FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 juli 2012

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 3

 Vandaag was de derde dag van Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Van de Nederlanders was judoka Dex Elmont vandaag het meest kansrijk op een medaille. Zijn dag begon goed maar in de halve finale ging het mis. Hij verloor van de Japanner Riki Nakaya. In de strijd om het brons ging het mis tegen Nyam-Ochir Sainjargal uit Mongolië. Ook geen succes was er voor Robin Haase. In het enkelspel was de Fransman Richard Gasquet te sterk en in het dubbelspel verloor hij samen met Julien Rojer van het duo Paes/Vardhan uit India. Ook voor Li Jie is het enkelspel na vandaag voorbij. Ze verloor vandaag van de als vijfde geplaatste Japanse Fukuhara.

Gelukkig waren er ook Nederlanders die wel tevreden op de dag van vandaag terugkijken. Schutter Peter Hellenbrand eindigde knap als vijfde bij het 10 meter luchtgeweer. In tegenstelling tot Jie slaagde Li Jiao er wel in de kwartfinales te bereiken van het tafeltennistoernooi. Zeilster Marit Bouwmeester bezet na de eerste dag de derde plaats in de Laser, Pieter-Jan Postma staat na de tweede dag in Finn-klasse ook derde. Bij het roeien slaagden de mannen vier-zonder er in de halve finale te bereiken, de mannen acht bereikte via de herkansingen de finale. Tot slot boekten de hockeymannen een nipte 3-2 zege op India.

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Gewichtheffen tot 58 kg Li Xueying (Chi) Pimsiri Sirikaew (Tha) Joelija Kalina (Oek)  
Gewichtheffen tot 62 kg Kim Un-guk (NKo) Oscar Figueroa (Col) 3. Irawan Eko Yuli (Ino)  
Judo tot 57 kg Kaori Matsumoto (Jap) Corina Caprioriu (Roe) Marti Malloy (VS) Automne Pavia (Fra)
Judo tot 73 kg Mansoer Isajev (Rus) Riki Nakaya (Jap) Nyam-Ochir Sainjargal (Mgl) Ugo Legrand (Fra)
Schermen Degen individueel Jana Sjemjakina (Oek) Britta Heidemann (Dui) Sun Yuji (Chi)  
Schieten 10m luchtgeweer Alin Moldoveanu (Roe) Niccolo Campriani (Ita) Gagan Narang (Ind)  
Schoonspringen 10 m toren synchroon Cao/Zhang (Chi) Garcia/Sanchez (Mex) Boudia/McCrory (VS)  
Turnen landenwedstrijd China Japan Groot-Brittannië  
Zwemmen 200m vrije slag Yannick Agnel (Fra) Park Tae-Hwan (ZKo) / Sung Yang (Chi)    
Zwemmen 100m rugslag Melissa Franklin (VS) Emily Seebohm (Aus) Aya Terakawa (Jap)  
Zwemmen 100m rugslag Matthew Grevers (VS) Nicholas Thoman (VS) Ryosuke Irie (Jap)  
Zwemmen 100m schoolslag Ruta Meilutyte (Lit) Rebecca Soni (VS) Satomi Suzuki (Jap)  

Medaillespiegel

# Land Goud Zilver Brons totaal
1 China 9 5 3 17
2 Verenigde Staten 5 7 5 17
3 Frankrijk 3 1 3 7
4 Noord-Korea 3 0 1 4
5 Italie 2 4 2 8
6 Zuid-Korea 2 2 2 6
7 Rusland 2 0 3 5
8 Kazachstan 2 0 0 2
9 Japan 1 4 6 11
10 Australie 1 2 1 4
14 Nederland 1 1 0 2

Museum organiseert naakt eerbetoon Van Gogh

Een rondreizend museum roept liefhebbers van Vincent van Gogh op om zich, letterlijk, bloot te geven. Het Itinerant Museum of Art (Itima) zoekt over de hele wereld mensen die hun lichaam willen laten beschilderen als eerbetoon aan de schilder, zo maakte het museum maandag bekend.

Het naakttribuut maakt deel uit van de zogeheten Living Art Collection van het Itima. Het is de bedoeling dat mensen over de hele wereld als levende kunstwerken meedoen.

Het is niet de eerste keer dat het museum, dat kunst wil democratiseren, een naakt eerbetoon organiseert. Dinsdag laten mensen wereldwijd hun naakte lichaam beschilderen als hulde aan de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

Eerder werden op dezelfde manier Pablo Picasso, Joan Miró en Yves Klein geëerd in Basel, Brussel, Keulen en Frankfurt. De organisatie hoopt Van Gogh komend jaar in minstens dertig plaatsen in de wereld te eren, waaronder Amsterdam en Van Goghs geboortedorp Zundert.


Museum organiseert naakt eerbetoon Van Gogh (Foto: Novum)

'Snel duidelijkheid over regeringscrisis Curaçao'

Het is een kwestie van dagen voordat duidelijk wordt of premier Gerrit Schotte nog op een meerderheid in het parlement van Curaçao kan rekenen. Volgens zijn woordvoerder zijn de gesprekken, die nu met verschillende oppositiepartijen worden gevoerd, binnen afzienbare tijd afgerond. Sinds parlementslid Eugene Cleopa zondagavond bekendmaakte op te stappen staat de coalitie van Schotte onder druk. Hij heeft nu geen meerderheid meer in het 21 zetels tellende parlement en heeft nu de steun van de oppositie nodig, anders valt het kabinet. Schotte liet maandag weten dat hij vindt dat het parlement nu aan zet is.

De grootste oppositiepartij PAR ziet het kabinet het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Kleinere partijen zouden ook al aangegeven hebben geen heil te zien in de steun van het kabinet.

De partij FOL van politicus Anthony Godett lijkt de meest voor de hand liggende partij om Schotte te steunen. Eerder gaf FOL al aan hier wel oren naar te hebben. Een woordvoerder wilde zich maandag niet direct uitlaten over eventuele steun aan Schotte.

De regering van Schotte is de eerste sinds de Nederlandse Antillen in oktober 2010 werden ontbonden. Curaçao heeft sindsdien de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Curaçao verkeert in zwaar weer door financiële crises, die het Caribische eiland parten speelt. Drie weken geleden werd Curaçao onder curatele gesteld door Nederland en het land moet nu forse bezuinigingen doorvoeren.

Eventingruiters uitgeschakeld na val van paard

De Nederlandse eventingruiters zijn op de Olympische Spelen van Londen uitgeschakeld in het landenklassement. Oorzaak was een val van Elaine Pen van haar paard Vira in de cross-country. Duitsland gaat na twee onderdelen aan de leiding, voor Groot-Brittannië en Zweden.

Andrew Heffernan en Tim Lips staan nog wel in het individuele klassement, al spelen ze daarin geen rol van betekenis. De geboren Brit Heffernan bezet de 32e plaats, Lips staat zes plekken lager. Dinsdag staat nog het springen op het programma.

Pen was lang niet de enige die maandag ten val kwam. De Canadese amazone Hawley Bennett-Awad kwam hard op de grond terecht en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

ECB roept DNB op het matje

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft De Nederlandsche Bank (DNB) op het matje geroepen vanwege de op handen zijnde renteverlaging. In navolging van Frankfurt zal ook De Nederlandsche Bank haar rente verlagen. De rente waartegen banken in Europa van Nederlandse banken kunnen lenen, zal hiermee voor het eerst in de geschiedenis onder het nulpunt zakken. Rechtstreeks daaraan gekoppeld zijn de hypotheek- en de spaarrente. Ook deze rentes zullen in de rode cijfers duiken.


Monti wil bezuinigingen versnellen

De Italiaanse premier Mario Monti heeft maandag de Senaat een vertrouwensstem gevraagd om 4 miljard euro aan bezuinigingen voor dit jaar versneld te kunnen doorvoeren. De bezuinigingen stellen Italië in staat een geplande btw-verhoging voor zich uit te schuiven en het begrotingstekort te beteugelen.

De partijen zullen hun stemgedrag naar verwachting dinsdag bepalen. De definitieve goedkeuring is later deze week te verwachten als de voorstellen in stemming komen in de Kamer van Afgevaardigden.

De nieuwe besparingen voor dit jaar zijn een aanvulling op de in december aangekondigde geplande bezuinigingen van 10,5 miljard euro. Het pakket omvatte een verhoging van 2 procentpunt van de omzetbelasting, op dit moment vastgesteld op 10 procent en 21 procent, per oktober.

Monti wil bezuinigingen versnellen
Monti wil bezuinigingen versnellen (Foto: ANP)

Drie verdachten rellen Rotterdam langer vast

Van de vijf verdachten die woensdagnacht werden aangehouden na de rellen in Rotterdam, zitten er nog drie vast. Hun hechtenis is maandag door de rechter-commissaris met veertien dagen verlengd, laat de politie weten.

Een 20-jarige Rotterdammer werd door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte en moet zich volgende maand voor de rechtbank verantwoorden. De vijfde verdachte, een man van 22 uit Rotterdam, werd zondag door de politie al vrijgelaten. Zijn rol bij de rellen wordt nader onderzocht.

De drie die nog vastzitten zijn een 22-jarige Rotterdammer, een 30-jarige Eindhovenaar en een man van 38 uit Schiedam. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en diefstal.

De rellen ontstonden nadat de Baja Beach Club aan het Stadhuisplein vijftien bezoekers eruit had gezet. De vijftien hadden in de club ruzie gekregen. De horecagelegenheid werd niet veel later op aandringen van de politie vroegtijdig gesloten.

Bij de vijftien ruziemakers voegden zich een aantal van de honderden mensen die op het Stadhuisplein aanwezig waren. Enkele tientallen relschoppers trokken daarna een spoor van vernielingen op het Stadhuisplein, de Kruiskade en de Lijnbaan.

De relschoppers moeten zich op 8 augustus verantwoorden op een zogeheten snelrechtzitting.

De politie is ondertussen bezig met het bekijken van beeldmateriaal van de vechtpartijen en vernielingen. Als de rechercheurs de relschoppers niet herkennen, worden de beelden mogelijk gepubliceerd om de identiteit van verdachten te achterhalen.

Conte minstens tot november geschorst

Juventus moet coach Antonio Conte minstens tot november missen. De succestrainer speelde in zijn tijd bij Siena een rol in het Scommessopli-omkoopschandaal.

Conte zou weet hebben gehad van omkoping in het seizoen 2010/2011, toen hij aan het roer stond bij Siena in de Serie B. In wedstrijden tegen Novara en Albinoleffe zou sprake zijn van omkoping en Conte wilde die in de doofpot stoppen. De huidige coach van Juventus wil met de Italiaanse autoriteiten overeenkomen dat hij geen verdere jusititiële vervolging hoeft te ondergaan.

Wel hangt hem een lange schorsing boven het hoofd. De Italiaanse voetbalbond wil Conte op zijn minst tot november niet meer langs de lijn zien, dit kan eventueel nog langer worden. Als het voorstel van zijn advocaten komende woensdag geaccepteerd wordt, zal hij 'slechts' tot november moeten toezien. Ook de Juve-spelers Leonardo Bonucci en Simone Pepe kunnen zwaar gestraft worden.

Het goede EK van de Italiaanse nationale ploeg verlichtte de zorgen om het Scommessopoli-schandaal een tijdje, maar nu begint de ernst van de omkopingszaak opnieuw door te dringen. Kopstukken als Cristiano Doni (Atalanta) en Stefano Mauri (Lazio Roma) werden al opgepakt in het grootste schandaal sinds Calciopoli in 2006, toen Juventus werd teruggezet naar de Serie B.

Sharapova best betaalde vrouwelijke sporter

Maria Sharapova is de beste betaalde vrouwelijke sporter ter wereld. Dit blijkt uit cijfers die het Amerikaanse zakenblad Forbes vandaag bekend maakte.

Tussen juli 2011 en juli 2012 verdiende de Russin naar schatting 27,1 miljoen dollar. Het grootste gedeelte daarvan komt van reclames en sponsoring. In de top tien staan verder in totaal zeven tennissters. De Chinese Na Li is met 18,4 miljoen dollar tweede, Serena Williams staat met een inkomen van 16,3 miljoen derde. Hoogste niet tennisster is autocoureur Danica Patrick op de vijfde plaats met dertien miljoen dollar.

[Upd] Rel tijdens schermwedstrijd bij vrouwen

Niet alles tijdens de Olympische Spelen verloopt gladjes. De halve finale bij het degenschermen bij de vrouwen tussen de Zuid-Koreaanse Shin A Lam en de Duitse Britta Heidemann eindigde in 5-6, maar dit ging niet zonder problemen.

Shin leek in de extra tijd de finale te halen bij een 5-5 stand, omdat ze er beter voor leek te staan dan de Duitse. De klok verliep, maar werd op één seconde teruggezet na een dubbele hit bij het verstrijken van de tijd. Shin kreeg hierbij een gele kaart voor een technische overtreding. Na het herstarten van de klok waagde Heidemann, de winnares van vier jaar geleden in Beijing, een alles-of-niets-poging die haar de winnende treffer opleverde en een finaleplaats tegen de Oekraïnse Yana Shemyakana.

De Zuid-Koreanen onder leiding van coach Shim Jaesung waren furieus en dienden een protest in, Het duurde een half uur voordat Heidemann tot winnares uitgeroepen werd. Shin barstte voor de tweede maal in tranen uit en ging op het wedstrijdpodium zitten, omdat er op dat moment een officieel protest liep en ze anders bij het weglopen haar nederlaag toe zou geven. Uiteindelijk werd het protest afgewezen en moest de in tranen geroerde Shin weggevoerd worden.

Voor Shin was alleen nog de strijd om het brons weggelegd. Ze moest schermen tegen de Chinese Sun Yujie.

Update 21.58 uur

Het goud is uiteindelijk gegaan naar de Oekraïnse Shemyakana die in de extra tijd van de finale de Duitse Heidemann met 9-8 versloeg. Het brons was voor de Chinese Sun Yujie die met 15-11 te sterk was voor Shin.

NASA klaar voor Mars-landing

De meest ambitieuze en duurste Mars-expeditie van ruimtevaartorganisatie NASA begint komend weekeinde pas echt. Zondagnacht landt de rover Curiosity op het Mars-oppervlak, maar de wetenschappers die de rover vanaf de aarde in de gaten houden weten pas na veertien minuten of de landing is gelukt.

Makkelijk wordt de landing niet. De neerdaling is zo riskant dat zij de 'zeven minuten van verschrikking' wordt genoemd. In dit korte tijdsbestek moet het ruimtevaartuig met de rover aan boord van een duizelingwekkende snelheid van 20.920 kilometer per minuut tot stilstand komen, daarbij geholpen door remraketten, een hitteschild en een parachute. De rover wordt met kabels vanuit het ruimtevaartuig neergelaten.

Als alles goed gaat, probeert de Curiosity de komende twee jaar te achterhalen of het milieu op Mars ooit geschikt was voor microbieel leven.

Verdachte fatale steekpartij Rotterdam uitgeleverd

De 42-jarige man die wordt verdacht van een fatale steekpartij in een school in Rotterdam vorige maand, is maandag door de Belgische autoriteiten overgedragen aan Nederland. Dat meldt de politie. De man is eerder deze maand opgepakt in Antwerpen voor een ander misdrijf.

De steekpartij in de Augustinusschool aan de Josephstraat op 22 juni kostte een 30-jarige vrouw het leven. Een vrouw van 29 jaar, de ex-vriendin van de verdachte, raakte gewond. Het incident volgde op een ruzie die de man op straat had met zijn ex. De vriendin die haar probeerde te helpen, werd door de man doodgestoken.

De verdachte sloeg na de steekpartij op de vlucht, maar werd op 16 juli aangehouden in Antwerpen voor een ander misdrijf. Al snel bleek dat hij in Nederland werd gezocht.

De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'West Ham huurt Carroll van Liverpool'

Andy Carroll voetbalt naar verluidt het komende seizoen voor promovendus West Ham United. De kopsterke spits wordt door Liverpool verhuurd.

BBC Sport meldt dat Liverpool na enkele weken dan toch onderdak heeft gevonden voor Carroll, die door de komst van de nieuwe manager Brendan Rodgers en de meer beweeglijke spits Fabio Borini van AS Roma overbodig was geworden. West Ham United zou The Reds maarliefst 2,5 miljoen euro betalen voor de tijdelijke overgang en heeft een optie tot koop bedongen.

West Ham zou, als het niet na een jaar weer degradeert naar het Championship, Carroll voor 21,7 miljoen euro definitief Hammer kunnen maken. Volgens de BBC wil Carroll echter het liefste weer terugkeren bij Liverpool. De fysiek sterke targetman wilde in eerste instantie helemaal niet weg, maar zag in dat hij onder de nieuwe manager weinig uitzicht op speeltijd heeft. Hij hoopt Rodgers nu elders te overtuigen van zijn klasse.

Carroll kostte Liverpool in januari 2011 een fortuin. Voor maarliefst 41 miljoen euro kocht het hem van Newcastle United, de club die hem deze zomer tevergeefs probeerde terug te halen. Carroll kwam in 56 optredens voor Liverpool tot elf doelpunten en zes assists. Met Engeland scoorde hij op het afgelopen EK één doelpunt in het groepsduel met Zweden.

Chinese turners prolongeren titel

Bij het olympisch turntoernooi heeft China de landenwedstrijd bij de mannen gewonnen. China, dat de titel prolongeerde, bleef Japan en het verrassende Groot-Brittannië voor.

Overigens waren de Britten aanvankelijk zelfs op de tweede plek geklasseerd. Japan tekende echter protest aan tegen die score die meervoudig wereldkampioen meerkamp Kohei Uchimora had gekregen op voltige. Dat protest werd gehonoreerd.

Hierdoor was Oekraïne de grote verliezer. Aanvankelijk goed voor het brons, zakte het Oost-Europese land naar de vierde plaats.

Fatale schietpartij in gevangenis Curaçao

In een gevangenis op Curaçao is maandag een gedetineerde doodgeschoten door een medegevangene. Het slachtoffer is een 40-jarige man die een celstraf van 38 jaar uitzat voor een overval en een moord, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Een verdachte is aangehouden.

Justitie kreeg de melding van de schietpartij rond 10.45 uur lokale tijd binnen. Wat de toedracht is en hoe de dader aan het vuurwapen kwam wordt onderzocht.

Het slachtoffer zat al sinds 2000 vast voor een overval. Tijdens zijn detentie vermoordde hij enkele jaren later een medegevangene, waarna zijn straf werd verhoogd.

De schietpartij vond plaats in de voormalige Bon Futuro-gevangenis, waar twee jaar geleden nog de noodtoestand werd afgekondigd nadat bij een controle telefoons, wapens, gereedschappen en drugs waren gevonden.

Fatima Moreira de Melo gevleid door pornograp

Fatima Moreira de Melo is gevleid door de grap die Jimmy Kimmel uithaalde. De Amerikaanse komiek liet zijn publiek een aantal foto's zien en vroeg of het om olympiërs of pornosterren ging. Ook de Nederlandse kwam voorbij.

Het merendeel van het publiek koos voor pornoster toen Moreira de Melo in een bikini met een slang om haar nek getoond werd. "Ik moest er wel om lachen", reageert de ex-hockeyster maandag in SBS Shownieuws. "Het is natuurlijk comedy. Ik denk dat het vooral door de slang kwam."

Fatima is stiekem een beetje trots dat ze het tot Kimmels show heeft geschopt. "Ik ben toch ook gevleid omdat ik op de Amerikaanse televisie ben gekomen", zegt Moreira de Melo. "Al stelt het helemaal niets voor.


Fatima Moreira de Melo gevleid door pornograp

15-jarige zwemster wint titel op 100 school

Ruta Meilutyte heeft verrassend de olympische titel op de 100 meter schoolslag gepakt. De 15-jarige zwemster uit Litouwen tikte aan in een tijd van 1.05,47. Meilutyte  was voor dit toernooi een totaal onbekende en in de series wist ze haar persoonlijk record al met twee seconden te verbeteren.

De Amerikaanse favoriete Rebecca Soni had een sterke eindsprint maar moest genoegen nemen met het zilver. Satomi Suzuki veroverde het brons.

De Amerikaanse Breeja Larson leek vanwege een valse start gediskwalificeerd te worden, maar mocht toch starten omdat de valse start niet aan haar lag.

Robert Pattinson pakt zijn spullen en vertrekt bij Stewart

Twilight-ster Robert Pattinson heeft zijn boeltje gepakt en het huis dat hij met zijn ex-vriendin Kristen Stewart deelt verlaten.

De 26-jarige acteur wil weg nadat er in verschillende media foto's opdoken van Stewart met een andere kerel. Op de foto's is duidelijk te zien hoe Stewart met haar regisseur Rupert Sanders van de film Snow White and the Huntsman tongzoent.

Stewart en Pattinson waren ruim drie jaar lang een koppel. De twee ex-tortelduifjes leerden elkaar kennen op de set van Twilight. Stewart bood openlijk haar excuses aan. De foto's waren ook erg pijnlijk voor de vrouw van Sanders, en hun twee kinderen. Helaas heeft het feit dat beide zoengrage acteurs diep door het stof zijn gegaan geen effect gehad op het besluit van Pattinson. Naar verluidt had hij juist plannen om Stewart ten huwelijk te vragen.

Robert Pattinson speelt jonge Lawrence of Arabia (Novum)

Agnel wint 200 vrij, Lochte naast het podium

De Fransman Yannick Agnel heeft de olympische titel op de 200 meter vrije slag veroverd. Agnel lag vanaf het begin van de race aan kop van de wedstrijd en tikte aan in een tijd van 1.43,14.

Een gedeelde tweede plaats was er voor de Zuid-Koreaan Park Tae-Hwan en de Chinees Sun Yang. Eén van de favorieten voor de titel, de Amerikaan Ryan Lochte, viel buiten de medailles en werd vierde.

'Postbedrijven maken er een zooitje van'

Iedereen zal er wel eens mee te maken hebben. Een pakketje dat bij de buren bezorgd wordt terwijl dit niet mag. Een brief die nooit aankomt of zelfs een poststuk dat compleet vernietigd binnenkomt. Dagelijks hebben vele mensen hier last van en dagelijks komen er vele meldingen binnen bij de diverse consumentenorganisaties. Helaas hebben de verantwoordelijke overheidsinstanties nog geen actie willen ondernemen.

FOK!users LeeHarveyOswald (Jeroen van Wisse) en Isegrim (Petra de Jong) hebben een website gelanceerd waar consumenten en bedrijven hun grieven over de diverse postbedrijven kunnen achterlaten. "PostNL wordt nu als voorbeeld genomen maar over alle bezorgbedrijven valt wel commentaar te leveren," aldus Jeroen van Wisse. Op de vraag of hij een voorbeeld van een klacht heeft waar hij tegen aanloopt antwoordt hij: "Het pakje is bezorgd bij een dakloze die zich bij toeval in de buurt van onze voordeur bevond en die beweerde de geadresseerde te zijn. De dakloze maakte het pakje open, besloot dat de daarin aangetroffen USB-microscoop niets voor hem was en liet het pakje achter, waarna wij het opengescheurd en wel naast onze deur aantroffen."

Van Wisse hoopt met deze site inzicht te krijgen in de klachten die er spelen op het gebied van postbezorging. Daarnaast hoopt hij dat de bedrijven hun dienstverlening zullen verbeteren nu de klachten in de openbaarheid gebracht zullen worden.

Gegevensoverdracht van 3DS naar XL

Voor de mensen die hun gegevens van hun 3DS naar hun gloednieuwe 3DS XL willen overzetten, maar niet weten hoe, heeft Nintendo een video online gezet. Zo kan een kind de was doen.

De 3DS XL is sinds vorige week uit. Met een groter scherm en een langere speeltijd op een batterijlading verwacht Nintendo dat ook mensen met de eerste generatie 3DS overstappen en is er daarom de  mogelijkheid de gegevens over te dragen van je oude handheld.

Braziliaan wil vervanging voor gebroken medaille

Een Braziliaanse judoka die zaterdag een bronzen plak won in Londen wil een nieuwe medaille van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Felipe Kitadai was zo gehecht aan zijn medaille dat hij hem meenam in de douche, waar het eremetaal vervolgens beschadigd raakte.

Kitadai probeerde onder de douche te voorkomen dat de medaille nat zou worden, maar liet hem vallen. Het deel van de medaille waar het koord aan vast zit raakte beschadigd, waardoor Kitadai de bronzen plak niet meer om zijn nek kan dragen. Ook zit er een deuk in de medaille.

Het Braziliaanse olympisch comité zei een nieuwe medaille te zullen aanvragen, ondanks het feit dat het IOC niet verplicht is een nieuwe medaille te geven.

Meeste evacués verkiezen cash boven logeerwoning

Van de 89 logeerwoningen die zijn ingericht voor bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland, zijn er twaalf in gebruik genomen. Bewoners van 22 andere woningen regelen zelf onderdak. Zij krijgen hiervoor van woningcorporatie Mitros een vergoeding van vijftienhonderd euro per maand. Dat meldt de gemeente maandag.

Zo'n 25 gezinnen zijn inmiddels vertrokken uit de verschillende hotels waar ze sinds vorige week werden opgevangen. Uit de nieuwste telling is gebleken dat de bewoners van 91 van de in totaal 184 ontruimde woningen nog op vakantie zijn.

Maandag is begonnen met de schoonmaak van twee portieken en een balkon aan de Marco Pololaan in de wijk. De geëvacueerde bewoners uit die straat kunnen waarschijnlijk later deze week naar huis.

Het kankerverwekkende asbest werd anderhalve week geleden ontdekt bij werkzaamheden in een flat aan de Stanleylaan. De resultaten van de metingen in die straat laten nog altijd op zich wachten. Ze worden bovendien pas openbaar als de bewoners in een persoonlijk gesprek geïnformeerd zijn over de uitslagen voor hun woning.

Nederlander (20) verdronken in Duitse plas

Een 20-jarige Nederlander is vrijdagmiddag overleden in een recreatieplas bij Hamburg. Het slachtoffer was met drie vrienden aan het zwemmen in de plas aan het Neusurenland toen hij in het midden van het meer om hulp riep en onder water verdween. Sectie heeft uitgewezen dat hij leed aan een aandoening, zo meldt de Duitse politie.

Toezichthouders startten een zoekactie met een boot, maar het ontzielde lichaam van de Nederlander werd pas na ongeveer een uur gevonden door brandweerduikers.

Getuigen verklaarden dat de toezichthouders niet goed reageerden. Als de voorlopige resultaten van de sectie worden bevestigd, zet het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek dat tegen vier verdachten van 31, 50, 63 en 65 jaar was ingesteld door. Die vier beriepen zich tot nog toe op hun zwijgrecht.

Cocaïneproductie Colombia met kwart gedaald

De productie van cocaïne in Colombia is sinds vorig jaar met 25 procent gedaald. Dat heeft de zogenoemde drugstsaar van het Witte Huis, Gil Kerlikowske, maandag gezegd.

Volgens Kerlikowske is de cocaïneproductie in Colombia sinds 2001 met 72 procent afgenomen. Hij zei dat de afname te danken is aan een door de Amerikanen gefinancierd programma van de Colombiaanse overheid om linkse rebellen en drugsbendes aan te pakken.

Colombia is nu het op twee na belangrijkste land voor de productie van cocaïne. Peru en Bolivia voeren de lijst aan.

Rus voorkomt dubbel Japans succes bij judo

Japan is er net niet in geslaagd om vandaag beide judo-onderdelen te winnen. De Japanse Kaori Matsumoto bleek weliswaar de beste in de klasse tot 57 kilogram, maar bij de mannen liet Riki Nakaya het in de klasse tot 73 kilogram afweten. De wereldkampioen, in de halve finale te sterk voor Dex Elmont, verloor van de Rus Mansur Isaev.

Nakaya verloor in de finale met een yuko van Isaev. Het brons ging naar de Fransman Ugo Legrand en Nyam-Ochir Sainjargal uit Mongolië, die Elmont in de strijd om de derde plaats aftroefde.

Matsumoto versloeg haar Roemeense tegenstandster Corina Caprioru in de finale met ippon. De Amerikaanse Marti Malloy en de Française Automne Pavia deelden het brons.

Voetballer Ferdinand aangeklaagd voor racistische tweet

De Engelse voetbalbond FA heeft Rio Ferdinand aangeklaagd voor racistische uitlatingen op Twitter. Mikpunt van het twitterbericht van eerder deze maand was Chelsea-verdediger Ashley Cole.

De tweet van de 33-jarige Ferdinand was een reactie op een bericht waarin Cole 'Choc Ice' werd genoemd, straattaal voor een donkere persoon die zich gedraagt als een blanke. Uit de reactie viel af te leiden dat Ferdinand, die zelf donker is, het eens was met die aanduiding.

Cole was de dag ervoor in de rechtbank verschenen om zijn ploeggenoot John Terry te verdedigen. Die werd ervan verdacht Ferdinands broer Anton tijdens een wedstrijd racistisch te hebben bejegend.

Ferdinand kan door de aanklacht een boete of een schorsing krijgen.

'Vader wil Saudische judoka om hoofddoek terugtrekken'

Het historische olympische debuut van judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani uit Saudi-Arabië in de klasse boven 78 kilogram dreigt in het water te vallen. Ze zou zonder hoofddoek de tatami opgaan, maar haar vader wil niet dat ze zonder hajib gaat sporten. Hij dreigt haar dan ook terug te trekken.

De judofederatie gaf eerder aan dat meedoen met een hoofddoek geen optie is, omdat Shaherkani dan een blessure op zou kunnen lopen. In Saudi-Arabië is in met name in het conservatieve kamp ophef ontstaan over de mogelijke deelname van de judoka. Het Internationaal Olympisch Comité IOC wil nu met de partijen om tafel om een oplossing te vinden.

Tony Hawk HD krijgt mogelijk vervolg

Tony Hawk's Pro Skater HD krijgt misschien een vervolg als we ontwikkelaar Robomodo mogen geloven. De game is al meer dan 120.000 keer gedownload sinds de release vorige week woensdag. Deze aantallen geven de ontwikkelaar meer vrijheid om te kijken naar de toekomst van de serie.

De ontwikkelaar heeft ook gereageerd op enkele kritieken die het spel heeft gekregen. De game heeft zijn dertien jaar oude besturing gehouden en dat heeft kritiek gekregen maar Robomodo legt uit dat het een HD-remake is van de eerste twee delen in de serie. Als ze het hadden aangepast en gemoderniseerd hadden ze ook kritiek gehad gelooft de ontwikkelaar maar dan van de andere kant.

Morganella uit Zwitsers voetbalteam gezet na tweet

Michel Morganella is maandag uit de olympische voetbalselectie van Zwitserland gezet voor het verzenden van een racistisch getint bericht op Twitter. Dat heeft de teammanager van het Zwitserse team bevestigd.

"Ik sla alle Koreanen kapot, ik ga jullie allemaal in brand steken. Stelletje mongolen", schreef de voetballer van Palermo op zijn microblog na de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea. Morganella heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Zeiler Postma doet goede zaken

Pieter-Jan Postma heeft goede zaken gedaan op de Olympische Spelen. De zeiler kwam op de tweede wedstrijddag in de categorie Finn twee keer in actie en finishte als derde en vierde. Daardoor klimt hij naar een gedeelde derde plaats in het klassement.

De Deen Jonas Hogh-Christensen voert na vier races de ranglijst aan. Jonathan Lobert uit Frankrijk neemt de tweede plek in. Postma, die morgen weer twee keer in actie komt, moet de derde plaats delen met zeilers uit Groot-Brittannië, Kroatië en Slovenië.

The Hobbit wordt definitief een trilogie

Peter Jackson heeft op Facebook aangekondigd dat The Hobbit definitief een trilogie zal worden, zo meldt Total Film. “Er is simpelweg te veel materiaal om er maar twee films mee te vullen!”, aldus Peter Jackson.

Er gingen al eerder speculaties dat The Hobbit een trilogie zou worden, zo liet Jackson op de Comic Con al doorschemeren dat hij bezig was met het idee om een derde film te maken.

De derde Hobbit film zal zich voornamelijk focussen op de strijd om Dol Guldur, de Heuvel van Tovenarij, waar Sauron een vesting heeft. De film zal, naar verluidt, eind 2014 in de bioscoop verschijnen.

Deel één van de trilogie, The Hobbit: An Unexpected Journey, verschijnt op 14 december 2012 in de bioscoop. Het verhaal gaat over de avonturen van de jonge Hobbit, Bilbo Balings (Martin Freeman), die op een dag op pad wordt gestuurd door de Tovenaar Gandalf (Ian McKellen) om een dwergenschat te zoeken. Het tweede deel, The Hobbit: There and Back Again, is vanaf 13 december 2013 in de bioscoop te zien.

Hockeymannen boeken nipte zege

De Nederlandse hockeymannen hebben in hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen een zege geboekt op India. Dat ging echter niet vlekkeloos; pas in de tweede helft viel het winnende doelpunt. Het werd 3-2.

In de openingsfase nam Oranje de regie van de wedstrijd in handen, maar de eerste kans van de wedstrijd was voor India. Toch kwamen de Nederlanders op voorsprong; na negen minuten schoot Robert van der Horst de 1-0 binnen. Even later was het weer raak; Weusthof schoot raak uit een strafcorner.

India leek geslagen, maar kon in de tweede helft weer helemaal terug in de wedstrijd komen. Een bal van buiten de cirkel belandde op de paal en Dharamvir Singh kon keeper Stockmann simpel verschalken. Even later was de gelijkmaker een feit toen Shivendra Singh helemaal vrij voor het doel binnen kon schieten.

Oranje ging daarna weer jacht maken op de winst en negentien minuten voor tijd werd na een shoot een strafcorner toegewezen, die door Mink van der Weerden snoeihard in het dak van het doel werd gesleept. India kon vervolgens niets meer uitrichten, waardoor de eerste drie punten voor de Nederlandse heren een feit zijn.

Baldur's Gate krijgt co-op multiplayer over verschillende platformen

Trent Oster heeft via Twitter bevestigd dat de Baldur's Gate: Enhanced Edition co-op multiplayer zal bevatten. Daarnaast zullen mensen met verschillende platformen met elkaar kunnen spelen via de multiplayer.

De game komt 18 september uit voor Windows en ergens in diezelfde maand voor Mac OS X en iOS. Er zal ook een android-versie van de game uitkomen. De Enhanced Edition bevat het eerste deel van Baldur's Gate en de uitbreiding Tales of the Sword Coast.

Griekenland schroeft grensbewaking op

Griekenland gaat het aantal bewakers bij de grens met Turkije verdrievoudigen. Dat heeft de Griekse minister van openbare orde, Nikos Dendias, maandag gezegd. Athene vreest dat Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zitten doorreizen naar de Europese Unie.

In geen enkel ander land komen zoveel illegale migranten de EU binnen als in Griekenland. Tot dusver zijn er niet veel Syriërs naar Griekenland gegaan. De Griekse regering staat echter onder druk om illegale migratie aan te pakken, gezien de economische crisis in het land en een werkloosheidscijfer van meer dan twintig procent.

Naast de twaalfhonderd extra grensbewakers gaat Griekenland ook 26 drijvende barrières in de rivier de Evros plaatsen. De Evros ligt op de grens tussen Griekenland en Turkije.

"We maken ons ernstig zorgen", zei Dendias, toen hij werd gevraagd naar de situatie in Syrië. Volgens activisten in Syrië zijn er sinds het begin van de opstand in het land, vorig jaar maart, al meer dan negentienduizend mensen omgekomen.

KLM-toestel kwam terug om briefje met bommelding

In het toestel van KLM dat maandagochtend terugkeerde naar Schiphol, is een briefje gevonden waarop stond dat er explosieven aan boord waren. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee gezegd.

De Fokker 70, die op weg was naar Leeds in Engeland, vloog maandagochtend kort na vertrek weer terug naar Amsterdam nadat de bommelding was gevonden in het passagiersgedeelte. Het vliegtuig werd op een aparte locatie neergezet, waar het toestel is doorzocht door explosievenverkenners en speurhonden. Er werd niets gevonden.

De marechaussee is een strafrechtelijk onderzoek gestart om te achterhalen hoe het briefje in het toestel is terechtgekomen. Er is nog niemand aangehouden.

Nederlandse toeriste (19) verkracht in Thailand

Een 19-jarige Nederlandse toeriste is zaterdagnacht verkracht in Thailand na een avondje stappen. De vrouw liep na een ruzie met haar vriend alleen naar haar slaapplek op het eiland Krabi, toen ze werd aangevallen. De politie ziet een 30-jarige man uit Surat Thani als verdachte en hoopt hem snel te kunnen aanhouden, melden Thaise media.

Het slachtoffer werd ook geslagen na de woordenwisseling in een bar in Ao Nang. Omstanders die haar rond 04.00 uur te hulp schoten hebben haar naar een politiebureau en een ziekenhuis gebracht, waar ze is behandeld. Ze werd zondag ontslagen. De Nederlandse ambassade is in kennis gesteld.

Castaignos tekent voor vier jaar bij Twente

FC Twente heeft Luc Castaignos vandaag officieel gepresenteerd. De 19-jarige spits tekende een contract voor vier seizoenen, meldt de nummer zes van vorig seizoen. Hij moet nog wel medisch worden gekeurd. Twente betaalt naar verluidt zes miljoen euro voor Castaignos, die overkomt van Internazionale.

Twente heeft met de komst van Castaignos ingespeeld op het vertrek van Luuk de Jong naar Borussia Mönchengladbach. Twee weken geleden werd ook al de ervaren Rus Dmitry Bulykin aangetrokken voor de spitspositie.

Castaignos kwam afgelopen seizoen bij Inter slechts zelden in actie. Het jaar daarvoor kende hij met vijftien doelpunten in 34 duels zijn doorbraak bij Feyenoord. De jeugdinternational is tevreden met zijn rentree in de Eredivisie. "Ik heb een blij gevoel dat ik voor FC Twente ga spelen. Het is een grote club geworden."

De spits ziet zijn avontuur bij Inter niet als een mislukking, hoewel niet op veel speeltijd kon rekenen. "Milaan was een bijzondere ervaring." Toch is hij gebrand op revanche. "Ik wil hier weer laten zien wie Luc Castaignos is."

Het Europa Leagueduel met het Tsjechische Mlada Boleslav komt nog te vroeg, denkt Castaignos. "Ik kom net terug van een hamstringblessure. Of ik er donderdag al bij kan zijn weet ik niet."

"Valve is gestopt met AAA-games"

In een gesprek met Eurogamer heeft Viktor Antonov, voormalig Art Director bij Valve, aangegeven dat hij is vertrokken toen Valve gestopt is met AAA-games maken. Na Half-Life 2 is alles veranderd in episodes en dat is de reden dat Antonov vertrokken is.

Antonov geeft aan bij Valve begonnen te zijn toen ze klein waren en artistieke risico's gemaakt moesten worden om succesvol te worden. Antonov is verantwoordelijk voor het uiterlijk van Half-Life 2 en heeft zes jaar aan de titel gewerkt. Alhoewel Antonov veel geleerd heeft bij Valve geeft hij aan geïnteresseerd te zijn in een project en niet het bedrijf er achter. Toen hij bij Valve vertrok ging Antonov aan de slag voor de game Dishonored die dit najaar uitkomt.

Op dit moment werkt Antonov bij Zenimax Studios. Hier overziet hij de visuele aspecten van alle projecten die gemaakt worden door Bethesda, Arkane en Id Software.

Online gamedienst OnLive beschikbaar in België

Het Belgische telecombedrijf Belgacom biedt zijn abonnees de online gamedienst OnLive aan. Dat hebben Belgacom en OnLive maandag gemeld. De online gamedienst was al beschikbaar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Doordat de servers van de dienst de berekeningen doen, kunnen games ook op tablets en oude pc's gespeeld worden.

Voor OnLive is geen abonnement nodig. Spelers kunnen gamepakketten of losse spellen kopen. Ook kunnen ze games huren of testversies van spellen spelen. Belgacom-klanten kunnen voor tien euro per maand ook onbeperkt toegang krijgen tot ruim tweehonderd computerspellen.

OnLive vereist het gebruik een bijbehorende controller en, wanneer de dienst via de televisie wordt benaderd, een speciale decoder.

Wereldbank vreest instabiele voedselprijzen

De instabiliteit van voedselprijzen is een gevaar voor de armste delen van de wereldbevolking. De Wereldbank uitte maandag zijn bezorgdheid om de sociale gevolgen ervan. Ook zou de instabiliteit investeringen in voedselproductie afremmen omdat producten en handelaren niet weten hoeveel ze voor hun producten krijgen.

Door de lage voorraden heeft het weer een grote invloed op de beschikbaarheid van voedsel en daardoor op de prijs. Door de aanhoudende droogte in de Verenigde Staten en de slechte staat van het graan in andere landbouwregio's zijn de prijzen hoog.

"Als de voedselprijzen scherp stijgen, proberen veel families dit op te vangen door kinderen van school te halen en goedkoper en minder voedzaam te eten", zei de president van de Wereldbank, de Amerikaan Jim Yong Kim. "Dit kan catastrofale levenslange gevolgen hebben voor het sociale, fysieke en mentale welzijn van miljoenen jonge mensen."

De Wereldbank zegt voor de korte termijn de gevolgen te kunnen opvangen met schoolvoedselprogramma's en voorwaardelijke leningen. "Op de middellange tot lange termijn heeft de wereld echter een sterke en stabiele voedselpolitiek nodig met duurzame investeringen in de voedselproductie in arme landen", aldus Kim.


Wereldbank vreest instabiele voedselprijzen (Foto: Novum)

Je bent zelf een weigerambtenaar


Het kabinet is, net als het vorige en zoals vele volgende, vroegtijdig gevallen. Kwestie van achterhaald systeempje. Beetje sms'en wanneer je ook kunt whatsappen. Naar het theater in plaats van de bioscoop. Betaald in plaats van gratis downloaden. Hoe dan ook, september nadert en met deze maand waarin de zomer ophoudt, ook de verkiezingen. Zo nu en dan wordt er dan een onderwerp uit de kast getrokken waarover partijen populair gaan lopen doen, in de hoop dat het mij en jou wat interesseert. Restanten uit de hoogtijdagen van de democratie.

President Roemenië hekelt 'mislukte staatsgreep'

De Roemeense president Traian Basescu heeft zijn politieke rivalen, onder wie premier Victor Ponta, ervan beticht een 'mislukte staatsgreep' te hebben gepleegd. Een referendum over het ontslag van Basescu werd zondag gehouden, maar de opkomst was te laag om het referendum geldig te verklaren.

Basescu wil dat de mensen die achter het referendum zaten daarvoor verantwoording afleggen. Het referendum was een initiatief van de regering van Ponta.

De kwestie heeft de reputatie van de Roemeense regering geen goed gedaan. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben openlijk hun twijfels geuit over het respect van de regering voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

Basescu overleefde zondag als gevolg van de lage opkomst. Een overweldigende meerderheid stemde namelijk voor zijn ontslag.

RIVM vindt ebola geen reden Uganda te mijden

De ebola-uitbraak in Uganda is geen reden dat land te mijden. Dat laat directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag weten.

Hoewel het virus voor paniek zorgt in het Afrikaanse land lopen alleen mensen die contact hebben met patiënten risico, aldus de voormalige tropenarts. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zich op het gebeid van gezondheidskwesties adviseren door het RIVM.

In Uganda zijn maandag opnieuw zes patiënten opgenomen die vermoedelijk besmet zijn met ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde enkele dagen geleden dat sprake is van een ebola-uitbraak in het westen van het land.

Inmiddels worden besmettingen in meer plaatsen gemeld. Veel mensen die het virus vermoedelijk onder de leden hebben willen echter niet naar het ziekenhuis, uit vrees de ziekte op te lopen als blijkt dat ze die nog niet hebben. Het aantal besmette gevallen staat nu op 26. Veertien mensen zijn al overleden.

Voor ebola is geen vaccin of medicijn beschikbaar. In Uganda wordt gevreesd voor een uitbraak als in 2000, toen 224 mensen bezweken aan ebola.

Wie besmet raakt met het zeer besmettelijke virus krijgt eerst griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree en braken. Na enkele dagen kunnen er bloedingen ontstaan uit neus, mond en ogen. Afhankelijk van het soort virus kan de ziekte tot in negentig procent van de gevallen dodelijk aflopen.

Bleker bouwt natuurbescherming af

Acht planten- en diersoorten in dertien zogeheten Natura 2000-gebieden genieten voortaan geen bescherming meer. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) wil op deze manier meer ruimte geven aan economische en maatschappelijke activiteiten in die gebieden.

In de meeste gebieden gaat het om de minder strenge bescherming van de noordse woelmuis en de meervleermuis. Ook de zeggekorfslak, de grote modderkruiper, de grauwe klauwier en de bittervoorn zijn maandag van de beschermingslijst afgehaald. Het schrappen van de bescherming leidt niet tot verarming van de natuur, verzekert Bleker, aangezien de betreffende planten- en diersoorten ook buiten Natura 2000-gebieden worden beschermd.

Natura 2000 is een Europees netwerk van natuurgebieden dat belangrijke flora en fauna beschermt. "Ik wil nuchter met Natura 2000 omgaan, met behoud van Europese bescherming zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen", licht Bleker toe. "Natuur moet niet iets zijn waar mensen zich aan ergeren, maar natuur is om van te genieten, dat wil ik bereiken." De staatssecretaris geeft met de maatregel invulling aan een tienpuntenplan uit september.

De dertien gebieden waar de natuur minder streng wordt beschermd zijn het IJsselmeer, het Markermeer en IJmeer, het Witte en Zwarte Brekken, het Sneekermeergebied, de Deelen, het Leekstermeergebied, het Zuidlaardermeergebied, het Elperstroomgebied, het Arkemheen, de Polder Zeevang, de Boezems Kinderdijk, de Donkse Laagten en het Veerse Meer. GroenLinks eist dat Bleker het schrappen van beschermingsregels onmiddellijk stopt. De partij vindt het plan 'verwerpelijk' en gaat de staatssecretaris ter verantwoording roepen. "GroenLinks zal er alles aan doen om hem te stoppen", zegt kandidaat-Kamerlid Niels van den Berge. "Het aantal plant- en diersoorten holt in Nederland nog steeds achteruit. We willen de natuur niet te grabbel gooien voor een paar euro, zoals de staatssecretaris doet."

Ook de Partij voor de Dieren is kritisch. "Bleker probeert op de valreep de natuurbescherming in Natura 2000-gebieden verder te verkleinen. Laten we dat voorkomen", twittert fractievoorzitter Marianne Thieme.

Verdachte crasht na politieachtervolging Zuidoost

Bij een ongeluk op de Burgemeester Stramanweg in Amsterdam Zuidoost is maandagmiddag een man zwaargewond geraakt. Het ongeluk gebeurde na een politieachtervolging, laat een woordvoerder weten.

Het voertuig van de verdachte is op zijn kant tegen een lantaarnpaal terechtgekomen. De wagen is zwaar beschadigd, zo is te zien op foto's die getuigen naar AT5 hebben gestuurd.

Waarom de politie de man op de hielen zat, is nog niet duidelijk.

Lijfarts wil aanvullend onderzoek dood Jackson

Conrad Murray probeert nog steeds te bewijzen dat Michael Jackson zichzelf heeft omgebracht. De veroordeelde lijfarts van de in 2009 overleden King of Pop wil een medicijnflesje laten onderzoeken, meldt nieuwszender CNN.

Murray heeft altijd beweerd dat niet hij, maar Jackson zelf de fatale dosis propofol toediende. Volgens de lijfarts kan een niet eerder onderzocht flesje, waarin het verdovende middel zat, dat bewijzen. Hamvraag is of ook het verdovende lidocaïne in het flesje zat.

Volgens de openbaar aanklager mixte Murray lidocaïne met propofol, zodat Jackson minder last van het middel zou hebben. "Als het residu echter honderd procent propofol is, weerlegt dat de theorie van de aanklager", stellen Murrays advocaten.

Murray werd in november veroordeeld tot vier jaar cel wegens doodslag. Hij zou Jackson alleen hebben gelaten terwijl hij aan een infuus met propofol lag. Murray ging in hoger beroep. Hij beweert dat Jackson zo bang was dat zijn comebackconcerten zouden worden geschrapt als gevolg van slapeloosheid, dat hij zichzelf propofol toediende.


Lijfarts wil aanvullend onderzoek dood Jackson (Foto: Novum)

Alguersuari: "Toro Rosso heeft veel problemen"

Jaime Alguersuari heeft afgegeven op zijn vorige Formule 1-team Scuderia Toro Rosso. De Spanjaard vindt dat zijn oude team met veel problemen kampt en dat ze hierdoor nog niet verder zijn gekomen dan zes punten.

Alguersuari werd afgelopen winter net als Sébastien Buemi aan de kant geschoven voor Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Overtuigen kan het tweetal niet, mede door problemen over de richting die het team op zou willen. Hoofd technische zaken Giorgio Ascanelli zou al vertrokken zijn.

Alguersuari werd er door AS naar gevraagd. "Eerlijk gezegd ligt het voor mij in het verleden en ik kijk alleen vooruit. Het enige dat ik er over kwijt wil is dat er veel problemen waren over hoe dingen gebeurden, maar dat is mijn probleem niet meer. Nu moet ik iets voor de toekomst zien te vinden, wat Toro Rosso mij niet aanbood."

Groenlinks wil vervroegde evaluatie wietpas

GroenLinks wil dat de invoering van de wietpas versneld wordt geëvalueerd. De partij wil daarnaast dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bekendmaakt hoeveel meldingen van drugsoverlast de afgelopen maanden zijn geregistreerd en wat daarmee is gebeurd. De evaluatie staat gepland voor oktober.

De partij reageert op een bericht van de Volkskrant over de toegenomen wietverkoop op straat, volgens GroenLinks een 'gevaarlijke' ontwikkeling. Er is geen kwaliteitscontrole en straatdealers bieden ook zwaardere drugs aan. De overlast is de afgelopen maanden gestegen, bleek eerder al.

"We zijn altijd tegen invoering van de wietpas geweest en de praktijk lijkt onze argumenten nu te ondersteunen", zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Het is belangrijk dat de evaluatie er vlak na de verkiezingen ligt. Een nieuw te vormen kabinet kan dan een wijs besluit nemen."

De wietpas werd op 1 januari ingevoerd in de grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Coffeeshops in het zuiden mogen sinds 1 mei alleen drugs verkopen aan mensen die een pasje van de coffeeshop hebben. In de rest van het land wordt de pas op 1 januari 2013 verplicht. Diverse steden, waaronder Amsterdam, zien niets in de maatregel.

Opstelten zei twee maanden geleden 'in de kern' tevreden te zijn over de invoering van de wietpas. Het belangrijkste is dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, zei de minister toen. Hij was ook 'wel tevreden' over de 'scherpe' manier waarmee politie en OM de straathandel aanpakken.

De minister was minder te spreken over het gebrek aan enthousiasme bij coffeeshops voor de pas. Zo sloten veel coffeeshops in Maastricht uit protest hun deuren.

Straaljagermunitie op strand Terschelling

Op het strand van Terschelling zijn zondagavond explosieven gevonden. Dat laat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) maandag weten. Het ging om oefenmunitie van straaljagers. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de munitie maandag laten ontploffen.

De politie op het Waddeneiland schakelde de EOD zondagavond nog in. Omdat de laatste veerboot al gevaren had, werd een reddingsboot ingeschakeld om de explosievenexperts naar Terschelling te brengen.

Op het strand werden daarna meer explosieven gevonden. De opruimingsdienst besloot de munitie pas gecontroleerd te laten exploderen als het weer licht was. Volgens de KNRM kunnen badgasten op Terschelling nu weer met een gerust hart naar het strand.

Recordweek voor reddingsbrigades

Reddingsbrigade Nederland heeft afgelopen week 3298 keer hulp verleend. Nog nooit werd zo'n hoog aantal geregistreerd in een week. Het waren er zelfs meer dan het totaal van 2012, laat een woordvoerder maandag weten.

In 31 gevallen ging het om een levensbedreigende situatie. De reddingsbrigade bood daarnaast hulp aan 62 zwemmers en 39 opvarenden en verleende 2720 keer eerste hulp. De afgelopen week werden 477 kinderen opgespoord en met hun ouders herenigd. In het hele jaar waren dat er tot nu toe 733, terwijl het jaarlijkse gemiddelde 698 bedraagt.

"We raden ouders daarom aan kinderen permanent goed in de gaten te houden en een 06-polsbandje om te doen", aldus de zegsvrouw. De polsbandjes zijn gratis verkrijgbaar bij reddingsbrigadeposten.

In Wijk aan Zee bevrijdde de reddingsbrigade een zwemmer uit een visnet en in IJmuiden, Castricum, Den Helder, Schoorl, Den Haag en Uden werden mensen uit het water gehaald die niet fit genoeg waren om te zwemmen of in een gevaarlijke stroming terecht waren gekomen. In Rockanje raakte een vrouw ernstig gewond bij een val van een jetski.

Vorige week maandag en dinsdag werden verder veel kwallensteken geregistreerd en in 's Gravenzande nam de reddingsbrigade contact op met een imker om een bijenzwerm te verjagen.

Zusjes Williams overtuigend door op Spelen

De zusjes Williams zijn met succes in actie gekomen op het olympisch tennistoernooi. Venus zette in de eerste ronde eenvoudig Sara Errani aan de kant, terwijl Serena in haar tweederondepartij tegen Urszala Radwanska eveneens weinig problemen kende.

De zusjes Williams hebben al de nodige gouden medailles in hun prijzenkast liggen. Ze werden samen tweemaal olympisch kampioen in het dubbelspel. Venus pakte ook nog een gouden plak in het enkelspel.

Venus had op papier een lastige loting tegen de als negende geplaatste Errani, maar kwam eigenlijk zelden in de problemen. Ze versloeg in de door de regen uitgestelde partij de verliezend finalist van Roland Garros met 6-3 en 6-1. De zevenvoudig grandslamkampioen stuit in de tweede ronde op Aleksandra Wozniak.

Serena illustreerde haar uitstekende vorm nog maar eens tegen Radwanska. De mondiale nummer vier, die eerder deze maand op hetzelfde terrein de sterkste was op Wimbledon, versloeg de Poolse nummer 44 van de wereld met 6-2 en 6-3. Francesca Schiavone of Vera Zvonareva is in de derde ronde haar volgende tegenstander.

[Upd] Geen medaille judoka D. Elmont

Bij het olympisch kwalificatietoernooi heeft Dex Elmont in de klasse tot 73 kilogram de volgende ronde bereikt. Elmont versloeg de Ghanees Emmanuel Nartey met een ippon.

Elmont, de nummer twee van het afgelopen WK, maakte een schouderworp na een kleine minuut, maar daar werden geen punten voor gegeven omdat de judoka's buiten de mat terecht kwamen. Drie minuten voor het einde kreeg de Ghanees zijn tweede fout wat een yuko voor Elmont betekende, en even later scoorde Elmont zelf ook een yuko met een schouderworp. De Ghanees kreeg vervolgens een waza-ari tegen vanwege passiviteit. En een minuut voor het einde besliste Elmont de partij met een ippon.

Update 13.22 uur

Dex Elmont heeft de kwartfinales bereikt. De Nederlander, als derde geplaatst in Londen, versloeg de Braziliaan Bruno Mendonca met een yuko.

Update 14.34

Dex Elmont heeft de halve finale bereikt. Elmont versloeg in de kwartfinale Europees kampioen Ugo Legrand uit Frankrijk. Na de reguliere speeltijd waren beide judoka's nog zonder punten. In de golden score maakte de Nederlander een ippon.

Update 16.29 uur

Dex Elmont heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale in de klasse tot 73 kilogram. De Nederlander verloor in de halve eindstrijd van de regerend wereldkampioen Riki Nakaya. In de reguliere speeltijd werd er niet gescoord en ook de Golden Score leverde geen winnaar op. De scheidsrechters kozen vervolgens unaniem voor de Japanner. Elmont moet het nu in de strijd om het brons opnemen tegen Nyam-Ochir Sainjargal.

In de finale moet de Japanner het opnemen tegen Mansoer Isajev. De Rus versloeg de nummer één van de plaatsingslijst, de Zuid-Koreaan Wang Ki-chun, met een yuko.

Update 16.57 uur

Dex Elmont heeft geen medaille kunnen pakken in de klasse tot 73 kilogram. De Nederlander, die zichtbaar vermoeid oogde, verloor in de strijd om het brons met een yuko van de Mongoliër Nyam-Ochir Sainjargal.

Veertien jaar voor moord op Braziliaanse matroos

Twee Nederlanders zijn veroordeeld tot straffen van 13 en 14 jaar cel voor de moord op een matroos in Brazilië. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De mannen van 51 en 31 jaar hebben bekend de zeeman in 2005 tijdens een proeftocht met een zeilboot overboord te hebben gegooid om er daarna vandoor te gaan richting Afrika.

De Nederlanders toonden in juli 2005 interesse in een zeilboot die in de Braziliaanse kustplaats Natal te koop stond. De eigenaar stemde in met een proefvaart op voorwaarde dat de bootknecht zou meevaren. Een paar dagen later voer het drietal uit. Na een paar uur zeilen kieperden ze het slachtoffer overboord. Ze gaven hem naar eigen zeggen een zwemvest mee, maar de man redde het niet.

Volgens het OM hadden de daders moeten weten dat de man nooit levend de kust had kunnen bereiken. Ze wisten dat de 36-jarige Braziliaan zou meevaren en gingen toch door met hun plan, en maakten zich daarmee volgens justitie schuldig aan moord. Ook de rechter vond dat sprake was van voorbedachte rade.

Na de diefstal van de boot en de verdwijning van de matroos startte justitie in Brazilië een onderzoek. Dat leidde in mei 2010 naar de arrestatie van de twee in Nederland. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Brazilië, werd afgesproken dat de Nederlandse rechtbank hen zou berechten.

Boete voor buitenlandse studenten zonder zorgpolis

Zeker enkele honderden buitenlandse studenten in Nederland zijn afgelopen jaar beboet omdat ze geen Nederlandse zorgverzekering hadden. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag na een rondgang langs onderwijsinstellingen en deurwaarders. De boetes van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) kunnen oplopen tot ruim zevenhonderd euro.

Het gaat vooral om studenten die niet weten dat ze in Nederland een basisverzekering moeten afsluiten als ze naast hun opleiding een parttime baan of betaalde stage hebben. Dat is sinds 2006 verplicht, maar boetes zijn pas sinds april vorig jaar mogelijk. Nederland telt ongeveer zeventigduizend buitenlandse studenten.

De boete van het CVZ bedraagt 356 euro en wordt verdubbeld als een reactie uitblijft. De kosten van een deurwaarder komen daar nog bij. Vooral Europese studenten kregen boetes, ook al hadden ze een zorgverzekering in hun eigen land.

Een CVZ-woordvoerder erkent in de krant dat de regels 'lastig en niet altijd even begrijpelijk zijn'. De vereniging van universiteiten VSNU probeert samen met onderwijsinstellingen tot een oplossing te komen.

De HBO-raad pleit voor goede voorlichting. Steeds meer hogescholen en universiteiten attenderen buitenlandse studenten erop dat een verzekering in het land van herkomst niet volstaat als ze in Nederland geld verdienen.

De Sociale Verzekeringsbank schreef vorig jaar 160 duizend onverzekerden aan, schrijft de krant. Van hen sloot 63 procent een zorgverzekering af als dat nodig bleek.

Microsoft-tablet 26 oktober verkrijgbaar

Het antwoord van Microsoft op de iPad is vanaf 26 oktober verkrijgbaar. De Surface-tablet, waarvan twee versies verschijnen, wordt tegelijk met het besturingssysteem Windows 8 uitgebracht. Dat heeft de softwaregigant laten weten in een maandag vrijgegeven financiële rapportage.

De Surface-tablet die beschikt over het Windows RT-besturingssysteem komt op die datum uit. De versie waarop Windows 8 draait, en die tevens krachtiger en duurder is, is pas begin volgend jaar verkrijgbaar. Een exacte prijs heeft het bedrijf nog niet genoemd.

De tablets beschikken over een HD-scherm met een diameter van bijna 27 centimeter. Ze zijn daarmee ongeveer anderhalve centimeter groter dan de iPad. Ook hebben de tablets, in tegenstelling tot de iPad, standaard een toetsenbord. Deze zit verwerkt in de kaft, die normaliter alleen dient ter bescherming van een scherm. Daarnaast beschikken de tablets over standaardaansluitingen, waaronder HDMI en USB.

Utrechtse zorginstanties faalden bij dode peuter

Bureau Jeugdzorg en de Jeugdgezondheidszorg in Utrecht hebben fouten gemaakt bij de zorg voor een 3-jarige peuter uit Utrecht, die vorig jaar waarschijnlijk door toedoen van zijn moeder en haar vriend omkwam. Dat schrijft de Inspectie van de Jeugdzorg maandag na onderzoek.

Jeugdzorg zou de risico's die de peuter liep onvoldoende in beeld hebben gehad toen het jongetje in 2008 niet langer onder toezicht stond. Het zicht van Jeugdgezondheidszorg op de veiligheid van de peuter was volgens de inspectie matig. Ook deelde de instantie informatie onvoldoende met andere instellingen.

Direct na zijn geboorte in 2007 werd de peuter onder toezicht gesteld, onder meer vanwege het risico op mishandeling. Het jaar erop werd dat toezicht niet verlengd. Begin vorig jaar deed de Raad voor de Kinderbescherming opnieuw een verzoek het kind onder toezicht te stellen. Het jongetje overleed voordat de rechter dat verzoek kon behandelen.

De instanties die betrokken waren bij de peuter en onvoldoende hebben gehandeld, moeten van de inspectie verbeterplannen opstellen.

Rotterdamse verkracht door skater

Een 25-jarige vrouw uit Rotterdam is zaterdagochtend slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf. Ze werd niet ver van de Erasmusbrug verkracht door een skater. De politie is op zoek naar getuigen.

De vrouw vertelde de politie maandag dat ze na een bezoek aan een bar in de Witte de Withstraat naar huis liep en werd achtervolgd door een man op skates. De blanke man trok haar ergens tussen 05.30 en 07.30 uur de bosjes in bij de kerk aan het Vasteland, waar hij zich aan haar vergreep. Het slachtoffer kon de taal die de man met halflang blond haar sprak niet goed plaatsen.

Drie jongens hebben haar daarna hulp aangeboden, maar vanwege haar shocktoestand wees ze dit aanbod af. De recherche wil deze jongens graag spreken. Het slachtoffer liep vervolgens verder op blote voeten en kwam uiteindelijk terecht bij het Centraal Station.

De vrouw is opgevangen en krijgt professionele hulp. De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld.

Apple noemt nieuwe besturingssysteem succes

Drie miljoen gebruikers hebben hun iMac of Macbook in de eerste vier dagen na de release uitgerust met het nieuwe besturingssysteem Mountain Lion van Apple. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf maandag bekendgemaakt. Het bedrijf, dat de nieuwe versie woensdag uitbracht, spreekt van de succesvolste introductie van het besturingssysteem OS X ooit.

OS X Lion, de voorganger op Mountain Lion, werd vorig jaar binnen een dag een miljoen keer gedownload. Twee maanden later stond de teller op zes miljoen bijgewerkte systemen. Volgens Apple speelt behalve de nieuwe functies van het besturingssysteem ook de prijs van twintig dollar een rol bij de aanschaf van de software.

Mountain Lion voert volgens Apple tweehonderd verbeteringen door ten opzichte van het oude besturingssysteem. Gebruikers kunnen nu onder meer berichten sturen naar iPhone-bezitters, software updaten terwijl de computer in de slaapstand staat en de computer via AppleTV draadloos op de televisie aansluiten.

Tien maanden cel voor fataal ongeluk A7

Een 20-jarige automobilist moet tien maanden de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de A7 in februari. De man kreeg van de rechtbank in Groningen ook een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden. Ook mag hij vijf jaar geen auto meer rijden.

De auto met vier inzittenden sloeg op de A7 van Scheemda richting Groningen over de kop en belandde in een sloot. Een meisje van 16 uit Veendam kwam daarbij om het leven. Twee andere minderjarige meisjes raakten gewond.

De bestuurder had geen rijbewijs en verloor volgens de rechtbank de macht over het stuur door roekeloos rijgedrag. Hij hield zijn aandacht niet bij de weg en nam daarmee bewust onaanvaardbare risico's, aldus de rechtbank.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Zeilster Bouwmeester begint met derde plek

Zeilster Marit Bouwmeester staat na haar eerste dag op de Olympische Spelen op de derde plek in het klassement. De Nederlandse eindigde maandag in de categorie Laser in de eerste twee races als zesde en derde. Annalise Murphy uit Ierland was twee keer de snelste en voert de ranglijst aan.

Rutger van Schaardenburg is minder goed aan de Olympische Spelen begonnen. De Nederlander eindigde in dezelfde categorie als zijn landgenote op de 33e en de elfde plek, waardoor hij in het klassement de twintigste plek in neemt. De Australiër Tom Slingsby voert na een dag de lijst aan.

De zeilers strijden in tien races om een plek bij de beste tien. De punten die tot dan toe behaald zijn blijven staan. De finalisten maken in de laatste race uit wie er met het goud vandoor gaat.

Filmmaker Chris Marker (91) overleden

De Franse filmmaker Chris Marker, die onder meer bekend is van de films La Jetée en Sans Soleil, is overleden. Dat melden Franse media maandag. Marker, die met La Jetée een inspiratie was voor Terry Gilliams Twelve Monkeys, is 91 jaar oud geworden.

Marker werd gezien als een van de meest geheimzinnige en mysterieuze filmmakers. Die reputatie heeft hij niet alleen te danken aan zijn films - de titel van zijn hooggewaardeerde essayistische film Fond de L'air est Rouge is wat betekenis betreft vrijwel onvertaalbaar - maar ook aan zijn mediaschuwheid. Er bestaan bijna geen foto's van hem.

De regisseur werd geboren als Christian François Bouche-Villeneuve en studeerde met de bekende filosoof Jean-Paul Sartre. Hij begon zijn filmcarrière kort na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij in het Franse verzet diende. Hij maakte vooral veel documentaires, waaronder Cuba Si! en Le Joli Mai. Hij stond naast filmmaker ook bekend als essayist, filosoof, fotograaf en dichter.

Marker liet ook in Nederland sporen achter. Zo schreef hij in de jaren zestig samen met dichter en verzetsman Gerrit Kouwenaar mee aan de korte documentaire Rotterdam-Europoort.

Van Basten maakt zich zorgen om Heerenveen

De voorbereiding is voor Marco van Basten niet geworden waar hij vooraf op hoopte. De oefenmeester won met sc Heerenveen geen enkel duel tegen een profclub.

Tegen Waasland-Beveren (0-0), Beerschot AC (0-1) en 1. FC Köln (0-2) werd er niet gewonnen, maar wat Van Basten vooral zorgen baart is dat zelfs geen enkel doelpunt gemaakt werd. Dat het wegvallen van Luciano Narsingh, Bas Dost en mogelijk ook Oussama Assaidi een grote aderlating zou zijn was duidelijk, maar Van Basten had toch meer van verwacht van zijn ploeg.

"Deze ploeg is nog vrij jong en bescheiden. Als je naar die Duitsers kijkt, die knallen erop. Wij moeten het spel meer willen dicteren. We hebben wel goeie perioden in een wedstrijd, maar weten dat niet vol te houden. En dat we niet scoren is natuurlijk ook geen goed teken", aldus de trainer tegen de Leeuwander Courant. "Er is nog een hoop werk aan de winkel."

"Ik heb de hoop en ook het gevoel, dat als het er straks echt toe doet, de beleving er dan in komt. Aan de andere kant is het wel zo, dat ik dat vandaag (zaterdag, red.) ook van ze geëist heb. En dat het dan toch ontbrak is wel iets wat me zorgen baart."

Kwakman nieuwe aanvoerder Groningen

FC Groningen heeft in Kees Kwakman een nieuwe aanvoerder gevonden. De 29-jarige Volendammer is volgens de nieuwe trainer van de Groningers, Robert Maaskant, de ideale persoon om het team te leiden. Volgens de coach is hij een natuurlijke leider.

"In onze ogen is Kees een natuurlijke leider", aldus Maaskant op de website van FC Groningen. "Hij heeft de senioriteit om de band te dragen en we hebben ook gekeken hoe er op zijn houding werd gereageerd door de rest van de groep."

