Zwitsers stemmen tegen meer referenda

De Zwitserse bevolking heeft zondag in een referendum een voorstel afgekeurd om de Zwitsers middels referenda mee te laten beslissen over internationale verdragen.

Een nationalistische groep, de Actie voor een Onafhankelijk en Neutraal Zwitserland, wilde dat kiesgerechtigden mee zouden kunnen beslissen over iedere belangrijke internationale overeenkomst die de regering ondertekent. In geen van de 26 kantons werd echter een meerderheid voor het voorstel gevonden en in totaal keurde 75,2 procent van de stemmers het voorstel af.

De meeste grote partijen waren tegen het plan, omdat het het democratische proces in Zwitserland zou verlammen. Jaarlijks worden er in Zwitserland al rond de vijf referenda gehouden en bovendien zijn er geregeld lokale referenda.

Het is nu zo geregeld in Zwitserland dat er vijftigduizend handtekeningen nodig zijn om een referendum over een wet of een verdrag af te dwingen. Als er compleet nieuwe wetgeving wordt voorgesteld zijn er honderdduizend handtekeningen nodig.