FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 april 2012

Wilders wil moslims bekeren

"We moeten moslims aanmoedigen de islam te verlaten en te kiezen voor vrijheid en welvaart." Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandag bij de presentatie van zijn boek Marked for Death in New York. "Onze joods-christelijke en humanistische beschaving is superieur aan de barbaarse islamitische beschaving."

Wilders zei verder dat Arabische, Turkse, Iraanse, Pakistaanse en Indonesische mensen verbazingwekkende dingen zouden kunnen doen als ze het 'juk van de islam' zouden afwerpen, de profeet Mohammed niet meer als rolmodel zouden zien en de 'haatdragende' Koran zouden afwijzen.

Wilders probeert in het boek uit te leggen waarom de 'totalitaire en gewelddadige ideologie' islam mondiaal de grootste bedreiging is voor de vrijheid, zei hij in een toespraak op het Gatestone Institute in New York. Verder beschrijft het hoe de islam Europa de afgelopen decennia 'diepgaand' heeft veranderd en hoe veel Europeanen dit uit 'cultureel relativisme' hebben toegelaten.

Mensen die deze 'waarheden' uitspreken, zoals Wilders zelf, betalen een hoge prijs. Hierbij verwees hij naar de rechtszaak tegen hem en dreigementen van radicale moslims om hem om te brengen. Wilders memoreerde dat hij al acht jaar onder permanente politiebeveiliging staat. Hij zei dat hij van geen enkel woord spijt heeft en het als zijn plicht ziet om het Westen te waarschuwen.

Wilders gaf maar weer eens aan wat er volgens hem verkeerd is aan de islam. Hij zei dat hij het boek heeft geschreven omdat hij denkt dat het Westen de islam net als het nazisme en communisme kan verslaan. Hij noemde Israël hierbij een 'vitale voorpost' van de westerse beschaving.

Ook Wilders' stokpaardje van het stopzetten van de islamisering door de immigratie terug te dringen kwam weer aan bod. Moslims die zich niet aan de wet houden moeten worden uitgezet, zei hij. Hierbij uitte hij wederom kritiek op de Europese Unie, die volgens hem beslist over de meeste immigratieregels.

De verkiezingen van 12 september staan volgens Wilders in het teken van het 'herstel van de nationale soevereiniteit'. Ondanks het feit dat hij niet te boek staat als vriend van het koningshuis, droeg Wilders vanwege Koninginnedag een oranje stropdas.


Wilders wil moslims bekeren (Foto: Novum)

[WK Snooker] O'Sullivan eenvoudig naar de kwartfinale

Ronnie O'Sullivan heeft zich maandag in The Crucible in Sheffield op een overtuigende manier geplaatst voor de kwartfinales van het WK snooker. The Rocket, de nummer dertien op de wereldranglijst, won met 13-6 van tweevoudig wereldkampioen Mark Williams. In de kwartfinale neemt hij het op tegen de Australiër Neil Robertson.

O'Sullivan stond aan het begin van de beslissende sessie met 11-5 voor. Williams pakte nog wel een frame maar dat was niet genoeg om überhaupt nog een kans te maken. O'Sullivan maakte het af met breaks van 65 en 66. De laatste kwartfinalist is Jamie Jones. De debutant schakelde Andrew Higginson uit met 13-10. 

Toernooischema 

Kwartfinale  
Stephen Hendry Stephen Maguire
Jamie Jones Ali Carter
Ronnie O'Sullivan Neil Robertson
Ryan Day Mattew Stevens

Programma 1 mei 

Tijd      
11.00 Stephen Hendry Stephen Maguire Eerste sessie
11.00 Ryan Day Matthew Stevens Eerste sessie
15.30 Jamie Jones Ali Carter Eerste sessie
15.30 Ronnie O'Sullivan Neil Robertson Eerste sessie
20.00 Stephen Hendry Stephen Maguire Tweede sessie
20.00 Ryan Day Matthew Stevens Tweede sessie

De Bakker maakt snel rentree

Tennisser Thiemo de Bakker zal snel zijn rentree gaan maken in wedstrijdverband. De Westlander is inmiddels hersteld van een enkelblessure en kan volgende week weer in actie komen.

"Donderdag of vrijdag volgt nog een test, daarna hak ik de knoop door of ik weer wedstrijden ga spelen," zei De Bakker die inmiddels afgezakt is naar de 260e plaats op de wereldranglijst. Hij zal eerst wat futuretoernooien in Italië en Spanje gaan spelen, voor hij de stap richting Challengers maakt. "Dat is voor mij de beste manier om ritme op te doen."

Miljardair laat Titanic II bouwen

De Australische miljardair Clive Palmer heeft een overeenkomst met een Chinese scheepsbouwer gesloten om een replica van de honderd jaar gelden gezonken Titanic te bouwen. Het luxe zeeschip moet in 2016 gaan varen.

De Titanic II zal door CSC Jinling Shipyard worden gebouwd, schrijft BBC News. Volgens Palmer, een van de rijkste mannen van Australië, moet de replica alle luxe van het origineel herbergen, maar wordt het tevens voorzien van moderne navigatie- en veligheidsmiddelen.

De eerste reis moet over vier jaar plaatsvinden: dan zal het vaartuig vanuit Londen koers zetten naar New York. Of Palmer er daarmee een traditionele rol als lijnschip mee op het oog heeft is onduidelijk. Wel ontkent hij tegenover journalisten dat het schip onzinkbaar zal zijn. "Natuurlijk zinkt-ie als je er een gat in slaat", aldus de miljardair.

RMS Titanic (Wikimedia)
De op 15 april 1912 gezonken RMS Titanic (foto: F.G.O. Stuart, publiek domein)

Krajicek verder in dubbelspel Budapest

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het dubbelspel in het tennistoernooi in Budapest. De Nederlandse was met haar Tsjechische dubbelpartner Eva Birnerova te sterk voor de Française Kristina Mladenovic en de Russin Ksenia Pervak.

Krajicek en Birnerova wonnen de eerste set met 7-5, maar moesten de tweede met 1-6 aan hun tegenstandsters laten. In de beslissende supertiebreak trokken ze met 10-7 aan het langste eind.

Meer details 'Die Hard 5' vrijgegeven

Bruce Willis en Jai Courtney spelen vader en zoon in het vijfde deel van de Die Hard-reeks: A Good Day to Die Hard. De film wordt door John Moore (Max Payne) geregisseerd. De CEO van Fox, Tom Rothman, heeft dit weekend op een zeer omslachtige en onsamenhangende manier details vrijgegeven over de inhoud van de film.

Het verhaal introduceert de verloren zoon van John McClane: John 'Jack' McClane. Volgens Rothman is de dynamiek tussen de twee "zeer bruut""Het leuke van dit alles in A Good Day To Die Hard - en er is een geweldig moment waarin hij zegt 'It's as good a day as any to die' - maar het is echt een vader/zoon-verhaal. Hij denkt dat zijn zoon een mislukkeling is, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Dat kind is meer als zijn vader dan de vader zelf. Net zoals alle andere, klassieke Die Hard-films is het emotioneel beladen en zeer bruut."

De film gaat zich in plaats van Amerika deze keer in Rusland plaatsvinden. Rothman: "Het is volledig gezet in Rusland. Nou, er zijn wel enkele scènes in New York, maar het is John McClane die naar Rusland gaat en ik denk dat de technische term...dat ik denk ik niet op MTV mag zeggen, maar... hij verneukt alles." In een interview met Collider ging Rothman in op dezelfde zaken, alleen hier praatte hij meer over het verhaal. "Ik hou echt van deze film. Het heet A Good Day to Die Hard en twee dingen maken de film nieuw. 1) John McClane, de ultieme Amerikaanse held, gaat naar Rusland. Metaforisch gezien als een vis uit het water, maar hij is volledig uit het water. En 2) Het is een echt vader en zoon-verhaal met John McClane, een zeer goede politieagent maar een waardeloze vader. Hij heeft een volwassen zoon waar hij niet veel mee praat. Verder denkt McClane dat zijn zoon een verneukt kind is - dat is overigens een technische term."

Verder in het interview licht Rothman toe waarom er voor Rusland is gekozen. "Dus hij gaat naar Rusland om, dat denkt hij, de borg voor zijn zoon te betalen. Hier blijkt dat zijn zoon niet een verneukt kind is, maar juist het tegenovergestelde. Sterker nog, de appel is niet ver van de boom gevallen, de appel is helemaal niet van de boom gevallen, de zoon is een stoerdere John McClane dan zijn vader John McClane."

Volgens de planning is A Good Day To Die Hard op 13 februari 2013 te zien.

Die Hard 5

[LIVE] Manchester City - Manchester United

30-04-2012: Manchester City - Manchester United 1-0

90+5: De wedstrijd is afgelopen! Manchester City wint de wedstrijd met 1-0 en neemt daardoor de koppositie in de Premier League over van aartsrivaal Manchester United. De Engelse competitie kent nog twee speelrondes.

90+3:
Mancini voert zijn laatste wissel van de wedstrijd toe. Samir Nasri verlaat het veld en James Milner is zijn vervanger.

90':
De extra tijd bedraagt vijf minuten.

90': Via opnieuw een ijzersterke Touré komt de bal terecht bij Nasri. Hij komt in kansrijke positie, maar probeert de verdediging van United uit te spelen. Dit mislukt echter.

88':
United speelt te slordig om het City lastig te maken. De thuisploeg krijgt via Clichy zelfs nog een goede mogelijkheid op 2-0, maar het schot van de linksback wordt gepareerd door De Gea.

83': Mancini past opnieuw een verdedigende wissel toe. David Silva vervangt het veld voor verdediger Micah Richards. Tegelijkertijd wordt Nani door Ferguson vervangen voor Ashley Young.

82': Opnieuw stoomt Yaya Touré op. De Ivoriaan, die een ijzersterke wedstrijd speelt, krijgt de bal voor zijn linkervoet. Hij draait de bal echter net naast het doel van De Gea.

78': Gele kaart! Ook Michael Carrick krijgt de gele kaart van Marriner. De Engelsman gaat hard door op Gael Clichy.

78': Paul Scholes wordt door Ferguson naar de kant gehaald. Zijn vervanger is Antonio Valencia.

76': Gele kaart!
Nigel de Jong komt verkeerd uit met zijn tackle en komt ongelukkig uit op de nkels van Danny Welbeck. In de tussentijd raken Roberto Mancini en Alex Ferguson verbaal met elkaar in de clinch.

72': Yaya Touré stoomt vanaf het middenveld op en vuurt een schot af vanaf een meter of twintig. De poging van de Ivoriaan gaat een meter naast het doel van De Gea.

69': Gele kaart! Phil Jones incasseert een gele kaart nadat hij de bal verliest en vervolgens hard doorgaat op de ledematen van Gareth Barry.

68': United gaat met meer durf spelen en zoekt steeds vaker de aanval. City-trainer Roberto Mancini reageert hierop en brengt Nigel de Jong binnen de lijnen. Onze landgenoot vervangt Carlos Tévez.

58': Trainer Sir Alex Ferguson past zijn eerste wissel van de wedstrijd toe. Ex-PSV'er Ji-Sung Park verlaat het veld en spits David Welbeck komt binnen de lijnen.

53': Gele kaart! Yaya Touré krijgt de gele kaart van scheidsrechter Marinner. De Ivoriaan zette Ryan Giggs van de bal en protesteert vervolgens tegen de beslissing van de arbitrage.

50': Vanuit een moeilijke hoek probeert Nani direct op het doel van Josh Hart te schieten. Het harde schot wordt met moeite gepareerd door de keeper van Manchester City.

46': Manchester United heeft afgetrapt en daarmee een begin gemaakt aan de tweede helft. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan het tweede bedrijf begonnen.

45+2': Scheidsrechter Marriner heeft gefloten voor de rust. Manchester City leidt halverwege de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van de Belgische verdediger Vincent Kompany. City staat daardoor virtueel aan kop in de Engelse Premier League.

45': DOELPUNT MANCHESTER CITY: Vincent Kompany
kopt een hoekschop van David Silva achter David de Gea! 1-0 voor Manchester City op slag van rust!

40': Gevaarlijke uitbraak van City via Tévez. Er ontstaat een 3-tegen-3 situatie, maar The Citizens weten dit niet goed uit te spelen. Het schot van Aguero wordt geblokt door de verdediging van United.

37': Ook via links lukt het City om door te breken. Ditmaal pikt Zabaleta de bal op. De rechtsback weet echter niet gevaarlijk te worden.

36': Via Nasri komt de bal opnieuw gevaarlijk voor. Aguero weet de bal op te pikken, maar raakt de bal niet goed. Deze verdwijnt uiteindelijk ruim naast het vijandelijke doel.

31': City zet United onder druk. Via Nasri, die zijn landgenoot Evra een paar keer de baas is, komt de bal steeds voor het doel van De Gea. De verdediging van United weet de aanvallen echter te pareren.

24': Eerste grote mogelijkheid voor Manchester City. Na merkwaardig uitverdedigen van Wayne Rooney komt de bal uiteindelijk voor de voeten van Sergio Aguero. Hij ramt de bal vanuit kansrijke positie ruim over het doel van David de Gea.

19': Gele kaart! Vincent Kompany krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd, nadat hij Wayne Rooney vlakbij de middenlijn onderuit haalt.

16': Samir Nasri slalomt knap door de defensie van United. Hij bereikt Carlos Tévez, maar zijn voorzet wordt door United-verdediger Phil Jones onderschept.

14': United begint feller aan het duel dan City, maar tot echt grote kansen is de ploeg van Sir Alex Ferguson nog niet gekomen.

6': Ook Manchester City produceert na zes minuten spelen het eerste schot op doel. De bal van David Silva gaat via een United-been ruim naast.

1': Het eerste gevaar komt van de kant van United. Michael Carrick schiet vanaf elf meter, maar de poging wordt geblokt door een paar spelers van City.

1': Manchester City, waar Nigel de Jong op de bank begint, heeft afgetrapt! De wedstrijd is begonnen!