Maaskant ziet dit als logische stap."Kwakman is vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie gegaan en heeft daarna ook nog een buitenlands avontuur gekend. Die bagage neemt hij allemaal mee, waardoor wij denken dat we hem op alle facetten van het aanvoerderschap kunnen aanspreken. Het is een volgende stap in zijn carrière."

De aanvoerdersband werd vorig jaar gedragen door Petter Andersson. Hij is inmiddels vertrokken uit de Euroborg.

Square Enix maakt line-up voor gamescom bekend

Via website Neogaf is het persbericht uitgelekt waarin gamestudio Square Enix haar line-up voor gamescom bekendmaakt. Hierdoor weten wij nu al met welke spellen de studio in Keulen zal gaan aankomen.

Square Enix gaat de volgende spellen meenemen naar de Duitse gamesbeurs:

 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
 • Hitman: Absolution
 • Tomb Raider
 • Sleeping Dogs
 • Quantum Conundrum
 • Gameglobe
 • Final Fantasy VII (pc)
 • Final Fantasy Dimensions
 • Motley Blocks
 • KooZac
 • Qwirkle
 • SolaRola
 • Mensa Academy

Gamescom vindt plaats van 16 tot en met 19 augustus in het Duitse Keulen.

Tien jaar cel voor fatale vechtpartij Drachten

De rechtbank in Leeuwarden heeft drie leden van een Romafamilie veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor een vechtpartij in Drachten met fatale afloop. De 38-jarige vader kreeg tien jaar cel. Zijn 19-jarige zoon kreeg acht jaar, en diens twee jaar jongere broer een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs.

De drie raakten begin september in een volkswijk in Drachten 's nachts slaags met een groepje buurtbewoners. De broers werden uitgelachen toen een van de hen met fiets op de grond viel. De 19-jarige richtte zijn agressie in eerste instantie op een 41-jarige inwoner van het Friese Bakkeveen, die klappen kreeg met een tas met blikjes bier.

Een 48-jarige man uit Drachten kreeg er daarop van langs toen hij de agressieveling met een stok op het hoofd sloeg. De twee broers verlegden daarop de aandacht naar de Drachtster, en schopten en sloegen hem. Ondertussen mishandelde de vader, een ervaren vechtsporter, een paar buurtbewoners.

Mensen die te hulp wilden schieten werden door de vader tegengehouden. De man uit Drachten liep kneuzingen en breuken over zijn hele lichaam op. Door overmatig bloedverlies hielden zijn organen op met werken, waardoor hij twee dagen na de vechtpartij overleed.

De man uit Bakkeveen kampt nog altijd met de fysieke gevolgen van de mishandeling. De veroordeelden moeten hem tweeduizend euro smartengeld betalen.

Tennisster Azarenka in drie sets door tegen Begu

Victoria Azarenka is het olympisch tennistoernooi moeizaam begonnen. De nummer één van de wereld kreeg de Roemeense Irina-Camelia Begu pas in drie sets op de knieën: 6-1, 3-6 en 6-1. Azarenka treft in de tweede ronde de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez, die in twee sets won van Polona Hercog uit Slovenië.

De vorige twee ontmoetingen met Begu had Azarenka eenvoudig gewonnen. Dit keer won de Wit-Russin weliswaar de eerste set met 6-1, maar ze moest in het tweede bedrijf het initiatief laten aan de op de wereldranglijst 78 plaatsen lager genoteerde Begu. De Roemeense werd eenmaal gebroken, maar stelde daar twee breaks tegenover en won met 6-3.

Een uitstekende vierde game in de derde set bracht het vertrouwen bij Azarenka weer terug. Ze brak Begu op love en serveerde uiteindelijk bij 5-1 op haar derde matchpoint de wedstrijd uit.

In het mannentoernooi had Juan Monaco een makkelijke middag tegen de Belg David Goffin. De Argentijn zegevierde met 6-4 en 6-1. Ook Lleyton Hewitt en Marin Cilic stapten winnend van de baan af. Hewitt versloeg Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne, terwijl Cilic afrekende met de Oostenrijker Jürgen Melzer.

Producent werkt aan Rush Hour 4

Producent Arthur Sarkissian heeft serieuze plannen voor een vierde Rush Hour-film. "Ik werk aan Rush Hour 4 met Chris Tucker en Jackie Chan", zegt de producent tegen de Amerikaanse filmsite Crave Online.

"Ik probeer de film te maken zoals ik Rush Hour 1 maakte." De producent wil van de vierde film een nuchtere actiefilm maken en twee nieuwe personages introduceren. "Misschien worden het jongere personages", fantaseert hij over zijn plannen. "Misschien is Chris nu getrouwd en Jack is misschien wel getrouwd met Octavia Spencer, ik weet het niet", zegt de producent over de actrice die dit jaar een Oscar won voor haar rol in The Help.

Sarkissian is van plan met het vierde deel weer iets nieuws te brengen."Ik was persoonlijk niet blij met de derde film," aldus de producent. "Ik vond 2 en 3 heel goed, maar ik denk dat 3 een beetje uit de hand is gelopen."

De drie Rush Hour-films zijn geregisseerd door Brett Ratner. De eerste film stamt uit 1998 en in 2007 maakte hij het derde deel. Van Sarkissian zou hij zich ook aan de vierde film mogen wagen. "Als hij het wil doen, mag dat, maar dan moet hij het wel goed doen."

Chan kondigde tijdens het filmfestival van Cannes aan te willen stoppen met actiefilms. Toch heeft de acteur uit Hong Kong alweer een nieuwe actierol voor zichzelf in de planning. "Hij wordt ouder", geeft Sarkissian toe. "Maar hij kan die rol nog wel aan."


Producent werkt aan Rush Hour 4 (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Liar Liar

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag een "gouwe ouwe" film als FOK!filmtip van de dag. Om 20:30 op RTL 8 is Jim Carrey te zien als de grootse leugenaar ter wereld. In Liar Liar liegt hij de hele boel aan elkaar vast en verdraait hij ieder vaststaand feit. Als advocaat legt hem dat geen windeieren. Maar als vader van zijn zoontje heeft dit zeker zijn mindere kanten. En als zijn zoontje voor zijn verjaardag wenst dat hij ook nog eens geen enkele leugen kan vertellen wordt zijn grootste voordeel, zijn grote mond, ineens zijn grootste nadeel.

Op SBS 6 is op hetzelfde tijdstip Mission Impossible uit 1996 te zien. Deze film vormde de basis van deze succesvolle filmreeks.  In de film zijn Jim Phelps en zijn elite-team in Praag om een minutieus plan voor te bereiden om een computerdiskette met de identiteit van de Amerikaanse spionnen uit de handen van de vijand te houden. Het team, bestaande uit Ethan Hunt, Phelps' mooie vrouw Claire, Sarah Davies en een electronische expert, weet dat een diefstal gepland is in Kiev. Helaas voor hen loopt het plan verkeerd af en wordt het hele team, op Hunt en Claire na, vermoord. Wanneer Hunt overstuur contact opneemt met het bureau van zijn regering, wordt hem verteld dat hij beschuldigd wordt van de moorden. Hunt laat dit niet zomaar gebeuren en gaat zelf op zoek naar de echte moordenaars.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Eerste details voor Dragon's Dogma 2

Capcoms succes met Dragon's Dogma is blijkbaar groot genoeg geweest. De studio is namelijk bezig met de ontwikkeling van Dragon's Dogma 2. In een interview met het Japanse tijdschrift Famitsu heeft bedenker Hideaki Itsuno een eerste stukje prijsgegeven van wat we van deze opvolger mogen verwachten.

Zo heeft Itsuno onder andere aangegeven dat slechts 60-70% van zijn ideeën ook daadwerkelijk in het spel terecht zijn gekomen en dat de grootte van de spelwereld ongeveer tweederde is van wat hij ervan had willen maken. Het ziey er dus naar uit dat we veilig genoeg kunnen stellen dat de wereld van Dragon's Dogma 2 een stuk groter gaat worden.

Itsuno heeft ook aangegeven dat op zijn wensenlijstje een quest creation mode staat. Met alle ideeën die je hierbij kunt hebben blijven de details van dit onderdeel echter gissen. Itsuno heeft er namelijk niets meer dan dit over gezegd.

Er zijn buiten deze eerste flarden nog geen details bekend over Dragon's Dogma 2. Wanneer en op welke platformen het spel gaat uitkomen zullen we moeten afwachten.

Mensen die het eerste deel nog niet kennen en er meer over willen weten kunnen hier de review lezen.

'Might and Magic als gratis online spel'

Het volgende deel in de Heroes of Might and Magic-reeks wordt een gratis online spel. Dat suggereert techwebsite Fusible nadat uitgever Ubisoft enkele domeinnamen, waaronder mightandmagicheroesonline.com, heeft geregistreerd. De uitgever heeft begin deze maand aangegeven in augustus nieuwe gratis online spellen aan te kondigen.

De Franse uitgever ziet brood in het gratis aanbieden van online spellen nadat het in het afgelopen kwartaal onder meer daarmee 27 miljoen euro winst had gemaakt. Het bedrijf werkt al aan het strategiespel The Settlers Online, de actiegame Silent Hunter Online en het schietspel Ghost Recon Online. De uitgever wil geld verdienen met het aanbieden van gamevaluta of virtuele wapens.

Volgens de uitgever gaat het aanbieden van gratis spellen in de toekomst ook gebeuren op spelcomputers. Voor verschillende spellen biedt de uitgever bijvoorbeeld al extra virtuele kledingstukken of muziek aan. De verkoop van deze digitale goederen is voor sommige spellen in de toekomst het belangrijkste verdienmodel.


'Might and Magic als gratis online spel'

Componist Batman-film schrijft eerbetoon Aurora

De componist van de soundtrack van The Dark Knight Rises, Hans Zimmer, heeft een lied gemaakt voor de slachtoffers van het bloedbad in Aurora, Denver. Hij draagt de compositie, Aurora, op aan degenen die bij de schietpartij om het leven kwamen en erbij betrokken waren, schrijft hij op Facebook.

"Ik heb dit nummer opgenomen in Londen enkele dagen na de tragedie", schrijft Zimmer. Alle opbrengsten gaan naar de organisatie Aurora Victim Relief. Bij de aanslag in de bioscoopzaal waar het derde deel in de Batman-trilogie te zien was, kwamen twaalf mensen om het leven. De verdachte, James Holmes, werd later aangehouden.

Het ruim acht minuten durende nummer is via iTunes te downloaden voor 1,29 euro. De in Duitsland geboren componist schreef onder meer muziek voor Rain Man, Thelma & Louise, The Lion King, As Good as it Gets en Pirates of the Caribbean. Hij is een van de meest productieve en gelauwerde filmcomponisten van Hollywood.


Componist Batman-film schrijft eerbetoon Aurora (Foto: Novum)

Grote brand in Apeldoornse winkelstraat

In een winkelstraat in Apeldoorn is maandagmiddag een grote brand uitgebroken. Dat laat een woordvoerder van de brandweer maandag weten. De brandweer vertelt dat de brand woedt boven een lingeriewinkel. Op internet zijn foto's te zien waarop de vlammen uit een naastgelegen kapperszaak slaan.

De brand brak iets voor 14.00 uur uit in het noordelijke gedeelte van de Hoofdstraat, volgens de zegsman. Met vijf voertuigen is de brandweer aanwezig om ervoor te zorgen dat de brand niet overslaat naar omliggende panden.

De brandweer gaat momenteel na of er nog mensen in de panden aanwezig zijn. Volgens de eigenaar van de lingeriezaak is dat in zijn winkel niet het geval.

Spaanse voetballers ontgoocheld na uitschakeling

De Spaanse voetballers golden als een van de grote favorieten op olympisch goud. Groot is de teleurstelling in het Iberische kamp dan ook dat de spelers na de eerste ronde hun koffers al weer kunnen pakken.

Aanvoerder Javier Martinez was tegenover Marca ontgoocheld. "We zijn er allemaal kapot van. We hebben 24 keer op doel geschoten en niet gescoord. Zoiets is nog nooit gebeurd. Dat we in twee wedstrijden niet gescoord hebben, is oneerlijk, maar in een toernooi als dit betaal je daar een prijs voor."

Spanje verloor de eerste groepswedstrijd met 1-0 van Japan en de tweede met dezelfde cijfers van Honduras. De derde wedstrijd tegen Marokko gaat alleen nog om de eer, iets wat Martinez nog wel wil redden. "Het is moeilijk, maar we moeten er voor gaan. We moeten spelen met trots en de wil om te winnen."

Wahlberg en Neeson gevraagd voor Neuromancer

Regisseur Vincenzo Natali heeft Mark Wahlberg en Liam Neeson gevraagd voor zijn verfilming van het cyberpunkboek The Neuromancer. Hij heeft Wahlberg op het oog als antiheld en hacker Henry Dorsett Case en Neeson zou zijn dubieuze werkgever Armitage spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite Moviehole

"Nog niemand heeft officieel getekend voor het project, maar de voorstellen liggen op tafel", zegt een anonieme bron. De film heeft nog geen productiedatum, maar wordt naar verwachting in 2014 uitgebracht. De Amerikaanse Natali, die in 2009 de horrorfilm Splice afleverde, was al langer aan het project verbonden.

Neuromancer werd in 1984 in Nederland uitgebracht onder de titel Zenumagiër. De Amerikaanse schrijver William Gibson maakte met de roman zijn debuut en introduceerde daarmee het cyberpunk-genre. Wahlberg en Neeson zijn momenteel veelgevraagd acteurs. Wahlberg is vanaf september te zien in de komedie Ted en heeft net als Neeson vijf films in de pijplijn.

Het verhaal gaat over de drugsverslaafde Case die een bijzondere hackklus krijgt aangeboden door de vage werkgever Armitage. Hij gaat met zijn vriendin Molly aan de slag en komt steeds meer achter de vreselijke geschiedenis van zijn opdracht.


Wahlberg en Neeson gevraagd voor Neuromancer (Foto: Novum)

Zebrapad stuurt wandelaars Spijkenisse haag in

In Spijkenisse is een zebrapad aangelegd dat wandelaars regelrecht een haag in stuurt. De gemeente plaatst maandag zo snel mogelijk een versperring voor het zebrapad om ongelukken te voorkomen, laat een woordvoerder weten.

Een aannemer was met de aanleg van het zebrapad begonnen, maar de werkzaamheden zijn abrupt gestopt toen vorige week maandag de bouwvak begon. Aan een kant van het zebrapad staat nu nog een heg in plaats van een stoep. "De aannemer zal de heg na de vakantie verwijderen", licht de woordvoerder toe.

Het gaat volgens haar nog niet om een officieel zebrapad omdat er nog geen borden bij staan. Wie in de buurt van een zebrapad een weg wil oversteken, is wettelijk verplicht van de witte strepen gebruik te maken. De versperring moet ook duidelijk maken dat die plicht hier niet van toepassing is.

Somaliërs verkiezen de straat boven opvang

Bijna 80 uitgeprocedeerde Somaliërs die na de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel tijdelijk onderdak hebben gekregen, verkiezen de straat boven een dak boven hun hoofd. Maandag hebben ze hun spullen ingepakt en de sleutels ingeleverd van de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Vught waar ze waren ondergebracht, zo meldden ze maandag.

Reden is dat ze naar de VBL in Ter Apel moeten en dat willen ze niet. 2 weken geleden bepaalde de Raad van State dat minister Gerd Leers (Asiel) uitgeprocedeerde Somaliërs niet mag uitzetten. De situatie in het land is te gevaarlijk, zo oordeelde de raad. "Toch moeten wij weer naar een ander terugkeercentrum", zegt een woordvoerder.

Spies wil geen einde maken aan weigerambtenaar

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil weigerambtenaren dit jaar niet verbieden, ook al heeft de Tweede Kamer dit in een motie geëist. Ze laat de Kamer weten dat dit volgens haar in een wet moet worden vastgelegd. Aan een wetsvoorstel wil ze gezien de demissionaire status van het kabinet niet meer beginnen.

Volgens Spies is uitvoering met een algemene maatregel van bestuur, zoals in 2008 geadviseerd door de Commissie Gelijke Behandeling, niet mogelijk. Het inperken van de grondrechten van ambtenaren met gewetensbezwaren, waar volgens Spies sprake van is, kan alleen in een wet worden geregeld.

Initiatiefnemer van de motie, vertrekkend GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, hoopte met de motie een einde te maken aan de weigerambtenaar. Een eerdere motie van het Kamerlid uit november werd door het kabinet ook naast zich neergelegd.

Ook wil Spies gemeenten niet oproepen om te stoppen met het aannemen van ambtenaren die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Hierover nam de meerderheid van de Tweede Kamer op de laatste dag voor het reces ook een motie aan.

Het CDA van Spies vormde begin juli samen met de andere christelijke partijen SGP en ChristenUnie de enige partijen die niet voor de motie van Van Gent stemden.

[Upd] Schutter Hellenbrand niet in de medailles

Bij het onderdeel 10 meter luchtgeweer is de Nederlandse schutter Peter Hellenbrand doorgedrongen tot de finale. In de kwalificaties werd hij zevende. Vanmiddag om 13.15 uur is de finale.

