Cruciale stembusgang in Griekenland

ATHENE - De Grieken gaan zondag voor de tweede keer in zes weken tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van Griekenland en de vraag of het land in de eurozone blijft.

De ontwikkelingen in Griekenland worden op de wereldwijde financiële markten met argusogen bekeken. Een overwinning van de partijen die afwillen van de strenge bezuinigingseisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds kan een Grieks euro-exit betekenen. De vrees bestaat dat andere financieel zwakke broeders in de eurozone dan worden meegesleept in de Griekse val, met alle gevolgen voor de euro van dien.

De laatste opiniepeilingen, van twee weken geleden, wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras en het conservatie Nea Dimokratia van Antonis Samaras. Het ligt echter niet in de verwachting dat één partij een meerderheid behaalt, waardoor gepoogd moet worden een coalitie te vormen. Het onvermogen van de partijen om een regering te vormen, leidde er een maand geleden toe dat er nu opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Tsipras wil af van de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland, terwijl Samaras van mening is dat dit de enige weg is uit het financiële dal.

De stembureaus sluiten om 18.00 uur Nederlandse tijd. De uitslag wordt enkele uren later verwacht.