0':
Opstelling Manchester City: Hart; Zabaleta, Lescott, Kompany, Clichy; Nasri, Barry, Yaya Touré, Silva; Agüero, Tévez

0': Opstelling Manchester United: De Gea; Jones, Smalling, Ferdinand, Evra; Nani, Carrick, Scholes, Giggs, Park; Rooney

0': - Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in competitieverband al op Old Trafford. Destijds won City met maar liefst 1-6. Mario Balotelli en Edin D¸eko scoorden tweemaal, terwijl Sergio Agüero en David Silva eenmaal scoorden. Namens United scoorde Darren Fletcher de eretreffer. In het kader van de FA Cup won United met 2-3 van City. Wayne Rooney (2) en Danny Welbeck scoorden namens The Red Devils, terwijl Aleksandar Kolarov en Sergio Agüero de treffers van City voor hun rekening namen.

0': - De wedstrijd tussen beide ploegen zullen naar verwachting bekeken worden door maar liefst 650 miljoen mensen. Bij winst heeft de ploeg van Sir Alex Ferguson de landstitel binnen handbereik. Mocht Manchester City winnen, dan paseert het United op doelsaldo en maken zij de meeste aanspraak op het kampioenschap.

0': - City-coach Roberto Mancini verkondigtal wekenlang dat United de titelkandidaat met de beste papieren is. In zijn ogen heeft de ploeg van Ferguson het makkelijkste programma met wedsstrijden tegen Swansea City en Sunderland. City moet zelf nog op bezoek bij Newcastle United.

0': - United-coach Ferguson legt de druk juist bij de ploeg van Mancini. "Mochten wij verliezen dan wordt City waarschijnlijk kampioen. Met een beter doelsaldo en nog maar twee wedstrijden te spelen hebben zij de grootste kans op de titel", liet de Schot weten. City zou voor het eerst sinds 1968 kampioen van Engeland worden, terwijl United dit seizoen de titel voor de twintigste maal kan pakken. Het zou de dertiende titel onder leiding van Ferguson zijn.

Omkoopschandaal Koninginnedag

Met Koninginnedag op zo'n kleedje in de brandende zon spulletjes verkopen, is niet mijn talent. Dat is meer het talent van mijn vriendin. Zij verkoopt zelfs nog een tv aan een blinde. Ik daarentegen heb helemaal niets met verkopen. Ik grijp dan ook meestal elke mogelijkheid aan om niet te hoeven gaan. "Volgens mij gaat het regenen, hoor", is elk jaar één van de argumenten waar ik mee probeer te scoren. Dit jaar zit dat er echter niet in, want dit jaar is er stralend mooi weer voorspeld voor Koninginnedag.

Uitslag Manchester City - Manchester United

Manchester City heeft vanavond uitstekende zaken gedaan in de Engelse titelrace. Directe concurrent en aartsrivaal Manchester United werd in eigen huis met 1-0 verslagen. Vincent Kompany scoorde op slag van rust de enige treffer van de partij. Door de overwinning neemt City, met nog twee speelrondes te gaan, de koppositie over van United.

De ploeg van Sir Alex Ferguson begon overtuigend aan de wedstrijd. City werd op eigen helft vastgezet, maar halverwege de eerste helft veranderde het wedstrijdbeeld. City werd agressiever en via een oersterke Yaya Touré werd regelmatig de aanval gezocht. Dit resulteerde op slag van rust in de verdiende 1-0. Vincent Kompany stond geheel vrij bij een corner van David Silva en liet David de Gea met zijn kopbal kansloos.

Na rust probeerde United op zoek te gaan naar de 1-1, maar de ploeg speelde te slordig om het City echt lastig te maken. Met name Nani en Wayne Rooney zagen hun acties constant mislukken. City, waar Nigel de Jong halverwege de tweede helft inviel, kwam zelf nog een paar keer gevaarlijk voor De Gea. Samir Nasri, Gael Clichy en Sergio Aguero hadden echter pech in de afronding. United probeerde via Danny Welbeck en Asley Young nog wel een slotoffensief eruit te gooien, maar dit resulteerde niet tot gevaarlijke momenten voor het doel van Josh Hart.

Lees hier het live-verslag van dit duel nog eens rustig terug!

Britse isp's moeten Pirate Bay blokkeren

Vijf grote Britse internetproviders moeten de torrentsite The Pirate Bay ontoegankelijk gaan maken voor hun klanten. Dat heeft het hooggerechtshof in Groot-Brittannië besloten.

Het gaat om de isp's Everything Everywhere, O2, Sky, Talk Talk en Virgin Media, meldt BBC News. Zij vertegenwoordigen ongeveer tweederde van de breedbandmarkt. Ook BT zal de site vermoedelijk moeten gaan blokkeren, waarmee het vonnis circa negentig procent van de Britse markt zal treffen.

De British Phonographic Industry vroeg de providers vorig jaar de site vrijwillig ontoegankelijk te maken, maar dat wilden ze niet zonder gerechtelijke uitspraak. Volgens de belangenbehartiger van de muziekindustrie heeft de rechter nu bevestigd dat The Pirate Bay 'op enorme schaal' het auteursrecht schendt.

In Nederland zijn Ziggo en XS4ALL door de rechtbank verplicht de torrentsite te blokkeren. Volgens onderzoek zet dit echter weinig zoden aan de dijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden vraagtekens bij het vonnis geplaatst, omdat dit onder meer via proxy-servers eenvoudig te omzeilen is.

Maniac gesignaleerd op Cannes filmfestival

Een maniakale gebeurtenis op Cannes: De film Maniac gaat daar voor het eerst het daglicht zien. De film is vandaag tot de selectie van het bekende filmfestival toegevoegd, zo werd vandaag bekend.

Maniac is geregisseerd door Franck Khalfoun en geproduceerd door Alaxandre Aja en Gregory Lavasseur. De film is een remake van William Lustigs klassieker uit 1980 en draait om een gestoorde moordenaar, gespeeld door Elijah Woods, die antieke mannequins verkoopt. Hij vindt al zijn slachtoffers via internet en stalkt ze vanuit de duisternis. Dit alles gebeurt tussen hallicunaties door naar het verleden, waar Woods' personage is misbruikt door zijn moeder. Iedere moord brengt hem dichter bij wraak, zo maakt hij zichzelf wijs.

Andere castleden die we in de film gaan zien zijn America Olivo, Nora Arnezeder en Liane Balaban. Het is nog niet bekend wanneer de film in alle bioscoopzalen gaat draaien, maar we houden je op de hoogte.

Maniac

Dinosauriërs klaar voor aanval op Los Angeles

Zin in dino's, vernietiging en de stad Los Angeles? Goed nieuws: Warner Bros. heeft een sci-fi actiefilm-pitch aangekocht dat al deze elementen bevat.

De film wordt geregisseerd door John Clisham, een werknemer van James Cameron's Lightstorm Entertainment die recentelijk aan Titanic 3D heeft gewerkt. Het scenario voor de nog naamloze film schrijft hij samen met Mike Bayman. De rest van het plot is nog niet bekendgemaakt, het is alleen bekend dat het verhaal is ontwikkeld door online netwerk Break Media als een grootschalige webserie.

T-Rex

Een tyrannosaurus rex in de straten van San Diego in de film The Lost World: Jurassic Park

Laatste woorden Bin Laden online

De laatste zinnen die de geliquideerde terreurleider Osama bin Laden schreef zijn binnenkort terug te lezen op internet. Dat heeft de Amerikaanse chef terreurbestrijding John Brennan maandag bekendgemaakt. Een aantal tot dusver vertrouwelijke documenten wordt online gezet.

De documenten werden verzameld door Amerikaanse Navy SEALs die 2 mei vorig jaar een inval deden in de villa van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad en hem doodschoten. Ze troffen naast briefwisselingen tussen Bin Laden en zijn handlangers ook zijn handgeschreven dagboek aan.

'Feyenoord mist Fernandez tegen Heracles'

Feyenoord zal het komende woensdag in  het duel met Heracles Almelo waarschijnlijk moeten doen zonder Gyon Fernandez. De aanvaller is nog niet hersteld van de hamstringblessure die hij afgelopen zondag in het duel met AZ opliep.

Omdat ook John Guidetti niet beschikbaar is zal er komende woensdag waarschijnlijk een basisplaats zijn voor Anass Achahbar. Ook Otmal Bakkal is een twijfelgeval bij de Rotterdammers. De matchwinnaar van het duel tegen AZ kampt met een enkelblessure. Tonny Trindade de Vilhena is daarentegen wel beschikbaar. De jongeling zou eigenlijk bij het trainingskamp van het Nederlands elftal onder zeventien moeten zijn, maar heeft van der KNVB toestemming gekregen om later bij de selectie te mogen aansluiten.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 33

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 33e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Bayer Leverkusen Hannover 96 1-0
Bayern München VFB Stuttgart 2-0
Hamburger SV FSV Mainz 05 0-0
SC Freiburg 1.FC Köln 4-1
FC Kaiserslautern Borussia Dortmund 2-5
1899 Hoffenheim 1.FC Nürnberg 2-3
VFL Wolfsburg Werder Bremen 3-1
Borussia Mönchengladbach FC Augsburg 0-0
FC Schalke 04 Hertha BSC 4-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 33 24 6 3 78 76-25
2 Bayern München 33 22 4 7 70 73-21
3 FC Schalke 04 33 19 4 10 61 71-42
4 Borussia Mönchengladbach 33 16 9 8 57 46-24
5 Bayer Leverkusen 33 14 9 10 51 48-43
6 VFB Stuttgart 33 14 8 11 50 60-44
7 Hannover 96 33 11 12 10 45 39-44
8 VFL Wolfsburg 33 13 5 15 44 45-57
9 Werder Bremen 33 11 9 13 42 47-55
10 1.FC Nürnberg 33 12 6 15 42 37-45
11 1899 Hoffenheim 33 10 11 12 41 40-44
12 SC Freiburg 33 10 10 13 40 45-57
13 FSV Mainz 05 33 9 12 12 39 47-48
14 Hamburger SV 33 8 12 13 36 35-56
15 FC Augsburg 33 7 14 12 35 35-49
16 1.FC Köln 33 8 6 19 30 38-71
17 Hertha BSC 33 6 10 17 28 35-63
18 FC Kaiserslautern 33 4 11 18 23 23-52

topscorers:

# speler club goals
1 Huntelaar Schalke 04 27
2 Gomez Bayern München 26
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 20
4 Podolski 1. FC Köln 18

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
za 5 mei, 15:30 Borussia Dortmund SC Freiburg
za 5 mei, 15:30 Werder Bremen FC Schalke 04
za 5 mei, 15:30 Hannover 96 FC Kaiserslautern
za 5 mei, 15:30 FSV Mainz 05 Borussia Mönchengladbach
za 5 mei, 15:30 1.FC Nürnberg Bayer Leverkusen
za 5 mei, 15:30 VFB Stuttgart VFL Wolfsburg
za 5 mei, 15:30 1.FC Köln Bayern München
za 5 mei, 15:30 FC Augsburg Hamburger SV
za 5 mei, 15:30 Hertha BSC 1899 Hoffenheim

Bijna 10 miljoen spelers in Battlestar Galactica Online

Battlestar Galactica Online bereikt binnenkort 10 miljoen spelers. Dat heeft ontwikkelaar Bigpoint bekendgemaakt. De MMO, gebaseerd op de gelijknamige serie, is vorig jaar uitgekomen. Het spel is te spelen in een browser.

Heiko Hubertz, CEO van Bigpoint, is blij met de resultaten. "Wij zijn echt gelukkig met de enorme groei van Battlestar Galactica Online en de prestaties van het spel. Dit spel heeft ons perspectief op de speelervaring van een browsergame veranderd. Wij hopen dat we door kunnen blijven groeien."

"Wij gaan onze prestaties vieren en willen onze community bedanken omdat zij ons geholpen hebben om zo groot te worden," voegde Hubertz er aan toe. Alle spelers die inloggen tijdens de eerste verjaardag van het spel krijgen allerlei gratis items als bedankje.

505 Games gaat Adidas miCoach uitgeven

Uitgever 505 Games gaat Adidas miCoach uitbrengen. Het sportspel zou oorspronkelijk door THQ worden uitgegeven, maar na een rechtszaak tussen Adidas en THQ ging dat niet meer door. Lightning Fish Games werkt nu al achttien maanden aan het spel.

"De samenwerking met Adidas levert een spannende en grote mogelijkheid op. Wij brengen iets innovatiefs naar het sport genre op consoles en kunnen het integreren met de vele miCoach-producten die er zijn. Wij halen het meeste uit deze zomer die bomvol zit met sport, en dat is een goed begin van een relatie," vertelde een opgetogen Tim Woodley van 505 Games.

WTC is weer hoogste gebouw New York

Het World Trade Center is weer de hoogste wolkenkrabber van New York. De toren bereikte maandag een hoogte van 387 meter. Daarmee ging het WTC het Empire State Building voorbij. Dat was de afgelopen jaren het hoogste New Yorkse gebouw.

Het nieuwe WTC vervangt de Twin Towers. Die waren na de terreuraanslagen van 11 september 2001 ingestort. Daarbij waren meer dan 2600 doden gevallen. Het gebouw moet uiteindelijk 541 meter hoog worden. Naar verwachting is het WTC in 2013 klaar. Nog maar 55 procent van de ruimte is verhuurd.

'Tweede moordenaar Robert Kennedy'

De Amerikaanse politicus Robert F. Kennedy werd in 1968 niet door één persoon, maar door twee mensen vermoord. Er was een tweede schutter, die altijd spoorloos is gebleven. Dat zegt een ooggetuige van de moord, Nina Rhodes-Hughes. Zij stond destijds naast Kennedy.

Volgens Rhodes-Hughes is de toedracht van de moord in de doofpot gestopt. "Wat naar buiten moet komen, is dat er rechts van mij nog een schutter was", zei ze in een interview dat nieuwszender CNN maandag uitzond.

De nu 68-jarige Jordaniër Sirhan Sirhan is als enige veroordeeld voor de moord op Robert Kennedy. Hij kreeg in 1972 levenslang. Sirhan wil dat hij wordt vrijgelaten of dat er een nieuw proces komt. Een rechtbank in Los Angeles neemt daar binnenkort een besluit over.

'Tweede moordenaar Robert Kennedy'
'Tweede moordenaar Robert Kennedy' (Foto: ANP)

'Advocaat en Van Bommel naar PSV'

Vandaag wakkerden de geruchten omtrent Dick Advocaat steeds verder aan. De bondscoach van Rusland liet namelijk weten na het EK voetbal te stoppen, waardoor zijn komst naar PSV steeds aannemelijker werd.

Vanavond heeft Johan Derksen in het tv-programma Voetbal International gezegd dat De Kleine Generaal een contract voor de duur van een seizoen zal tekenen. Dat betekent automatisch dat interim-trainer Philip Cocu naar de jeugd gaat en dat Ernest Faber zeer waarschijnlijk als assistent-trainer zal aanblijven.

Daarnaast liet Derksen ook weten dat de komst van Mark van Bommel zeer waarschijnlijk rond gaat komen. Hij tekent eveneens een contract voor de duur van één jaar.

Na het komende seizoen zal de clubleiding opnieuw gaan bekijken of Cocu en Faber het stokje weer over kunnen nemen. Dat was namelijk de bedoeling, voordat men over een mogelijke komst van Advocaat sprak. Cocu wilde namelijk een jaar bij de jeugd aan de slag en zal een A-elftal gaan trainen, zodat hij meer ervaring op kan doen. Faber heeft al de nodige ervaring als trainer van FC Eindhoven.

CDA wil druk van Rosenthal op Oekraïne

Nederland moet van Oekraïne eisen dat het land een onafhankelijk onderzoek toelaat naar de wijze waarop oud-premier Joelia Timosjenko en anderen gevangenzitten. Die oproep doet CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel maandag aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Als de eis niet wordt ingewilligd moeten leden van de regering het EK voetbal in Oekraïne in juni niet bezoeken. "Ik wil de regering bij de les houden. Een lege eretribune zou impact kunnen hebben." Ormel verwacht dat een ruime Kamermeerderheid hem steunt.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso liet maandag weten het EK te mijden als dat land niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. De Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben aangegeven niet te gaan. "Ik vind dat Nederland zich daarbij moet aansluiten", zegt Ormel.

Oekraïne is er veel aan gelegen om internationale contacten te verbeteren met zo'n toernooi, zodat afzeggingen de druk op het land verhogen, denkt het Kamerlid. Ormel weet niet welke Nederlandse minister of staatssecretaris het toernooi gaat bezoeken, maar verwacht dat in ieder geval minister van Sport Edith Schippers (VVD) dat zal doen.

De 51-jarige Timosjenko zit een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik in Charkov, in juni de speelstad van het Nederlands elftal. De Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) dringt al maanden aan op een onderzoek maar krijgt geen toegang tot de gevangenis. Ook diverse Nederlandse parlementariërs troffen een dichte deur. Haar cel bevindt zich volgens Ormel, die haar vorig jaar nog sprak voordat ze de cel in ging, vijf tot tien kilometer van het stadion.

Een woordvoerder van Rosenthal gaf vrijdag aan niets te zien in een boycot van het EK. De minister heeft vorige week wel zijn zorgen 'krachtig overgebracht' aan zijn Oekraïense collega.

I Wish

In 2005 maakte Japanse regisseur Hirokazu Koreeda het zeer aangrijpende Nobody Knows, een film over een stel verwaarloosde kinderen. Nu heeft hij weer een film gemaakt met een stel kinderen in de hoofdrol. Deze film, over twee van elkaar gescheiden broertjes die met een wens hun familie bij elkaar willen brengen, is in tegenstelling tot Nobody Knows veel opbeurender en opgewekter qua toon.

'B-versie Ferrari F2012 nog niet klaar'

Het Formule 1-team van Ferrari kan deze week op Mugello nog niet alle geplande updates voor de Grand Prix van Spanje testen. Het nieuws komt van Livio Oricchio, correspondent voor het Braziliaanse O Estado de S.Paulo.

Er gaan geruchten dat Ferrari na het moeizame begin van het seizoen een geheel nieuwe versie van de F2012 aan het ontwikkelen is en het de B-versie zou gaan noemen. Technisch directeur Pat Fry liet in ieder geval aan Oricchio weten dat de pull-rod voorvering gehandhaafd blijft.

Volgens de goed geïnformeerde journalist Dimitris Papadopoulos zal Ferrari op Mugello gaan testen met een nieuwe neus, sidepots en vleugels, maar zal er geen nieuw chassis zijn.

Sonic komt dit najaar terug in nieuwe racegame

SEGA heeft bekendgemaakt dat aan het einde van het jaar een nieuwe Sonic-game zal uitkomen genaamd Sonic & All-Stars Racing Transformed. De racegame bevat auto's, boten en vliegtuigen voor de personages om te besturen.

De game is een vervolg op het deel uit 2010 en zal enkele features uit dat deel verbeteren. Zo zullen auto's bijvoorbeeld transformeren in boten als er een watergedeelte in de racebaan zit. Dezelfde ontwikkelaar als het vorige deel zal aan dit deel werken. Bekijk hieronder de debuuttrailer van het spel.

Verkeersdoden vallen vooral in avondspits

In de avondspits vallen bijna twee keer meer doden dan in de ochtendspits. Waarschijnlijk is vermoeidheid aan het einde van de werkdag de belangrijkste oorzaak van de vele dodelijke ongelukken, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, maandag tegen RTL Nieuws.

De afgelopen jaren vielen op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur 232 verkeersdoden. Dat is bijna twee keer zo veel als het aantal doden in de ochtendspits. Tussen 08.00 en 09.00 uur vielen gemiddeld 123 doden. RTL Nieuws maakte een analyse van alle fatale verkeersongevallen tussen 2006 en 2012.

N-wegen eisen relatief veel slachtoffers, blijkt uit het overzicht. Volgens Van Wee is dat een bevestiging dat provinciale wegen gevaarlijker zijn dan snelwegen. "Dat komt doordat op provinciale wegen de rijbanen niet gescheiden zijn, en er vaak obstakels langs de weg staan, zoals bomen."

Van de grote gemeentes vielen in Ede, Emmen en Eindhoven respectievelijk 30, 22 en 21 verkeersdoden per honderdduizend inwoners. In Amersfoort waren dat er vijf. Dat verschil is te verklaren door de veiligheid van de infrastructuur, denkt Van Wee. Steden als Emmen en Ede hebben relatief veel kilometers weg, die vaak niet volgens de modernste veiligheidseisen zijn aangelegd.

[Premier League] Uitslagen speelronde 36

Afgelopen weekend werd er weer een volledige speelronde in de Engelse competitie afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand, de topscorers en het programma voor de komende week.

Uitslagen speelronde 36:

Thuis Uit Uitslag
Everton Fulham 4-0
Sunderland Bolton Wanderers 2-2
Swansea City Wolverhampton Wanderers 4-4
West Bromwich Albion Aston Villa 0-0
Wigan Athletic Newcastle United 4-0
Stoke City Arsenal 1-1
Norwich City Liverpool 0-3
Chelsea Queens Park Rangers 6-1
Tottenham Hotspur Blackburn Rovers 2-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 35 26 5 4 83 86-32
2 Manchester City 35 25 5 5 80 87-27
3 Arsenal 36 20 6 10 66 68-44
4 Tottenham Hotspur 35 18 8 9 62 59-39
5 Newcastle United 35 18 8 9 62 53-46
6 Chelsea 35 17 10 8 61 62-39
7 Everton 35 14 9 12 51 46-38
8 Liverpool 35 13 10 12 49 43-37
9 Fulham 35 12 10 13 46 45-48
10 West Bromwich Albion 36 13 7 16 46 41-47
11 Sunderland 36 11 12 13 45 44-43
12 Swansea City 36 11 11 14 44 43-49
13 Norwich City 36 11 10 15 43 47-63
14 Stoke City 35 11 10 14 43 33-49
15 Aston Villa 36 7 16 13 37 36-50
16 Wigan Athletic 36 9 10 17 37 38-60
17 Queens Park Rangers 36 9 7 20 34 40-63
18 Bolton Wanderers 35 10 4 21 34 41-69
19 Blackburn Rovers 36 8 7 21 31 47-75
20 Wolverhampton Wanderers 36 5 9 22 24 38-79


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 28
2 Wayne Rooney Manchester United 26
3 Sergio Agüero Manchester City 22
4 Yakubu Aiyegbeni Everton 16
5 Demba Ba Newcastle United 16
6 Clint Dempsey Fulham 16
7 Mario Balotelli Manchester City 13
8 Edin D¸eko Manchester City 13
9 Emmanuel Adebayor Manchester City 13
10 Grant Holt Norwich City 13


Programma komende week:

Thuis Thuis Uit
ma 30 apr, 21:00 uur Manchester City Manchester United
di 1 mei, 20:45 uur Liverpool Fulham
di 1 mei, 20:45 uur Stoke City Everton
wo 2 mei, 20:45 uur Chelsea Newcastle United
wo 2 mei, 21:00 uur Bolton Wanderers Tottenham Hotspur
za 5 mei, 13:45 uur Arsenal Norwich City
zo 6 mei, 14:30 uur Newcastle United Manchester City
zo 6 mei, 15:00 uur Aston Villa Tottenham Hotspur
zo 6 mei, 15:00 uur Bolton Wanderers West Bromwich Albion
zo 6 mei, 15:00 uur Fulham Sunderland
zo 6 mei, 15:00 uur Queens Park Rangers Stoke City
zo 6 mei, 15:00 uur Wolverhampton Wanderers Everton
zo 6 mei, 17:00 uur Manchester United Swansea City

Inspecteurs vinden vlees van 30 graden

Diverse straatverkopers hebben maandag onvoldoende rekening gehouden met het warme weer. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuitten in Rotterdam op rauwe kip en lamsvlees van 30 graden en ongekoelde filet americain van 20 graden.

In Amsterdam werd een koelwagen onderschept met vijfhonderd kilo nasi en rauwe kip. De temperatuur van de etenswaren was 19 graden. "Dat is veel te warm, die hebben we onklaar gemaakt", zegt een NVWA-woordvoerder. "Goed koelen van bederfelijke waar is bij dit soort temperaturen heel belangrijk." Het was maandag met ruim 20 graden de eerste officiële warme dag van het jaar.

In totaal verrichtten 28 inspecteurs tijdens Koninginnedag 181 controles in twaalf steden, waaronder Eindhoven, Apeldoorn, Arnhem. Er werden 96 overtredingen geconstateerd die allemaal te maken hadden met gebrek aan koeling. In Rotterdam waren het er 45 en in Amsterdam 52.

De etenswaren zijn in een aantal gevallen onbruikbaar gemaakt door een blauwe stof op de levensmiddelen te spuiten. De niet-professionele bereiders kunnen boetes van 525 en 1050 euro krijgen.

Zondagavond werden in vier steden veertig alcoholcontroles uitgevoerd, waarbij in negen gevallen werd vastgesteld dat bier of sterke drank werd verkocht aan tieners. De ondernemers kunnen een boete verwachten. Het is verboden aan mensen onder de 16 jaar bier of wijn te verkopen. Aan mensen onder de 18 jaar is de verkoop van sterkere alcohol niet toegestaan. Maandagavond worden opnieuw alcoholcontroles uitgevoerd.

Giggs: "Wij blijven de kampioen"

Vanavond staat het topduel tussen Manchester City en Manchester United op het programma. United-vedette Ryan Giggs kijkt uit naar het allesbeslissende duel in de Engelse titelrace. Bij winst heeft United de titel zo goed als binnen.

"Natuurlijk is City een goed team, maar wij zijn Manchester United; wij blijven de kampioen", aldus Giggs. "En wij willen in het duel een statement maken en laten zien dat we de verdiende kampioen zijn."

"Wij hebben het in eigen hand", vervolgt de Welshman. "Bij een zege zitten we in een fantastische positie. Het had weliswaar nog beter kunnen zijn, maar er kan geen twijfel over bestaan dat dit een van de belangrijkste wedstrijden van de afgelopen jaren is."

Bij een zege van City neemt de ploeg de koppositie op doelsaldo over van United.

Microsoft komt Halo 4-webserie

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat ze later dit jaar komen met een vijfdelige webserie voor de lancering van Halo 4. De webserie zal gefilmd worden met echte acteurs en krijgt de naam Forward Unto Dawn.

Details zijn schaars en worden pas bekendgemaakt op ComicCon. Het verhaal zal gaan over een USNC-kadet die geïnspireerd is door Master Chief en wat zijn rol is in Halo 4. De webserie wordt het grootste wat Microsoft heeft gedaan voor de Halo-serie, het zal grootser worden dan de reclames en trailers voor Halo 3.

343 Studios geeft aan dat met deze vijfdelige serie Halo 4 toegankelijker zal worden voor onbekenden met de serie.

[WK Snooker] Carter verslaat Trump in een thriller

Judd Trump is uitgeschakeld op het wereldkampioenschap snooker. Allister Carter versloeg de vice-wereldkampioen met 13-12. Trump begon de beslissende sessie nog met een 9-7 voorsprong. 

De voorsprong van twee frames bleef tot 12-10 op het bord staan. Beide spelers maakte hoge breaks. Toen Trump een break maakte van 96 kwam Carter daarna terug met een break van 94. In de laatste frames liep de spanning op gingen beide spelers fouten maken. In het beslissende 25ste frame mistte Trump aan maakbare bal en wist Carter, die naast zijn snookercarrière in opleiding voor piloot is, optimaal te profiteren. Met tranen in zijn ogen verliet Trump de snookerarena in Sheffield.

Matthew Stevens wist zich eveneens bij de laatste zestien te plaatsen door een 13-11 overwinning op Barry Hawkins. Vanavond valt de beslissing in de laatste tweede ronde partijen. Ronnie O'Sullivan tegen Mark Williams en Jamie Jones tegen Andrew Higginson. De winnaar van de laatst genoemde partij speelt in de kwartfinale tegen Carter. 

'Real Madrid ziet in Eriksen stand-in voor Özil'

Volgens de Deense krant Onside heeft Real Madrid interesse in Christian Eriksen. De Koninklijke zou de Deense middenvelder van Ajax komende zomer voor achttien miljoen euro willen overnemen.

Niet alleen Real Madrid heeft volgens het Deense medium interesse in Eriksen. Ook Manchester United, FC Barcelona, AC Milan en Chelsea hebben de international van Denemarken op het oog.

Afgelopen zondag waren verscheidene scouts in de Grolsch Veste om Eriksen aan het werk te zien tijdens het duel van Ajax bij FC Twente (1-2 winst). De Deen speelde in eigen land voor Odense BK en Middelfart G&BK alvorens hij de overstap maakte naar Amsterdam. Bij Ajax maakte hij in 2010 zijn debuut in het profvoetbal. Inmiddels speelde Eriksen 73 wedstrijden waarin hij dertien treffers wist te maken.

