FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 juni 2012

Dode en gewonden voor concert Radiohead

Voorafgaand aan een concert van de band Radiohead in de Canadese stad Toronto zijn een dode en meerdere gewonden gevallen, doordat het podium instortte. Dat meldden verschillende Canadese media zaterdag.

De Britse band zou optreden in het Downsview Park in de stad. Het concert is onmiddellijk afgelast, zo laat de organisatie weten op de website van Downsview Park. Er was nog geen publiek in het park.

Dode en gewonden voor concert Radiohead
Dode en gewonden voor concert Radiohead (Foto: ANP)

[Euro 2012] Uitslagen groep A

Vandaag werden de eerste twee kwartfinalisten bekend. Gastland Polen moest winnen van Tsjechië, terwijl Rusland aan een gelijkspel tegen Griekenland genoeg zou hebben om tot de beste twee van de groep te behoren.

Polen komt te kort

Voor gastland Polen is het Europees kampioenschap na de groepsfase afgelopen. In Wroclaw won Tsjechië met 1-0, waardoor de Tsjechen zich wel voor de kwartfinales kwalificeerden.

In het begin van de wedstrijd probeerde Polen snel een opening te forceren. Het kreeg wat mogelijkheden maar echt heel erg gevaarlijk kon het niet worden. Halverwege de eerste helft ging de storm wat liggen, waardoor de ploegen de rust in gingen met een 0-0 stand op het bord.de

Na de rust ging Tsjechië op de aanval spelen, waardoor Polen onder zware druk kwam te staan.  In de 72ste minuut werd dit offensief beloond met een doelpunt van Jirácek. Na dit doelpunt ging Polen wanhopig op zoek naar doelpunten, maar het slaagde er niet in Czech te passeren.


klik hier voor het uitgebreide verslag.

Verrassing in Warschau

Rusland is er niet in geslaagd de kwartfinales te plaatsen. Griekenland won in Warschau verassend met 1-0. Hierdoor mag Griekenland wel naar de kwartfinales.

Groots was de eerste helft niet. De Grieken waren in het begin de betere ploeg, maar al snel namen de Russen het initatief over. Dit leidde niet tot grote kansen, waardoor er alles op leek dat er voor de rust niet gescoord werd. Maar op slag van rust kwamen de Grieken op 1-0 door een doelpunt van aanvoerder Karagounis.

In de tweede helft moest Rusland aanvallen om alles in eigen hand te houden, maar het kwam niet door de Griekse defensie heen. Hierdoor sloten Griekenland en Rusland de groepsfase met ieder 4 punten af, maar door het onderlinge resultaat mogen de Grieken wel blijven en de Russen mogen hun koffers gaan inpakken.

 klik hier voor het uitgebreide verslag

Uitslagen speelronde 3:

Thuis Uit Uitslag
Tsjechië Polen 1-0
Griekenland Rusland 1-0


Eindstand:

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Tsjechië 3 2 0 1 6 4-5
2 Griekenland 3 1 1 1 4 3-3
3 Rusland 3 1 1 1 4 5-3
4 Polen 3 0 2 1 2 2-3

Voor Duitse politie is zaak-bosjongen gesloten

De politie in Berlijn bemoeit zich niet verder met de 20-jarige 'bosjongen' Robin uit Hengelo. Nu duidelijk is dat hij meerderjarig is, mag hij zijn verblijfplaats vrij kiezen. De politie houdt dus ook niet bij of hij nog in de woongroep slaapt en woont die voor hem door de Duitse jeugdzorg was aangewezen.

Dit heeft een politiewoordvoerster zaterdagmiddag tegen het ANP gezegd. Volgens haar loopt er ook verder geen strafrechtelijk onderzoek meer tegen hem, zoals wegens het ten onrechte aanspraak maken op sociale voorzieningen. Het is aan jeugdzorg om te bekijken of er eventueel geld wordt teruggevorderd, aldus de zegsvrouw.

Wind speelt Oerol parten

Vier voorstellingen op het festival Oerol zijn zaterdagavond afgelast vanwege de harde wind. "Dat was voor de veiligheid van het publiek en de artiesten", zei een woordvoerster van het festival zaterdagavond.

"We hebben hier nu een windkracht acht en vooral de voorstellingen aan het water hebben daar last van", zei de woordvoerster. "Het is enorm jammer dat die niet doorgaan, terwijl mensen een kaartje hebben gekocht."

Anderzijds was het zaterdag druk op het eiland, zo zei de woordvoerster. "Je merkt dat het druk is. Alle theatervoorstellingen waren zelf uitverkocht." Hoeveel mensen er zaterdag precies op het festival zijn afgekomen, is nog niet te zeggen. Vrijdag waren er al 10.000 mensen afgekomen op de openingsdag van het tiendaagse festijn.

Wind speelt Oerol parten
Wind speelt Oerol parten (Foto: ANP)

[Groep A] Uitslag Griekenland - Rusland

Griekenland is met een 1-0 zege op Rusland geplaatst voor de kwartfinale van het Europees kampionschap voetbal. Rusland gaat naar huis.

De eerste tien minuten waren voor Griekenland. De Russische doelman Viacheslav Malafeev redde een bal van Kostas Katsouranis en Vassilis Torosidis schoot over. Na dit openingsoffensief is het de beurt aan de Russen. Doelman van Griekenland Michail Sifakis redde in de tiende minuut een schot van Andrey Arshavin. Even later volgen nog kansen van Yury Zhirkov en Alexander Kerzhakov, maar echt gevaarlijk werd het niet.

In de blessuretijd van de eerste helft was het raak voor de Grieken. De Rus Sergei Ignashevich leverde de ingooi in bij Giorgos Karagounis die na een korte sprint de bal onder doelman Malafeev schoof. Het is een matige eerste helft waarin Rusland meer balbezit en kansen had. Echt goed uitgespeelde kansen waren het niet. De grootste Russische kans kwam van Zhirkov die in de veertigste minuut net over schoot. Met de 1-0 voorsprong voor de Grieken halverwege en het resultaat op het andere veld zouden beide landen door zijn.

Advocaat voerde in de rust een wissel door. Kerzhakov werd vervangen door Roman Pavlyuchenko. Hoewel Rusland moest aanvallen waren begin tweede helft de grootste kansen voor Griekenland. Samaras mag twee keer doorlopen, maar weet niet zijn aanvallen niet tot een goede afronding te brengen. Anyukov redde een bal van Gekas.

Rusland kwam niet door de defensie van de Grieken. In de 72ste minuut bracht Advcoaat met Pavel Pogrebnyak een extra aanvaller in. Er ontstonden meer kansen voor de Russen. Zes minuten voor tijd kopte Dzagoev maar net naast, dit was de grootste kans voor Rusland in de tweede helft. Ook in blessuretijd probeerde de ploeg van Dick Advocaat het nog, maar de bal wilde er niet in. 

Rusland mistte de creativiteit om door de Griekse defensie heen te breken. Griekenland is zeer effectief met hun paar kansen omgegaan en gaan winnend het veld af. Griekenland is tweede geworden in de groep en speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van groep B.  

 

Griekenland

1 - 0

Rusland

 45+2' Karagounis    
 
 Gele kaart: Karagounis, Holebas(Griekenland), Zhirkov, Dzagoev, Pogrebnyak(Rusland)
 
Stadion: Nationaal Stadion, Warschaw
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Eriksson(Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sifakis
Torosidis
Papastathopoulos
K. Papadopoulos
Tzavellas
Salpingidis(Ninis 83')
Katsouranis(Makos 66')
Karagounis
Maniatis
Samaras
Gekas(Holebas 64')
  Malafeev
Anyukov(Ismailov 81')
A. Berezutski
Ignashevich
Zhirkov
Shirokov
Denisov
Glushakov(Pogrebnyak 72')
Dzagoev
Kerzhakov(Pavlyuchenko 45')
Arshavin

[Groep A] Uitslag Tsjechië - Polen

Voor gastland Polen zit het Europees kampioenschap 2012 er na de eerste ronde al op. Het verloor vandaag met 1-0 van Tsjechië waardoor de Tsjechen naar de kwartfinales mogen.

Tsjechië begon de wedstrijd zonder gangmaker Rosicky, terwijl de Polen wisten dat ze moesten winnen om naar de kwartfinales te kunnen. In de openingsfase van de wedstrijd werden de Tsjechen dan ook overrompelt maar kwamen hier met veel geluk ongeschonden doorheen. Dudka, Obraniak, Lewansdowski, Boenisch en Polanski waren allemaal in het eerste kwartier gevaarlijk. Toen de Poolse storm halverwege de eerste helft ging liggen kwamen de Tsjechen onder de druk uit.

De tweede helft begon Tsjechië door de ontwikkelingen bij de andere wedstrijd, waar Griekenland op voorsprong was gekomen tegen Rusland, in de wetenschap dat een gelijkspel niet langer voldoende was. Hierdoor ontstond een wedstrijd waarin beide ploegen moesten winnen en de Tsjechen bleken duidelijk beter bestand tegen die druk. Tyton kon met een reflex op de kopbal van Sivok de thuisclub nog redden, een paar minuten later was het alsnog raak. Murawski leed duur balverlies waar de Tsjechen konden counteren, Jirácek kapte zijn man uit schoot de bal knap in de hoek.

De Polen wisten dat ze nu twee keer moesten scoren en gingen wanhopig op zoek naar de goal. Het slaagde er echter nauwelijks in spits Lewandowski te bereiken. Wasilewski was nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn kopbal ging net over. 

Teleurstelling bij Przemysław Tytoń na de uitschakeling van Polen (Foto: Pro Shots)

Tsjechië

1 - 0

Polen

 72' Jirácek    
 
 Gele kaart: Limbersky, Plasil, Pekhart (Tsjechië), Murawski, Polanski, Wasilewski, Blaszczykowski, Perquis (Polen)
 
Stadion: Stadion Miejski, Wrocław
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Tomson (sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Gebre Selassie
Sivok
Kadlec
Limbersky
Jirácek (Rajtoral/84)
Hübschman
Kolár
Pla il
Pilar (Rezek/88)
Baros (Pekhart/90+1)
  Tyton
Piszczek
Wasilewski
Perquis
Boenisch
Blaszczykowski
Dudka
Murawski (Mierzejewski/73)
Polanski (Grosicki/56)
Obraniak (Brozek/73)
Lewandowski

Zorgen om toekomst psychiatrische patiënten

Psychiatrische patiënten komen ernstig in de problemen door maatregelen uit het Kunduz-akkoord. Duizenden kwetsbaren kunnen door de afspraken niet meer in een beschermde woonomgeving terecht. Dat zeggen GGZ Nederland, Federatie Opvang en de RIBW Alliantie.

Door het schrappen van zogeheten zorgzwaartepakketten kunnen vanaf volgend jaar jaarlijks zo'n vijfduizend nieuwe patiënten niet meer in een beschermde woonvorm worden opgenomen. Daardoor moeten ze volgens de organisaties noodgedwongen zelfstandig gaan wonen, terwijl zij toezicht en bescherming nodig hebben.

De drie organisaties zien het voor de groep somber in. "Deze mensen zullen zich niet staande kunnen houden in de maatschappij en een leven hebben dat gedomineerd wordt door hun psychische stoornis in plaats van te werken aan herstel en participatie in de maatschappij."

In Nederland zijn ongeveer zestienduizend mensen met een zodanig ernstige psychische stoornis dat ze in een beschermde woonvorm wonen met 24-uurs begeleiding en toezicht. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis of verslavingskliniek hebben gehad.

Van Gerner prolongeert titel op meerkamp

Bij de Nederlandse kampioenschappen turnen in Ahoy Rotterdam heeft Céline van Gerner van haar meerkamptitel geprolongeert. Het was haar eerste meerkamp sinds ze in oktober vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Tokio een voetblessure opliep.

Van Gerner kwam, ondanks twee keer een val op de brug, tot een score van 54,750.  Lisa Tops eindigde in 53,950 als tweede, Wyomi Masela werd met 52,850 derde. Van Gerner won slechts één toestel, namelijk balk met 14,025 punten. Masela won twee toestellen, namelijk sprong en brug, maar kwam door een slechte score op vloer tekort in het klassement. Dat laatste onderdeel werd gewonnen door Tops

Morgen zijn Ahoy nog de toestelfinales.

Gers Pardoel ziet Guus Meeuwis als mentor

Guus Meeuwis is als een mentor voor Gers Pardoel. Zowel professioneel als persoonlijk klikt het uitstekend tussen de zanger en de rapper, die vorig jaar doorbrak met de hit Ik Neem Je Mee. "Hij is heel normaal en ik ook. Ik zie hem een beetje als een mentor, mag hem ook altijd bellen", zegt Pardoel zaterdag in het AD. "Voor mij is alles heel nieuw, daar kan ik met hem heel goed over praten."

Pardoel nam twee nummers op met Meeuwis: 20.03u en Nergens Zonder Jou. De rapper is hem daar heel dankbaar voor. "Hij heef me bij een heel grote doelgroep bekendgemaakt."

Justin Bieber dacht aan stoppen na babygeruchten

Justin Bieber stond vorig jaar op het punt om te stoppen met het maken van muziek. De toen 17-jarige zanger maakte een vervelende tijd door toen een 20-jarige vrouw hem voor de rechter sleepte, omdat hij de vader van haar kindje zou zijn.

"Ik was op het punt beland dat ik dacht: ik wil dit niet meer doen. Ik wil gewoon weer normaal zijn", geeft hij toe in het Britse tijdschrift Fabulous. Zover kwam het echter niet. Toen Bieber voorstelde een dna-test te doen, trok de vrouw haar rechtszaak in.