De start van Hellenbrand was slecht. In zijn eerste vijf schoten liet hij drie keer een negen noteren. Hellenbrand moest ook in de tweede van zes schietronden een negen toestaan, maar in het vervolg scoorde hij louter tienen.

De Italiaan Nicollo Campriani en de Roemeen Alin George Moldoveanu evenaarden met 599 punten het olympisch record.

Update 14.00 uur

Peter Hellenbrand is er niet in geslaagd om in de medailles te eindigen. De Nederlander kwam in de finale tot een score van 699,8 punten en een vijfde plaats. Na negen schoten in de finale was hij slechts 0,3 punten van het brons verwijderd, maar het laatste schot leverde slechts 9,7 punten op. Twee beurten eerder had hij nog 10,9 punten behaald, de hoogste score in de finale.

Het goud ging naar de Roemeen Alin George Moldoveanu met 702,1 punten. De Italiaan Niccolo Campriani werd met 701,5 punten tweede, voor de Indiër Gagan Narang (701,1 punten).

F1-coureurs hekelen regenbanden Pirelli

De Formule 1-coureurs zijn niet te spreken over de regenbanden van Pirelli. Tijdens de afgelopen raceweekenden viel er regelmatig regen waardoor de rijders de tijd kregen om de intermediates en de regenbanden aan de tand te voelen. Echt vrolijk werden ze er niet van.

Glock: "In mijn ogen is de waterverplaatsing van deze regenbanden van Pirelli extreem slecht. Het gedrag van de banden is grappig en gek wat betreft aquaplaning." Ook Nico Hülkenberg is niet over het huidige rubber te spreken. "De Bridgestones konden meer water verwerken." Een anoniem gebleven coureur: "Voorheen verloren we twaalf seconden per rondje in de regen, nu is dat twintig seconden."

Verschillende edities van Resident Evil 6

Capcom heeft de Limited Edition en Collectors Edition van Resident Evil 6 bekendgemaakt. Beide edities bevatten natuurlijk de game zelf. De Steel Book-editie is verpakt in een steel case. De Collectors Edition bevat naast de game en case:

 • Een exclusief artbook met conceptart van de game
 • Een avatar DLC code voor Xbox 360-bezitters of een dynamisch thema voor de eigenaren van een PlayStation 3
 • Een Ivy University, Tall Oaks hooded sweatshirt
 • emblemen – drie emblemen in een frame voorzien van handtekeningen van senior producer Hiroyuki Kobayashi, producer Yoshiaki Hirabayashi en director Eiichiro Sasaki
 • Collectors Edition verpakt in de lenticular 'Needle Bomb'-collectors box 

Een prijs van de twee edities is nog niet bekend. Op 2 oktober 2012 verschijnt Resident Evil 6 voor Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie komt op een nog bekend te maken datum uit.

Packshot Steel EditionPackshot Collectors Edition

Elm verruilt AZ definitief voor CSKA Moskou

De Zweed Rasmus Elm heeft zijn transfer naar CSKA Moskou afgerond. De 24-jarige middenvelder komt over van AZ en tekent een contract voor drie seizoenen, met een optie voor een extra jaar. Hij zou de Alkmaarders zo'n zes miljoen euro opleveren. In Moskou komt hij landgenoot en voormalig AZ-ploeggenoot Pontus Wernbloom tegen.

Elm speelde drie seizoenen bij AZ, dat hem overnam van Kalmar FF. Hij wist met de Nederlandse club geen prijs te pakken, maar er werd wel elk jaar Europa Leaguevoetbal afgedwongen. Elm kwam tot dusverre 26 keer uit voor de nationale ploeg van Zweden. Op het EK kwam hij in de groepsduels met Oekraïne en Engeland in actie.

Rasmus stond bij AZ slechts één keer samen op het veld met zijn broer Viktor, die deze zomer transfervrij overkwam van sc Heerenveen.

"Games voor consoles worden goedkoper"

De prijzen van games voor spelcomputers gaan die voor de pc achterna. Steeds vaker worden zij voor minder dan zestig euro aangeboden. Dat heeft topman Jason Rubin van uitgever THQ gezegd tegen het tijdschrift Game Informer. Rubin kijkt daarbij niet alleen naar de winkelprijs, maar ook naar de downloadprijs van digitaal gedistribueerde games.

De marketingkosten hebben nu te veel invloed op het koopgedrag van consumenten, vindt Rubin. "Ze kopen eerder die game met het marketingbudget van tachtig miljoen dollar", denkt de topman. Dat gaat volgens hem veranderen. Rubin constateert dat spelcomputers langzaam naar een systeem gaan waarbij spellen met verschillende productiebudgetten tegen verschillende bedragen worden aangeboden.

Op pc worden veel spellen via downloadkanalen verkocht, waaronder Steam en GOG. Daarnaast geven veel gamestudio's spellen uit via hun eigen website. De prijzen variëren hierbij van een tot tientallen euro's. De prijs voor een downloadbaar spel op een spelcomputer moet voldoen aan de richtlijnen van de spelcomputerfabrikant.

Uitgever Sega sloot begin deze maand zijn kantoren in onder meer de Benelux. Het Japanse bedrijf wil zich meer op downloadbare spellen richten. Ondertussen maakte gamestudio Robomodo zondag bekend dat het bedrijf 120 duizend kopieën verkocht van het downloadbare skatespel Tony Hawk's Pro Skater HD.


Games voor spelcomputers worden goedkoper (Foto: Novum)

Geen drinkwater in Zuidwest-Friesland

In het zuidwesten van Friesland is maandagochtend de waterdruk weggevallen door een leidingbreuk. Acht plaatsen zitten zonder drinkwater, meldt drinkwaterbedrijf Vitens. De hoofdtransportleiding bij Wijckel is gaan lekken.

Woudsend, Balk, Sondel, Elahuizen, Koudum, Harich, Sloten en Bakhuizen zitten zonder drinkwater. De breuk ontstond rond 11.45 uur. Monteurs proberen het lek te dichten. Hoelang dat gaat duren is niet bekend.

Als er weer water uit de kraan komt kan dit tijdelijk een bruine kleur hebben, waarschuwt Vitens. Het ziet er minder smakelijk uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Vijf miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd

Het aantal internetadressen die eindigen op .nl is maandag om 02.00 uur de vijf miljoen gepasseerd. Dat heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) maandag gemeld. Marion Gerritsen was met mariongerritsen.nl volgens de stichting die de .nl-webadressen beheert 'de gelukkige' met het registeren van het vijfmiljoenste adres.

Van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels 21 procent een eigen domeinnaam. Voor dit jaar verwacht de stichting een groei van drie procent onder particulieren. De overige adressen zijn in handen van bedrijven. Daar wordt minder groei in verwacht.

Het .nl-domein bestaat 26 jaar. In 2003 werd het aantal van een miljoen registraties gepasseerd, vijf jaar later werd de mijlpaal van drie miljoen .nl-adressen behaald. .Nl is na het Duitse .de en het Britse .uk de grootste groep domeinnamen ter wereld.

Vier-zonder naar halve finales

Bij het olympisch roeitoernooi heeft de Nederlandse mannen vier-zonder zich geplaatst voor de halve eindstrijd. Op Lake Eton Dorney eindigden Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Ruben Knab en Mechiel Versluis als tweede in hun serie achter de Verenigde Staten.

Eerder vandaag bereikten de Holland Acht de finale. Bij de vrouwen werd de Nederlandse zware dubbeltwee tot de herkansingen veroordeeld.

Octomom vraagt fans om geld

Octomom heeft een nieuwe manier gevonden om haar bankrekening te vullen. Nadya Suleman, moeder van veertien kinderen, heeft een website opgezet zodat fans geld kunnen storten.

"Ik moet binnenkort mijn huis uit en ik kan bijna een nieuwe woning betalen voor mijn kinderen", schrijft de 37-jarige Suleman, die in 2009 een achtling kreeg, op de website Gofundme.com. "Je steun wordt gewaardeerd."

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ hoopt Octomom door middel van donaties in totaal 150 duizend dollar bij elkaar te sprokkelen, zodat ze een aanbetaling kan doen op een nieuw huis. Suleman ging eerder dit jaar de bijstand in omdat ze haar kroost niet meer kon onderhouden.

Vorig weekend werd bekend dat Octomom niet meer afhankelijk is van de overheid. Suleman verdiende behoorlijk wat geld met optredens in een stripclub en een porno video. Ook brengt ze binnenkort haar eerste single uit.

WOZ-waarde zakt naar niveau 2008

De WOZ-waarde van woningen is begin dit jaar gezakt naar het niveau van 2008. De gemiddelde waarde was 232 duizend euro, twee procent minder dan een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij 96 procent van de gemeenten ging de gemiddelde woningwaarde omlaag. Slechts bij twee procent was sprake van een stijging en vaak was dat minder dan een procent. In de Gelderse gemeente Montferland was de daling met negen procent het sterkst.

Na 2008 steeg de gemiddelde woningwaarde tot een piek van 243 duizend euro in 2010, sindsdien daalt de waarde weer langzaam. In de provincie Utrecht is de gemiddelde waarde met 276 duizend euro het hoogst en in Groningen met 175 duizend euro het laagst.

De daling ten opzichte van 2008 is het grootst in de provincies Limburg en Gelderland. Als met dat jaar wordt vergeleken is alleen in de provincies Noord-Holland en Utrecht sprake van een duidelijke stijging. In Zuid-Holland en Drenthe was de stijging gering.

PEGI is wet in Engeland

Vanaf vandaag is PEGI, het leeftijdsclassificatiesysteem voor videospellen, wet in Engeland. Dit houdt in dat het illegaal is voor winkeliers om spellen te verkopen aan mensen die niet aan de leeftijdscategorie voldoen. Het PEGI-systeem bestaat al langere tijd, maar Engeland heeft er nu officieel een wet van gemaakt.

Er zitten ook behoorlijke straffen verbonden aan de nieuwe PEGI-wet. Het varieert van 5.000 pond boete tot zelfs zes jaar gevangenisstraf.

PEGI is vanaf vandaag ook het enige leeftijdsclassificatiesysteem dat wordt gehanteerd in Engeland voor films en videospellen. Tot vandaag was er in het land ook nog het systeem van de BBFC, The British Board of Film Classification.

Indonesië verlaagt bovenleiding tegen treinsurfen

De Indonesische spoorwegen hebben de bovenleidingen langs het spoor verlaagd. De spoorwegen hopen daarmee te voorkomen dat mensen op het dak van de treinen reizen.

De Indonesische spoorwegen strijden al jaren tegen zwartrijders op het dak, zonder veel succes. Er is al van alles geprobeerd; de daken van de treinstellen zijn rood geverfd en er zijn rijen betonnen ballen opgehangen vlak boven de trein. Toch komt het nog vaak voor dat mensen op het dak van de trein klimmen.

Volgens een woordvoerder van de spoorwegen is het door het verlagen van de bovenleiding mogelijk om bruggen over het spoor te bouwen. Bovendien zorgt een lagere bovenleiding ervoor dat de overdracht van stroom wordt gemaximaliseerd.

PVV, SP en D66 willen medicijnenvergoeding houden

De PVV, SP en D66 eisen dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een advies over het vergoeden van medicijnen naast zich neerlegt. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de medicijnen voor twee zeldzame ziektes niet langer te vergoeden uit het basispakket.

Volgens de PVV en SP moet de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) het conceptadvies niet overnemen. D66 vindt dat als het middel bij sommige mensen genoeg werkzaam is, dat de vergoeding dan voor hen moet blijven.

Zondag werd duidelijk dat het CVZ wil dat medicijnen voor de ziekte van Fabry en voor een bepaalde vorm van de ziekte van Pompe niet langer worden vergoed. De kosten van de medicijnen zouden niet voldoende opwegen tegen de gezondheidswinst die voor patiënten wordt geboekt. In totaal gaat het om minder dan tweehonderd patiënten die aan de ziektes lijden.

De PVV stelt dat het onethisch is om te stoppen met de vergoeding van de medicijnen. Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) noemt het een belachelijk advies en wil dat effectieve medicijnen voor zeldzame ziektes altijd worden vergoed.

Ook de SP maakt zich boos over de conceptadviezen. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat mensen met zeldzame ziektes 'geen slachtoffer moeten worden van bezuinigingen'. "Deze mensen hebben er niet voor gekozen om een vreselijke ziekte te krijgen en zij kunnen er niets aan doen dat middelen die nog enige verlichting bieden, veel kosten." Leijten wil daarom dat de prijs van medicijnen omlaag wordt gebracht.

D66 vindt de vergoeding niet mag verdwijnen als de medicijnen bij sommige mensen werken. In het advies van het CVZ staat dat bij een vorm van de ziekte van Pompe bij baby's het medicijn voldoende gezondheidswinst oplevert om de vergoeding te behouden. Een D66-woordvoerder verwijst dan ook naar dit gedeelte van het advies.

Andere politieke partijen waren maandag niet direct bereikbaar voor een reactie.


PVV, SP en D66 willen medicijnenvergoeding houden (Foto: Novum)

Webber heeft spijt van derde stop in Hongarije

Red Bull-coureur Mark Webber heeft spijt van de derde stop die hij heeft gemaakt tijdens de Grand Prix van Hongarije. De Australiër kwam ongeveer vijftien ronden voor het einde binnen voor zijn laatste set banden, terwijl de concurrenten doorreden. Hierdoor kwam hij tot slechts een achtste plaats.

Webber: "Wij ging er vanuit dat de bandenslijtage aan het eind van de race een stuk hoger zou zijn, en dat is waarom wij voor drie pitstops gingen. Door die aanname verloren we echter drie plaatsen, want zonder die laatste stop zou ik als vijfde gefinisht zijn. Ik overwoog zelfs nog even om geen derde stop te maken, want mijn rondetijden waren prima, maar we hebben dit jaar al vaker gezien dat het aan het eind van de race snel kan gaan met de bandenslijtage en besloten dus toch maar om nog een derde stop te maken."

"Uiteindelijk betaalde die keuze zich dus niet uit, want hoewel ik snel onderweg was op mijn verse banden, was het niet zo dat de jongens voor ons traag rondreden op versleten banden. Nadat ik drie plaatsen had verloren door mijn late stop, kon ik dus geen plaatsen meer goedmaken door mensen in te halen."

Acteur Norman Alden (87) overleden

De Amerikaanse acteur Norman Alden is overleden. Hij stierf vrijdag in zijn woonplaats Los Angeles. Dat meldt de familie van de acteur aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Alden begon in 1957 met zijn acteercarrière. Hij is bekend van films als het drama Kansas City Bomber, de avonturenfilm Back to the Future en de komedie Ed Wood. De acteur was in honderden tv-series, films en reclames te zien. Volgens zijn familie komt dat aantal zelfs neer op 2500 rollen.

De acteur ging in 2006 met pensioen op 82-jarige leeftijd. Hij laat zijn vrouw Sharon Hayden, twee kinderen en kleinkind achter.

Zware dubbeltwee naar herkansingen

De zware dubbeltwee is er bij het olympisch roeitoernooi niet in geslaagd zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Inge Janssen en Ellen Hogerwerf eindigden als vierde in hun serie.

Alleen de beste twee boten plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. De overige boten, dus ook de Nederlandse, moet via de herkansingen proberen alsnog een plek in de eindstrijd te bewerkstelligen.

De Vrij volgt Vlaar op als aanvoerder Feyenoord

Stefan de Vrij draagt dinsdagavond de aanvoerdersband als Feyenoord het opneemt tegen Dynamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League. De 20-jarige centrale verdediger is de opvolger van de naar Aston Villa vertrokken Ron Vlaar.

"Daar ben ik trots op", zei De Vrij in Oekraïne. "Ik besef dat het aanvoerderschap extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt en die wil ik ook pakken. Aan de andere kant denk ik dat er wat mijn speelstijl betreft weinig hoeft te veranderen."

Feyenoord moet het in Kiev stellen zonder de geblesseerden Mitchell te Vrede en John Goossens, terwijl ook Kaj Ramsteijn is achtergebleven in Rotterdam. De verdediger is op de weg terug na een langdurige knieblessure.

Holland Acht alsnog naar finale

De roeiers van de Holland Acht zijn maandag via de herkansingen doorgedrongen tot de finale op de Olympische Spelen in Londen. De boot werd derde in een tijd van 5.27,98. 

Het vlaggenschip van de Nederlandse equipe lag na 500 meter nog op de vijfde plaats, maar knokte zich naar plek drie. Een plaats bij de beste vier voldeed voor de finale. Groot-Brittannië was in de herkansingen de snelste voor de Canadezen. Dankzij een sterke eindsprint rukte Nederland op tot de derde plaats. Australië werd vierde. 

Woensdag 1 augustus zal de finale geroeid worden. De zes finalisten zijn Amerika, Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nederland. 

Leer vechten in Tekkens Fight Lab

Namco Bandai heeft een video online gezet voor het vechtspel Tekken Tag Tournament 2. In de video laat de studio het Fight Lab zien. Dit is de tutorialmodus van het spel. Ten opzichte van eerdere Tekken-spellen is het Fight Lab veel uitgebreider geworden, waardoor je als speler nog beter de combo's van Tekken kunt leren.

Tekken Tag Tournament 2 komt in september uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Schelden loont niet in FIFA 13

EA Sports heeft een nieuwe video uitgebracht voor hun aanstaande voetbalspel FIFA 13. In de video wordt uitgelegd hoe de Kinect-controls werken die de studio in het spel heeft gestopt. Het hoofddoel van de Kinect-controls is om bijvoorbeeld spelers te wisselen of de formatie te wijzigen door stemgebruik.