AS Roma opnieuw zonder Stekelenburg

Maarten Stekelenburg moet ook deze week de competitiewedstrijd van AS Roma tegen Chievo Verona aan zich voorbij laten gaan. De doelman kampt met een schouderblessure en is daardoor niet in de wedstrijdselectie voor het uitduel opgenomen.

De keeper van Oranje miste afgelopen zaterdag ook al de wedstrijd tegen Napoli, die met 2-2 werd gelijkgespeeld. Bogdan Lobont verving Stekelenburg. De Roemeense keeper heeft net als Stekelenburg een verleden bij Ajax.

EVE Fanfest-bezoekers zijn eerste bèta-testers Dust 514

Ontwikkelaar CCP heeft aangegeven dat de mensen die een bèta-uitnodiging voor Dust 514 hebben gekregen op het EVE Fanfest in maart de eerste bètatesters zullen zijn.

Fans vroegen de ontwikkelaar waarom er nu al een bèta-test gaande was in Europa maar dit zijn testers aangewezen door Sony. De mensen die momenteel in de bèta zijn worden door Sony uitgekozen en zijn niet de mensen die CCP het liefst in het spel ziet. Waar CCP zo'n honderd vrijwilligers heeft om bugs in hun content te zoeken heeft Sony ook zo'n groep om nieuwe PSN-content te testen.

De bèta gaat dus nog komen en het spel moet later dit jaar uitkomen voor PlayStation 3.

Hoofdontwikkelaar Naughty Dog verlaat studio

Een van Naughty Dogs hoofdontwikkelaars, Richard Lemarchand, heeft aangegeven de studio te verlaten. Lemarchand gaat nu lesgeven aan de universiteit en wil hier experimentele games gaan maken als onderdeel van een onderzoek.

Lemarchand heeft de afgelopen acht jaar gewerkt bij Naughty Dog en heeft veel werk gedaan voor de Uncharted-serie. Met het derde deel kwam er een soort afsluiting voor hem en gaat hij nu drie maanden over de wereld reizen. In alle jaren als ontwikkelaar is Lemarchand zeker geen onbekende bij verschillende universiteiten want hij gaf daar regelmatig sprekingen en gastlessen.

Lemarchand gaat lesgeven aan de 'School of Cinematic Arts' aan de Universiteit van Zuid Californië als hij terugkomt van zijn reis.

Baas SEGA West verlaat bedrijf

De grote baas van SEGA West, Mike Hayes, heeft bekendgemaakt te stoppen bij het bedrijf. Hayes gaat zich richten op andere werkzaamheden binnen en buiten de gamesindustrie.

Jurgen Post zal Hayes vervangen en de Amerikaanse en Europese tak van SEGA overzien. Hayes stond de laatste acht jaar aan het roer in het Westen en de grote baas van SEGA roemt hem om zijn prestaties. Hayes was verantwoordelijk voor het feit dat SEGA nu zo'n tien keer zo groot is dan acht jaar geleden. Daarnaast heeft Hayes er ook voor gezorgd dat de Football Manager- en Total Wars-serie nu bij SEGA in handen zijn.

Hayes mag dan wel niet één van de bekendste namen zijn in de industrie zijn successen mogen er wel wezen. Zo is Hayes degene die verantwoordelijk is voor de Europese lancering van de bordspellen Trivial Pursuit en Pictionary. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de Europese lanceringen van de originele GameBoy, de SNES en het Teenage Mutant Hero Turtles-speelgoed.

Game of Thrones RPG volgt televisie- en boekenserie

Ontwikkelaar Cyanide heeft aangegeven dat het niet moeilijk was om de Game of Thrones RPG aan te passen naar de televisieserie. De game en de televisieserie volgen de boeken namelijk nauw.

Veel dingen uit de serie zullen terug te zien zijn in de game maar ook sommige dingen zullen iets anders zijn. Zo geeft de ontwikkelaar aan dat de 'Ijzeren troon' een iets ander uiterlijk zal hebben dan in de televisieserie. Alhoewel het uiterlijk iets anders zal zijn, heeft de troon wel hetzelfde doel als in de serie en de boeken.

De ontwikkelaar heeft aangegeven dat de personages in het spel erg belangrijk zijn want daar draait de hele serie om. Daarom zijn ze gemodelleerd naar de acteurs en gebruiken ze ook de stemmen van de acteurs voor het spel. Ook zal muziek die in de televisieserie gebruikt is terugkomen in de game.

Lees het volledige interview met Cyanide Studios hier.

'Raketschild bijna klaar voor gebruik'

Het raketschild van de NAVO vordert gestaag en de eerste tests wijzen uit dat het naar behoren werkt. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maandag gezegd. Hij rekent erop dat hij op de NAVO-top in mei kan melden dat het systeem dat het Westen moet vrijwaren van vijandelijke raketten voor het eerst in bedrijf is.

"Dit maakt het mogelijk delen van het grondgebied van de NAVO te beveiligen en dat concept wordt de komende jaren verder ontplooid zodat we stilaan de burgers van alle NAVO-landen in Europa kunnen beschermen", zei Fogh Rasmussen. "We hebben de systemen beproefd en ze werken."

In de Verenigde Staten verschenen onlangs onderzoeksrapporten die tot de slotsom kwamen dat het raketschild tal van technische mankementen vertoont, voortdurend vertraging oploopt en veel duurder uitvalt dan begroot. De rekenkamer van het Amerikaanse Congres en de Defense Science Board, die het Amerikaanse ministerie van defensie adviseert, stelden vast dat de productie van raketonderscheppers hapert, radars het vaak zonder stroom stellen en sensoren raketkoppen niet van andere objecten kunnen onderscheiden.

Fogh Rasmussen wilde niet op die rapporten reageren, omdat hij die 'niet onder ogen had gehad'. "Dat is een Amerikaanse aangelegenheid", zei de secretaris-generaal.

Het raketschild is een terugkerende steen des aanstoots in de betrekkingen tussen het Westen en Rusland. De NAVO zegt dat het raketschild bedoeld is om een mogelijke dreiging uit Iran tegen te gaan. Rusland vreest echter dat het raketschild de afschrikkende werking van zijn nucleaire arsenaal zal ondergraven.


NAVO: raketschild bijna klaar voor gebruik (Foto: Novum)

Dion Graus geknipt als animal cop

PVV-Kamerlid Dion Graus heeft in het tv-programma Eva Jinek op Zondag gezegd dat hij wel een dierenpolitieagent in de serie Flikken Maastricht wil spelen. Op de belofte zijn haar hiervoor af te knippen werd direct ingegaan.

Graus is er verbolgen over dat het CDA zich na de val van de gedoogcoalitie niet meer gebonden voelt aan afspraken met de PVV over de dierenpolitie. De christendemocraten vinden dat dierenagenten ook andere politietaken uit moeten voeren. Graus vreest dat het zo snel gedaan zal zijn met 'zijn' animal cops. Daarom wil de Limburgse parlementariër in de tv-serie Flikken Maastricht graag een dierenagent spelen.

Aanleiding voor die uitspraak was de aanwezigheid van Flikken-acteur Victor Reinier in de uitzending. Na contact met de producent van de politieserie werd Graus een rol beloofd, maar zijn haar werd wel te lang voor een agent bevonden. Zodoende werd de visagiste van Jinek ingeschakeld om de politicus terstond een naar eigen zeggen dierenpolitiewaardig kapsel te bezorgen.

Lord of the Rings feest nog door

Ontwikkelaar Turbine heeft bekendgemaakt dat de festiviteiten rondom Lord of the Rings Online door zullen gaan tot 9 mei. Het bierdrinken en het vuurwerk afsteken zal dus langer doorgaan.

Naast alle festiviteiten zijn er ook enkele nieuwe queesten het leven in geroepen voor het vijfjarig bestaan van het spel. Voor meer informatie over alle activiteiten rondom de verjaardag kan je op deze website terecht.

Kleine 190.000 treinreizigers naar Amsterdam

De NS heeft vooralsnog een kleine 190.000 reizigers naar Amsterdam vervoerd. Dat aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. Wel heeft de NS het idee dat de stroom mensen die Koninginnedag in Amsterdam vieren wat later op gang kwam, maar dat werd 's middags ingehaald.

Naar Eindhoven waren rond 16.00 uur ruim zestigduizend reizigers vervoerd. "Het is gezellig druk", aldus een NS-woordvoerder. De zegsman verwachtte dat in Eindhoven het hoogtepunt voorbij is in de aanvoer van feestgangers. Of dat voor Amsterdam ook geldt, kon een andere woordvoerder niet zeggen. "Het is mooi weer. Misschien dat mensen alsnog besluiten naar Amsterdam te gaan."

ProRail heeft op verschillende plekken extra mensen langs het spoor gezet om problemen te verhelpen. Ook staan extra locomotieven klaar om gestrande treinen verder te vervoeren. Zowel de extra mensen langs het spoor als de locomotieven hoefden nog niet te worden ingezet. "Alles verloopt nog steeds vlotjes."

Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is vooralsnog erg tevreden over het verloop. Maandagochtend werden bij het Centraal Station in Amsterdam twee spoorlopers aangehouden en beboet, maar daarna hebben zich geen problemen meer voorgedaan met mensen op het spoor. "De sfeer is gezellig en beheerst", aldus een NS-woordvoerder.

De zegsvrouw van de NS denkt dat het mogelijk zo gemoedelijk verloopt door het alcoholverbod dat zondagavond inging en tot dinsdag 07.00 uur geldt. Daarnaast zijn extra mensen ingezet die reizigers kunnen helpen. De extra en verlengde treinen dragen misschien ook een steentje bij aan het goede humeur van de treinreizigers, denkt ze.

De verwachting is dat rond 20.00 uur, als alle feesten ten einde zijn, de grote uittocht uit Amsterdam begint. "Mogelijk gebeurt dat al eerder, omdat mensen een te grote drukte willen vermijden." De Amsterdamse politie meldde rond 16.30 uur dat de eerste bezoekers weer huiswaarts gaan. De uittocht uit Eindhoven begint vermoedelijk later op de avond.

De NS en de gemeente adviseren het Java-eiland te mijden. Het feest van Slam!FM daar is afgesloten, omdat het maximumaantal bezoekers is bereikt. Mensen die naar Amsterdam willen, krijgen het advies via Zuid te reizen. Vooralsnog zijn 53.000 reizigers via Zuid de hoofdstad ingegaan en 134.000 via Amsterdam Centraal.

Leiden, waar het erg druk is, is momenteel een aandachtspunt, aldus de NS. "Maar we hoeven nog geen actie te ondernemen daar." De politie riep mensen aan het eind van de middag wel op om niet meer naar Leiden te komen. De Garenmarkt, waar dj Armin van Buuren vanaf 20.00 uur optreedt, is overvol.

Hoe de SP verliest als zij de verkiezingen wint

Op 12 september mag de Nederlandse bevolking voor de vijfde keer binnen tien jaar haar volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer kiezen. Het meireces is begonnen, de partijbesturen hebben zich opgesloten in hun kantoor om de verkiezingscampagnes op touw te zetten en de lijsttrekkers slijpen de messen. Wie zal de grootste partij worden? Nu ik al een hele alinea heb volgeschreven met clichés kunnen er nog wel een aantal bij: dat weten we pas op 12 september. Tot die tijd zal er echter geen dag voorbijgaan waarop wij allerhande voorspellingen krijgen voorgeschoteld, over het algemeen in de vorm van opiniepeilingen. Echter, naast opiniepeilingen is er nog een interessante indicator waarmee men de uitslag van de verkiezingen kan voorspellen.

Britse dopingzondaars mogen toch naar Spelen

Britse sporters die een dopingschorsing hebben uitgezeten, mogen niet levenslang worden uitgesloten van de Olympische Spelen. Dat heeft het internationaal sporttribunaal CAS maandag besloten. Met de uitspraak is de weg vrij voor onder anderen atleet Dwain Chambers en wielrenner David Millar om zich te kwalificeren voor Londen.

Het Internaal Olympisch Comité IOC werd eerder in een soortgelijke zaak al teruggefloten door het CAS. De Britse bond (BOA) achtte zich echter niet gebonden aan die uitspraak en wilde de eigen reglementen blijven volgen. "Op dit moment is er geen ruimte voor de sancties die het BOA wil opleggen", oordeelde het CAS echter.

Voormalige dopingzondaars krijgen nu een eerlijke kans om zich alsnog voor de Spelen te plaatsen. "Ze moeten gewoon aan dezelfde selectiecriteria voldoen als elke andere Britse atleet", meldt bijvoorbeeld de Britse atletiekbond. "We betreuren de uitspraak, maar zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is."

Mirallas moet Robben vervangen bij Bayern

De kans is groot dat Arjen Robben of Franck Ribéry de Duitse topclub Bayern München gaat verlaten, en wellicht vertrekken ze allebei. Bayern wil Kevin Mirallas als vervanger halen.

De Duitse media laten weten dat de Belgische aanvaller dankzij zijn uitstekende prestaties bij het Griekse Olympiakos hoog op het verlanglijstje van Bayern staat. Mirallas staat garant voor doelpunten en is bovendien een speler die, net als de Nederlander Robben, individueel voor gevaarlijke situaties kan zorgen bij het vijandelijke doel.

Lange tijd werd ook gedacht dat Mirallas de absolute topper zou worden van de huidige generatie Belgische profvoetballers, maar die eer lijkt toch meer weggelegd voor Marouane Fellaini, Axel Witsel en Eden Hazard. Desondanks stuurde Champions League-finalist Bayern afgelopen weekeinde hoofdscout Wolfan Dremmler naar Griekenland om Mirallas te zien spelen in de bekerfinale.

De Belg werd met twintig goals reeds topscorer van Griekenland en veroverde tevens de landstitel. Bayern denkt dat hij daarom in staat moet zijn om een vertrek van Robben of Ribéry enigszins op te vangen. Met die gedachte werden ook Dries Mertens en Nacer Chadli al gelinkt aan de Duitse Rekordmeister, al is een transfer van Chadli naar het Portugese Benfica waarschijnlijker.

