President Niger zegt hulp aan Mali toe

Niger staat klaar om Mali te helpen het noorden van dat land te heroveren op islamistische rebellen. Dat heeft de president van Niger, Mahamadou Issoufou, zondag gezegd.

Issoufou sprak zondag met de Malinese president Dioncounda Traoré. Beide leiders riepen alle rebellen in Mali op de gewapende strijd op te geven, zich te distantiëren van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida en de territoriale integriteit van Mali te respecteren.

De presidenten deden ook een oproep aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een militaire interventie in Noord-Mali goed te keuren. Als de Veiligheidsraad die stap zou nemen zouden duizenden Afrikaanse militairen een jaar worden uitgezonden.

Toen de democratisch gekozen regering van Mali in maart sneuvelde door een militaire coup, maakten Toeareg-rebellen dankbaar gebruik van de chaos. Binnen enkele weken hadden ze, met hulp van islamistische strijders, het noorden van het land overgenomen. De islamisten verdreven vervolgens echter de Toearegs en maken er sindsdien de dienst uit.