Slowaakse agent maakt amok en doodt 3 mensen

In het Zuid-Slowaakse stadje Hurbanovo heeft zaterdag een agent amok gemaakt. Hij schoot wild om zich heen en doodde drie mensen; twee anderen raakten zwaar gewond.

Daarna dreigde hij zelfmoord te plegen, maar na onderhandelingen met een speciale politie-eenheid gaf hij zich over. Over zijn motief is niets bekend, aldus een politiewoordvoerster volgens staatspersbureau TASR. Toen de man amok maakte, was hij niet in dienst.

Nederlandse drugssmokkelaar opgepakt in Argentinië

De Argentijnse politie heeft op het vliegveld van Buenos Aires een Nederlander opgepakt met vijftienduizend xtc-pillen op zak. Dat melden media in het Zuid-Amerikaanse land zaterdag.

De man, die ook een Dominicaans paspoort heeft, kwam met een vlucht uit Spanje aan op luchthaven Ezeiza. Hij had de drugs in zijn bagage zitten en viel door de mand bij een routinecontrole met een röntgenscanner. De man zit vast.

Eind april werd op een ander Argentijns vliegveld ook een Nederlander opgepakt met xtc. Hij had achttienduizend pillen bij zich. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Argentinië 29 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Bierdieven gaan met elkaar op de vuist

Twee mannen zijn zaterdagochtend in Eindhoven met elkaar op de vuist gegaan nadat ze samen een krat bier hadden gestolen bij een supermarkt. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

Na de diefstal rond 09.00 uur kregen de 27-jarige man uit Rotterdam en de 28-jarige Bosschenaar ruzie op de parkeerplaats van de supermarkt. Ze sloegen elkaar met kapotte bierflesjes en raakten beiden gewond.

De bierdieven gedroegen zich tegenover de gealarmeerde politie zeer recalcitrant en verzetten zich tegen hun aanhouding. De twee zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Junta Egypte ontbindt parlement

De militaire leiders van Egypte hebben zaterdag het parlement ontbonden. Het parlement wordt als ontbonden beschouwd, luidde de boodschap aan de parlementariërs. De opperrechters van het land bepaalden donderdag dat een derde van de afgevaardigden niet volgens de regels is gekozen en dat daarom de verkiezingen helemaal over moeten.

Het parlement werd in fasen gekozen van november tot januari. Het waren vrije verkiezingen die het parlement moesten vervangen dat met het regime van president Hosni Mubarak vorig jaar ten onder ging. De gematigde Moslim Broederschap won 235 van de 508 zetels en de extremistische islamitische partij al-Nour 123 zetels.

Jongetje (3) doodgereden op Twents boerenerf

Een 3-jarig jongetje uit het Twentse Vasse is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een ongeluk op het erf van een boerderij in zijn woonplaats. Het kind werd aangereden door een vrachtwagen, meldt de politie.

Het jongetje was met zijn ouders op bezoek bij de bewoners van een boerderij aan de Denekamperweg. Bij een schuur op het erf van de boerderij werden werkzaamheden verricht, waarbij een vrachtwagen werd gebruikt. Het kind werd door de truck aangereden toen die werd verplaatst. Hij overleed ter plaatse.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Doodstraf voor babyhandel in China

Een Chinese vrouw is vrijdag ter dood veroordeeld voor het ontvoeren en het verhandelen van 223 baby's. Dat heeft een Chinese rechtbank zaterdag bekendgemaakt.

De 51-jarige Jiang Kaizhi beging haar misdaden tussen eind 2009 en augustus 2010. Ze was de leider van een bende die kinderen ontvoerde in de zuidwestelijke provincie Yunnan en ze vervolgens verkocht in de centraal gelegen provincie Henan. Een jongetje kostte omgerekend ruim 3700 euro en een meisje ging voor ruim 2500 euro van de hand.

Volgens de rechtbank zijn 35 anderen die betrokken waren bij de babyhandel tot celstraffen van drie jaar tot levenslang veroordeeld.

Jonge overvallers postkantoor steken klant in rug

Een 26-jarige vrouw uit het Limburgse Bunde is zaterdag in een postkantoor in haar woonplaats met een mes in haar rug gestoken tijdens een overval. Ze hield er een diepe wond aan over, meldt de politie. De twee overvallers van 15 en 17 uit Cadier en Keer en Vaals zijn opgepakt.

Rond 14.45 uur kwamen de twee jongens het postkantoor aan het St. Agnesplein binnen. Ze bedreigden de klanten en medewerkers met een mes en eisten geld. Een van de daders stak daarbij de 26-jarige vrouw die voor hem stond in haar rug.

Toen de twee het geld hadden renden ze kantoor uit, achternagezeten door een medewerker. Omstanders wisten uiteindelijk de jongste overvaller tegen de grond te werken. Iets verderop vatten agenten zijn kompaan uit Vaals in de kraag. Hij had de zak met geld weggegooid, maar op zijn aanwijzen werd die al snel door de politie teruggevonden.

Alle Nederlanders onderuit in kwalificatie Rosmalen

De Nederlandse inbreng op de Unicef Open blijft beperkt tot de vier landgenoten. Alle deelnemers aan het kwalificatietoernooi wisten het hoofdtoernooi niet te bereiken. 

In het mannentoernooi behaalden Thomas Schoorel en Alban Meuffels  nog wel de tweede ronde. Schoorel verloor in de tweede schifting van Niels Desein uit België met 6-3 en 7-5. Meuffels moest zijn meerdere erkennen in de Canadees Pierre-Ludovic Duclos. Het werd 6-7(6), 6-2 en 6-4.

Matthew Pierot en David Pel verloren al in de eerste ronde. Pierot ging met 4-6, 7-5 en 6-4 onderuit tegen Pierre-Ludovic Duclos. Pel verloor met 6-3 en 6-4 van Christopher Kas.

In het vrouwentoernooi gingen Indy de Vroome en Richel Hogenkamp in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi onderuit. Akgul Amanmuradova was met 6-4 en 6-1 te sterk voor De Vroome. Audrey Bergot versloeg Hogenkamp met 6-4 en 6-2.

Albasini soleert naar zege

Michael Albasini heeft zaterdag de Helvetische eer in de Ronde van Zwitserland gered. De renner van Orica-Greenedge soleerde in de ruim 148 kilometer lange bergrit van Bischofszell naar Arosa naar de zege. Mikel Nieve, Levi Leipheimer en Fränk Schleck volgden op 1.15 minuten, onder meer Robert Gesink en Steven Kruijswijk volgden 21 tellen daarachter.

Albasini maakte eerst deel uit van een kopgroep met Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step), Remi Cusin (Team Type 1) en Thomas Dekker (Garmin-Barracuda). Toen de Zwitser een eerste keer aanzette bleef alleen Velits over. De Slowaak moest bij een tweede krachtsinspanning van Albasini echter ook afhaken.

Daarachter demarreerde Schleck (Radioshack-Nissan) uit de door Rabobank aangevoerde groep met favorieten. De Luxemburger kreeg Nieve (Euskaltel) en Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step) mee en de Spanjaard en de Amerikaan troefden hem beiden af in de sprint om de tweede plaats.

In het algemeen klassement blijft Rui Costa de leider. De Portugees van Movistar gaf net iets minder dan twee minuten toe en houdt veertien tellen voorsprong op Schleck. Leipheimer staat derde op 21 seconden. Vier tellen daarachter is Raborenner Gesink vierde.

Rugbyer Visser scoort bij Schots debuut

De Nederlandse rugbyer Tim Visser heeft zaterdag zijn debuut voor Schotland gemaakt. In de oefenwedstrijd tegen Fiji wonnen de Schotten met 37-25. Visser, die al drie jaar in Edinburgh speelt en woont en op basis daarvan in aanmerking komt voor de Schotse ploeg, scoorde in beide helften een try.

Tegen de BBC liet Visser weten dat zijn debuut 'een ongelooflijk gevoel' was. "De winst pakken was het belangrijkste en ik ben bijzonder blij met twee try's." Schotland won eerder deze oefenserie ook al van Australië, toen was Visser echter nog niet speelgerechtigd, en gaat nog op bezoek bij Samoa. "We moesten Australië een goed vervolg geven", besefte de winger. "Nu moeten we er drie uit drie van maken."

[Groep A] Vooruitblik: Tsjechië - Polen

Vanavond valt de beslissing in groep A. Gaan Rusland en Tsjechië naar de kwartfinales of gebeurt er vanavond iets, waardoor het gehele klassement weer door elkaar wordt gehusseld? Hieronder volgt de vooruitblik op de wedstrijd tussen Tsjechië en Polen.

Gastland Polen staat vanavond tegenover Tsjechië en kan zich voor het eerst in de historie van het land plaatsen voor de kwartfinales tijdens een EK voetbal. De Polen zullen in elk geval moeten winnen, omdat de Tsjechen op dit moment één punt meer hebben.

De Poolse bondscoach weet nog niet precies met welke elf spelers hij zal starten. Zijn voorkeur gaat uit naar dezelfde elf als tegen Rusland, maar een aantal voetballers hebben last van lichte blessures. Bovendien is het nog niet duidelijk welke doelman in de basis start. Is het Tyton of moet de goalie van PSV zijn post weer verlaten voor Szcesny, die in de eerste wedstrijd rood pakte?

Bij de Tsjechen lijkt iedereen fit te zijn, al was er nog wel wat onduidelijkheid over het meespelen van Rosicky. Hij was niet helemaal fit en onderging eerder vandaag een laatste test. Doelman Cech is na een lichte schouderblessure wel weer inzetbaar.

Vermoedelijke opstellingen:

Tsjechië:
Cech, Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky, Hübschman, Plasil, Jiracek, Rosicky, Pilar, Baros

Polen:
Tyton, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Dudka, Polanski, Murawski, Blaszczykowski, Orabniak, Lewandowski


Tyton in actie tegen Griekenland (Foto: Pro Shots)

[Groep A] Vooruitblik: Griekenland - Rusland

Vanavond valt de beslissing in groep A. Gaan Rusland en Tsjechië naar de kwartfinales of gebeurt er vanavond iets, waardoor het gehele klassement weer door elkaar wordt gehusseld? Hieronder volgt de vooruitblik op de wedstrijd tussen Griekenland en Rusland.

Rusland heeft aan één punt voldoende om de volgende ronde te behalen. Dat moet tegen de Grieken geen groot probleem zijn, aangezien de formatie nog niet op het EK voetbal wist te imponeren. Mede daardoor staat de ploeg op dit moment op plaats vier met één punt.

Bij de Russen staat achter de naam van Zhirkov nog een vraagteken, omdat hij de training van gisteren aan zich voorbij liet gaan. Daarnaast is de vraag welke spits bondscoach Dick Advocaat opstelt. Wordt het Roman Pavlyuchenko of toch de hardwerkende Aleksandr Kerzhakov, die er niet in slaagt om te scoren?

De Griekse formatie is alleen gebaat bij een zege op Rusland, die het EK voetbal met een imponerende 4-1 zege op Tsjechië begonnen. Vooral in aanvallend opzicht lijkt Griekenland telkens te falen. Toch is bondscoach Fernando Santos strijdbaar.

"We kunnen een nieuwe start maken tegen Rusland.In moeilijke omstandigheden kan je laten zien dat je karakter hebt", liet hij in een korte reactie weten.

Vermoedelijke opstellingen:

Griekenland:
Sifakis, Torosidis, K. Papadopoulos, Papastathopoulos, Holebas, Katsouranis, Maniatis, Karagounis, Salpingidis, Samaras

Rusland:
Malafeev, Anyukov, Berezutski, Ignashevich, Zhirkov, Denisov, Shirokov, Zyryanov, Dzagoev, Arshavin, Kerzhakov


Alan Dzagoev scoorde in de eerste twee groepsduels; vanavond weer? (Foto: Pro Shots)

Olympische selectie hockeyvrouwen bekend

Bondscoach Max Caldas heeft de zestien speelsters aangewezen die in Londen mogen proberen de olympische titel te verdedigen. Sabine Mol, Claire Verhage, Frederique Derkx, Daphne van der Velden en Marieke Veenhoven overleefden de laatste schifting niet. Floortje Engels en Caia van Maasakker zijn aangewezen als reserve.

Acht speelsters in de selectie waren vier jaar geleden in Beijing ook van de partij. Het gaat om Marilyn Agliotti, Naomi van As, Ellen Hoog, Sophie Polkamp, Maartje Paumen, Maartje Goderie, Lidewij Welten en Eva de Goede. 

Kitty van Male, Kim Lammers, Willemijn Bos, Merel de Blaey, Margot van Geffen, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker en Joyce Sombroek staan allemaal aan de vooravond van hun eerste Olympische Spelen, hoewel Jonker er in Beijing al als reserve bij was. Dat betekende echter dat ze buiten het olympisch dorp verbleef en dat er na afloop van het voor Oranje zo succesvol verlopen toernooi geen gouden medailles klaar lagen voor haar en mede-reserve Floortje Engels.

Engels is zoals gezegd opnieuw veroordeeld tot die bijrol. De keeperskeuze van Caldas viel namelijk uit in het voordeel van de 21-jarige Sombroek, waardoor de ruim acht jaar oudere Engels opnieuw tweede keus is. Vier jaar geleden had de Utrechtse sluitpost de meer ervaren en oudere Lisanne de Roever voor zich, nu dus de veel jongere Sombroek. Tweede reserve is strafcornerspecialiste Caia van Maasakker.

De selectie
Kitty van Male Amsterdam), Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Willemijn Bos (Laren), Kelly Jonker (Amsterdam), Maartje Goderie (Den Bosch), Lidewij Welten (Den Bosch), Maartje Paumen (Den Bosch), Naomi van As (Laren), Ellen Hoog (Amsterdam), Sophie Polkamp (Amsterdam), Joyce Sombroek (Laren), Kim Lammers (Laren), Eva de Goede (Amsterdam), Marilyn Agliotti (Oranje-Zwart), Merel de Blaey (Laren), Margot van Geffen (Den Bosch).