Breivik deed op Malta historisch onderzoek

Anders Behring Breivik heeft in 2004 Malta bezocht om "historisch onderzoek" te doen voor zijn manifest tegen moslims en immigranten. Hij was in gezelschap van zijn moeder, maar zou zijn speurwerk voor haar verborgen hebben gehouden. Dat heeft de krant The Times of Malta maandag gemeld. Breivik staat op dit moment in Oslo terecht voor de bomaanslag en de moorden op jonge leden van de Noorse socialistische partij op 22 juli vorig jaar.

Breivik wilde onderzoeken hoe het eiland in de Middellandse Zee invasies heeft weerstaan, waaronder die van moslims uit Turkije. Hij zag Malta als bolwerk tegen immigranten uit Noord-Afrika.

Breivik beweert lid te zijn van een netwerk van militante nationalisten, de Orde van Tempeliers. De tempeliers waren een van de drie ordes die werden gesticht om de kruisvaarders te helpen. Een van de andere was de Johannieterorde, die later als Maltezer Orde bekend werd. Die organisatie heeft Malta van 1530 tot het einde van de 18e eeuw bestuurd.

FC Emmen strikt Gall als nieuwe coach

Joop Gall is met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van FC Emmen. Hij volgt René Hake op, die ondanks een doorlopend vertrek moest vertrekken bij de hekkensluiter van de Jupiler League.

Na een onrustige periode bij Go Ahead Eagles, vertrok Gall eind maart bij Go Ahead Eagles. Bij de ploeg uit Deventer was hij sinds het begin van dit seizoen werkzaam. Daarvoor stond hij jarenlang bij Veendam aan het roer.

De nieuwe werkgever van Gall, FC Emmen, verkeert sinds dit jaar in grote financiële problemen. Dankzij een reddingsplan lijkt de toekomst van de club echter voorlopig gered.

N.E.C. strikt topscorer Topklasse

N.E.C. heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Danny van den Meiracker. De 23-jarige spits tekent in Nijmegen voor een jaar met een optie voor nog twee seizoenen. Van den Meiracker speelt momenteel voor de amateurs van Spakenburg. Met 21 doelpunten voert hij de topscorerslijst van de Topklasse zaterdag aan.

N.E.C. toonde tijdens de winterstop al belangstelling, maar toen werd nog geen overeenstemming met Spakenburg bereikt. Van den Meiracker is blij dat de kogel nu alsnog door de kerk is. "Als je je carrière in het betaalde voetbal bij een mooie club als NEC kan beginnen, moet je geen moment twijfelen", concludeert hij.

Van den Meiracker verwacht wel een poosje nodig te hebben om te wennen aan het niveau in de Eredivisie. "Elke minuut die ik voor de winterstop in het eerste elftal kan maken, is meegenomen. Als ik me eenmaal heb aangepast, hoop ik op een eerlijke kans." De aanvaller heeft van Spakenburg de toezegging gekregen dat hij terug mag keren als zijn profavontuur mislukt.

Coffeeshops Maastricht willen proces uitlokken

Coffeeshops in Maastricht willen dat de rechter zich opnieuw uitspreekt over de wietpas. De Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) vindt dat er nog te veel onduidelijk is over de privacyaspecten en de precieze eisen waaraan de pas moet voldoen.

"Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren", zegt VOCM-voorzitter Marc Josemans. De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor toeristen de deur moet worden gewezen. De politie in de zuidelijke provincies gaat de nieuwe regels vanaf 1 mei handhaven.

Josemans gaat dinsdag om 10.15 uur een aantal niet-Maastrichtenaren de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Vanaf 11.00 uur gaat de wietverkoop verder als vanouds en wordt dus ook softdrugs verkocht aan toeristen en ingezetenen die zich niet willen laten registreren.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de wietpas er mag komen. De coffeeshophouders en belangenorganisaties die het kort geding hadden aangespannen omdat ze vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren gaan in hoger beroep. Eerder oordeelde de Raad van State al dat toeristen de deur mag worden gewezen, maar alleen als ze voor veel overlast zorgen.

De VOCM stelt dat nog steeds onduidelijk is welke personen en instanties bevoegd zijn om de verplichte ledenlijst in te zien. De vereniging is het er ook niet mee eens dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) het kritische advies over de wietpas van het College Bescherming Persoonsgegevens in de wind slaat. De privacywaakhond vindt dat de minister de noodzaak van de wietpas beter moet uitwerken.

Maastricht wordt volgens de VOCM nu al geconfronteerd met drugsrunners uit Luik, Oost-Europa en Noord-Frankrijk, die de gemeentelijke flyers over de wietpas als lokmiddel voor toeristen zouden inzetten. De nieuwe regels zullen niet leiden tot minder, maar meer overlast en criminaliteit, denkt Josemans. "Laten we deze rechtse hobby snel vergeten en ons richten op het werkelijke probleem: de achterdeur."

Haase neemt eerste horde in Estoril

Robin Haase is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi van Estoril. De nummer een van Nederland won op het Portugese gravel in de openingsronde betrekkelijk eenvoudig met 6-3 en 6-2 van de Italiaan Simone Bolelli.

Haase beperkte zich in de warme omstandigheden voornamelijk tot verdedigen. Die tactiek pakte goed uit, want ondanks dat hij een break voorsprong verspeelde, won de Hagenaar de eerste set. Daarmee was het verzet van Bolelli gebroken. De nummer 98 van de wereld grossierde in de tweede set in fouten, waardoor Haase in korte tijd uitliep naar 4-0. Die voorsprong gaf de Nederlander niet meer uit handen.

In de tweede ronde stuit Haase opnieuw op een gravelbijter. Hij neemt het op tegen de winnaar van het duel tussen de Rus Igor Andreev en de Spaanse qualifier Inigo Cervantes.

Roda schorst shirtwerpende Vukovic

Roda JC heeft Jagos Vukovic voor één duel geschorst. De van PSV gehuurde verdediger werd gisteren in het duel tegen zijn eigenlijke werkgever al voor rust gewisseld. De Serviër beende kwaad het veld af en gooide zijn shirt naar de bank van Roda.

"Dit kunnen wij niet zonder verdere maatregelen aan ons voorbij laten gaan," zei technisch directeur Gerard Wielaert die de speler ook nog een boete oplegde.

Vukovic heeft inmiddels op de website van Roda spijt betuigd. "Hoewel het gebeurde in een emotionele opwelling, was dit erg dom. Ik schaam me voor wat er gebeurd is en ik hoop dat de mensen me dit zullen vergeven."

Nederlander (22) met xtc gepakt in Argentinië

Een 22-jarige Nederlander is zaterdag op de luchthaven Retiro in Buenos Aires opgepakt met achttienduizend xtc-pillen. Dat meldt de politie in Argentinië. De man verklaarde dat hij in de Argentijnse hoofdstad van twee onbekenden honderdduizend dollar zou krijgen voor de drugs.

De man viel bij een controle bij de aankomsthal door de mand. Toen de Nederlander werd gevraagd zijn koffer open te maken vonden agenten plastic verpakkingen met de duizenden pillen, die waren gemarkeerd met het nummer 8. De Nederlander was vanuit Duitsland via Spanje en Uruguay naar Argentinië gereisd. Hij is in een cel gezet.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er 29 Nederlanders in Argentinië vast voor een drugsdelict.

Boonen blijft leider UCI-wereldranglijst

Tom Boonen blijft ook na de Ronde van Romandië het klassement van de mondiale wielerunie UCI aanvoeren. De Belg heeft tot nu toe 366 punten behaald en heeft daarmee een ruime voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali (272) en de Spanjaard Samuel Sanchez (252).

Bradley Wiggins, die afgelopen weekend de Ronde van Romandië op zijn naam wist te schrijven, maakte een grote sprong op de UCI-wereldranglijst. De Brit steeg van de veertiende naar de vijfde plaats, één plek achter de Slowaak Peter Sagan. Bauke Mollema is met een dertiende plaats de beste Nederlander.

[Primera División] Uitslagen speelronde 35

Afgelopen weekend stond in de Spaanse Primera División de 35e speelronde op het programma. Zowel Real Madrid als FC Barcelona kwam tot winst. Real behoudt daardoor de voorsprong van zeven punten. Mocht de ploeg de volgende wedstrijd winnen, dan kroont de ploeg van José Mourinho zich tot landskampioen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Getafe CF Real Mallorca 1-3
Levante UD Granada CF 3-1
Espanyol Sporting de Gijón 0-3
Real Sociedad Racing Santander 3-0
Villarreal Osasuna 1-1
Real Madrid Sevilla FC 3-0
Real Zaragoza Athletic de Bilbao 2-0
Malaga CF Valencia 1-0
Real Betis Sevilla Atletico Madrid 2-2
Rayo Vallecano FC Barcelona 0-7


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 35 29 4 2 91 112-30
2 FC Barcelona 35 26 6 3 84 104-26
3 Valencia 35 15 10 10 55 54-43
4 Malaga CF 35 16 7 12 55 51-47
5 Levante UD 35 15 7 13 52 51-48
6 Atletico Madrid 35 13 10 12 49 49-44
7 Athletic de Bilbao 35 12 12 11 48 49-46
8 Osasuna 35 11 15 9 48 39-55
9 Sevilla FC 35 12 10 13 46 41-42
10 Real Mallorca 35 12 10 13 46 39-42
11 Espanyol 35 12 9 14 45 44-49
12 Getafe CF 35 12 9 14 45 39-48
13 Real Sociedad 35 11 10 14 43 44-50
14 Real Betis Sevilla 35 12 7 16 43 42-51
15 Rayo Vallecano 35 12 4 19 40 50-67
16 Granada CF 35 11 6 18 39 32-52
17 Villarreal 35 8 14 13 38 36-49
18 Sporting de Gijón 35 9 7 19 34 38-64
19 Real Zaragoza 35 9 7 19 34 31-60
20 Racing Santander 35 4 14 17 26 24-56


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 43
Lionel Messi Barcelona 43
3 Radamel Falcao Atlético Madrid 23
4 Gonzalo Higuaín Real Madrid 21
5 Karim Benzema Real Madrid 20
6 Roberto Soldado Valencia 17
Fernando Llorente Athletic Bilbao 17


Programma speelronde 36

Datum Thuis Uit
di 1 mei, 12:00 Getafe CF Racing Santander
di 1 mei, 18:00 Granada CF Espanyol
di 1 mei, 20:00 Sporting de Gijón Villarreal
wo 2 mei, 18:00 Atletico Madrid Real Sociedad
wo 2 mei, 20:00 FC Barcelona Malaga CF
wo 2 mei, 20:00 Sevilla FC Real Betis Sevilla
wo 2 mei, 20:00 Real Mallorca Rayo Vallecano
wo 2 mei, 20:00 Real Zaragoza Levante UD
wo 2 mei, 22:00 Valencia Osasuna
wo 2 mei, 22:00 Athletic de Bilbao Real Madrid
za 5 mei, 21:00 Real Zaragoza Racing Santander
za 5 mei, 21:00 Athletic de Bilbao Getafe CF
za 5 mei, 21:00 Real Mallorca Levante UD
za 5 mei, 21:00 Granada CF Real Madrid
za 5 mei, 21:00 Sevilla FC Rayo Vallecano
za 5 mei, 21:00 FC Barcelona Espanyol
za 5 mei, 21:00 Sporting de Gijón Real Betis Sevilla
za 5 mei, 21:00 Atletico Madrid Malaga CF
za 5 mei, 21:00 Valencia Villarreal
za 5 mei, 21:00 Osasuna Real Sociedad

[Serie A] Uitslagen speelronde 34

Afgelopen weekend stond de 34e speelronde in de Italiaanse Serie A op het programma. Juventus en AC Milan boekten beiden een ruime zege. Zodoende blijft Juve nog altijd ongeslagen en bedraagt de voorsprong op Milan nog steeds drie punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 35.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
US Palermo Catania 1-1
Cagliari Chievo 0-0
AS Roma Napoli 2-2
Bologna Genoa 3-2
Internazionale Cesena 2-1
Atalanta Fiorentina 2-0
Novara Calcio Juventus 0-4
AC Siena AC Milan 1-4
Lecce Parma 1-2
Udinese Lazio Roma 2-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 35 21 14 0 77 62-18
2 AC Milan 35 22 8 5 74 68-28
3 Napoli 35 14 13 8 55 62-43
4 Udinese 35 15 10 10 55 47-35
5 Internazionale 35 16 7 12 55 52-47
6 Lazio Roma 35 16 7 12 55 50-45
7 AS Roma 35 15 6 14 51 55-50
8 Catania 35 11 14 10 47 45-47
9 Parma 35 12 11 12 47 48-52
10 Atalanta 35 13 13 9 46 40-36
11 Bologna 35 11 12 12 45 38-42
12 Chievo 35 11 11 13 44 30-41
13 AC Siena 35 11 10 14 43 43-40
14 US Palermo 35 11 9 15 42 48-54
15 Cagliari 35 10 12 13 42 36-42
16 Fiorentina 35 10 11 14 41 34-41
17 Genoa 35 9 9 17 36 46-66
18 Lecce 35 8 11 16 35 39-53
19 Novara Calcio 35 6 10 19 28 29-61
20 Cesena 35 4 10 21 22 22-53


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 26
2 Edinson Cavani Napoli 22
3 Antonio Di Natale Udinese 21
4 Diego Milito Internazionale 20
5 Rodrigo Palacio Genoa 18


Programma speelronde 35+36

Datum Thuis Uit
di 1 mei, 18:00 Chievo AS Roma
di 1 mei, 20:45 Napoli US Palermo
wo 2 mei, 20:45 AC Milan Atalanta
wo 2 mei, 20:45 Catania Bologna
wo 2 mei, 20:45 Genoa Cagliari
wo 2 mei, 20:45 Parma Internazionale
wo 2 mei, 20:45 Juventus Lecce
wo 2 mei, 20:45 Fiorentina Novara Calcio
wo 2 mei, 20:45 Lazio Roma AC Siena
wo 2 mei, 20:45 Cesena Udinese
za 5 mei, 18:00 Lecce Fiorentina
za 5 mei, 20:45 AS Roma Catania
zo 6 mei, 12:30 AC Siena Parma
zo 6 mei, 15:00 Novara Calcio Cesena
zo 6 mei, 15:00 US Palermo Chievo
zo 6 mei, 15:00 Udinese Genoa
zo 6 mei, 15:00 Cagliari Juventus
zo 6 mei, 15:00 Atalanta Lazio Roma
zo 6 mei, 15:00 Bologna Napoli
zo 6 mei, 20:45 Internazionale AC Milan

God of War: Ascension krijgt multiplayer

Sony gaat vandaag om 16.00 uur via een livestream op het PlayStation Blog de eerste details bekendmaken rondom God of War: Ascension. De eerste details zijn echter al naar buiten gebracht via USA Today. Deze melden namelijk dat God of War: Ascension een mulitplayermodus gaat krijgen.

