Goud voor Marianne Vos in wegwedstrijd

Marianne Vos heeft voor de eerste Nederlandse gouden medaille gezorgd op de Olympische Spelen. De wielrenster wist in de wegwedstrijd haar mede vluchtgenoten Elisabeth Armitstead en Olga Zakelinskaya voor te blijven. Voor Vos is het haar tweede gouden olympische medaille.

De Nederlandse rensters probeerden de koers van begin af aan hard te maken. Loes Gunnewijk en Ellen van Dijk waren geregeld in de aanval, terwijl ook Marianne Vos enkele keren een forcing probeerde door te voeren. Op de tweemaal dat Box Hill beklommen moest worden lukte dit niet, maar op weg richting Londen lukte dit wel.

Vos kwam op kop te zitten met Elisabeth Armitstead, Shelly Olds-Evans en Olga Zabelinskaya en kregen een voorsprong van twintig seconden op het door de Duitse dames geleidde peloton. In de volle regen probeerde Annemiek van Vleuten de achtervolging op het viertal te verstoren. Met succes, want de voorsprong liep zienderogen op.

Sprinter Olds-Evans viel weg uit de kopgroep, waardoor de situatie voor Vos leek te verbeteren, maar de achtervolging door de Duitsers, Amerikaansen en Italiaansen bleven doorgaan. Het verzet van het peloton leek wat te breken want de voorsprong liep langzamerhand iets meer op en op tien kilometer van de streep leek het vrijwel zeker dat de voorste drie de medailles zouden gaan verdelen.

Geen van de drie koploopsters leek nog een poging te willen wagen om te ontsnappen. Zabelinskaya werd na een poging tot een aanval op kop gedwongen en kreeg Vos in het wiel. Vos ging de sprint aan en zag Armitstead niet meer uit haar wiel komen en pakte voor de tweede Spelen op rij een gouden medaille. Armitstead zorgde voor de eerste medaille voor de Britten deze Spelen, terwijl Zabelinskaya brons pakte.