Reserves: Floortje Engels (Amsterdam) en Caia van Maasakker (SCHC)

Turtles-film voorlopig in de ijskast

De productie van de nieuwe Turtles-film is door Paramount Pictures voor onbepaalde tijd stopgezet. Daarnaast heeft de filmstudio de release van het nieuwe avontuur over de vier heldhaftige schildpadden met een half jaar uitgesteld.

De opnamen van de film zouden in oktober van start gaan. Paramount en de makers van de film, onder leiding van Transformers-regisseur Michael Bay, denken echter dat de beoogde datum niet kan worden gehaald. Het script moet worden bijgeschaafd, om de film spectaculairder te maken en het budget te verlagen, schrijft filmvakblad Variety.

De Turtles-film verschijnt op 16 mei 2014, nadat de releasedatum eerder werd vastgesteld op eind 2013. De als stripfiguren begonnen Teenage Mutant Ninja Turtles zijn gemuteerde schildpadden die de straten van New York veiliger maken. Er verschenen al vier films over de helden, maar Bay gaat het verhaal helemaal opnieuw vertellen.


Turtles-film voorlopig in de ijskast (Foto: Novum)

Boom verslaat Cavendish in Ster ZLM Toer

Lars Boom heeft zaterdag de koninginnenrit in de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De 26-jarige Nederlander van Rabobank klopte na 189 kilometer koers tussen Verviers en La Gileppe de Brit Mark Cavendish van Sky in de sprint. De Spanjaard Juan Antonio Flecha (Sky) kwam als derde over de streep in de Ardennen, voor Koen de Kort (Argos-Shimano).

Voor Cavendish is het de derde dag op rij dat hij geklopt wordt in de sprint. In de eerste etappe moest hij Marcel Kittel voorrang verlenen, terwijl André Greipel hem vrijdag te snel af was. De wereldkampioen blijft wel in het bezit van de leiderstrui. De Ster ZLM Toer eindigt zondag met een rit van Schijndel naar Boxtel.

Boom pakte zijn eerste grote overwinning op de weg van dit seizoen. Hij eindigde eerder dit jaar onder meer als zesde in Parijs-Roubaix.

VN-waarnemers staken werkzaamheden in Syrië

De waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië staken hun werkzaamheden vanwege het escalerende geweld in het land. Dat heeft het hoofd van de waarnemersmissie, generaal-majoor Robert Mood, zaterdag gezegd.

Volgens Mood lopen de waarnemers door het bloedvergieten steeds meer risico en is het steeds moeilijker voor de waarnemers om hun werk te doen. Ze voeren voorlopig geen patrouilles meer uit en blijven binnen. Mood zei dat de opschorting dagelijks opnieuw zal worden beoordeeld.

De mededeling van Mood is het zoveelste teken dat het vredesplan van Kofi Annan, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, is mislukt. Op 12 april had een staakt-het-vuren moeten ingaan, maar er is nog geen dag voorbij gegaan zonder gevechtshandelingen.

VS versoepelen regels voor jonge illegalen

De Verenigde Staten gaan de regels voor jonge illegalen minder streng naleven. Dat heeft president Barack Obama vrijdag bekendgemaakt. Obama zei dat de wijziging per direct wordt doorgevoerd en de angst voor uitzetting bij jonge illegalen moet wegnemen.

"Ik wil duidelijk zijn. Dit is geen amnestie, dit is geen immuniteit en dit is niet de eerste stap richting staatsburgerschap. Dit is geen permanente oplossing", zei Obama in de rozentuin van het Witte Huis. "Dit is de juiste beslissing."

De beslissing van de regering zal van toepassing zijn op maximaal achthonderdduizend illegalen. Illegale immigranten kunnen uitzetting voorkomen als ze kunnen aantonen dat ze jonger dan zestien waren toen ze naar de VS kwamen en nu nog jonger dan dertig zijn, de afgelopen vijf jaar in de VS verbleven en geen strafblad hebben. Andere voorwaarden zijn dat ze een middelbareschooldiploma hebben, of in het leger hebben gediend. Ze kunnen ook voor twee jaar een werkvergunning aanvragen die oneindig kan worden verlengd.

Tweede ronde presidentsverkiezingen Egypte van start

De Egyptische bevolking mag zaterdag en zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen Ahmed Shafiq, de laatste premier in het bewind van Hosni Mubarak, en Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

De verkiezingen worden overschaduwd door de gebeurtenissen van afgelopen week in Egypte. Het parlement nam enkele weken geleden een wet aan die voormalige bewindspersonen uit het regime van Mubarak voor tien jaar uitsloot van verkiezingen. Het grondwettelijk hof in Egypte maakte donderdag echter een uitzondering voor Shafiq, waardoor hij toch mee kan doen.

Het hof bepaalde tevens dat het hele parlement moet worden ontbonden. Een derde van de zetels in het parlement was bedoeld voor onafhankelijke kandidaten. Desondanks schoven politieke partijen zoals de Moslimbroederschap kandidaten voor deze zetels naar voren. Het hof oordeelde dat de parlementariërs die deze zetels bekleden onwettig zijn gekozen en dat daarom de samenstelling van de hele volksvertegenwoordiging in strijd met de wet is. De uitspraak betekent dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Shafiq heeft beloofd Egypte te stabiliseren en wetsovertreders hard te straffen. Morsi heeft zichzelf neergezet als een revolutionair die strijdt tegen de terugkeer van het oude regime. In een poging liberalen, christenen en vrouwen voor zich te winnen heeft hij niet de nadruk gelegd op de islamitische leest waarop de Moslimbroederschap is geschoeid.

Het is nog maar de vraag of de Opperste Raad der Strijdkrachten, de generaals die de macht overnamen na de val van Mubarak, de macht zal overdragen. De Raad gaf eerder deze week de militaire politie en agenten van de inlichtingendiensten de bevoegdheid om burgers om uiteenlopende redenen te arresteren, bijvoorbeeld wegens 'verzet tegen de autoriteiten'.

De maatregel blijft van kracht tot er een nieuwe grondwet in werking is getreden. De grondwet moet echter geschreven worden door een panel, dat weer moet worden samengesteld door het Egyptische parlement.

'Oh Oh Cherso van de buis na lobby tegen alcohol'

Een lobby van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) heeft er - naar eigen zeggen - voor gezorgd dat Oh Oh Cherso niet terugkeert op de buis. Dat stelde de directeur van de stichting zaterdag in De Telegraaf. Bij RTL, dat de serie over feestende jongeren op het Griekse eiland Chersonissos uitzendt, komt het bericht echter als een volslagen verrassing.

STIVA stoorde zich aan het overmatig alcoholgebruik in de serie en dreigde met het intrekken van reclameblokken. "Een programma als Oh Oh Cherso is veel bepalender voor de buitenwereld dan onze eigen reclame", aldus directeur Peter de Wolf. "Dit was een programma met promotie voor alcoholmisbruik. Daar zijn wij als sector niet blij mee. Het is goed dat we dit voor elkaar hebben gekregen."

"Wij begrijpen niet zo goed waar dit bericht vandaan komt", reageert een woordvoeder van RTL op het bericht. Het klopt dat er is gesproken met STIVA en dat er voor nu geen nieuwe reeks van Oh Oh Cherso gepland staat. "Er is ooit een gesprek geweest, maar de uitkomst daarvan was niet: we stoppen met Oh Oh Cherso."

Lesvliegtuigje gecrasht op Lelystad Airport

Een lesvliegtuigje is zaterdagmiddag gecrasht op Lelystad Airport. Een van de twee inzittenden kwam zonder kleerscheuren van het ongeluk af en de ander liep alleen wat schaafwonden op, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

Het ongeluk gebeurde kort voor 14.30 uur, vlak na het opstijgen. Het toestel kwam op zijn kop terecht en raakte flink beschadigd.

De hulpdiensten rukten uit voorzorg massaal uit. De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk. Het KLPD heeft een onderzoek ingesteld.

Haase tegen Pavic, Sijsling treft Nieminen

Robin Haase neemt het in de eerste ronde van het grastoernooi in Rosmalen op tegen de Kroaat Mate Pavic. Dat wees de loting vandaag uit. De Hagenaar is als vierde geplaatst op het Unicef Open, dat maandag begint. Zijn pas 18-jarige tegenstander staat 638e op de wereldranglijst.

Igor Sijsling vindt de nummer zes van de plaatsingslijst Jarkko Nieminen op zijn weg. De Fin was eerder dit jaar in Rotterdam nog te sterk voor Sijsling. De Spaanse favoriet David Ferrer werd gekoppeld aan een qualifier.

Bij de vrouwen verzorgen Arantxa Rus en Kiki Bertens de Nederlandse inbreng in Brabant. Rus stuit in de eerste ronde op de Française Pauline Parmentier, Bertens speelt tegen de Russische Nadia Petrova.

De Belgische Kim Clijsters wacht een ontmoeting met Romina Oprandi. Ze raakte vorig jaar geblesseerd tegen de Zwitserse, waardoor ze Roland Garros miste. Clijsters maakt nu haar rentree in Rosmalen na een heupblessure.

Schoorel verder in kwalificaties Rosmalen

Thomas Schoorel heeft zich voor de tweede ronde van de kwalificaties voor het grastoernooi in Rosmalen geplaatst. De als derde geplaatste Nederlander versloeg de Zwitser Alexander Sadecky met 4-6, 6-4 en 6-2 en stuit nu in de tweede ronde op de Belg Niels Desein.

Ook de Nederlander Alban Meuffels bereikte de tweede ronde van de kwalificaties. Hij versloeg eveneens een Zwitser, Yann Marti, met 6-2, 4-6 en 4-6. De volgende opponent van Mauffels is de als vijfde geplaatste Canadees Pierre-Ludovic Duclos.

Torres: "Spelen voor Spanje is een prijs"

Spanje-aanvaller Fernando Torres erkent dat hij geen goed seizoen achter de rug heeft en beseft dat het daarom een grote eer is dat hij toch deel uitmaakt van de Spaanse selectie.

Torres liep het EK echter bijna mis. "Vicente del Bosque belde me toen bekend werd dat ik niet bij de selectie voor het vriendschappelijke duel met Venezuela zat. Ik begreep dat volledig, ik was op dat moment mijn plezier in het spel kwijt", aldus de aanvaller tegenover Sky Sports.

"Ik was niet langer een voorbeeld voor jongere spelers, ik had bij Atlético Madrid juist geleerd om dat wel te doen. Deel uitmaken van de selectie van Spanje was ook een gewoonte geworden, nu voelt het echt weer aan als een prijs", zo vervolgt Torres, die ook tevreden is over zijn optreden tegen Ierland.

"Ik was tevreden over mijn persoonlijke optreden en ik ben heel blij dat ik heb gescoord. Toch ben ik vooral blij dat we als ploeg gewonnen hebben. We hebben nu veel vertrouwen, want we voelen ons sterker dan ooit. We moeten op deze manier doorgaan."

Reisomstandigheden irriteren Sneijder

Alle groepswedstrijden van Oranje vinden plaats in Charkov, terwijl het trainingskamp van Nederland zich in Krakau bevindt. Volgens Wesley Sneijder zorgt dit voor problemen.

Het reisschema en de daarbij behorende omstandigheden van Oranje hebben tot discussie in de Nederlandse media geleid. Zo keerde de selectie van Bert van Marwijk na de nederlaag tegen Duitsland met vertraging terug in Polen. Sterspeler Sneijder geeft aan dat de reisomstandigheden verre van ideaal zijn.

"Je zit maar te wachten en te wachten. Het was bloedheet. Eerst in de bus zonder airco, daarna in een vliegtuig zonder airco. Toen we thuiskwamen en nog gingen eten, begon het alweer licht te worden", aldus de middenvelder van Internazionale tegenover het Algemeen Dagblad.

"Het kost gewoon kracht, je herstelt minder snel", zo voegde de Utrechter eraan toe. Overigens benadrukt Sneijder dat de reisomstandigheden niet de oorzaak van de tegenvallende resultaten zijn. "Laat één ding duidelijk zijn: dit is geen excuus. Excuses tellen niet."

Zweedse bondscoach wil graag aanblijven

Ondanks de vroege uitschakeling van zijn team hoopt de bondscoach van Zweden, Erik Hamrén, dat hij zijn werkzaamheden bij het nationale team voort mag zetten. Blågult verloor gisteren met 3-2 van Engeland en staat daardoor stijf onderaan in groep D met nul punten.

"Als jullie willen dat iemand de verantwoordelijkheid neemt, dan doe ik dat. Als jullie iemand willen ophangen, doe dat dan met mij. Maar we hebben hele goede spelers, die anders spelen dan we hier deden. Er is zeker hoop voor het voetbal in Zweden. Je weet nooit of veranderingen gaan werken. Maar ik hoop dat ik de tijd en de kans krijg om het te laten zien", zo liet Hamrén zaterdag weten.

Aanvoerder van het Zweedse elftal, Zlatan Ibrahimovic, ziet dat er verbetering in het vooruitzicht is. "De uitschakeling is triest. Maar ik ben trots op onze prestatie. We speelden goed."

Erik Hamrén, bondscoach van Zweden, wil graag aanblijven. (Foto: Pro Shots)

Zabriskie niet naar Olympische Spelen

David Zabriskie zit niet bij de Amerikaanse wielerploeg voor de Olympische Spelen in Londen. De zevenvoudig nationaal kampioen tijdrijden is voor de race tegen de klok gepasseerd.

Taylor Phinney zal namens Amerika uitkomen in de strijd tegen de klok. De 21-jarige renner doet ook mee aan de wegwedstrijd. Phinney krijgt in deze wedstrijd gezelschap van Tyler Farrar, Timmy Duggan, Chris Horner en Tejay van Garderen.