In de multiplayer kunnen tot maximaal acht personen spelen. In eerste instantie zullen zij in groepen tegen elkaar vechten. Hierna gaat de multiplayer verder tegen een gigantische eindbaas zoals wij deze kennen uit de God of War-serie. De bekendmaking van de multiplayer gaat gepaard met de onderstaande screenshots.

God of War: Ascension gaat uitkomen op PlayStation 3. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt.

 

 

Manchester City - Manchester United LIVE op FOK!sport

Vanavond staat de Engelse topper tussen Manchester City en Manchester United op het programma. Wint United, dan is de ploeg officieus kampioen. Mocht City de punten in eigen huis houden, dan neemt de ploeg de koppositie over van The Red Devils.

Zal Manchester United vanavond de Engelse titelstrijd definitief beslissen of is Manchester City in staat om de punten in eigen huis te houden en daardoor de koppositie in de Premier League over te nemen van stadsgenoot United? FOK!sport zal vanaf 21:00 uur de wedstrijd live verslaan!

Eerder dit seizoen eindigde het treffen tussen beide ploegen op Old Trafford in een 1-6 overwinning voor Manchester City. The Citizens, die vanavond weer kunnen beschikken over enfant terrible Mario Balotelli, hebben vanavond wellicht de laatste kans om United van de landstitel af te houden.

Dus ben je vanavond niet de baas over de afstandsbediening of ben je ergens Koninginnedag aan het vieren, maar je wil toch op de hoogte blijven van de wedstrijd tussen Manchester City en Manchester United? Kijk vanaf 21:00 uur op FOK!sport en volg hier aan de hand van een live-verslag de wedstrijd.

Klik hier om direct door te gaan naar het live-verslag!

Volg Manchester City - Manchester United LIVE op FOK!sport (Foto: Pro Shots)

Rabobank met vijf Nederlanders naar Giro

Rabobank zal zaterdag in het Deense Herning met vijf Nederlanders aan de start staan van de Giro d'Italia. De Nederlandse WorldTour-formatie mikt voornamelijk op etappeoverwinningen met een op sprinters geöriënteerde ploeg. Theo Bos en Mark Renshaw zijn de kopmannen bij Rabo.

De Nederlandse inbreng zal naast Bos komen van Dennis van Winden, Tom Leezer, Stef Clement en Tom-Jelte Slagter. De eerste drie zullen samen met de Australiër Graeme Brown en de Duitser Grischa Niermann in dienst rijden van sprinters Bos en Renshaw. De sprinterstrein van de bankiersformatie stond in de Ronde van Turkije al aardig op de rails. De ploeg boekte daar vorige week drie ritzeges. 

Slagter en de Spanjaard Juan Manuel Garate krijgen van ploegleiders Jan Boven en Frans Maassen een vrije rol. "Slagter mag gaan avonturieren, we willen zien hoever hij kan komen. Hij wordt daarbij ondersteund door Garate. Zij moeten hun dagen uitzoeken en toeslaan wanneer het kan", verduidelijkt Boven aan Rabosport de intentie waarmee de klimmers van de ploeg van start gaan. 

Duitsers veel vaker ziek door werkstress

De e-mail van de chef lezen tijdens het avondeten, een telefoontje op je vrije dag en tijdens je vakantie even dat project afmaken. De psychische belasting leidt in Duitsland tot drastisch meer ziektedagen, aldus het Duitse ministerie van Werkgelegenheid maandag in antwoord op vragen van de partij Die Linke.

In 2001 waren de oosterburen nog 33,6 miljoen dagen ziek wegens psychische stoornissen. In 2010 was dat gestegen tot 53,5 miljoen. Hun aandeel in het totale aantal ziektedagen verdubbelde daarmee van 6,6 naar 13,1 procent.

De 'psychostress' komt niet alleen door internet en gsm, maar ook door hogere eisen aan de werknemers en door onzekerheid over de baan. Vrouwen meldden zich vaker ziek dan mannen wegens psychische problemen. Verdeeld naar sectoren zijn er vooral risico's in de zorg, het onderwijs en bij de drukkerijen.

Het ministerie vindt nieuwe wetten tegen de stress echter niet nodig.

Puzzelen en sluipen deze zomer

Deze zomer kun je als heuse dief aan de slag met je iPad of pc. Tiny Thief is een puzzelgame waarin alles draait om stealth.

Je moet in Tiny Thief een kleine, blonde dief door verschillende levels leiden en daarbij puzzels oplossen en zorgen dat je niet gesnapt wordt door wachters. Een precieze datum voor de game is nog niet bekend, maar ontwikkelaar 5 Ants geeft aan dat de game 'binnenkort' verschijnt.

Bekijk hieronder de trailer van deze bijzondere game.

Swinkels verlaat Willem II na achttien jaar

Arjan Swinkels zal komende zomer transfervrij de overstap maken van Willem II naar Lierse SK. Daarmee komt er voor de 27-jarige verdediger een eind aan een dienstverband van maar liefst achttien jaar bij de ploeg uit Tilburg.

Swinkels heeft bij Lierse een contract voor twee jaar getekend. Daarin is een optie voor nog een seizoen opgenomen. "Ik heb een heel goed gevoel bij de club”, aldus Swinkels tegenover Voetbal International. "Ze waren meteen concreet en de onderhandelingen verliepen soepel."

"Voor mijn gevoel is het echt een club in opkomst. Vorig jaar zijn ze net niet gedegradeerd en dit jaar eindigde Lierse als twaalfde. Het doel is om verder omhoog te klimmen en een stabiele middenmoter te worden”, vervolgde de verdediger.

Daarmee komt wel een einde aan een zeer lange periode bij Willem II. "Het is best moeilijk om Willem II te verlaten. Ik heb hier achttien jaar gespeeld. Toch is het mooi om eens aan iets nieuws te beginnen", besloot Swinkels.

Arsenal versterkt zich met Podolski

Arsenal heeft zich voor volgend seizoen verzekerd van de diensten van Lukas Podolski. De Duitse spits verruilt zijn jeugdliefde 1. FC Köln voor de ploeg uit de Premier League.

"Arsenal geeft me de mogelijkheid op het internationale podium te spelen", aldus Podolski, die op zijn achttiende debuteerde bij 1. FC Köln. Na een avontuur bij Bayern München keerde hij in 2009 terug bij de ploeg uit Keulen. In 180 wedstrijden wist hij 86 doelpunten namens 1. FC Köln te maken. Voor de Duitse nationale ploeg kwam hij tot nu toe 95 keer uit. Daarin scoorde hij 43 treffers.

FOK!filmtips van de dag: De Overloper

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag op Koninginnedag wordt natuurlijk de film Lang leve de Koningin uitgezonden. Anders dan men misschien in eerste instantie zou verwachten gaat de film niet over onze geliefde Bea maar over een jong meisje dat het schaakspel op een creatieve manier leert spelen. Ze leeft zich letterlijk in en kruipt in de huid van de verschillende schaakstukken. Deze sterke, op een boek gebaseerde film, is vanavond om 20:30 te zien op RTL 8. Er is een hoofdrol weggelegd voor Monique van de Ven.

De FOK!filmtip van de dag is de telefilm De Overloper, vanavond om 20:25 te zien op Nederland 3. De film gaat over de Eva van Dongen en Floris Wolfs. Hun relatie staat zwaar onder druk en Floris zit in de gevangenis wegens het stelen van vier miljoen euro aan overheidsgeld. Eva probeert hem dan ook te vergeten. Als Floris vrijkomt door een vormfout sluit hij zich aan bij een bende criminelen komen Eva en Floris elkaar weer tegen. Maar ditmaal als tegenstanders...

Moshi Monsters 15 weken op nummer 1 in Engeland

Sinds de release van de Nintendo 3DS, krijgt de gewone DS niet zoveel aandacht meer. Toch doen de games voor de handheld het nog steeds goed, blijkt uit cijfers uit Engeland. Er verschijnen elke week nog steeds DS-games in de Engelse top 40 van verkoopaantallen voor games. 

Moshi Monsters: Moshling Zoo staat ondertussen al 15 weken op nummer 1 in de DS-variant van de lijst. Dat is een nieuw record. De vorige recordhouder, Dr Kawashima's Brain Training, stond 14 weken op nummer 1.

Moshi Monsters is een soort tamagotchi-game, waarin je met je virtuele huisdier puzzels kunt oplossen. Hoofd van de studio achter de game, Michael Acton Smith is heel tevreden met dit record. "Dit is de eerste game die we met onze studio Mind Candy hebben gemaakt en we zijn aangenaam verrast met dit resultaat."

Patty Brard doet oude Luv'-jurkjes van de hand

Patty Brard staat maandag met bijzondere koopwaar op de Amsterdamse vrijmarkt. De zangeres doet outfits uit haar Luv'-tijdperk van de hand. Gegadigden hoeven niet te dringen. "Ik heb nog voldoende voor minstens drie Koninginnedagen."

"Het tijdperk Luv' is definitief voorbij", legt Brard haar verkoopactie uit aan het AD. Het damestrio, dat in de jaren zeventig en tachtig hits als The Greatest Lover en U.O. Me scoorde, kondigde vorige maand een definitieve breuk aan. Brard, Marga Scheide en José Hoebee komen niet meer bij elkaar nu Brard met Patricia Paay en Tatjana Simic een nieuw trio vormt.

"Het gaat om vijftien Luv'-rokjes en een serie laklaarzen tot ver over de knie", prijst Brard haar koopwaar. Naast Luv'-jurkjes verpatst de zangeres ook andere outfits. "Ik ben thuis mijn garderobes aan het reorganiseren. Alles wat ondraagbaar is geworden of te groot en te klein is gaat eruit."

'Vijftien miljoen betaald voor kunst Scheringa'

Hans Melchers heeft voor zijn deel van de voormalige kunstcollectie van Dirk Scheringa vijftien miljoen euro betaald. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van een schrijven van de curatoren aan schuldeisers van DSB Beheer, waarin de kunstcollectie was ondergebracht.

Melchers kocht in maart ongeveer duizend van de ruim 1250 werken uit de failliete boedel van DSB Beheer. RTL Nieuws stelt dat de vijftien miljoen euro die Melchers voor de werken heeft betaald een koopje lijkt. Scheringa zou zijn kunstcollectie voor ruim veertig miljoen euro hebben verzekerd. De gevallen topman van de failliete DSB Bank zou zelf denken dat de kunstwerken voor eenderde tot de helft van de werkelijke waarde van eigenaar zijn gewisseld.

Melchers brengt de van Scheringa overgenomen collectie onder in het Gelderse Gorssel. Melchers vestigt een nieuw museum in de plaats tussen Deventer en Zutphen. De DSB-collectie, met werken van onder anderen Charley Toorop, Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Jan Bor en Carel Willink moet in het voorjaar van 2014 te zien zijn. Marisa Melchers, dochter van de ondernemer en kunsthistorica, gaat leiding geven aan het museum.

Griekenland opent eerste detentiecentrum illegalen

Griekenland heeft een eerste detentiecentrum voor illegale immigranten geopend. Tientallen mensen zijn sinds zondag in het kamp in Amygdaleza ondergebracht, liet de politie weten.

Het centrum aan de noordrand van de hoofdstad Athene biedt plaats aan twaalfhonderd immigranten. Omwonenden hebben tevergeefs geprobeerd met een reeks van protestacties te voorkomen dat het kamp in hun omgeving verrees. Ze vrezen dat het de misdaad in hun buurt in de hand werkt.

De regering in Athene heeft haar immigratiebeleid in de aanloop naar de parlementsverkiezingen flink verstrengd. Immigratie is uitgegroeid tot een belangrijk verkiezingsthema, omdat kiezers een verband vermoeden tussen de immigratiegolf en de misdaadcijfers, die evenredig zijn gestegen.

Griekenland, dat worstelt om de zieltogende economie aan de praat te krijgen, is voor veel immigranten het bruggenhoofd naar Europa. De afgelopen drie jaar kwamen volgens de Griekse autoriteiten vijfhonderd duizend asielzoekers in Griekenland aan.

Minder feestgangers naar Amsterdam

De NS had rond het middaguur al negentigduizend reizigers naar Amsterdam vervoerd. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, zegt een woordvoerder. Of het aantal lager blijft is nog niet te zeggen. "Misschien komen de mensen dit jaar wat later." Van de negentigduizend zijn er twintigduizend naar Amsterdam Zuid vervoerd.

De piek in het aantal reizigers ligt rond het middaguur, tot nog toe zijn problemen uitgebleven. 's Ochtends werden bij het Centraal Station twee spoorlopers aangehouden en beboet, maar daarna hebben zich geen problemen meer voorgedaan met spoorlopers. "Het is zelfs rustiger dan op een normale zondag", zegt een politiewoordvoerder.

Richting Eindhoven zijn ongeveer vijftienduizend reizigers vervoerd. Ook daar hebben zich volgens de NS geen problemen voorgedaan.

Het heeft geen zin meer om maandag nog voor een dancefeest naar Amsterdam te gaan, zegt een woordvoerder van de gemeente. Alle dancefeesten zijn vol. De meeste feesten waren al in voorverkoop uitverkocht. Een vrij toegankelijk feest op het Java-eiland is inmiddels ook vol, laat een gemeentewoordvoerder weten. De 224 evenementen in de stad zijn wel te bezoeken.

'Rihanna scoort tweede filmrol'

Rihanna heeft haar tweede filmrol te pakken. De zangeres gaat de schurkenrol spelen in de actiefilm The Fast and the Furious 6. Rihanna maakte met haar rol als marinier in Battleship indruk op de makers, vertelt een bron aan de boulevardkrant The Sun. "Deze film is een stap vooruit en kan tot nog grotere filmrollen leiden", zegt de ingewijde.