Hiernaast zit er ook een AI-niveau verwerkt bij de scheidsrechters. Wanneer je als speler scheldt of anderszins verkeerde woorden naar je televisie roept heeft dat invloed op de scheidsrechter. Niet dat je er kaarten voor krijgt, maar de scheidsrechter zal wel strenger worden tijdens de rest van de wedstrijd.

FIFA 13 komt in de herfst van 2013 uit op bijna elk denkbaar platform.

Teaser-logo voor The Hangover III

Via Facebook heeft Legendary Pictures het eerste vuurtje aangestoken voor het derde en laatste deel van The Hangover. Het teaser-logo verklapt alleen nog niets over de locatie of het plot van The Hangover III.

Een afbeelding van een wolf die huilt naar een onzichtbare maan, meer is er niet te zien. Het is een referentie naar "The Wolf Pack", zoals de drie heren, maar vooral Alan (gespeeld door Zach Galifianakis), zich noemen.

 The Hangover III zal in ieder geval met dezelfde hoofdrolspelers zijn als de voorgaande delen. Het zal ook het laatste deel zijn van de serie. Regisseur Todd Phillips zei eerder hierover: "We hebben een duidelijk idee over hoe de serie moet eindigen. Het zal niet hetzelfde plot zijn als de vorige twee films. Deze laatste film zal echt een finale moeten zijn". The Hangover III zal eind mei 2013 in de Nederlandse bioscoop draaien.

Teaer-logo The Hangover III

Blind: "Bewijzen als centrale verdediger"

Daley Blind is vooralsnog de kandidaat om Jan Vertonghen op te volgen in het centrum van de verdediging bij Ajax. De linkspoot wil zich graag op die plek bewijzen.

"Het is de plek waar ik me het prettigste voel, dat is wel bekend", laat Blind weten op de officiële website van de club. "Ik heb nu in de voorbereiding veel wedstrijden als centrale verdediger gespeeld. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken. Of ik na het duel met Southampton ook tegen PSV mag starten weet ik natuurlijk niet honderd procent zeker. Dat bepaalt de trainer. Maar ik houd er wel rekening mee."

Blind zou in dat geval een duo vormen met Toby Alderweireld. "Ik ken Toby Alderweireld al heel lang. We hebben sinds de jeugd heel veel samengespeeld. Voor het laatst in de A1 en bij Jong Ajax. Hij maakte toen net eerder de stap naar het eerste. Er is een goede klik met Toby."

Met het vertrek van aanvoerder Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur heeft de Amsterdamse ploeg vooral aan ervaring ingeboet. "Christian Eriksen zei het laatst mooi: we hebben een jonge groep. Sinds het vertrek van Jan hebben we vooral minder ervaring. De jonge jongens moeten nu ook opstaan. Dat geldt ook voor mij, na vier seizoenen in de selectie."

Blind richt zich voorlopig echter op zijn eigen spel én een plek in de basiself. "Ik wil me in de wedstrijden die ik mag spelen bewijzen. Ook op de linksbackpositie. Nu ben ik in de hiërarchie nog niet waar jongens als Siem de Jong en Christian Eriksen zijn."

Winst TNT Express stijgt flink

TNT Express heeft in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder de operationele winst met twee derde zien stijgen bij een licht hogere omzet. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde tweedekwartaalcijfers van het bedrijf.

Afgelopen kwartaal steeg de operationele winst van TNT Express, dat naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar de overname door UPS afrondt, van 46 naar 77 miljoen euro. De omzet steeg met 1,7 procent tot 1,83 miljard euro.

TNT Express profiteerde afgelopen kwartaal vooral van de reorganisatie in Azië. In de regio Azië en Australië werd een verlies van acht miljoen euro omgebogen in een winst van zestien miljoen euro. Het verlies in Brazilië daalde flink doordat TNT hogere prijzen kon rekenen.


Winst TNT Express stijgt flink (Foto: Novum)

'Verdacht' toestel terug naar Schiphol

Een vliegtuig met 80 passagiers aan boord is maandagochtend even na vertrek van Schiphol teruggekeerd naar de luchthaven, nadat door de bemanning "iets verdachts" was aangetroffen. Het toestel was op weg naar Engeland.

Dat meldde een woordvoerder van de marechaussee maandagochtend.

Even na 09.30 uur is het vliegtuig op een speciaal stuk van de luchthaven geparkeerd en zijn alle passagiers van boord gehaald. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol onderzoeken het vliegtuig.

'Verdacht' toestel terug naar Schiphol
'Verdacht' toestel terug naar Schiphol (Foto: ANP)

Politie verliest sleutelbos Wembley Stadium

De politie in Londen is vorige week een sleutelbos van Wembley Stadium, waar het olympisch voetbaltoernooi wordt afgewerkt, kwijtgeraakt. De veiligheid is echter nooit in het geding geweest, zei de politie zondag in een verklaring.

Dinsdag werd melding gemaakt van de verloren sleutels, aldus Scotland Yard. Rechercheurs zijn er niet in geslaagd de sleutels boven water te krijgen, maar niets wijst op strafbare feiten. Vermoedelijk zijn de sleutels op een ongebruikelijke plek opgeborgen.

"Er zijn absoluut geen zorgen over de veiligheid van het stadion, omdat er direct maatregelen werden genomen om alle belangrijke delen van het stadion te beveiligen", zei de politie in een verklaring. De organisatie van de Olympische Spelen benadrukte dat de sloten zijn vervangen en dat de veiligheid dus niet in gevaar is geweest. De politie weigerde te zeggen waar de sleutels precies voor waren.

Haase krijgt top dertig in zicht

Robin Haase heeft zijn hoogste positie ooit op de wereldranglijst bereikt. De Hagenaar steeg door zijn titelprolongatie in Kitzbühel van de 42e naar de 33e plek. Vandaag maakt hij zijn olympische debuut. Haase blijft de enige Nederlander in de top honderd. De posities van Igor Sijsling (102) en Thiemo de Bakker (195) zijn onveranderd.

Thomas Schoorel moest zijn plaats bij de beste tweehonderd inleveren. Hij zakte 36 posities en staat nu 236e. Jesse Huta Galung (240), Boy Westerhof (244) en Matwé Middelkoop (255) volgen hem op de voet.

In de top van het klassement zijn er geen verschuivingen. Roger Federer is voor de 289e week in zijn loopbaan nummer één, voor Novak Djokovic en Rafael Nadal.


Haase krijgt top dertig in zicht (Foto: Novum)

Twee mensen gestenigd in Noord-Mali

Een man en een vrouw die een overspelige relatie onderhielden zijn afgelopen weekeinde in de Noord-Malinese stad Aguelhok gestenigd. Dat heeft een woordvoerder van de radicaalislamitische groep Ansar Dine, die de dienst uitmaakt in het gebied, maandag gezegd.

Volgens een inwoner van Kidal, die had gesproken met ooggetuigen, werden de man en de vrouw tot hun nek ingegraven. Vervolgens werden ze net zo lang met stenen bekogeld tot ze overleden.

Woordvoerder van Ansar Dine Sanda Abou Mohamed zei dat het koppel ter dood is gebracht in lijn met de sharia. Het noorden van Mali werd begin april ingenomen door rebellen, onder wie leden van Ansar Dine, na een coup.

De radicaalislamitische groepering Sharia4Holland pleit voor invoering van dezelfde Shariawetgeving in Nederland.

Sony-trailer laat het verschil zien in HD classic-games

Er is een nieuwe promo verschenen van Sony Japan die meer inzicht biedt in de aankomende HD classic-games. Sony is bezig om verschillende PlayStation 2-games opnieuw uit te brengen voor PlayStation 3 als 'HD classics".

Het gaat om Ratchet & Clank HD Collection, Yakuza HD Collection, Okami HD en Zone of Enders HD Collection. De trailer hieronder laat zien hoe de games zijn geremastered voor PlayStation 3. De trailer is wel in het Japans, maar laat mooi de beelden van PlayStation 2 en PlayStation 3 naast elkaar zien om het verschil duidelijk te maken.

Ratchet & Clank HD Collection is ondertussen al uit in Europa. Okami HD en Zone of Enders HD Collection volgen later dit jaar. Het is nog niet bekend of Yakuza HD Collection ook naar Europa komt.

Opera turbo modus omzeilt Pirate Bay blokkade

De door de rechter op aandringen van stichting Brein opgelegde blokkade van de populaire torrentsite The Pirate Bay is nog steeds op zeer eenvoudige wijze te omzeilen door simpelweg gebruik te maken van de 'turbo' modus in de browser Opera.

Zodra je de browser start en linksonderaan klikt op het meest rechtse icoontje kun je de 'turbo' modus inschakelen. Deze modus zorgt ervoor dat je internetverkeer via een supersnelle gecomprimeerde proxyverbinding van Opera verloopt. Hierdoor kun je zonder verdere instellingen of omzeilingen alsnog genieten van een ongecensureerd internet.

Naast de opera Turbo modus zijn er nog vele andere manieren om de blokkade te omzeilen. Een simpele zoekopdracht op google geeft meteen honderden resultaten. Hiermee wordt eens te meer duidelijk dat blokkeren van sites geen enkel nut heeft. Eerder gaven XS4ALL en UPC al aan dat het torrentverkeer sinds de blokkade in het geheel niet is afgenomen.

Mistwalker brengt iOS Party Wave uit

Mistwalker, de studio achter de RPG The Last Story, kondigde een tijd geleden al aan dat ze bezig waren met een aantal iOS-games. De eerste hiervan, Party Wave, is nu beschikbaar.

In Party Wave moeten spelers zoveel mogelijk surfers naar een bepaalde plek op het scherm loodsen, zodat ze allemaal de aankomende golf kunnen pakken. Hierbij moeten echter wel haaien, kwallen en andere gevaren van de zee ontweken worden.

Party Wave is speelbaar op iPhone, iPad en iPod Touch als die ten minste iOS 4.1 heeft.

Met dank aan Aether voor de submit. 

Derde titel voor Querrey in Los Angeles

Sam Querrey heeft voor de derde keer in vier jaar tijd het ATP-toernooi van Los Angeles gewonnen. De als tweede geplaatste Amerikaan was zondag in de finale overtuigend te sterk voor Ricardas Berankis uit Litouwen met 6-0 en 6-2. Hij schreef het toernooi in 2009 en 2010 al op zijn naam. Vorig jaar moest hij verstek laten gaan vanwege een blessure.

"Het lijkt wel alsof ik hier altijd goed speel", zei de 24-jarige Querrey, die zijn dertiende overwinning op rij behaalde op het Amerikaanse hardcourt. Het is de eerste titel van dit jaar voor de mondiale nummer 38 en de zevende in totaal.


Derde titel voor Querrey in Los Angeles (Foto: Novum)

[MotoGP] Uitslag GP Verenigde Staten

Casey Stoner heeft zondag de MotoGP van de Verenigde Staten gewonnen. Op het circuit van Laguna Seca in Californië bleef hij Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa voor. De vierde plaats was voor Andrea Dovizioso. Cal Crutchlow en thuisrijder Nicky Hayden bezetten de plaatsen vijf en zes. Valentino Rossi viel al na drie ronden uit.

In de WK-stand blijft Lorenzo de leider. Met 205 punten heeft hij een voorsprong van 23 punten op Pedrosa. Stoner loopt in, maar staat met 173 punten nog derde voor Dovizioso en Crutchlow.


Motorcoureur Stoner beste op Laguna Seca (Foto: Novum)

Air France-KLM dieper in het rood

Air France-KLM is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers beland. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zette een negatief resultaat in de boeken van 895 miljoen euro, zo werd maandag bekendgemaakt.

Het verlies in het tweede kwartaal komt vooral door een voorziening van 368 miljoen euro vanwege een reorganisatie en een waardeverlies op derivaten van 372 miljoen euro. Air France-KLM wist het operationele verlies te verkleinen tot 66 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro een jaar geleden.

De omzet steeg met 4,5 procent tot 6,5 miljard euro.

Air France-KLM dieper in het rood
Air France-KLM dieper in het rood (Foto: ANP)

Treinbrand India eist tientallen levens

Een brand in een trein in Nellore, in het zuiden van India, heeft maandag zeker 47 levens geëist. Nog eens 28 mensen liepen brandwonden op. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De brand brak maandag uit in een van de rijtuigen van de trein, vermoedelijk als gevolg van kortsluiting. Bij het passeren van een station werd de brand opgemerkt. De trein werd stilgezet en het brandende rijtuig werd afgekoppeld om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere treinstellen.

The Flexican doet aangifte tegen politie

The Flexican is van plan aangifte te doen tegen de politie. De dj werd zaterdagnacht in Eindhoven opgepakt nadat hij het aan de stok had gekregen met de politie. Rapper Sef, met wie The Flexican eerder die avond had opgetreden, liet eerder al weten dat er rake klappen zijn uitgedeeld door de agenten.

"Nadat verschillende getuigenverklaringen zijn vergeleken met die van Sef en The Flexican is in overleg met advocaat Yehudi Moszkowicz besloten om tegen politie Eindhoven aangifte te doen bij het openbaar ministerie van dit buitenproportionele en onnodige politieoptreden", laat The Flexicans management weten via Facebook.

Volgens zijn management is The Flexican, die eigelijk Thomas Goethals Ligthart heet, 'ernstig mishandeld'. De dj zou zijn geraakt door een politieauto, waarna agenten direct verbaal en fysiek geweld gebruikten. Hierbij heeft hij letsel opgelopen. Op foto's die door rapper Sef online zijn gezet is te zien hoe de benen en het gelaat van The Flexican onder de blauwe plekken zit.

Op de video die gisteren verscheen was al te zien hoe politie met honden, paarden en de wapenstok verhinderde dat mensen het voorval konden filmen. Toch was duidelijk te zien dat de politie veel geweld en machtsvertoon gebruikte.

The Flexican heeft door het incident in ieder geval één optreden in het buitenland moeten afzeggen.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we vijf What's New-dvd met alle E3-trailers weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Voor welke console komt Zombi U uit?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

PrijsWil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

8-jarige tweeling gewond door blikseminslag

Twee jongens van 8 jaar zijn maandagochtend lichtgewond geraakt door een blikseminslag in de buurt van hun tent in Stolwijk. De bliksemschicht raakte rond 04.30 uur een elektriciteitskastje, waardoor een koperkabel uit de grond omhoog schoot en uit elkaar knapte. Enkele koperdeeltjes schoten door de tent. Een jongen werd in zijn hoofd geraakt en de ander in zijn rug.

De jongens, een tweeling, verbleven met hun ouders op een boerencamping. De jongen die in zijn rug werd geraakt liep rond 08.00 uur volgens een politiewoordvoerder inmiddels al weer rond. "Bij de ander zijn ze nog bezig de koperdeeltjes uit zijn hoofd te halen. De verwondingen lijken mee te vallen, maar de schrik zal er wel goed in hebben gezeten."

'Grote bedrijven willen poldermodel reanimeren'

Tien grote Nederlandse bedrijven willen het poldermodel nieuw leven inblazen. De personeelsdirecteuren van de bedrijven, waaronder Shell, Ahold, KPN en de NS, maken zich zorgen over de afnemende kracht van de vakbeweging en de teloorgang van de overlegeconomie, schrijft de Volkskrant maandag op basis van documenten en ingewijden.

De Club van Elf, bestaande uit de personeelsdirecteuren van tien grote werkgevers, schrijft volgens de krant dringend behoefte te hebben aan nieuw elan in de polder. Ook is het volgens de personeelsdirecteuren nog maar de vraag of er in Nederland genoeg draagvlak is voor het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten.

Op de laatste bijeenkomst van de club, op 29 juni, zouden de directeuren hun zorgen hebben gedeeld met vakbondsbestuurders. Het doel was om een gezamenlijke ambitie uit te spreken om in dialoog te werken aan de vernieuwing van de overlegmodellen, concludeert de krant uit de agenda van de besloten bijeenkomst.

Niemand wil volgens de krant zeggen wat er precies is besproken. "De rode draad is dat de Club van Elf op zoek is naar verbinding", zegt cao-onderhandelaar Roel Berghuis van FNV Spoor, die ook aanwezig was.

CNV-voorzitter Jaap Smit erkent in de krant dat het paradoxaal klinkt als werkgevers zich inzetten voor het behoud van een krachtige vakbeweging. Toch is volgens hem sprake van weloverwogen eigenbelang. "Werkgevers zijn gebaat bij collectieve afspraken en stabiele arbeidsverhoudingen. Dan moet je wel iemand hebben om mee te praten."

Vliegveld Berlijn 80 miljoen duurder

Door planningsfouten bij de bouw van de nieuwe luchthaven van Berlijn is schade ter waarde van meer dan 80 miljoen euro ontstaan. Dit blijkt uit een klacht die de exploitant van de luchthavens van de Duitse hoofdstad heeft ingediend tegen de groep bedrijven die verantwoordelijk was voor de planning en het toezicht op de bouw, aldus weekblad Der Spiegel zondag.

De brandveiligheidsmaatregelen zijn "onnodig complex". Aannemers konden niet aan de slag omdat er fouten zaten in tekeningen en berekeningen.