UEFA start procedure tegen Kroatische bond

De UEFA is een procedure gestart tegen de Kroatische voetbalbond vanwege het gedrag van de fans in de EK-wedstrijd tegen Italië. Er waren donderdag apenkreten te horen en er werd mogelijk een banaan gegooid naar de Italiaanse aanvaller Mario Balotelli. De wedstrijd in de Poolse stad Poznan eindigde in 1-1.

De supporters van Kroatië zouden ook verantwoordelijk zijn voor het vuurwerk dat op het veld werd gegooid. Daarnaast hadden ze rechts-nationalistische vlaggen bij zich. De UEFA beslist dinsdag of de Kroatische voetbalbond gestraft wordt.

Balotelli kondigde voor de Europese titelstrijd nog aan dat hij van het veld zou stappen als er een banaan naar hem zou worden gegooid. Hij werd in het duel met de Kroaten twintig minuten voor tijd gewisseld.

Kroatische supporters steken vuurwerk af tijdens de wedstrijd tegen Italië. (Foto: Pro Shots)

Filmmaker Giuseppe Bertolucci overleden (65)

De Italiaanse filmmaker Giuseppe Bertolucci is, na een lang ziekbed, op 65-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd door zijn broer Bernardo vandaag bekendgemaakt.

Giuseppe brak in 1977 door met zijn regiedebuut Berlinguer ti voglio bene (Berlinguer: I Love You), met Roberto Benigni in de hoofdrol. De regisseur zou daarna naam maken met indrukwekkende documentaires zoals Panni sporchi (1980) en 12 registi per 12 città (1989). Giuseppe schreef ook mee aan het scenario van het legendarische epos Novocento in 1976.

Doelman Castro bijna van MVV

Dagblad De Limburger weet te melden dat een overgang van doelman Bram Castro naar MVV bijna afgerond is. De Maastrichtse club heeft reeds een mondeling akkoord bereikt met de 29-jarige Belgische doelman. Het gaat om een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League.

De voormalige keeper van Roda JC degradeerde het afgelopen seizoen met het Belgische St. Truiden naar de Tweede Klasse. Castro heeft de mogelijkheid om transfervrij te vertrekken bij St. Truiden en heeft dus gekozen voor MVV. Er staat nog een medische keuring op het programma, vervolgens is een definitieve overstap van de Belg naar de Maastrichtenaren vrijwel zeker.

Voor Castro is het Nederlandse voetbal geen nieuwe stap in zijn carrière. De keeper speelde namens Roda JC al bijna honderd duels in de Eredivisie. Hij was ook enige tijd reservedoelman bij PSV. In 2010 besloot hij terug te keren bij St. Truiden, daar had hij meer speeltijd dan bij PSV.

Voormalig Roda JC-keeper Bram Castro keert terug op de Nederlandse velden. (Foto: Pro Shots)

'Mido onderweg naar Barnsley'

Sky Sports weet te melden dat een overstap van de Egyptische spits Ahmed Mido Hossam naar Barnsley bijna afgerond is. Volgens het medium zal Mido alleen nog een medische keuring ondergaan en zal hij vervolgens op maandag worden gepresenteerd als de nieuwste aanwinst van de Championship-club. Eerder werd reeds bekend dat The Tykes een poging zouden ondernemen om de Egyptische speler in te lijven.

De club heeft een akkoord bereikt met de aanvaller, die transfervrij mocht vertrekken. Hij nam aan het einde van het vorige seizoen afscheid van Zamalek, waar hij één jaar onder contract stond. De 29-jarige spits zal maandag medisch worden gekeurd en vervolgens zal hij zijn handtekening onder een éénjarig contract van Barnsley zetten.

Barnsley zal in dat geval alweer de elfde club zijn waarvoor Mido uitkomt. In het verleden stond de Egyptenaar bij Ajax te boek als een groot talent. Zijn kwaliteiten zijn echter niet uit de verf gekomen en zijn loopbaan stond vervolgens voornamelijk in het teken van problematische verhoudingen met zijn clubs.

Ex-Ajacied Mido is onderweg naar Barnsley (Foto: Pro Shots)

Bijrijder dood na ongeval bij rally

Bij een zwaar ongeval bij de Rally Targa Florio op het Italiaanse eiland Sicilië is de Britse bijrijder Gareth Roberts vandaag om het leven gekomen.

De 24-jarige Roberts, co-piloot van de Ierse rallyrijder Craig Breen, zat met Breen in een Peugeot toen de bolide van het parkoers afraakte en vervolgens in de vangrails terecht kwam. Breen bleef ongedeerd, voor Roberts kwam de hulp echter te laat.

Na het ongeluk werd de rally direct gestaakt.

Koninklijke onderscheiding voor Winslet en Barlow

Kate Winslet en Gary Barlow hebben een koninklijke onderscheiding verdiend. De 36-jarige actrice en de 41-jarige zanger zijn door de Britse koningin Elizabeth benoemd tot respectievelijk commandeur in de Orde van het Britse rijk en officier in de Orde van het Britse rijk. De twee staan op de jaarlijkse Birthday Honours-lijst, die het Britse koningshuis zaterdag openbaar heeft gemaakt.

"Ik ben zowel verrast als vereerd om me te mogen scharen tussen zo veel mannen en vrouwen die grootse prestaties hebben geleverd voor ons land", reageert Winslet. Ze wordt geëerd voor haar prestaties op het witte doek, waaronder haar vertolking van Rose in Titanic en haar Oscarwinnende rol in The Reader. Barlow organiseerde onder meer het diamanten jubileumconcert voor de Britse koningin, dat eerder deze maand plaatsvond.

Ook Kenneth Branagh is geëerd. De 51-jarige acteur en regisseur gaat voortaan als ridder door het leven en mag zichzelf Sir Kenneth noemen. Hij voelt zich 'nederig, opgetogen en verschrikkelijk gelukkig' dat hem deze eer ten deel valt.

Doden bij nieuwe aanslag op pelgrims Irak

Bij een aanslag met een autobom op sjiitische pelgrims in het noorden van Bagdad zijn zaterdag tien mensen omgekomen. Dat heeft een bron bij Iraakse politie gezegd.

De bom ging even na het middaguur af in een sjiitische wijk, aldus de bron. Naast de doden vielen er ook 35 gewonden.

Eerder deze week werden ook al in diverse Iraakse steden aanslagen gepleegd op sjiitische pelgrims. De Iraakse tak van Al-Qaida, die zich de Islamitische Staat Irak noemt, heeft de aanslagen opgeëist.

De pelgrims houden processies om de dood van de heilige imam Moussa ibn Jaafar al-Kadhim te herdenken. Al-Kadhim is een van de twaalf belangrijkste sjiitische geestelijken. Hij stierf in de achtste eeuw en ligt begraven in de wijk Kazimiyah, in het noorden van Bagdad. Het hoogtepunt van de herdenking is zaterdag, wanneer de pelgrims traditiegetrouw naar het heiligdom in Kazimiyah lopen.

'Eurozone wil met Grieken looptijd bespreken'

De eurogroep is bereid om met Griekenland te praten over extra tijd voor de bezuinigingsafspraken. Maar de doelen zelf kunnen niet ter discussie staan, meldden bronnen rond de voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zaterdag in het Duitse weekblad Focus.

Grieken kiezen zondag een nieuw parlement. Daarbij zijn er waarschijnlijk veel stemmen voor de partij Syriza, die de strenge bezuinigingsafspraken met de EU grondig wil herzien. Sommigen menen dat Griekenland daardoor de euro moet opgeven.

Volgens Focus wordt er rekening mee gehouden dat de Griekse banken na zondag gesloten blijven. Dat moet een verdere kapitaalvlucht voorkomen.

'Eurozone wil met Grieken looptijd bespreken'
'Eurozone wil met Grieken looptijd bespreken' (Foto: ANP)

Busquets fit voor laatste groepswedstrijd

De Spaanse middenvelder Sergio Busquets liep een lichte hersenschudding op in het duel met Ierland (4-0 zege), maar de FC Barcelona-speler zal waarschijnlijk spelen tegen Kroatië.

Medische tests hebben uitgewezen dat Busquets fit genoeg zal zijn om tegen Kroatië in actie te komen. Hij liep in het duel met Ierland weliswaar een lichte hersenschudding op, maar uit onderzoek bleek dat hij geen bot- of spierblessures heeft opgelopen. Naar verwachting zal hij dus tegen de Kroaten wederom in actie komen.

De ploeg van Vicente del Bosque zal de groepsfase afsluiten tegen de ploeg van Slaven Bilic. De winnende ploeg zal als koploper de eerste ronde afsluiten en is derhalve verzekerd van een plaats in de kwartfinale.

Een 2-2 gelijkspel zal de spanning er nog in houden, aangezien het resultaat van Italië tegen Ierland dan een rol gaat spelen. Het treffen tussen de Spanjaarden en de Kroaten zal, evenals het duel tussen de Italianen en de Ieren, maandagavond om 20:45 uur beginnen.

Bloteriken bestormen Duitse supermarkt

Honderd naakte klanten hebben zaterdag een Duitse supermarkt bestormd. Ze waren afgekomen op een ongebruikelijke openingsstunt. De nieuwe Priss-markt in het dorpje Süderlügem bij de Deense grens had 240 euro aan gratis boodschappen beloofd aan de eerste honderd blote klanten.

De bedrijfsleider was totaal verrast. "Ik had nooit gedacht dat er echt honderd blootlopers zouden komen. Misschien tien, dacht ik", zei Nils Sterndorff. De eerste klanten hadden voor de deur geslapen. Nadat honderd bloteriken naar binnen waren gegaan, moest de bedrijfsleider nog enkele honderden mensen teleurstellen.

De meeste klanten waren Denen, die afkwamen op relatief goedkope alcohol en snoepjes.

Koorddanser steekt Niagara Falls over

De wind blies van alle kanten en zijn zicht werd belemmerd door een krachtige mist, maar dat weerhield de Amerikaan Nik Wallenda er vrijdagavond niet van de Niagara Falls op een koord over te steken. Hij is de eerste man ooit die op het breedste punt van de watervallen op een koord van de Verenigde Staten naar Canada is gewandeld.

"Ik ben in de zevende hemel", zei een uitgelaten Wallenda na afloop. Zo'n 112 duizend mensen waren toegestroomd om de waaghalzerij van Wallenda, die deel uitmaakt van een familie van circusartiesten, te aanschouwen. "Ik hoop dat wat ik vandaag heb gedaan mensen over de hele wereld inspireert om hun dromen na te jagen", aldus Wallenda.

Colin Farrell in beeld voor Saving Mr. Banks

De Ierse acteur voegt zich bij een cast die al bestaat uit Tom Hanks en Emma Thompson. Saving Mr. Banks gaat over het ontstaan van de Disney klassieker Mary Poppins.

De film met John Lee Hancock als regisseur gaat over P.L. Travers (Emma Thompson), de Australische schrijfster van Mary PoppinsHet verhaal zal de periode van 1907 tot 1961 bestrijken waarin je Travers ziet opgroeien in het rustieke Queensland en hoe ze het uiteindelijk ervaart om met Walt Disney (Tom Hanks) te onderhandelen over de film die hij wil maken van Mary Poppins.

Farrell zal Travers' vader gaan spelen, een bankier die steeds verder wegzakt in zijn alcoholisme als het gezin financiële problemen krijgt. Travers aanbidt haar vader, zo erg zelfs dat haar schrijven begint te lijden onder zijn aftakeling.

Disney begint aankomende herfst met het draaien van deze film in Los Angeles.

Farrell is eerst nog te zien in de remake van Total Recall.

Afgebrande homobar blijkt oudste pand Amsterdam

Het pand aan de Amsterdamse Warmoesstraat waar tot een brand in 2010 een homobar gevestigd was, blijkt het oudste pand van de stad te zijn. Het hout dat voor het als woonhuis gebouwde pand is gebruikt, stamt uit de periode rond 1485, meldt de gemeente zaterdag. Dat is zo'n 45 jaar ouder dan het pand dat tot nu toe als oudste te boek stond.

Het pand waar The Eagle Bar gevestigd was stamt uit een periode waarin de stad weer werd opgebouwd. In 1452 had een stadsbrand ongeveer twee derde van Amsterdam in de as gelegd. Kenmerkend uit die wederopbouwperiode is dat het pand niet meer helemaal van hout is, maar stenen zijmuren heeft.

Tot nu toe gold het Houten Huis aan het Begijnhof als het oudste pand van Amsterdam. Dat huis dateert uit 1530, zo bleek uit een onderzoek anderhalf jaar geleden. Het pand aan de Warmoesstraat, met een gevel van rond 1800, staat overigens niet op de monumentenlijst. Bestuurder van stadsdeel Centrum Boudewijn Oranje (D66) vindt dat dat zo snel mogelijk moet veranderen.

De ouderdom van het pand kwam aan het licht tijdens een inspectie door het stadsdeel. Aanleiding voor de inspectie waren onlangs begonnen werkzaamheden van de eigenaar van het pand om de schade van de brand te herstellen.

Armstrong wacht nog op informatie USADA

Lance Armstrong heeft zijn ongenoegen geuit over het uitblijven van informatie van het United States Anti-Doping Agency, USADA, in een nieuw onderzoek naar zijn vermeende dopinggebruik. De 40-jarige Texaan werd eerder deze week op de hoogte gesteld van de beschuldigingen van de Amerikaanse antidopingwaakhond, die een zaak is gestart.

"Beste USADA, we hebben jullie nu drie brieven gestuurd waarin wij vragen om alle relevante informatie, zodat ik kan reageren", zegt Armstrong op Twitter. "Ik heb nog steeds geen reactie van jullie gehad, zelfs geen bevestiging van ontvangst. Het mes snijdt aan twee kanten. Het is tijd om het spel volgens de regels te spelen."

