China bestraft intimidatie mondige burgers

Een rechtbank in Beijing heeft een aantal mannen veroordeeld voor het illegaal gevangen houden van burgers die hun beklag wilden doen bij de regering. Dat heeft de Chinese staatspers zondag gemeld.

De rechtbank van het district Chaoyang in de Chinese hoofdstad legde één verdachte anderhalf jaar gevangenisstraf op. Negen anderen kregen celstraffen van enkele maanden.

De veroordeelde mannen hadden een aantal mensen uit de provincie Henan opgesloten die naar Beijing waren gereisd in de hoop dat de landsregering zich over hun grieven zou willen buigen, schrijft staatsnieuwssite Guangmingwang. Dergelijke hinderlijk mondige burgers worden vaak onderschept door agenten van lagere overheden. Die houden de klagers vervolgens vast in ongure hostels, die in de volksmond 'zwarte gevangenissen' heten.

De politie viel in mei een pand in het noordoosten van Beijing binnen en bevrijdde daaruit tientallen gevangen klagers. Die verklaarden dat ze waren mishandeld en bedreigd omdat ze bij de regering wilden aankloppen, schrijft Guangmingwang.

De Chinese regering erkent sinds kort het bestaan van de zwarte gevangenissen, en probeert aan de praktijken een einde te maken. Een doorslaand succes is de campagne vooralsnog niet. Plaatselijke overheden trokken zich niets aan van het bevel van de regering hun kantoren in Beijing, die ontevreden burgers op hun weg naar de loketten van de centrale overheid oppikken, te sluiten.