Herfst was laat dit jaar

De herfst was laat dit jaar. De bladeren verkleurden namelijk gemiddeld een tot twee weken later dan normaal, meldt De Natuurkalender zondag op basis van waarnemingen van vrijwilligers. De biologische herfst begint als de bladeren zijn verkleurd.

De verkleuring en bladuitval van de zomereik was gemiddeld een week later dan normaal en drie dagen later dan in de afgelopen tien jaar. Bij de beuk was de verkleuring en uitval twee weken later dan normaal, maar vergelijkbaar met de afgelopen tien jaar. Ook andere bomen waren later.

De Natuurkalender weet ook te melden dat de winter al ruim een week bezig is. De meteorologische winter is zaterdag begonnen. De astronomische winter begint later deze maand, maar de biologische winter is 22 november al begonnen.

Toen stonden de beuk en de eik namelijk allebei voor het eerst zonder blad. Daarmee hebben nu alle belangrijke Nederlandse boomsoorten geen blad meer en daarmee is wat De Natuurkalender betreft de winter begonnen.

Het moment van bladverkleuring en bladval wordt onder meer door de temperatuur beïnvloedt. Die lag hoger dan in de eerste helft van de vorige eeuw, daarom is het logisch dat de bladeren ook later verkleurden.

De herfst was dit jaar overigens niet extreem laat. In 2005 en 2006 was de biologische herfst nog twee weken later dan nu. Toen hadden veel bomen begin december nog veel groen blad. Het was toen in de herfst gemiddeld drie graden warmer dan nu.


Herfst was laat dit jaar (Foto: Novum)