USADA denkt bewijzen te hebben dat Armstrong zich tijdens zijn carrière schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, groeihormonen en het ondergaan van bloedtransfusies. Onder de getuigen bevinden zich meer dan tien (oud-)wielrenners.

De zevenvoudige Tourwinnaar heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Hij is ook nooit betrapt.


Armstrong wacht nog op informatie Usada (Foto: Novum)

Afellay verwacht spektakel tegen Portugezen

Het Nederlands elftal speelt morgenavond de cruciale groepswedstrijd tegen Portugal. Oranje moet met minimaal 2-0 van de Portugezen winnen. Daarnaast moeten de Duitsers hun sportieve plicht doen door Denemarken te verslaan.

Volgens Ibrahim Afellay wordt de wedstrijd tegen Portugal een waar spektakel. "Portugal is een topteam", liet de middenvelder van FC Barcelona aan OnsOranje weten. "Individueel hebben ze ook veel kwaliteit. Vooral in de aanval beschikken ze over veel kracht en snelheid, en veel scorend vermogen. Maar dat hebben wij ook. Het wordt een zware wedstrijd, waarin ook de tegenstander moet strijden om door te gaan."

Daarnaast liet Afellay weten dat binnen de selectie nog steeds goede hoop is op voortzetting van het avontuur in Polen en Oekraïne. "We hebben veel geloof, zeker. Het gegeven dat je ondanks twee nederlagen nog steeds een kans hebt om door te gaan zegt ook wel iets. Misschien was het wel voorbestemd om zo te zijn. Ik hoop dat het voor ons op een goede manier afloopt."


Afellay in actie tegen de Duitsers (1-2) (Foto: Pro Shots)

'Feyenoord huurt opnieuw speler van Man. City'

Feyenoord staat op het punt opnieuw een speler van Manchester City te huren. Er gaan geruchten dat de Rotterdammers en Omar Elabdellaoui voor één seizoen met elkaar in zee gaan.

Elabdellaoui heeft zijn komst naar Feyenoord inmiddels in de Noorse krant VG bevestigd. "Het is een topclub in Nederland. Spelen voor 50.000 fans zal een flinke verandering zijn, maar ik ben er erg blij mee", tekende het medium op uit de mond van de 20-jarige speler. Afgelopen seizoen werd de aanvaller verhuurd aan het Noorse Stromsgodset.

Feyenoord heeft prima ervaringen met het huren van spelers van Manchester City. Afgelopen seizoen speelde John Guidetti in de Rotterdamse Kuip en groeide daar vervolgens uit tot publiekslieveling. Technisch directeur Martin van Geel wilde de Zweed graag nog één seizoen behouden, maar slaagde hier uiteindelijk niet in.

Federer naar finale Halle

Roger Federer heeft zich zojuist voor de finale van het grastoernooi in het Duitse Halle geplaatst. De als tweede geplaatste Zwitser, die het toernooi al vijfmaal won, was in de halve eindstrijd de Rus Mikhail Youzhny met 6-1 en 6-4 de baas.

In de eindstrijd moet Federer het opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Duitsers Tommy Haas en Philipp Kohlschreiber.

Federer doet voor de tiende keer mee aan het toernooi en stond al zevenmaal in de finale.

Krajicek meldt zich af voor Rosmalen

Michaëlla Krajicek heeft zich vandaag afgemeld voor het grastoernooi in Rosmalen. De 23-jarige Nederlandse tennisster kampt met een virusinfectie. Ze moest daardoor dinsdag al opgeven in de eerste ronde in Birmingham.

Ook de Spanjaard Juan Carlos Ferrero moet verstek laten gaan. Hij kampt eveneens met een virusinfectie. Het Unicef Open wordt van 17 tot en met 23 juni in Rosmalen gehouden.

'Drie clubs melden zich voor Manolev'

Stanislav Manolev lijkt in het nieuwe seizoen niet meer voor PSV uit te komen. Dit meldt Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, vandaag op Twitter. Verschillende clubs zouden inmiddels belangstelling hebben getoond.

Volgens Slegers zouden Lokomotiv Moskou, Rubin Kazan en VfB Stuttgart zich inmiddels bij PSV hebben gemeld. Een vertrek van de Bulgaarse verdediger hangt overigens al enige tijd in de lucht.

De verwachting is dat de twee Russische ploegen zich op korte termijn in Eindhoven zullen melden. Daarnaast ziet Manolev een tranfer naar Rusland ook wel zitten. "Ik sta zeker open voor de Russische competitie", aldus de verdediger. Toch lijkt ook de Bundesliga een optie te zijn.

Volgens Mino Raiola, zaakwaarnemer van Manolev, zal men op korte termijn meer duidelijkheid scheppen omtrent de toekomst van Bulgaarse back.

Besiktas toont interesse in Isaksson

Andreas Isaksson vertrekt mogelijk naar Turkije. Besiktas heeft zich namelijk voor de doelman van PSV gemeld en lijkt concrete interesse te hebben.

Isaksson is op dit moment transfervrij, waardoor het voor Besiktas aantrekkelijk is om de doelman van de Zweedse nationale ploeg in te lijven. Bovendien loopt de goalie in Turkije een landgenoot tegen het lijf. Afgelopen week werd namelijk bekendgemaakt dat Sven-Göran Eriksson de ploeg gaat trainen.

Voor de start van het EK voetbal sprak Isaksson overigens ook nog met een afvaardiging van West Bromwich Albion.

Rooney start in de basis tegen Oekraïne

Wayne Rooney moest de eerste twee groepswedstrijden op het EK voetbal, vanwege een schorsing, aan zich voorbij laten gaan. In de afsluitende wedstrijd tegen Oekraïne is de aanvaller van Manchester United er weer bij en staat direct in de basis.

"Wayne Rooney is een hele bijzondere speler", motiveerde bondscoach Roy Hodgson zijn keuze om Rooney direct een basisplaats te geven. "Het is heel moeilijk om hem uit de ploeg te laten. Ik denk dat iedereen dit ook wel verwacht heeft dat hij terug zou komen."

Rooney kreeg de schorsing in oktober vorig jaar opgelegd, omdat hij tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro verdediger Miodrag Dzudovic een schop had verkocht.

Doden door bom op markt Pakistan

Op een markt in Pakistan is zaterdag een bom ontploft, waardoor minstens 25 mensen omkwamen, onder wie drie kinderen. Ruim 50 mensen raakten gewond, meldden lokale functionarissen.

De bom was verstopt in een pick-uptruck bij een bushalte in het noordwestelijke Landi Kotal nabij de Afghaanse grens. Meerdere winkels zijn verwoest door de ontploffing. De bom lijkt gericht tegen de pro-regeringsstam Zakha Khel. De aanslag is nog niet opgeëist, maar islamistische militanten hebben eerder soortgelijke acties uitgevoerd. Vorige week ontplofte een bom in een bus, waardoor 19 doden vielen.

De laatste 5 jaar hebben islamistische bommenleggers in het noordwesten Pakistan ruim 5000 slachtoffers gemaakt, aldus een telling van het Franse persbureau AFP.

Rosenthal breidt steun Syrische oppositie uit

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) versterkt de Nederlandse steun aan de Syrische oppositie. De bewindsman sprak zaterdag in Istanbul met vertegenwoordigers van de Syrische Nationale Raad, zo laat zijn ministerie weten. Ook zegde hij vier miljoen euro humanitaire hulp toe.

Rosenthal drong in Turkije aan op een sterkere en verenigdere oppositie. Ook besprak hij hoe Nederland de oppositie kan steunen. Hij denkt daarbij aan communicatiemiddelen voor de coördinatie van medische hulp, training van mensenrechtenverdedigers, vrije toegang tot internet vanuit Syrië en het documenteren van mensenrechtenschendingen.

De humanitaire situatie in Syrië noemde Rosenthal zorgelijk. "Meer dan een miljoen Syriërs hebben dringend hulp nodig. Er is gebrek aan voedsel en medische voorzieningen en de voedselprijzen zijn gemiddeld met vijftig procent gestegen."

Van de toegezegde steun moet een miljoen euro via de Verenigde Naties en het Rode Kruis besteed worden aan voedselhulp. Drie miljoen is bedoeld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Bij de opstand die vorig jaar maart in het land uitbrak, kwamen volgens activisten al meer dan veertienduizend mensen om. De chef vredesmissies van de Verenigde Naties, Hervé Ladsous, nam eerder deze week voor het eerst het woord burgeroorlog in de mond.

Amerikanen rekenen op Farrar en Horner op Spelen

Tyler Farrar en Chris Horner zijn de kopmannen van de Verenigde Staten tijdens de wegrace op de Olympische Spelen in Londen. Dat heeft de Amerikaanse wielerbond bekendgemaakt. Sprinter Farrar en klimmer Horner worden bijgestaan door Taylor Phinney, Tejay van Garderen en nationaal kampioen Timothy Duggan.

De 22-jarige Phinney neemt ook de tijdrit voor zijn rekening. Hij krijgt de voorkeur boven David Zabriskie, de zevenvoudig Amerikaans kampioen in de race tegen de klok.

Heitinga: "Morgen kan alles anders zijn"

John Heitinga ziet nog altijd kansen voor Nederland. De verdediger denkt dat zijn ploeg in staat is om nog één keer alles te geven.

Nederland staat voor de loodzware opgave om met twee doelpunten verschil te winnen van Portugal, terwijl Duitsland zijn sportieve plicht zal moeten vervullen tegen Denemarken. "Met twee doelpunten verschil winnen tegen Portugal is veel gevraagd. Zeker omdat het voor geen meter loopt. Maar vorm is een momentopname. Morgen kan alles anders zijn en zeker met de aanvallers waarover wij beschikken", aldus Heitinga.

De verdediger van Everton put hoop uit de prestaties op het WK 2010. "Op het WK tegen Brazilië had iedereen ons in de rust afgeschreven. We staken de koppen bij elkaar, zeiden dat we nog niet naar huis wilden en toonden de tweede helft een ongelooflijke veerkracht (2-1 winst, red.). Die power zat en zit in de groep en wordt nu opnieuw gevraagd", vervolgt Heitinga tegen OnsOranje.

De voormalig Ajacied maakt zich geen zorgen over de andere wedstrijd in groep B. Heitinga verwacht niet dat Denemarken in staat is om de Duitsers af te stoppen. "Op Duitsland kunnen we rekenen. Zij beloofden direct na de wedstrijd hulp te bieden."

C1000 past verpakking 'plofkip' aan

Supermarktketen C1000 past de etiketten van zijn kippenvlees aan. Dat meldt Wakker Dier zaterdag. Op de etiketten waren kippen te zien die buiten in de wei scharrelden, terwijl het volgens Wakker Dier om 'plofkippen' ging, die altijd binnen zitten. Een klacht van Wakker Dier bij de Reclame Code Commissie wordt, een dag nadat ze werd ingediend, ingetrokken.

Volgens de dierenorganisatie heeft het hoofdkantoor van C1000 alle winkels met de gewraakte etiketten opdracht gegeven de verpakking onmiddellijk aan te passen. "We hadden natuurlijk liever gezien dat C1000 niet de verpakking maar de plofkip aan had gepast", meldt Wakker Dier, die zijn campagne tegen de plofkip doorzet.

De brancheorganisatie van supermarkten CBL liet donderdag weten vanaf 2020 alleen nog maar vlees te willen verkopen van dieren die zijn behandeld volgens strenge normen op het gebied van milieu, antibioticagebruik en dierenwelzijn. Wakker Dier denkt dat dat sneller kan. De organisatie probeert de plofkip al per 2015 uit de koeling van de supermarkten te krijgen.

Sinds Wakker Dier enkele maanden geleden zijn kruistocht tegen de plofkip begon, hebben al meerdere fabrikanten en merken laten weten binnen afzienbare tijd af te stappen van de kippen die in kleine ruimtes worden gehouden en te lijden hebben onder het snelle vetmesten.


C1000 past verpakking plofkip aan (Foto: Novum)

Prinses Carolina huwt Albert Brenninkmeijer

De koninklijke familie komt zaterdag bijeen in het Italiaanse Florence voor de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prinses Carolina de Bourbon de Parma en Albert Brenninkmeijer. Het paar is in april al voor de wet getrouwd in Wijk bij Duurstede, de woonplaats van Carolina’s moeder prinses Irene.

De huwelijksmis vindt om half 1 plaats in de Basilica San Miniato al Monte, een romaanse kerk uit de 11e eeuw, op een heuvel boven de rivier de Arno.

Carolina - die volgende week 38 wordt - werkt sinds 12 jaar voor de Verenigde Naties, bij de afdeling die zich bezighoudt met het verlenen van humanitaire hulp. Ze woont al jaren in het buitenland en wist op die manier haar relatie met de in Frankrijk geboren en daar voor familiebedrijf C&A werkende Albert Brenninkmeijer lang geheim te houden. Het paar kent elkaar al enkele jaren.

Prinses Carolina huwt Albert Brenninkmeijer
Prinses Carolina huwt Albert Brenninkmeijer (Foto: ANP)

In het hol van de leeuw in Borderlands 2

Tijdens de E3 zijn we al getrakteerd op de beste nieuwe games, maar we mogen natuurlijk niet degene vergeten die we al kennen. Eén van de sequels waar veel mensen naar uitkijken is Borderlands 2. De FPS die naadloos RPG-elementen verweeft heeft weer een nieuw filmpje voor ons.

In het filmpje vallen de helden een basis van Handsome Jack binnen, op de mysterieuze planeet Pandora. We zien nieuwe skills, horen over het ruilen van wapens en het gebruiken van wapencodes waarmee je een wapen dat je in een ander spel hebt gevonden ook ergens anders kan gebruiken.

