Syrische rebellen houden stand in Aleppo

Het Syrische leger heeft zondag opnieuw de stad Aleppo bestookt met tanks en artillerie. Volgens activisten van de oppositie hebben hun strijders nog steeds grote delen van de stad in handen.

In diverse wijken van Aleppo, waaronder Salaheddine, hadden hevige gevechten plaats tussen het Syrische leger en strijders van de oppositie. Salaheddine, sinds vorige week een bolwerk van de rebellen, zou volgens activisten echter nog steeds in handen zijn van de oppositie.

Sinds de Syrische rebellen een week geleden hun offensief in Aleppo begonnen zijn er 192 doden, veelal burgers, gevallen, aldus het Syrische Observatorium de Mensenrechten.

Het hoofd van de Syrische Nationale Raad riep zondag de internationale gemeenschap op om de rebellen te bewapenen. "Als de internationale gemeenschap niet wil optreden zou ze de oppositie moeten steunen met antitankraketten en luchtafweerraketten", aldus Abdel Basset Sida. "We zijn op zoek naar internationale steun om onze opstand tegen het regime van wapens te voorzien."

Saudi-Arabië en Qatar hebben al aangegeven bereid te zijn de rebellen te helpen. Naar verluidt sluizen ze via Turkije geld naar de oppositie, die het gebruikt om wapens en andere voorraden aan te schaffen.

De inmenging door regeringen in het Midden-Oosten werd zwaar bekritiseerd door de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem. Hij zei dat de landen namens Israël de rebellen steunen. "Israël is het brein achter deze hele crisis", zei al-Moallem.