De problemen hebben geleid tot herhaaldelijk uitstel van de opening van de Flughafen Berlin Brandenburg, die gepland stond voor juni 2010. Nieuwe streefdatum is nu 17 maart 2013.

80 miljoen schade bij bouw luchthaven Berlijn
80 miljoen schade bij bouw luchthaven Berlijn (Foto: ANP)

D66 wil einde aan periodieke loonsverhoging

De automatische periodieke loonsverhoging maakt het onaantrekkelijk 55-plussers aan te nemen. Om hen weer aan het werk te krijgen moeten werknemers worden beloond naar hun prestaties en niet naar hun leeftijd, bepleit D66-Kamerlid Koser Kaya maandag in een notitie.

Het Kamerlid erkent dat ervaren werknemers productiever zijn dan mensen zonder ervaring, 'maar de huidige cao's prijzen 55-plussers toch de markt uit'. Zij zouden meer kansen krijgen als ze naar hun prestaties worden beloond.

De overheid zou hierin het goede voorbeeld moeten geven. "Als de sociale partners weigeren mee te werken aan beloning naar prestatie, kan de politiek uiteindelijk cao's niet algemeen bindend verklaren", dreigt ze.

De overheid zou tweehonderd miljoen euro moeten investeren in het omscholen van werkloze ouderen. Zo zouden ze aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Voor mensen die een uitkering krijgen zou bijscholing moeten worden verplicht.

Werkgevers zijn volgens de partij vaak onterecht bang dat 55-plussers vaak ziek zijn. Ze zijn volgens Kaya juist minder vaak ziek, maar als ze ziek zijn, duurt het wel langer. Om de werkgevers over hun koudwatervrees heen te helpen zouden ze met belastingvoordeel moeten worden beloond voor het aannemen van oudere werknemers. De partij wil daar 275 miljoen euro in steken.

Om de werkgevers helemaal over de streep te trekken, zou de overheid bij de eerste twee jaar ziekte van 55-plussers moeten bijdragen aan het loon. Verder zou het sociaal leenstelsel, dat de studiefinanciering moet vervangen, ook toegankelijk moeten worden voor mensen boven de 27 jaar. Dat moet het gemakkelijker maken een leven lang te leren.

De partij pleit voor een cultuuromslag onder werkgevers, werknemers en overheid. Het zou normaal moeten worden als mensen in de laatste tien jaar van hun werkzame leven een carrièreswitch maken.

'Batman-schutter' moest woning uit

De verdachte van de dodelijke schietpartij tijdens een Batman-première stond op het punt zijn appartement uitgezet te worden. Dat stellen buren van de 24-jarige James Eagan Holmes.

Holmes schoot twaalf mensen dood in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora, waaronder een zesjarig meisje. Hij verwondde nog eens 58 anderen. Ook plaatste hij boobytraps in zijn appartement.

Verschillende buren van Holmes vertelden persbureau Reuters dat Holmes was gestopt met zijn opleiding en daarom zijn studentenwoning moest verlaten. De 24-jarige zou negen dagen voor de schietpartij in de buurt hebben geïnformeerd naar alternatieve woonruimte.

Werkgeversvereniging wil cao-verhoging afkopen

In plaats van een structurele loonsverhoging moeten werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering krijgen. Die uitkering moet maximaal twee procent van het bruto jaarsalaris zijn, bepleit werkgeversvereniging AWVN maandag in De Telegraaf.

Bij een modaal inkomen van 33 duizend euro zou de uitkering neerkomen op 660 euro. Door het geld in één klap uit te keren moet de hand vaker van de knip gaan. Die gedachte lijkt op een maatregel uit 2010. Toen besloot de overheid om in één klap het spaarloon over de vier voorgaande jaren vrij te geven. Een groot deel van het geld werd echter op de bank geparkeerd.

Directeur bij AWVN Hans van der Steen wijst erop dat een eenmalige uitkering van twee procent over een periode van een jaar hoger is dan de 1,7 procent aan structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao's wordt afgesproken. Als de jaren die daarna volgen worden meegerekend, is de werknemer echter een stuk nadeliger uit.

Na de verkiezingen zou de Tweede Kamer hier werk van moeten maken. De staatskas loopt inkomsten mis als het geld belastingvrij wordt uitgekerd, maar dat komt voor een deel terug als burgers meer gaan uitgeven, bijvoorbeeld via de btw.

Pirate Bay-boete niet naar artiesten

De boete van € 550.000 die door de Pirate Bay verdachten moest worden betaald aan diverse grote platenmaatschappijen, zal gebruikt worden voor anti-piraterijdoeleinden. De artiesten voor wie de compensatie van de rechters bedoeld was zullen geen cent zien van het geïnde geld.

In februari maakte de Zweedse rechtbank het vonnis tegen de vier oprichters van The Pirate Bay definitief. Een deel van die straf was het betalen van een boete van ruim een half miljoen Euro aan platenlabels EMI Music, Sony Music en Universal Music. De 'schade' werd berekend door te kijken wat The Pirate Bay zou moeten hebben betaald als ze juiste licenties hadden aangeschaft.

De platenlabels waren tevreden met het resultaat, maar uit gelekte documenten blijkt dat ze grote moeite hebben het bedrag te innen. "We hebben bij de Zweedse autoriteiten verzocht de bezittingen van de verdachten te innen, maar tot nu toe is er weinig binnen gekomen. De verdachten hebben geen traceerbare bezittingen in Zweden en de Zweedse autoriteiten hebben geen bevoegdheden buiten Zweden," aldus het document.

Het is dus weinig zinvol gebleken de oprichters van The Pirate Bay boetes op te leggen. Als dat geld er wel komt "is er een overeenkomst dat al het achterhaalde geld aan IFPI Zweden en IFPI Londen zal worden betaald om toekomstige anti-piraterijactiviteiten te bekostigen", schrijft de IFPI.

Het geld dat bedoeld was om verliezen van artiesten te compenseren zal dus in het geheel niet naar de artiesten gaan. "Dit geeft duidelijk en eens te meer aan wie de echte dieven zijn", sneert Peter Sunde, een van de veroordeelde oprichters. "Van alle geld dat middels rechtszaken aan de IFPI en RIAA is toegekend is nooit ook maar een cent naar de artiesten gegaan. Het ligt meer voor de hand dat het geld is opgegaan aan cocaïne dan aan de artiesten die ze zogenaamd verdedigen."

[Programma] Londen dag 3

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer de hockeyers, Robin Haase en Dex Elmont in actie.

Nederlanders in actie:

Boogschieten individueel 10:00 1e ronde Rick van der Ven
Hockey Nederland - India 17:00 groepsfase Nederlands team
Judo tot 73 kg 10:30 1e ronde + eventueel verder Dex Elmont
paardensport individueel eventing 13:30 cross country Adrew Heffernan, Tim Lips, Elaine pen
paardensport team eventing 13:30 cross country Nederlands team
Roeien acht 10:50 herkansingen Nederlands team
Roeien dubbel twee 11:20 series Inge Janssen, Elisabeth Hogerwerf
schieten 10m luchtgeweer 10:00 kwalificatie Peter Hellenbrand
Tafeltennis singles 15:30 3e ronde Li Jie, Li Jiao
tennis singles 11:30 1e ronde Robin Haase
tennis dubbels 15:30 1e ronde Robin Haase/Julien Rojer
Zeilen Finn 15:00 race 3 Pieter-Jan Postma
Zeilen Finn 16:30 race 4 Pieter-Jan Postma
Zeilen Laser 13:00 race 1 Rutger van Schaardenburg
Zeilen Laser 14:30 race 2 Rutger van Schaardenburg
Zeilen Elliott 6m 15:00 round robin Nederlands team
Zeilen Laser Radial 13:10 race 1 Marit Bouwmeester
Zeilen Laser Radial 14:40 race 2 Marit Bouwmeester

Finales vandaag:

Gewichtheffen tot 58 kg vrouwen 16:30
Gewichtheffen tot 62 kg mannen 20:00
Judo tot 57 kg vrouwen 17:00
Judo tot 73 kg mannen 17:10
Schermen Degen individueel vrouwen 20:40
schieten 10m luchtgeweer mannen 13:15
Schoonspringen 10 m toren synchroon mannen 16:00
turnen landenwedstrijd mannen 17:30
Zwemmen 200m vrije slag mannen 20:43
Zwemmen 100m rugslag vrouwen 20:50
Zwemmen 100m rugslag mannen 20:58
Zwemmen 100m schoolslag vrouwen 21:15

Cannonball Run scheurt naar Valencia

Maandag om 8.00 uur beginnen 32 autoteams in Zwolle aan een vijfdaagse race naar het Spaanse Valencia. De eerste Nederlandse Cannonball Run, vernoemd naar de gelijknamige film uit 1981, duurt vijf dagen en voert de deelnemers in hun zelf versierde auto's over pittoreske wegen door Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

"We bieden een route aan die vrij is van snel- en tolwegen", legt organisator Marco Bouwmeester uit. "De deelnemers komen door kleine dorpjes en moeten daar door ludieke opdrachten te vervullen de titel in de wacht zien te slepen." Wat de opdrachten precies inhouden, is nog geheim. "Maar we zorgen dat de rijders kennis maken met de lokale bevolking en gebruiken"

Met de race wordt geld opgehaald voor KiKa. Deelnemers leggen zelf geld in en proberen op allerlei manieren geld op te halen. In totaal leggen ze 2600 kilometer af richting de finish in de Spaanse stad, waar ze vrijdag aankomen.

Deelnemende auto's mogen niet jonger zijn dan 15 jaar. Onder de deelnemers bevinden zich onder meer authentieke ambulances, K.I.T.T., de auto van the Dukes of Hazard en het karakterisiteke busje uit the A-Team.


Knight Industries Two Thousand (Foto: Danny Roodbol)

Dieven gepakt door gammele auto

In Zaandam kon de politie zaterdagmiddag bij toeval twee dieven aanhouden. Zij hadden een tas met gestolen tandpasta en kleding bij zich.

Toen politieagenten op de Prins Bernhardweg een gammel uitziende auto zagen rijden besloten zij deze aan de kant te zetten bij de oprit naar de A7. In de auto bevonden zich de eerder die dag uit een supermarkt gestolen goederen.

De inzittenden, twee mannen van 28 en 29 jaar oud, zijn aangehouden voor diefstal. Zij hadden geen vaste woon- of verblijfsplaats.

Brief aan Racistische Buur

Een collega van ondergetekende liet vandaag een foto zien van het A4'tje dat u gisteren door de brievenbus van een vriend duwde. U ziet, de wereld blijkt kleiner dan u denkt: uw briefje aan de vier dagen eerder naar uw straat verhuisde buurtbewoner, kan niet driftig worden neergetypt, woest uitgeprint en razend bezorgd, zonder dat u er op de één of andere manier de consequenties van ondervindt; zéker niet als u impliciet alle “Nederlanders” in de buurt uw eigen visie oplegt. Deze brief is zo'n consequentie.

Batman-schutter hoort aanklacht tegen zich

James Eagan Holmes (24), die op 20 juli 12 mensen doodschoot tijdens een Batman-première, wordt maandagmiddag om 17.30 uur (onze tijd) voorgeleid voor de rechter. Hij hoort dan de aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen hem.

Die bestaat mogelijk uit tientallen punten, één voor elke van de 12 doden en 58 gewonden. Ook wordt hij naar verwachting aangeklaagd voor de explosieven in zijn woning, die agenten of omwonenden hadden kunnen doden of verwonden.

Deze keer zijn geen televisiecamera's toegestaan bij de zitting. Bij de vorige keer kwam de student met zijn oranje geverfde haar moe en afwezig over. Miljoenen Amerikanen keken ernaar. Zijn motieven voor de bloedige daad blijven onduidelijk.

De verdediging kan tijdens de zitting een verzoek indienen om Holmes psychologisch te onderzoeken om te bepalen of hij terecht kan staan. Volgens berichten in Amerikaanse media was de amokmaker onder psychiatrische behandeling. Voor welke aandoening werd er niet bij vermeld.

Batman-schutter hoort aanklacht tegen zich
Batman-schutter hoort aanklacht tegen zich (Foto: ANP)

Russische punkband Pussy Riot voor de rechter

Het proces tegen drie bandleden van de meidenpunkgroep Pussy Riot begint maandag in de Russische hoofdstad Moskou. De vrouwen kunnen zeven jaar celstraf krijgen voor het verstoren van een kerkdienst.

De bandleden zitten sinds maart vast op verdenking van georganiseerd vandalisme. Ze waren bij een kerkdienst binnengedrongen, waar ze een kritisch 'punkgebed' ten gehore brachten over president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. Daarin riepen ze het hoofd van de kerk op te geloven in God, niet in Poetin.

De zaak krijgt zowel binnen als buiten Rusland veel aandacht. Artiesten als zanger Sting en rockgroep the Red Hot Chili Peppers hebben hun steun uitgesproken voor de punkband. Het proces krijgt zoveel media-aandacht dat het vermoedelijk ook via internet te volgen is. De rechtszaal is te klein voor alle journalisten.

Russische punkband Pussy Riot voor de rechter
Russische punkband Pussy Riot voor de rechter (Foto: ANP)

Syrische rebellen houden stand in Aleppo

Het Syrische leger heeft zondag opnieuw de stad Aleppo bestookt met tanks en artillerie. Volgens activisten van de oppositie hebben hun strijders nog steeds grote delen van de stad in handen.

In diverse wijken van Aleppo, waaronder Salaheddine, hadden hevige gevechten plaats tussen het Syrische leger en strijders van de oppositie. Salaheddine, sinds vorige week een bolwerk van de rebellen, zou volgens activisten echter nog steeds in handen zijn van de oppositie.

Sinds de Syrische rebellen een week geleden hun offensief in Aleppo begonnen zijn er 192 doden, veelal burgers, gevallen, aldus het Syrische Observatorium de Mensenrechten.

Het hoofd van de Syrische Nationale Raad riep zondag de internationale gemeenschap op om de rebellen te bewapenen. "Als de internationale gemeenschap niet wil optreden zou ze de oppositie moeten steunen met antitankraketten en luchtafweerraketten", aldus Abdel Basset Sida. "We zijn op zoek naar internationale steun om onze opstand tegen het regime van wapens te voorzien."

Saudi-Arabië en Qatar hebben al aangegeven bereid te zijn de rebellen te helpen. Naar verluidt sluizen ze via Turkije geld naar de oppositie, die het gebruikt om wapens en andere voorraden aan te schaffen.

De inmenging door regeringen in het Midden-Oosten werd zwaar bekritiseerd door de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem. Hij zei dat de landen namens Israël de rebellen steunen. "Israël is het brein achter deze hele crisis", zei al-Moallem.

Verwonde man aangeklaagd voor voeden alligator

De kapitein van een moerasboot in de Amerikaanse staat Florida is aangeklaagd wegens het voeden van een alligator. De man verloor zijn hand toen hij probeerde het roofdier een traktatie te geven. Het voeren van alligators is strafbaar in Florida.

De 63-jarige Wallace Weatherholt nam 12 juni een gezin mee op zijn moerasboot voor een rondtocht door de Everglades. Toen hij een vis over de rand van de boot hield als snack voor de alligators beet een van de beesten zijn hand eraf.

Parkwachters in de Everglades wisten de gulzige alligator te achterhalen en hebben het beest afgemaakt. De hand van Weatherholt werd teruggevonden, maar kon niet meer worden aangezet. Weatherholt is na betaling van een borgsom van duizend dollar vrijgelaten. Hij moet zich eind augustus voor een rechter verantwoorden.

Rijkswaterstaat krijgt grondwater tunnel niet weg

Door opkomend grondwater blijft een tunnel in Leidschendam langer dicht dan gepland. Het lukt Rijkswaterstaat maar niet het kwelwater in de tunnel onder de Vliet terug te dringen. De tunnel had na geplande werkzaamheden maandag om 05.00 uur weer open moeten gaan.

Bij de werkzaamheden moesten de voegovergangen vernieuwd worden, waarbij delen van het asfalt worden verwijderd. Maar omdat het te nat is kan het werk niet worden afgerond. De tunnel was sinds vrijdag dicht.

Door de afsluiting van de Vliettunnel in het zogeheten Sijtwendetunneltracé op de N14 in de Zuid-Hollandse plaats moeten weggebruikers omrijden via de A4. Dat duurt zo'n tien tot dertig minuten langer, zo laat Rijkswaterstaat zondagavond weten.

De werkzaamheden, die 's nachts en in het weekend plaatsvinden, begonnen vorig weekeinde en duren tot 20 augustus.

Li Jiao simpel naar achtste finale

Tafeltennisster Li Jiao heeft met speels gemak de achtste finale bereikt op de Spelen. Ze won met 4-0 van Margaryta Pesotska uit Oekraïne: 11-3, 11-9, 11-4 en 11-4. Bij de laatste zestien treft ze Elizabeta Samara uit Roemenië. Zij won met 4-2 van de Hong Kongse Yana Tie. Li Jiaos volgende wedstrijd staat maandag om 17.30 uur op de agenda.

Eerder zondag reikte ook Li Jie tot de achtste finale. Zij klopte de Poolse Natalia Partyka met 4-2. Li Jie komt ook maandag weer in actie. Om 16.30 uur neemt zij het op tegen Ai Fukuhara uit Japan.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.