Nederlanders vinden VVD-campagne te enthousiast

Bijna driekwart (73 procent) van de Nederlanders vindt dat de VVD in de verkiezingscampagne terughoudender had moeten zijn met toezeggingen. Een kleine meerderheid van 54 procent vindt datzelfde van de PvdA, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling. De VVD-kiezers onder de ondervraagden wijken hier weinig af van het gemiddelde.

De helft (52 procent) van de ondervraagden noemt het logisch dat partijen meer toezeggen dan ze kunnen waarmaken. Met de huidige economische situatie hadden de partijen volgens een meerderheid toch terughoudender moeten zijn.

Twee derde geeft aan dat het vertrouwen in premier Mark Rutte (VVD) de laatste maanden aanzienlijk is gedaald. De helft zou het beter vinden als iemand anders premier was. Vier op de tien verwachten dat het vertrouwen in de loop van deze regeerperiode stijgt.

In de wekelijkse zetelpeiling staan VVD, SP en PVV alle drie op 22 zetels. De VVD leverde een zetel in, de PVV steeg een zetel en de SP bleef op 22 zetels staan. De PvdA levert ook een zetel in, maar is met 24 zetels nog altijd de grootste.

Drie weken geleden was de PVV in de peiling ook al even groot als de VVD. Het valt te betwijfelen of deze zetelverdeling er echt uit zou komen als er daadwerkelijk verkiezingen zijn, omdat veel mensen dan toch besluiten strategisch te stemmen. In een peiling geven ze sneller hun voorkeur aan.