De game komt internationaal uit op 21 september op alle drie de platforms. De makers hebben al eerder beloofd dat de game voor PC geoptimaliseerd zal worden, waar de UI volledig scrollbaar zal zijn (met de muis inderdaad) en grafisch beter uit de verf moet komen.

Slachtoffer moord tramhalte Zuid-Amerikaans

De man die vrijdagmiddag werd neergeschoten bij een tramhalte in Rotterdam is vermoedelijk een 43-jarige Zuid-Amerikaan. Dat meldt de politie zaterdag op basis van het identiteitsbewijs dat de man bij zich droeg. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Een bekende of een familielid moet de identiteit van de man nog officieel bevestigen. Dat gebeurt waarschijnlijk zondag, na de officiële sectie door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.

Het incident gebeurde vrijdag even voor 16.30 uur te midden van het winkelende publiek op de Beijerlandselaan in de deelgemeente Feijenoord. De politie gaat ervan uit dat er ten minste twee daders zijn weggevlucht.

Starhawk 'Uplink' app beschikbaar voor iOS en Android

De exclusieve PlayStation 3-titel Starhawk kent vanaf nu ook een applicatie voor de smartphones en tablets. De app is gratis te downloaden voor iOS- en Android-toestellen en laat je niet alleen de leaderboards zien, maar ook informatie over de speler, de clan waarin de speler zit, informatie over alle wapens en meer.  

Steeds meer releases krijgen naast de game ook een app. Zo heeft bijvoorbeeld ook EA's SSX een app gekregen met een soortgelijke functie als die van Starhawk. Het is een klein voorproefje op wat we binnenkort kunnen verwachten van de gamesindustrie. Zowel Nintendo, Sony en Microsoft zijn van plan om een nieuwe dimensie aan gamen toe te voegen met een tweede scherm (tablet, smartphone) voor hun huidige en toekomstige consoles. 

De trailer voor de app van Starhawk is hieronder te zien: 

De review is hier te lezen. 

Twee stagiairs voor Argos-Shimano

De Fransman Warren Barguil en de Zweed Jonas Ahlstrand rijden vanaf augustus als stagiair voor Argos-Shimano. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg vandaag bekendgemaakt.

De 20-jarige Barguil heeft een contract voor twee jaar getekend en komt alvast kennismaken met de staf en renners. In 2013 en 2014 maakt hij volwaardig deel uit van het team. Barguil won vorig jaar een etappe in de Franse rittenkoers Tour de L'Avenir en eindigde in het algemeen klassement als vijfde.

De 22-jarige Ahlstrand krijgt vanaf augustus de kans om een contract in de wacht te slepen. Hij vestigde dit jaar de aandacht van Argos-Shimano op zich door in de Ronde van Noorwegen Alessandro Petacchi en Edvald Boasson Hagen te verslaan in een massasprint.

Transformers Prime ook naar Wii U

Transformers Prime: The Game, de nieuwe Transformers-game van Activision, komt ook uit voor Wii U. Eerder werd de game al aangekondigd voor Wii, Nintendo DS en 3DS.

In Transformers Prime nemen de spelers de rol aan van Autobots. Ze moeten Optimus Prime, zijn Autobots en zijn menselijke vrienden Jack, Miko en Raf helpen om de wereld te beschermen. Megatron, de leider van de Decepticons en aartsrivaal van Optimus Prime heeft namelijk een geheim wapen om de aarde te vernietigen. De game zal zowel gevechten als race-onderdelen bevatten.

"Hasbro Studios heeft met Transformers Prime een geweldige tv-serie neergezet," aldus vicepresident van Activision, David Oxford. "We werken nauw samen met de makers van de serie om het avontuur, de humor en de vriendschap uit de serie over te brengen in de game en zo een authentieke ervaring te kunnen bieden aan Transformer-fans van alle leeftijden."

Transformers Prime: The Game komt later dit jaar uit. Bekijk hieronder de trailer van de game. In deze (verouderde) trailer wordt de Wii U nog niet genoemd als platform.

Hockeyer De Voogd loopt kaakbreuk op

Hockeyer Bob de Voogd heeft gisteren in een oefenwedstrijd van Nederland tegen Pakistan een dubbele kaakbreuk opgelopen. De 23-jarige aanvaller van Oranje-Zwart kreeg een bal in het gezicht. Hij is inmiddels geopereerd, meldt de bond. Oranje speelde in Zoetermeer met 3-3 gelijk tegen de Pakistanen.

"De operatie is goed verlopen. We hopen, indien alles naar wens hersteld, dat Bob over twee weken weer kan aansluiten bij de olympische trainingsgroep", liet teamarts Wart van Zoest weten. Bondcoach Paul van Ass maakt op 2 juli zijn definitieve selectie voor de Spelen in Londen bekend.

Estelle vindt in Badr wat ze lang heeft gemist

Estelle Gullit heeft bij Badr Hari gevonden wat ze nodig heeft. "Natuurlijk ben ik verliefd, ik heb gevonden wat ik lange tijd heb gemist", zegt ze zaterdag in De Telegraaf. Afgelopen week werd bekend dat Estelle is gevallen voor de kickbokser en haar huwelijk met ex-voetballer Ruud Gullit na twaalf jaar voorbij is.

Volgens Estelle had Ruud 'natuurlijk affaires'. "Altijd al. En natuurlijk wist ik daarvan. En natuurlijk werd het door hem ontkend", vertelt ze. "Maar mijn vertrouwen slonk en slonk en daarvan was uiteindelijk niets meer over. En dan komt het moment waarop je jezelf de vraag stelt: waarop baseer je je huwelijk?"

Eerder dit jaar 'ontstond iets' tussen Estelle en Badr, waarna ze Ruud vorige week meldde te willen scheiden. "Aan de keukentafel waar ik zo lang alleen gezeten heb", vertelt ze. "Hij reageerde koel, maar liet een gesprek niet toe. Ik kreeg niet eens de tijd om aan zijn gezicht te zien hoe hij reageerde. Weg was-ie."

Estelle en Badr zijn inmiddels met elkaar op vakantie geweest. Over de verhalen dat de kickbokser zijn werk regelmatig mee naar huis neemt, maakt ze zich geen zorgen. "Iemand zegt dat hij vrouwen mishandelt! Je kent me: daar heb ik hem naar gevraagd!", zegt Estelle. "Hij is er niet voor veroordeeld, niet van verdacht, hij is er zelfs door niemand van beschuldigd!"

"We hebben de bedoeling heel lang, heel gelukkig te zijn", besluit ze. "Maar het is niet zo dat hij me van Ruud heeft afgepakt, zoals de laatste week steeds is gezegd. Badr heeft me niet afgepakt; Ruud heeft me weggegeven."

CDA en GroenLinks willen langer vaderschapsverlof

Vaders moeten na de geboorte van hun kind niet twee, maar vijf dagen verlof krijgen. De Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) dienen een amendement met die strekking in als de Tweede Kamer spreekt over de Verlofwet. Van Gent noemt het voorstel zaterdag een 'mooi Vaderdagcadeau'.

Een eerder wetsvoorstel van Van Gent om het vaderschapsverlof uit te breiden van twee naar tien dagen sneuvelde in 2010 in de Tweede Kamer. "Dat is treurig. We lopen achter bij andere landen in Europa. We zijn de karigste van de klas", zo licht de GroenLinks-politica desgevraagd toe.

CDA'er Van Hijum vindt het van belang dat vaders direct vanaf de geboorte betrokken raken bij de zorg voor hun kind. Nederland is niet alleen hekkensluiter, zo constateert hij, maar 'in veertien procent van de cao's wordt het recht nog verder ingeperkt, soms tot één dag'.

De rekening mag van de christendemocraten evenwel niet eenzijdig bij de werkgevers komen te liggen. Het CDA wil dat werkgevers en vakbonden afspraken maken over de vraag in welke mate vaders in die drie dagen extra verlof ook doorbetaald krijgen. Van Hijum stelt een fiscale tegemoetkoming voor de werknemers voor.

De behandeling van de Verlofwet stond al een aantal keer op de agenda, maar werd door de drukke agenda van de Tweede Kamer steeds verschoven. Het scheidend Kamerlid hoopt dat het nog voor de zomer en anders voor de verkiezingen in september lukt. "En als dat niet lukt, lijkt het me een mooi punt voor de formatie."


CDA en GroenLinks willen langer vaderschapsverlof (Foto: Novum)

Alle Expendables op één poster

Op Yahoo! is vandaag is de eerste ensemble poster verschenen van The Expendables 2. De poster laat het voltallige Expendable team zien, inclusief 'nieuwkomers' Jean-Claude van Damme, Chuck Norris en Liam Hemsworth.

In de met actie bepakte steroïde-film doet Mr. Church (Bruce Willis) weer een beroep op de kwaliteiten van de Expendables. De op het eerste gezicht eenvoudige missie, slaat compleet om als één van de Expendables wordt omgebracht. Het team, onder leiding van Barney Ross (Sylvester Stalone), is vanaf dat moment uit op wraak.

Actie-liefhebbers kunnen vanaf 16 augustus hun hart ophalen in de Nederlandse bioscoop.

Alle Expendables op één poster

'Fiscus loopt miljarden mis door controle achteraf'

De Nederlandse schatkist loopt al jaren miljarden mis aan gemiste belastinginkomsten. Oorzaak is volgens belastingambtenaren dat ze de boeken van bedrijven nauwelijks meer achteraf mogen controleren, schrijft de Volkskrant zaterdag. Sinds 2008 moeten ze uitgaan van vertrouwen vooraf. Op de omvang van de gederfde inkomsten zou geen enkel zicht zijn.

De onvrede over het nieuwe, 'horizontale' toezicht zou blijken uit interne rapporten en correspondentie van de Belastingdienst. De Volkskrant wist daar met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur de hand op te leggen. Uit de documenten komt naar voren dat de interne weerstand groot is. Belastingheffing zou niet op vertrouwen gebaseerd kunnen zijn.

Cijfers van de interne toezichthouder van de Belastingdienst zouden er ook op wijzen dat de nieuwe toezichtmethode nadelig is voor de schatkist. Waar in 2005 en 2007 1,6 miljard euro per jaar te weinig werd opgehaald, zou dat bedrag in 2008 zijn gestegen tot 2,8 miljard. Bedragen van latere jaren zijn niet bekend.

Volgens de morrende ambtenaren is de nieuwe toezichtmethode een verkapte bezuinigingsmaatregel. De Belastingdienst moet vierhonderd miljoen euro besparen, wat vijfduizend tot zesduizend van de dertigduizend banen zou kosten.

Twee maanden geleden kwam via de vakbond Abvakabo FNV soortgelijke kritiek naar buiten. Ambtenaren lieten de bond weten dat de fiscus door tijdgebrek veel gevallen van fraude niet ziet of moet laten zitten. Volgens de vakbond is de kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt eens in de 43 jaar. Voor de burger is dat een keer per honderd jaar.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat in een reactie aan de krant weten het niet vreemd te vinden dat de nieuwe werkwijze niet bij iedereen populair is. Een onafhankelijk onderzoek naar de efficiëntie en effectiviteit van het horizontale toezicht op bedrijven moet volgende week verschijnen.

Automobilist rijdt de Linge in en overlijdt

Een 58-jarige man uit Elst is overleden nadat hij zaterdagochtend met zijn auto te water was geraakt. Dat laat de politie weten. Drie agenten wisten de man levend uit het water van de Linge in zijn woonplaats te halen, maar in het ziekenhuis waar hij naartoe was gebracht, overleed hij alsnog.

De melding dat langs de 2e Weteringsewal in de Gelderse plaats een auto het water in was gereden kwam rond 06.40 uur binnen. Behalve de politie werden ook de brandweer, een ambulance en een traumahelikopter ingeschakeld. Hoe het kon gebeuren dat de man met zijn voertuig in de Linge belandde, is nog niet duidelijk. De auto is inmiddels uit het water getakeld.

Oranje weer naar Charkov

De selectie van het Nederlandse elftal vliegt vanmorgen naar Charkov voor de allesbeslissende groepswedstrijd morgen tegen Portugal.

Oranje kan zich voor de kwartfinales plaatsen door met twee doelpunten verschil te winnen van Portugal. Duitsland moet in de andere wedstrijd dan wel van Denemarken winnen. In alle andere gevallen is het EK voor Nederland voorbij.

Vanavond om zeven uur traint de selectie van Oranje in het Metalist Stadion van Charkov. Volgens de voorspellingen zal het daar vandaag en morgen een stuk koeler zijn dan tijdens de duels tegen Denemarken en Duitsland. Voorafgaand aan de laatste training geeft bondscoach Bert van Marwijk een persconferentie.

De lemming en de homo sapiens

Lemmingen rennen niet de zee in vanuit suïcidale overwegingen. Nee, als hun populatie explosief gestegen is gaan ze op zoek naar nieuwe gebieden waar ze voedsel hopen te vinden, alleen onderschatten ze soms het stuk dat ze moeten zwemmen om er te komen. Dan verzuipen er dus wel eens een paar. De mens doet het tegenovergestelde. Wij blijven met zijn allen waar we zijn en verwijten de politiek dat ons te weinig welvaart, groen, cultuur en veiligheid geboden wordt.

Russell Brand roofde hotel leeg met groupies

Russell Brand heeft eens een Cubaans hotel leeggeroofd om aan geld te komen. "Ik was daar met twee Deense chicks en ik had geld nodig om met ze te feesten", zegt de Britse acteur tegen Novum Nieuws. "Toen ben ik alle kamers van het hotel gaan leegroven. Ook een hoop sigaren, om door te verkopen, maar die wilde niemand hebben."

