Betogers omsingelen Japans parlement

Duizenden demonstranten hebben zondag een menselijke ketting gevormd rond het Japanse parlement in Tokyo. De betogers eisen dat de regering kernenergie in de ban doet.

De demonstranten zijn boos dat de regering eerder deze maand twee kernreactoren opnieuw heeft opgestart, ondanks de ramp met de kerncentrale Fukushima Dai-ichi vorig jaar. Het was voor het eerst sinds de door een aardbeving en een tsunami veroorzaakte kernramp dat de reactoren weer werden aangezet.

Mensen sloegen zondag op trommels en hadden ballonnen en spandoeken bij zich. Ze scandeerden 'nee tegen een herstart'. "Al deze mensen zijn samengekomen en laten van zich horen", zei de 64-jarige Shoji Kitano.

Sinds de kernramp wordt er geregeld tegen kernenergie geprotesteerd in Japan. Bij de residentie van de premier hebben elke vrijdagavond demonstraties plaats. Een protest in een park in Tokyo trok eerder deze maand bijna tweehonderdduizend mensen. Zo druk was het zondag niet bij het parlement. Volgens Japanse media trok de betoging zo'n tienduizend mensen.