The Fast and the Furious 6 speelt zich af in Londen, waar Rihanna in dure auto's mag racen tegen onder anderen Vin Diesel en Dwayne 'The Rock' Johnson. De 24-jarige r&b-ster zou deze zomer naar Essex gaan, waar een deel van de opnames plaatsvindt omdat de Britse hoofdstad is afgesloten vanwege de Olympische Spelen.

Rihanna, die in Battleship haar filmdebuut maakt, heeft al aangegeven meer te willen doen in de filmbusiness. Zo gaf ze onlangs aan graag eens te willen werken met komedieregisseur Seth Rogan. The Fast and the Furious 6 verschijnt volgend jaar mei in de Nederlandse bioscopen.


'Rihanna scoort tweede filmrol' (Foto: Novum)

Koninginnedag eerste officiële warme dag

Deze Koninginnedag is de eerste officiële warme dag van het jaar. Niet lang na het middaguur werd het in De Bilt boven de 20 graden, meldt weeronline.nl.

Op 23 maart werd het in het zuiden van het land al boven de 20 graden, maar van een officiële warme dag is alleen sprake als het in De Bilt zo warm is. De eerste warme dag valt dit jaar relatief laat. "Vorig jaar viel de eerste warme dag bijvoorbeeld al op 2 april en werd op 21 april al een zomerse dag met 25 graden gemeten."

De vroegste warme dag die sinds 1900 is gemeten viel op 17 maart in 1961 en in 1990. In 1983 liet de eerste warme dag het langst op zich wachten. Toen viel die pas op 31 mei.

Door het hele land is het maandag rond de 20 graden. Door stapelwolken kan de temperatuur plaatselijk wat lager uitvallen. "Maar het blijft vrijwel overal droog." In de loop van de avond verandert het weer echter. Dan worden onweersbuien, hagel en windstoten verwacht. Zondag was al duidelijk dat de zon maandag zo fel schijnt dat het raadzaam is in te smeren.

Dinsdag en woensdag worden ook aangename temperaturen verwacht, maar daarna zakt het kwik weer naar de vijftien graden.


Koninginnedag eerste officiële warme dag (Foto: Novum)

Doden bij bomaanslagen in Idlib

Twee bomaanslagen in de stad Idlib, in het noordwesten van Syrië, hebben aan zeker negen mensen het leven gekost. Voorts vielen er bijna honderd gewonden en werd er veel materiële schade aangericht. Dit heeft het Syrische staatspersbureau SANA maandag gemeld.

Onder de doden zijn burgers en veiligheidsagenten, meldde SANA. De verantwoordelijkheid werd gelegd bij 'gewapende terroristen', waarmee wordt gedoeld op de opstandelingen tegen het regime van president Bashar Assad.

Beatrix verwijst naar Friso in dankwoord

Beatrix heeft bij het uitspreken van haar dankwoord in Veenendaal verwezen naar prins Friso, die door een ski-ongeluk in coma ligt. "Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is. Maar alle hartelijkheid en de goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen wij doorgeven", zei ze.

Ze bedankte Rhenen en Veenendaal op het eind van de wandeltocht door de plaatsen namens de hele familie voor de 'indrukwekkende programma's die in elkaar zijn gezet'. "U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven." Naast Friso was zjin vrouw Mabel maandag niet aanwezig.

Pieter van Vollenhoven liep alleen het laatste stuk van de tocht door Veenendaal mee vanwege een ontstoken voet. Door een ski-ongeval in 1964 heeft hij daar soms last van, zei hij voor de camera van de NOS. Prinses Anita was vanwege een longontsteking niet aanwezig.


Beatrix verwijst naar Friso in dankwoord (Foto: Novum)

Pellizotti terug in het peloton

De Italiaanse wielrenner Franco Pellizotti kert terug in het peloton. De 34-jarige Pellizotti heeft een verbintenis bij de Androni-ploeg getekend.

Begin vorig jaar zette Pellizotti een punt achter zijn loopbaan nadat hij een schorsing van twee jaar met terugwerkende kracht opgelegd had gekregen. De Italiaan kreeg de schorsing vanwege afwijkende bloedwaarden. De schorsing van Pellizotti loopt komende maand af.

In de Giro d'Italia van 2009 werd De Dolfijn van Bibione derde. Ook in dat jaar veroverde hij de bergtrui in de Tour de France.

Bøkko vertrekt bij schaatsteam Mueller

Håvard Bøkko rijdt volgend seizoen niet meer voor het team van Peter Mueller. De 25-jarige schaatser keer terug naar de nationale bond van Noorwegen, waar hij zich optimaal hoopt voor te bereiden op de Olympische Spelen in Sochi. Ook zijn vijf jaar jongere zus Hege keert terug bij de Noorse bond.

Bøkko besloot zich een jaar geleden aan te sluiten bij het CBA-team van Mueller, die in 2009 na een incident werd ontslagen als bondscoach van Noorwegen. De resultaten vielen afgelopen seizoen echter flink tegen. Een bronzen medaille bij het EK allround in Boedapest was het enige hoogtepunt.

"We hebben er lang over nagedacht, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het programma bij de nationale bond beter aansluit op onze wensen", laten de twee in een verklaring weten. "Dat is belangrijk voor onze sportieve ontwikkeling. Wel hebben we een geweldige tijd gehad bij CBA."


Bøkko vertrekt bij schaatsteam Mueller (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kun je een Just Dance 3-zonnebril winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wat kost AutoDance, de dansbare app voor iPhone en Android?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

'Verplaatsing EK voetbal geen optie'

Een verplaatsing van duels van het EK voetbal van Oekraïne naar Duitsland is niet mogelijk. Dat zegt toernooidirecteur Martin Kallen van de Europese voetbalbond UEFA maandag in de Süddeutsche Zeitung. Kan het EK om wat voor reden dan ook in een land niet doorgaan, dan is er volgens Kallen maar één optie. "Dan moet men denken aan het verschuiven van het toernooi naar een ander jaar."

De politieke situatie in Oekraïne, dat samen met Polen het EK organiseert, is onrustig. Vrijdag vielen bij bomaanslagen in Dnjepropetrovsk meer dan 20 gewonden. "We bekijken de situatie nauwkeurig", zei Kallen, die nog geen reden voor ingrijpen ziet. "Maar als het te gevaarlijk wordt, gaat het niet door. Het moet wel een voetbalfeest zijn."

Het eerste duel op Oekraïense bodem is Nederland tegen Denemarken op 9 juni.

'Verplaatsing EK voetbal geen optie'
'Verplaatsing EK voetbal geen optie' (Foto: ANP)

'Crysis 2 als beste Duitse game is onaanvaardbaar'

De Christelijk Democratische Unie van Duitsland, een politieke partij die op dit moment regeert, heeft geprotesteerd tegen de nominatie en overwinning van Crysis 2 als beste Duitse game. De partij wil niet dat een 'killergame' als Crysis gehonoreerd wordt.

Crysis 2 werd vorig jaar genomineerd voor de German Computergames Award en kwam als winnaar uit de bus. De winnaar werd toen bepaald door G.A.M.E., een bond van Duitse ontwikkelaars, BIU, een bond voor Duitse uitgevers, en de Duitse overheid met het CDU. Hierdoor was het goed mogelijk dat Crysis 2 niet werd gekozen als winnaar.

"Killergames mogen niet geëerd worden, ook al zijn ze technisch gezien uitstekend," vertelde Wolfgang Börnsen, woordvoerder van het CDU. "Wij eisen een geheel nieuw concept, een herinnering aan games met culturele en educatieve waarde." Ook heeft Börnsen geëisd dat er een andere jury komt.

De BIU reageerde als volgt. "De presentator kan niet zomaar aannemen dat de jury niet goed zijn werk heeft gedaan. De jury heeft de genomineerden bepaald op basis van de regels van de German Computergames Award. Het toevoegen van de 18+-categorie ging in overleg met de minister van Cultuur."

De minister van Cultuur, Bernd Neumann, reageerde op de overwinning van Crysis 2. "Het is logisch dat we nu nadenken over het feit of games die alleen geschikt zijn voor volwassenen en niet voor jongeren door de hoeveelheid geweld, wel geëerd mogen worden."

Bakkal overweegt toch bij te tekenen

Otman Bakkal tekent mogelijk alsnog bij bij Feyenoord als de Rotterdammmers erin slagen zich te kwalificeren voor de Champions League. De middenvelder wordt momenteel nog gehuurd van PSV, maar heeft in Eindhoven een aflopend contract.

"Ik neem het zeker mee in mijn besluitvorming. Dat is wel iets wat trekt, zeg ik eerlijk," zei Bakkal over de mogelijke plaatsing van Feyenoord voor de voorrondes van de Champions League. Vooralsnog tekent hij niet bij in De Kuip. "Ik ben eerlijk, ik heb een leeftijd bereikt dat een avontuur in het buitenland ook interessant is. Dat neemt niet weg dat ik het uitstekend naar mijn zin heb in De Kuip. Maar het zou gek zijn als dat nu niet het geval zou zijn."

Door het doelpunt van Bakkal tegen AZ (1-0) ligt Feyenoord op koers voor het Champions League-ticket. "Ja, ik heb me al die tijd op de vlakte gehouden als over de Champions League werd gesproken. Maar nu wij alleen op de tweede plek staan, is er nog maar één doel. We willen tweede worden."

Minder grootverdieners bij publieke omroep

Nog tien presentatoren bij de publieke omroep verdienden vorig jaar meer dan de zogeheten balkenendenorm. Van de tien die boven deze norm zaten, werken er vier voor BNN, drie voor de VARA, twee voor de TROS en eentje voor de KRO. Dat liet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag weten. In 2010 zaten 13 presentatoren boven de balkenendenorm.

Deze norm is gebaseerd op 130 procent van het inkomen van de minister-president. Dat komt neer op een belastbaar jaarinkomen 193.000 euro in 2011. Een VARA-presentator zat het meest boven de balkenendenorm en had een jaarsalaris van 491.025 euro.

De publieke omroep wil dat op termijn maximaal vijf tv-presentatoren en drie radiopresentatoren boven de balkenendenorm verdienen. Zij spraken dat in 2009 af met goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het duurt enige tijd voor dat streefcijfer is gehaald, omdat lopende contracten niet zomaar kunnen worden opengebroken. Naar verwachting staat de teller volgend jaar op acht.

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm bij het bestuur van de NPO, die uiteindelijk beslist. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen zelf opgehoest.

Van alle omroepbestuurders hadden er drie een inkomen dat boven de balkenendenorm ligt. Het gaat om twee leden van de raad van bestuur van de NPO (203.769 en 210.054 euro) en de directeur van de NCRV (208.000 euro). Het honorarium van de omroepbestuurders die na september 2009 in dienst traden, ligt onder de balkenendenorm.

Minder grootverdieners bij publieke omroep
Minder grootverdieners bij publieke omroep (Foto: ANP)

Kijkcijferdieptepunt voor Peking Express

Peking Express blijft kijkers verliezen. Zondag stemden slechts 248 duizend kijkers af op het realityprogramma van Net 5. Voor de eerste aflevering van Peking Express bleven begin deze maand nog 506 duizend Nederlanders thuis.

Sinds die eerste aflevering blijft de reisshow week na week kijkers verliezen. Presentator Sol Wortelboer lijkt daarmee weer af te stevenen op een flop. Zijn vorige programma, The Next Hair Guru, wist vorig jaar ook geen groot publiek te bereiken.

Studio Sport kon de kijkers zondagavond wel boeien. Het programma is met ruim 2,5 miljoen kijkers het best bekeken, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Ook het achtuurjournaal en De Reünie trokken meer dan twee miljoen kijkers.

Frank Schleck kopman RadioShack in Giro

Frank Schleck zal de kar moeten trekken van RadioShack Nissan Trek in de aankomende Giro d'Italia. De Luxemburger was eerder door de ploegleiding overgehaald om de Italiaanse rittenkoers toch te rijden als vervanger voor de geblesseerde Deense kopman Jakob Fuglsang, die kampt met een knieblessure.

Verrassend is het ontbreken van de Portugees Tiago Machado bij de Luxemburgse formatie. Machado was vorig jaar nog kopman van RadioShack in de Giro, die hij als twintigste beëindigde.

Schleck krijgt in de bergen wel de steun van de Zwitser Oliver Zaugg, de Oostenrijker Thomas Rohregger en de Belgen Jan Bakelants en Ben Hermans. Voor de sprintetappes worden de Italianen Daniele Bennati en Giacomo Nizzolo meegenomen. De tijdrijders Jesse Sergent (NZl) en Nelson Oliveira (Por) maken de selectie vol. 

Advocaat na EK weg als bondscoach Rusland

Dick Advocaat vertrekt na het EK als bondscoach van Rusland. Dat heeft hij laten weten in gesprek met Russische media. Advocaat werd in 2010 aangesteld als opvolger van Guus Hiddink. De 64-jarige Hagenaar wordt gezien als de voornaamste kandidaat om volgend seizoen hoofdtrainer te worden van PSV.

Advocaat wil nog niets kwijt over de reden van zijn vertrek. "Maar het gaat in ieder geval niet om het geld", benadrukt hij. "Met de spelers heb ik er nog niet over gesproken, maar ik weet zeker dat dit onze voorbereiding op het EK niet zal beïnvloeden. We stellen alles in het werk om daar een succesvol toernooi van te maken."

Ondanks de plaatsing voor het EK, waar Rusland in een groep is ingedeeld met Polen, Griekenland en Tsjechië, was er veel kritiek op de werkwijze van Advocaat. Vooral het feit dat hij weigerde het team drastisch te verjongen, werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Advocaat wordt waarschijnlijk opgevolgd door Nikolai Pisarev, die momenteel coach is van het team onder 21 jaar.

Emily Watson in telefoonsekskomedie

Emily Watson en Sandra Oh gaan in de komedie 33 Liberty Lane spelen. De komedie gaat over vier vriendinnen die een sekslijn oprichten, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In de film proberen de vier vrouwen even snel geld te verdienen met de sekslijn. Omdat ze zelf weinig kaas hebben gegeten van de seksindustrie nemen ze een prostituee in de arm, maar dat verloopt niet geheel zoals gepland.

De film staat onder regie van Peter Hewlitt, bekend van Garfield en The Borrowers. De opnames moeten deze zomer van start gaan in de Canadese stad Winnipeg.