Toen de eigenares van het etablissement achter de diefstal kwam, was ze opvallend mild. "Ze noemde me alleen een schelm, alsof ik een soort lief boefje was geweest", lacht de 37-jarige Brand, die in de musicalfilm Rock of Ages de bedrijfsleider van de kroeg The Bourbon Room speelt.

Ook Mary J. Blige, die in de film een nachtclubeigenares speelt, heeft zo haar anekdotes over groupies. "In Groot-Brittannië zijn ze het ergst. Daar springen ze op een brommertje en volgen ze je de hele dag. In de Verenigde Staten nemen ze een foto en laten ze je daarna met rust."

Malin Akerman speelt in Rock of Ages, die donderdag in première gaat, een journaliste die wordt verleid door rockster Stacee Jaxx, een rol van Tom Cruise. Toch heeft ze zelf wat minder plezierige ervaringen met opdringerige fans. "Ik kreeg ooit een 'warme deken' van een figurant die had gezien dat ik het koud had", vertelt de Zweeds-Canadese actrice. "Echt een vunzig ding met onbestemde vlekken erop. Dan moet je dus beleefd blijven, dat is wel eens moeilijk."

Haar tegenspeler Paul Giamatti, die de manager van Stacee Jaxx speelt, heeft juist behoefte aan wat meer warmte van fans. "Het sneue aan mij is dat ik geen groupies heb", zegt de acteur, bekend van films als Sideways en The Ides of March. "Ik heb alleen een stalker. Daar wil ik niet over uitweiden. Maar zelfs die stuurt mij nog geen ranzige brief. Ik zou wel eens een vieze brief willen krijgen, al is het er maar eentje."

Benzema geniet van overwinning Frankrijk

Karim Benzema toont zich tevreden over de 2-0 overwinning die Frankrijk gisteravond boekte op mede-organisator Oekraïne.

De Fransen kenden weinig problemen in Donetsk en liepen in de tweede helft via doelpunten van Jeremy Menez en Yohan Cabaye snel uit naar een overtuigende overwinning. Aanvaller Benzema, die nog niet wist te scoren tijdens het EK, had genoten van het spel van zijn ploeg. "Het was erg belangrijk om te winnen. We zijn allemaal erg blij met de prestatie van Frankrijk. We kregen geen goal tegen en hebben drie punten gepakt."

"Het was al lang geleden dat we een EK of WK-wedstrijd hadden gewonnen, dus we zijn erg trots", laat Benzema optekenen door RMC Sport. "We speelden een goede wedstrijd. Ons team speelde goed samen, kreeg veel kansen en had het meeste balbezit. Op deze manier moeten we verder gaan."

Toch zou Benzema zelf graag ook nog eens het net vinden. "Een assist geven is niet hetzelfde als scoren", aldus de spits van Real Madrid. "Maar het is ook mooi. Ik houd ervan om een bijdrage te kunnen leveren. Menez is een vriend van me en ik ben blij voor hem dat hij scoorde. Dat ben ik ook voor Cabaye."

Snoop Dog rapt met Tekken Tag Tournament 2

Snoop Dog heeft voor Namco Bandai een muziekvideo gemaakt omdat hij binnenkort te zien is als achtergrond personage en een eigen leven krijgt in de aankomende titel Tekken Tag Tournament 2. De clip draagt de toepasselijke naam Knocc 'em Down".

De clip laat behalve gameplaybeelden van Tekken Tag Tournament 2 ook zien dat er wel eens gevochten wordt om een pottje Tekken. Opmerkelijk is dat Snoop niet zijn naam spelt in de clip en op het einde van de clip zichzelf aanprijst als "Bob Marley incarnated". 


FOK!sport EK-weetje van de dag

De Engelse competitie levert dit EK de meeste spelers. Van de in totaal 368 geselecteerde spelers komen er 76 uit de Premier League of Championship, het tweede niveau in Engeland. De Spaanse Primera División volgt met 51 spelers. De Duitse Bundesliga vaardigt 48 spelers af, terwijl de Italiaanse Serie A dertig EK-gangers herbergt.

Ondanks dat België niet deelneemt aan het EK, levert de Belgische competitie toch drie spelers. de Deen Niki Zimling (Club Brugge), de Zweed Behrang Safari en de Pool Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht) zijn allen opgeroepen voor het komende EK.

Opvallend is dat de Ierse competitie geen enkele EK-ganger heeft. Giovanni Trapattoni, bondscoach van Ierland, vond zijn 23 spelers allemaal buiten de landsgrenzen. Roy Hodgson, bondscoach van de Engelse ploeg, vond daarentegen al zijn spelers wel in de eigen competitie.

Invaller Walcott blij met prestatie Engeland

Invaller Theo Walcott was gisteravond goud waard voor Engeland tegen Zweden (2-3). De aanvaller hoopt zichzelf te hebben bewezen bij bondscoach Roy Hodgson.

Walcott kwam gisteravond bij een 2-1 achterstand het veld in en zorgde er met een doelpunt en een assist hoogstpersoonlijk voor dat Engeland alsnog in de race bleef voor een ticket voor de kwartfinales. De rappe vleugelaanvaller is blij dat hij van waarde kon zijn voor zijn ploeg en hoopt zich in de kijker van de bondscoach te hebben gespeeld.

"Iedereen wil altijd spelen. Als speler ben je altijd teleurgesteld als dat niet altijd het geval is", vertelt Walcott aan diverse Engelse media. "Je moet je teleurstelling altijd op het juiste moment tonen, maar ook zul je terug moeten slaan. Dat is wat ik heb gedasan. Toen ik scoorde, dacht ik: wow. Eerst dacht ik dat mijn schot van richting werd veranderd, maar dat bleek later niet zo te zijn."

Engeland besluit de groepsfase met een duel tegen mede-organisator Oekraïne. Een overwinning is sowieso voldoende om door te stomen naar de kwartfinales. "Tegen de gastlanden is het echter altijd lastig. We gaan proberen te winnen. Iedereen zei dat onze verdediging tegen Frankrijk geweldig was, maar onze aanval niet. Nu zullen mensen zeggen dat onze verdediging vandaag niet top was, maar ik denk dat het meer ongelukkig was."

PAYDAY: The Heist overvalt Left 4 Dead

Een trailer die onlangs is verschenen toont dat de developer Overkill Software bezig is met een samenwerking met Valve's Left 4 dead. PAYDAY: The Heist - No Mercy speelt zich namelijk af in het Mercy ziekenhuis van het zombiespel Left 4 Dead.

Volgens developer Overkill moet deze missie dienen als een prequel van wat er gebeurd is in het Mercy ziekenhuis. Het Mercy ziekenhuis is de eerste plek waar de eerste besmette mensen binnen kwamen in het summiere verhaal van Left 4 Dead. Of de missie in de vorm van DLC of stand-alone wordt is nog niet duidelijk.

McIlroy mist cut op US Open

Op de US Open is de Noord-Ierse titelverdediger Rory Mcllroy verrassend uitgeschakeld. Hij slaagde er niet in om de cut te halen. De Noord-Ierse golfer begon het toernooi met een ronde van 77, en een tweede rondgang van 73 was onvoldoende om naar de beslissende fase te mogen.

Tiger Woods had 70 slagen nodig en pakte daarmee de leiding. Met een totaal van 139 deelt hij die overigens met zijn landgenoten Jim Furyk en David Toms.

Patricio: "Ronaldo zal scoren tegen Oranje"

Hoewel Cristiano Ronaldo tot dusver een lastig EK kent, is Portugal-doelman Rui Patricio ervan overtuigd dat de aanvaller het net zal vinden tegen Nederland. Portugal en Nederland treffen elkaar zondagavond in Charkiv. De sterspeler van Real Madrid valt tot dusver vooral op vanwege het aantal gemiste kansen, maar Patricio blijft vertrouwen houden in zijn ploeggenoot.

Volgens de doelman speelt Ronaldo ondanks zijn gebrek aan productiviteit nog altijd uitstekend en zullen doelpunten niet lang meer uitblijven. "Cristiano speelt altijd goed", aldus Patricio tegenover Uefa.com. "Dingen gaan niet altijd zoals ze moeten gaan, vooral niet wanneer het op afronden aankomt. Cristiano speelt echter nog altijd goed. Hij doet zijn stinkende best en ik weet zeker dat hij zondag zal gaan scoren."

Portugal kan tegen Nederland al aan een punt genoeg hebben, maar dan moet Duitsland wel winnen van Denemarken. Patricio ziet kansen. "We zullen deze wedstrijd op dezelde manier moeten benaderen als tegen Duitsland en Denemarken. We moeten alles geven, agressief zijn. We zullen er tot het einde in geloven dat we Oranje kunnen verslaan."

Ibrahimovic baalt: "Verdienden nederlaag niet"

Zweden is na de nederlaag tegen Engeland (2-3) uitgeschakeld voor een verder vervolg op het EK. Spits Zlatan Ibrahimovic spreekt van een tragedie. In een boeiend en spectaculair gevecht trok Engeland door een fraaie goal van Danny Welbeck uiteindelijk aan het langste eind (2-3).

Na de eerdere nederlaag tegen Oekraïne betekende dat een vroegtijdige uitschakeling voor Zweden. Ibrahimovic treurt. "Het is jammer dat we hebben verloren. Dat hebben we niet verdiend. Ik heb nu geen enkel positief gevoel, het is tragisch."

"Het was wel een fantastische wedstrijd", zo blikt de boomlange aanvaller terug tegenover TV4. "We stonden 1-0 achter, maar draaiden de boel om en stonden toen met 2-1 voor. Die voorsprong konden we echter niet vasthouden. Toch denk ik dat we trots kunnen zijn. We hebben het goed gedaan tegen een geweldig team. We waren beter dan ze, maar het verschil is dat zij er drie maakten en wij twee."

Voor Ibrahimovic, die tot dusver eenmaal scoorde namens Zweden, resteert nu nog het duel met Frankrijk, dat aankomende zondag op het programma staat. Behalve Engeland en Frankrijk (beiden vier punten), doet ook Oekraïne met drie punten nog mee om plaatsing voor de kwartfinales.

Robben: "Ik ben ook maar een mens"

Arjen Robben maakt momenteel een moeilijke periode door. De aanvaller wil echter nog één keer vechten met Oranje. Zowel bij Bayern München als het Nederlands elftal ging het Robben de laatste weken niet voor de wind. De vleugelaanvaller kreeg veel kritiek op zijn spel en erkent dan ook dat hij momenteel door een lastige periode heen gaat.

"Ik zou hier een boek over kunnen schrijven. Helaas moet je soms even je mond houden." Robben wil zondagavond tegen Portugal liever zijn voeten laten spreken. "Ik ben ook maar een mens", aldus de aanvaller tegenover diverse aanwezige media. "Alleen ik wil mezelf straks niets verwijten en daarom moet ik nu nog even mijn stinkende best doen. Ik ben een winnaar, die iets met dit elftal wil bereiken. Daarom ben ik nu niet bezig met wat er is mis is gegaan, maar met wat er nog te halen valt."

Nederland, dat na twee duels nog altijd geen punten heeft, moet zondagavond met minimaal twee doelpunten verschil winnen om nog door te kunnen gaan naar de kwartfinales. Daarbij moet Duitsland tergelijkertijd winnen van Denemarken.

'Holla verkiest ADO boven VVV-Venlo'

Danny Holla lijkt zijn toekomst bij ADO Den Haag te vervolgen. De middenvelder komt over van FC Groningen. Holla speelde het afgelopen half jaar op huurbasis voor VVV-Venlo, nadat hij bij Groningen niet meer verzekerd was van een basisplaats. Bij de Limburgers speelde de middenvelder zich weer in de kijker, wat hem op de interesse van ADO kwam te staan.

Ook VVV wilde Holla echter graag op permanente basis vastleggen, maar volgens De Limburger heeft diens zaakwaarnemer nu laten weten dat zijn speler voor ADO heeft gekozen. De middenvelder liet onlangs zelf al weten een voorkeur te hebben voor de Haagse club, maar Holla wilde pas na zijn vakantie een beslissing nemen.

ADO meldde zich enkele weken terug bij Groningen, waar Holla nog een contract tot medio 2013 had. Voor de Noorderlingen kwam de rechtspoot in totaal zes seizoenen uit. Eerder speelde Holla nog een jaar bij PEC Zwolle.

Orkaan Carlotta aan land in Mexico

De orkaan Carlotta is zaterdagochtend Nederlandse tijd aan land gekomen aan de Mexicaanse zuidkust. In het gebied in de deelstaat Oaxaca liggen veel badplaatsen. De autoriteiten evacueren de bewoners van lagergelegen gebieden. De orkaan neemt in kracht af en volgt een noordelijke koers.

Windsnelheden namen vrijdagavond al af tot 150 kilometer per uur, zo meldde het Amerikaans orkaancentrum in Miami. In Acapulco, in de naastgelegen staat Guerrero, werd de orkaanwaarschuwing ingetrokken. Meteorologen verwachten dat Carlotta zaterdag afzwakt tot een tropische storm en daarna nog verder in kracht afneemt.

Nijmegen sluit Waalkade af om damwand

De kade langs de Waal onder de binnenstad van Nijmegen is vrijdagnacht over een lengte van enkele honderden meters afgesloten voor al het verkeer. Aanleiding is het vermoeden dat een damwand mogelijk instabiel is. Dat laat de gemeente weten.

De mogelijke instabiliteit van de damwand aan de Waalkade kwam eerder deze week aan het licht. De wand wordt sinds eind vorig jaar in de gaten gehouden met inspecties en speciale meetapparatuur.

Vanuit het water wordt binnenkort steen gestort tegen de damwand. Metingen en controles moeten uitwijzen of die maatregelen afdoende zijn. Dan moet ook duidelijk worden of de Waalkade langer afgesloten blijft voor het verkeer of dat hij weer open kan.

