalve ton kan in 2012 alleen vijf ton waard zijn geworden als ze al het koper door goud hebben vervangen. Banken en eigenaars hebben hier zelf voor gezorgd. Laat ze dan ook maar samen hun verlies nemen! Schrap gewoon een ton op ieder huis en op iedere hypotheek weg. Neem je verlies en offer een tonnetje voor een gezonde economie!

Ik heb geen idee wat dit economisch betekent. Maar je hebt wel weer handel. Beweging in de markt. Het wordt aantrekkelijker om te bouwen en te verbouwen. Bouwvakkers aan het werk. Eindelijk weer ruimte om starters een fatsoenlijke woning te laten kopen en plaats te maken in de sociale woningbouw.

Het is maar een ideetje. Ik krijg nu vast heel wat huiseigenaren over me heen. Maar hé: ik ben maar columnist. Geen beleidsmaker.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns