"Griekenland blijft in euro"

Antonis Samaras, de leider van Nea Dimokratia die zondag de verkiezingen in Griekenland heeft gewonnen, heeft voorgesteld om een pro-Europese coalitie te vormen.

Volgens Samaras 'heeft de Griekse bevolking er vandaag voor gekozen om het Europese pad te blijven bewandelen en in de eurozone te blijven'. De kiezers hebben bovendien gekozen voor 'beleid dat zorgt voor banen, groeien, gerechtigheid en veiligheid'.

Nea Dimokratia versloeg Syriza, de partij van Alexis Tsipras die fel gekant is tegen de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland. Tsipras heeft zijn verlies erkend en Samaras gefeliciteerd met zijn zege.

Het hoofd van de socialistische partij PASOK, Evangelos Venizelos, stelde eerder zondag voor om een eenheidsregering te vormen met het pro-Europese Nea Dimokratia, de extreemlinkse partij Syriza en het kleine Democratisch Links.

Nea Dimokratia en PASOK hebben samen voldoende zetels om samen een pro-Europese coalitie te vormen, maar voormalig minister van financiën Venizelos wil dat er snel een regering wordt gevormd. Daarom heeft hij voorgesteld om niet de gebruikelijke procedure te volgen waarbij iedere partij de kans krijgt om een coalitie te vormen.


Nea Dimokratia wil Griekenland in eurozone houden (Foto: Novum)