'VVD wil geldkraan ontwikkelingshulp dichtdraaien'

De VVD wil miljarden bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat zou in het verkiezingsprogramma van de liberalen staan dat begin volgende maand wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf zaterdag. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking moet van de partij terug van 4,3 naar 1,3 miljard euro.

"De overheid heeft niet het recht de belastingbetaler te dwingen om aan hulp mee te betalen", zo citeert de krant fractievoorzitter van de VVD Stef Blok. Tegenover het dichtdraaien van de geldkraan staat dat het van de partij fiscaal aantrekkelijker moet worden om geld te doneren aan organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden.

De PVV van Geert Wilders is al veel langer fanatiek voorstander van miljardenkortingen op hulpgelden. Volgens Blok is de move van de VVD niet ingegeven door het PVV-standpunt. "Dit is een fundamenteel liberale keuze. Mensen mogen zelf weten of ze willen doneren."

Het geld dat voor ontwikkelingshulp beschikbaar blijft, moet besteed worden aan noodhulp en een aantal terreinen waar Nederland sterk in is. Dat betreft bijvoorbeeld waterveiligheid en landbouw.

Bij de mislukte Catshuisonderhandelingen zou de VVD akkoord zijn gegaan met een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. De bezuiniging, die vooral moeilijk lag bij het CDA, was toen een vurige wens van de PVV-onderhandelaars. In het Kunduz-akkoord waren die bezuinigingen weer van tafel.

Kwart gelooft nog steeds in kans Oranje

Bijna een kwart van de Nederlanders gelooft ook na twee nederlagen dat het Nederlands elftal de tweede ronde op het EK haalt. Vier procent zegt zelfs dat Oranje alsnog de finale wint. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Het geloof onder de rest van Nederland is naar een dieptepunt gedaald. Driekwart ziet het somber in en denk dat het team van coach Bert van Marwijk zondag naar huis kan. Na de nederlaag tegen Denemarken vorige week was dat nog 59 procent.

Voor aanvang van het toernooi dacht ruim een kwart dat Nederland zou strandden in de poulefase. Zeventien procent geloofde toen nog in een titel.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat Oranje wel van Duitsland had gewonnen met een andere opstelling. Het elftal dat het woensdag opnam tegen de oosterburen kreeg van de ondervraagden gemiddeld een 4,2 als rapportcijfer. Van Marwijk doet het niet veel beter met een 4,6.

Mark van Bommel, Gregory van der Wiel en Arjen Robben worden gezien als de slechtste spelers aan de kant van Oranje. Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg vielen op in positieve zin.


Kwart gelooft nog steeds in kans Oranje (Foto: Novum)

Guus Meeuwis verkoopt miljoenste kaartje

Guus Meeuwis heeft sinds 2006 een miljoen kaartjes verkocht voor zijn concertreeks Groots met een Zachte G. De 40-jarige zanger kreeg daarom vrijdag van zijn management en de fabrikant een Gibson-gitaar met daarin het Groots met een Zachte G-logo verwerkt.

"Een miljoen bezoekers, dat is niet te bevatten. Ik ben er ontzettend trots op! Wauw", vertelde Meeuwis vrijdag in de radio-uitzending van Edwin Evers. "Ik voel me meer dan vereerd. De gitaar is prachtig, daar ben ik echt stil van. Zo stoer."

Meeuwis was eigenlijk in de radio-uitzending Goedemorgen met een Zachte G, vanuit het Philips Stadion in Eindhoven, om de koper van het miljoenste kaartje te verrassen. De gelukkige kreeg een golden ticket aangeboden, waarmee ze levenslang toegang krijgt tot de Groots met een Zachte G-concerten.

Het is het zevende jaar dat Meeuwis met zijn concertreeks in het Eindhovense voetbalstadion staat. De laatste twee optredens staan voor vrijdag en zondag op het programma. Vorige week werd bekend dat de Brabantse zanger er ook volgend jaar weer te zien is.

Japan start twee kerncentrales weer op

De Japanse regering heeft zaterdag de opdracht gegeven twee kernreactoren weer op te starten. Dat meldden Japanse media.

Eerder noemde de regering de herstart van de twee reactoren van de Oi-krachtcentrale in het midden van Japan al noodzakelijk. Japan is voor een groot deel van zijn verbruik afhankelijk van kernenergie.

Alle Japanse kernreactoren werden na de ramp met de kernreactor in Fukushima in maart 2011 een voor een stilgelegd. Sinds begin mei staan alle reactoren stil. De bevolking maakt zich grote zorgen over de veiligheid van kernenergie.

Japan start twee kerncentrales weer op
Japan start twee kerncentrales weer op (Foto: ANP)

Doutzen Kroes weer bij best betaalde modellen

Doutzen Kroes is nog steeds een van 's werelds meest verdienende modellen. De Friese schone harkte tussen mei vorig jaar en dit jaar mei 6,9 miljoen dollar binnen, berekende het Amerikaanse zakenblad Forbes. Daarmee is Doutzen goed voor de vijfde plek in de top van best betaalde modellen.

Doutzen moet nog aardig wat poseren en over de catwalk lopen voordat ze 's werelds best betaalde model is. Gisele Bündchen verdiende het afgelopen jaar opnieuw het meest, de 31-jarige Braziliaanse kreeg 45 miljoen dollar op haar rekening bijgeschreven. Bündchen blijft haar collega's ver voor, Kate Moss volgt op de tweede plek met 9,2 miljoen dollar.

Bündchen verdient haar fortuin niet alleen met modelklusjes, ze heeft een eigen schoenenlijn en ontwerpt haar eigen lingerie. Forbes berekende vorig jaar al dat de Braziliaanse waarschijnlijk het eerste model wordt dat zichzelf miljardair mag noemen. Destijds werd haar vermogen geschat op ruim 250 miljoen dollar.

Doutzen is niet het enige Nederlandse model dat miljoenen verdient met haar uiterlijk. Ook Lara Stone behoort tot de tien best betaalde modellen. Zij verdiende volgens Forbes 3,8 miljoen dollar en is daarmee goed voor de achtste plek.

Anouk: nagelstyliste zingt echt zelf

Anouk vindt het grote onzin dat beweerd wordt dat haar protegee Morrison niet zelf zingt. De zangeres ontdekte dat haar nagelstyliste talent heeft en nam een single met haar op. Al snel doken geruchten op dat het Anouk zelf is die het nummer What We Do Best inzong.

"Elke randdebiel kan toch horen dat het iemand anders is", reageerde Anouk in RTL Boulevard op de geruchten. "Ze heeft een goede stem, maar klinkt toch niet zoals ik? Er zit niets van mij in het nummer."

Ook de 26-jarige Morisson, die werd geboren als Sandra Bierman, snapt niets van de wilde verhalen. "Het is wel heel makkelijk om te zeggen: ze klinkt als Anouk. Zelf hoor ik het niet. Ik ben het zelf, ik zweer het."

Canada worstelt met recht op zelfdoding

Canadese wetten die artsen verbieden hulp te bieden bij zelfdoding zijn in strijd met de grondwet. Dat heeft het hooggerechtshof in de provincie Brits-Columbia besloten.

Voordat de betreffende wetten ongeldig worden verklaard krijgt het Canadese federale parlement een jaar de tijd om wetgeving te formuleren die in lijn is met de uitspraak van het hooggerechtshof. Volgens het hof zijn de wetten in strijd met het recht op leven, vrijheid en veiligheid en worden ernstig zieken en lichamelijk gehandicapten gediscrimineerd.

Vier relschoppers Laakkwartier bestraft

Vier mannen die woensdag betrokken waren bij rellen op het Haagse Jonckbloetplein na de verloren EK-wedstrijd Nederland - Duitsland hebben een gevangenis- of werkstraf gekregen. Ook legde de supersnelrechter in Den Haag vrijdag enkele gebiedsverboden op voor het plein tijdens EK-wedstrijden van het Nederlands elftal, meldt het Openbaar Ministerie.

Een 42-jarige man kreeg de hoogste straf. Hij moet negentien dagen de gevangenis in en zit voor de rest van het EK vast. Hij probeerde een agent ernstig te verwonden door een steen naar hem te slingeren. Justitie had een maand celstraf geëist.

Twee mannen van 18 en 26 jaar moeten respectievelijk zes en tien dagen de cel in. Een 17-jarige jongen kreeg veertig uur werkstraf. De drie hadden onder meer een zijspiegel van een ME-bus vernield, een ruit van een politieauto ingegooid en gescholden naar agenten. Naast de opgelegde straf moeten ze ook de schade vergoeden.

Begin juli moeten zeven andere verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Wel kregen de zeven voor de andere wedstrijd(en) al een gebiedsverbod opgelegd voor het Jonckbloetplein in de wijk Laakkwartier. Daar vonden woensdagavond de onlusten plaats. Een van de verdachten kreeg ook een boete van 650 euro.

Net als zaterdag verzamelden zich woensdag tientallen Oranjesupporters op het plein. De politie was al voor de wedstrijd met onder meer ME en politie te paard aanwezig om rellen te voorkomen. Na de wedstrijd werd vanuit diverse groepjes op het plein met vuurwerk naar de politie gegooid, waarop de agenten ingrepen.

Na de eerste wedstrijd van Oranje was het ook onrustig op het plein. Toen werden twintig personen gearresteerd. Ook tijdens het WK in 2010 ontstonden rond de wedstrijden van het Nederlandse elftal relletjes op het plein.

Stankoverlast door brand in fabriek Loenen

In een biotechnologiefabriek in het Gelderse Loenen heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. Daarbij kwam een prikkelende geur vrij, zegt een woordvoerder van de politie. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Het vuur brak even voor 20.00 uur uit in het pand aan de Kieveen. In de fabriek liggen verschillende chemische stoffen opgeslagen. Volgens de politie was er een kleine kans op een stofexplosie. Publiek werd daarom op afstand gehouden. Van ontruimingen in de buurt was geen sprake. Rond 23.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand meer aanwezig in de fabriek. Over de oorzaak is nog niets te zeggen.

Oudste type Apple verkocht voor bijna 3 ton

Een oude Apple computer, het allereerste model en nog steeds werkend, heeft vrijdag 374.500 dollar (295.900 euro) opgebracht bij een veiling in New York.

Dat is 500 keer meer dan waarvoor de Apple 1 in 1976 werd verkocht. Er zijn naar schatting nog 50 van deze computers over en nog maar 6 daarvan werken nog. 50 overgebleven exemplaren is nog veel, aangezien er maar 200 zijn gemaakt.

Zoals alle Apple 1's heeft de computer geen monitor en voeding. Het was de eerste computer waar gewone gebruikers mee konden werken met behulp van een toetsenbord.

De opbrengst van de computer is ruim twee keer zoveel dan van tevoren ingeschat.

EK-revelatie Dzagoev denkt nog niet aan transfer

Alan Dzagoev is nog niet bezig met een transfer naar een grote Europese club. Dat vertelde het 19-jarige Russische talent vrijdag. Dzagoev maakte in de eerste twee EK-duels grote indruk en voert samen met Mario Gómez en Mario Mandzukic met drie treffers de topscorerslijst aan.

"Natuurlijk wil ik mezelf uitdagen bij andere clubs in Europa, maar ik wil daar pas na het toernooi over nadenken. Ik wil eerst hier mijn werk doen", zegt Dzagoev. De speler van CSKA Moskou wordt veel in verband gebracht met Chelsea, ook omdat de Londense club eigendom is van de Rus Roman Abramovich.

Dzagoev blijft nuchter onder alle lofuitingen. Hij vindt dat hij nog niet eens zijn beste spel heeft laten zien. "Ik vind niet dat ik twee goede wedstrijden gespeeld heb. Ja, ik scoorde in de tweede wedstrijd, maar ik speelde niet zo goed als in het eerste duel. Ik leed veel balverlies."

Rusland gaat momenteel aan de leiding in groep A, met vier punten uit twee duels. Bij winst op Griekenland in het laatste groepsduel zaterdag plaatst de ploeg van Dick Advocaat zich voor de kwartfinale, waarin het mogelijk Nederland kan treffen.

Dzagoev brak al op zijn zeventiende door bij CSKA en kwam sindsdien in vier seizoenen tot 26 goals in 102 competitiewedstrijden. De aanvaller speelde eerder voor Akademiya.


EK-revelatie Dzagoev denkt nog niet aan transfer (Foto: Novum)

Federer moeizaam door in Halle

Roger Federer heeft zich vrijdag met pijn en moeite geplaatst voor de halve finale van het tennistoernooi van Halle. De mondiale nummer drie was in de tiebreak van de derde set te sterk voor Milos Raonic uit Canada (5): 6-7 (4), 6-4 en 7-6 (3). Federer (2) treft nu de Rus Mikhail Youzhny, die eveneens in drie sets te sterk was voor Radek Stepanek uit Tsjechië: 6-4, 3-6 en 7-5.

De derde halvefinalist is Tommy Haas. De Duitser versloeg verrassend Tomas Berdych (3): 6-4, 3-6 en 7-5. Eerder op de dag rekende Philipp Kohlschreiber al af met Rafael Nadal, de winnaar van Roland Garros.

In het Londense Queens slaagde Kevin Anderson er niet in de halve finale te bereiken. De Zuid-Afrikaanse nummer negen van de plaatsingslijst verkeek zich op de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-4, 4-6 en 3-6. Dimitrovs volgende tegenstander is David Nalbandian. De Argentijn won met 4-6, 7-6 (2) en 6-4 van Xavier Malisse uit België. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Kroaat Marin Cilic (6) en Sam Querrey uit de Verenigde Staten.

In Bad Gastein gaan de halve finales tussen Alizé Cornet (7) en Ksenia Pervak (3), en Mandy Minella en Yanina Wickmayer (2).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.