Hof Egypte legt werk neer om haat

Het Opperste Grondwettelijke Hof van Egypte legt tot nader order het werk neer. Met de staking wil het hof protesteren tegen 'psychische druk'. In een 'atmosfeer vol haat' kunnen de rechters hun werk niet doen, stelt een verklaring die zij zondag hebben doen uitgaan.

Eerder op de dag had de hoogste rechtbank van Egypte al uitstel aangekondigd van zijn uitspraak over de wettigheid van de commissie die de nieuwe grondwet heeft ontworpen. Het hof zou zondag een oordeel vellen, maar de rechters konden het gerechtsgebouw niet in omdat ze vreesden voor hun veiligheid.

In afwachting van de uitspraak van het hof hadden zaterdagavond duizenden aanhangers van president Mohammed Morsi zich rond het gerechtsgebouw, aan de Nijloever in de hoofdstad Caïro, verzameld. De boze menigte belette zondagochtend enkele rechters de toegang tot het pand.

Het oordeel van het hof, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad, leek op een rechtstreekse confrontatie met de islamistische president uit te draaien. Morsi's Moslimbroederschap en zijn bondgenoten klagen dat de rechtbanken wemelen van trawanten van de ten val gebrachte president Hosni Mubarak. De president stelde zich daarom onlangs per decreet boven de rechterlijke macht.

Nu het Opperste Grondwettelijke Hof in staking is lijkt ook een vonnis over de wettigheid van het hogerhuis van het parlement voorlopig van de baan. Ook in die zogeheten Shuraraad delen aanhangers van Morsi de lakens uit.

Morsi heeft de oppositie tegen zich in het harnas gejaagd door onlangs op eigen houtje alle macht naar zich toe te trekken en met zijn bondgenoten in de grondwetscommissie het grondwetsontwerp versneld erdoor te jassen. Hij schreef voor 15 december een referendum uit over het grondwetsconcept, waarin hij een reuzenstap naar democratisch bestuur zegt te zien.

De woedende oppositie vreest onder meer dat het grondwetsontwerp minderheden in Egypte in het nauw brengt. Christelijke en seculiere leden van de grondwetgevende vergadering trokken zich eerder terug omdat de islamisten die zouden hebben gekaapt. De oppositie heeft zijn hoop nu vooral gevestigd op de rechterlijke macht, een haard van verzet tegen de Moslimbroederschap.