Poltergeist remake geproduceerd door Sam Raimi

Filmmaatschappij MGM probeert al enkele jaren een remake van de klassieker Poltergeist uit 1982 van de grond te krijgen. De studio heeft nu het oog laten vallen op producent Sam Raimi, die eerder verantwoordelijk was voor de eerste drie Spiderman films en de oorspronkelijke Evil Dead trilogie. De regie laat hij aan een ander over en MGM heeft David Lindsey-Abaire op het oog voor het script.

De laatstgenoemde werkte al eerder samen met Raimi in onder meer The Amazing Spiderman en Oz: The Great and Powerful.

Hieronder de trailer van de originele Poltergeist.

[NBA] Spurs en Lakers starten play-offs met zege

San Antonio Spurs en Los Angeles Lakers zijn goed begonnen aan de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Spurs, de beste ploeg in de Western Conference in het reguliere seizoen, wonnen met 106-91 van Utah Jazz. De Lakers waren met 103-88 duidelijk te sterk voor Denver Nuggets.

San Antonio won de laatste tien wedstrijden van het reguliere seizoen en trok die goede lijn tegen Utah door. Tony Parker werd met 28 punten topscorer. Tim Duncan nam zeventien punten en elf rebounds voor zijn rekening. De laatste drie seizoenen was San Antonio telkens met een nederlaag aan de play-offs begonnen.

Bij de Lakers eisten Kobe Bryant en Andrew Bynum de hoofdrol voor zich op. Bryant maakte maar liefst 31 punten. Bynum was goed voor tien punten, dertien rebounds en tien blocks. Daarmee noteerde hij de eerste triple-double in de play-offs sinds Magic Johnson in 1991.

Overige uitslagen play-offs zondag
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 99-98
Atlanta Hawks - Boston Celtics 83-74


Spurs en Lakers starten play-offs met zege (Foto: Novum)

Samenwerking tussen Sauber en Chelsea

Het Formule 1-team Sauber en de voetbalclub Chelsea zullen samen gaan werken op commercieel gebied en op het gebied van sportwetenschap. De logo's van de Britse club zullen vanaf de Grand Prix van Spanje op de bolides van Sauber te zien zijn, terwijl de logo's van Sauber rond het veld op Stamford Bridge zullen prijken.

Sauber hintte vorige week in Bahrein al op de samenwerking door op de bolide teksten als 'Out of the Blue' en 'True Blue' te plaatsen. Chelsea is dit voetbaljaar bezig aan een opmerkelijke reeks, want onder coach Roberto Di Matteo werd de finale van de Champions League bereikt. Deze wordt op 19 mei in München gespeeld tegen het thuisspelende Bayern München.

"Een samenwerking tussen de Formule 1 en voetbal is er nooit eerder geweest in deze vorm, terwijl er juist zoveel overeenkomsten tussen beide werelden zijn. In beide gevallen gaat het om teamsport op het allerhoogste internationale niveau. Ik denk dat we elkaar op bijvoorbeeld de commerciële vlakken erg kunnen ondersteunen. Tevens wil ik Chelsea nog feliciteren met het bereiken van de finale van de Champions League," zei Sauber-directeur Monisha Kaltenborn over het samenwerken met de club van Roman Abramovich.

Toch is dit niet de eerste samenwerking tussen de autosport en het voetbal, want van 2008 tot en met 2011 reden er de auto's in de Superleague Formula rond in de kleuren van clubteams of van landen. Deze klasse lijkt nu ter ziele te zijn.

Nederlands paar kocht baby op afbetaling

Een Nederlands koppel blijkt een baby op afbetaling te hebben gekocht. Dat kwam naar buiten tijdens het proces maandag in het Belgische Gent tegen de biologische moeder, de vader en de grootmoeder van het kind.

De nieuwe Nederlandse ouders betaalden de afgesproken 7500 euro voor zoon J. in termijnen. De openbaar aanklager reageerde verbaasd, meldden Vlaamse media. Het kind is verkocht als een ijskast, stelde hij.

De Nederlandse wensouders werden vorig jaar in Zwolle veroordeeld tot 8 maanden cel en 1000 euro boete voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De biologische ouders uit Gent en de grootmoeder van J. moeten terechtstaan voor onder meer onderschuiving, het onderbrengen van een kind bij een vrouw die niet de echte moeder is.

Vader en kinderen gewond bij ongeval met bakfiets

Een vader en twee kinderen zijn maandagochtend in Loon op Zand gewond geraakt toen zij met hun bakfiets door een auto werden aangereden. Een van de kinderen is zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 10.00 uur plaats op de Udenhoutseweg in de Brabantse plaats. De Belgische automobilist is meegenomen naar een politiebureau om een verklaring af te leggen. De politie houdt een sporenonderzoek.

Bangladesh lamgelegd door staking

Bangladesh is maandag voor de tweede achtereenvolgende dag lamgelegd door een algemene staking. De staking is georganiseerd door de verenigde oppositie uit protest tegen de verdwijning van een oppositieleider.

De Bengalese Nationale Partij, die de oppositie aanvoert, eist dat de regering haar leider Elias Ali terugvindt. Ali is al bijna twee weken spoorloos. De oppositie vermoedt dat de regering de hand had in zijn verdwijning, maar die ontkent dat.

Verleden week werd drie dagen gestaakt naar aanleiding van Ali's verdwijning. De Kamer van Koophandel in Dhaka zei maandag dat deze stakingen de economie van het land veel te veel schade toebrengen en deed een dringend beroep op de oppositie om een ander pressiemiddel te gaan gebruiken.


Bangladesh lamgelegd door staking (Foto: Novum)

Sudan roept noodtoestand uit in grensstreek

Sudan heeft de noodtoestand afgekondigd in de grensstreek met Zuid-Sudan. Door deze maatregel, die de bevoegdheden van de Sudanese autoriteiten verruimt, dreigen de spanningen tussen de twee buurlanden verder op te lopen.

De moeizame betrekkingen tussen de regering in Khartoem en het sinds juli onafhankelijke zuiden van het land zijn verder verslechterd nadat Sudanese troepen zaterdag drie buitenlanders en een Zuid-Sudanees hadden opgepakt. Khartoem beschuldigt de regering in Juba ervan dat zij met hulp van buitenlanders het betwiste grensgebied Heglig tijdelijk heeft weten te bezetten.

Het opgepakte viertal was in de betwiste grensstreek op een militaire missie, beweerde het Sudanese leger zaterdag. Maar volgens het Noorse Volkshulp, de werkgever van arrestant John Soerboe, waren de vier ter plaatse om mijnen te ruimen.

Zuid-Sudan scheidde zich in juli vorig jaar af van Sudan na een burgeroorlog van twintig jaar. Het overwegend christelijke Zuid-Sudan en het goeddeels islamitische Sudan twisten sindsdien over de verdeling van de olievoorraden en hun botsende aanspraken op de grensstreek. Beide partijen beschuldigen elkaar over en weer van militaire agressie.

Schaatsploeg APPM vindt nieuwe hoofdsponsor

De APPM-schaatsploeg heeft voor de komende twee seizoenen verzekerd van een nieuwe hoofdsponsor. De naam van de nieuwe geldschieter zal morgen bekend worden gemaakt. APPM zelf zal verdergaan als co-sponsor van de ploeg.

De ploeg van coach Gerard van Velde wist in de afgelopen jaren ondanks het beperkte budget aardig aan de weg te timmeren. Onder meer Michel Mulder, Hein Otterspeer, Sjoerd de Vries en Jesper Hospes lieten zien ondanks de beperkte mogelijkheden erg snel te kunnen sprinten. Door de nieuwe hoofdsponsor kunnen de rijders zich beter voor gaan bereiden op de Olympische Winterspelen van 2014 die in Sochi gehouden zullen worden.

Grote belangstelling voor Dost

De kans dat Bas Dost komend seizoen nog voor sc Heerenveen speelt lijkt klein te zijn. De 22-jarige aanvaller is momenteel met dertig doelpunten topscorer in de Eredivisie en dat is veel clubs opgevallen. "Er hebben zich al meer dan tien geïnteresseerde clubs gemeld," zei Henk Nienhuis, zaakwaarnemer van Dost.

De aanvaller heeft een gelimiteerde transfersom van zeven miljoen euro plus een vergoeding voor de opleidingskosten in zijn contract staan. Mocht hij blijven, dan is hij na volgend seizoen voor vijf miljoen op te halen uit Heerenveen. Deze bedragen zijn aanlokkelijk voor Europese topclubs die dan ook in de rij staan. Eén van de clubs die concrete belangstelling heeft getoond, heeft zich al voor de Champions League geplaatst.

"Bas wil voor 1 juni helemaal rond zijn met zijn nieuwe club. De komende twee weken worden knopen doorgehakt," zei Nienhuis die zegt dat 22-jarige Dost niet voor de poen weggaat. "Geld is helemaal niet belangrijk. Bas wil zich doorontwikkelen, veel wedstrijden spelen en niet in een selectie terechtkomen met meer dan veertig spelers. En er moet aanvallend worden gespeeld. De aanvoer moet goed zijn," zei de zaakwaarnemer die deze week al met twee clubs zal praten. "Nee, Bas is daar gezien de belangrijke week voor sc Heerenveen uiteraard niet bij."

Top of flop: It's A Girl Thing

Country is in Nederland eigenlijk dood sinds het laatste nummer van Kenny Rogers en Dolly Parton, maar er wordt natuurlijk nog wel nieuwe muziek gemaakt. Dit iets oudere nummer van Jesse Lee werd gesubmit door user suijkerbuijk. Hij vindt het een grappig nummer door een zangeres met een goede stem (live klinkt ze inderdaad net zo). Ik volg zijn mening met als toevoeging dat het ook gewoon een lekker ding is. Nou zeg het maar. Leeft country nog in Nederland of zijn we er klaar mee?

Van der Wiel: "Nog niet in EK-vorm"

Gregory van der Wiel was na lang blessureleed zondag eindelijk weer eens belangrijk voor Ajax. De rechtsback had een groot aandeel in de 1-2 zege bij FC Twente. Van der Wiel versierde de penalty bij de 0-1 en was zelf twaalf minuten voor tijd verantwoordelijk voor de 1-2.

"Of ik in EK-vorm verkeer? Nee, nog niet. Mijn spel kan nog veel beter", zei de verdediger na de zege in De Telegraaf. "Als ik conditioneel beter ben, kan ik meer en vaker achter elkaar mijn aanvallende acties maken. En verdedigend feller zijn."

"Nog een paar weken hard trainen en wedstrijden spelen. Met Ajax nog tweemaal en bij Oranje staan vier oefeninterlands gepland. Bij het Nederlands elftal train ik op een nog hoger niveau en dat zal mijn vorm ten goede komen", aldus de Ajacied.

Coach Frank de Boer zag dat Van der Wiel zich herstelde van een stroeve start. "Ola John is een goede speler en die heeft hij knap in bedwang gehouden. John heeft bovendien veel achter hem aan gemoeten. Dat is zijn grote kwaliteit. Greg laat zich door niets of niemand verstoren, hij is heel stoïcijns en piekt op de juiste momenten."

Lars von Triers Nymphomaniac in tweeën gesplitst

Regisseur Lars von Trier (onder andere bekend van Melancholia) werkt op dit moment aan de voorbereidingen van zijn nieuwe film Nymphomaniac. Deze film vertelt het verhaal van het erotische leven van een vrouw van het eerste tot het vijftigste levensjaar. Producent Peter Aalbaek Jensen heeft aangegeven dat de film in twee delen wordt gesplitst.

Het eerste deel zal gaan over de jonge jaren van de vrouw tot de puberteit. Dit deel zal al voldoende inhoud bevatten voor een volledige film. Het tweede deel zal dan gaan over de volwassen periode. Tegenover ScreenDaily zegt Aalbaek het volgende: "We maken twee films en het is dus een flinke klus. We schieten en bewerken de films tegelijkertijd en ik hoop dat de films gereed zijn vóór het filmfestival van Cannes in 2013". Aalbaek ging ook in op het gerucht dat er zowel een hardcore- als een softcore versie van de film zal worden uitgebracht. "Wellicht maken we een gecensureerde versie voor de wereldwijde release, maar wie weet komt er ook wel een ongecensureerde versie voor Cannes".

De producent verwijst tweemaal naar Cannes, het festival waarvan Lars von Trier verleden jaar werd verbannen. Mogelijk wordt er naar een opening gezocht om de film daar alsnog vertoond te krijgen.

De opnames van Nymphomaniac starten in oktober in Keulen.


Schröer naar EK atletiek op 10.000 meter

Ronald Schröer zal komende zomer deelnemen aan het EK atletiek in Helsinki. De 27-jarige langeafstandsloper liep gisteren 28.32,61 op de 10.000 meter bij een wedstrijd in het Amerikaanse Stanford, wat zeven seconden onder de limiet was.

Schröer liep daarmee een nieuw persoonlijk record. Om ook naar de Olympische Spelen in Londen te moeten zal hij nog veel tijd moeten winnen. De limiet voor Londen staat op 27.44,00.

'Europa overweegt begrotingseis los te laten'

De Europese Commissie overweegt de begrotingseisen tijdelijk te versoepelen om een verdieping van de economische crisis in diverse eurolanden te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van Brusselse bronnen.

De eurolanden moeten hun tekorten binnen afzienbare tijd terugdringen tot minder dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De regels geven commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) echter de mogelijkheid de tekorteis tijdelijk los te laten als er sprake is van een ernstige economische neergang in de eurozone of de EU.

De afgelopen maanden hield de commissie vast aan de opvatting dat de eurozone slechts 'een milde recessie' doormaakt. In mei zou Rehn die opvatting kunnen wijzigen, aldus de Volkskrant.

'Europa overweegt begrotingseis los te laten'
'Europa overweegt begrotingseis los te laten' (Foto: ANP)

Kristen Stewart best geklede vrouw

Kristen Stewart is de best geklede vrouw ter wereld. Dat vinden tenminste de lezers van modeblad Glamour.

Het tijdschrift prijst de actrice omdat "ze altijd meegaat met de trends en haar transformatie van buitenbeentje tot stijlkoningin". De Twilight-acticre stoot hiermee Emma Watson (bekend uit Harry Potter) van de troon. Watson staat nu op de tweede plaats. Voor de lezers die hunkeren naar een optreden van Emma Watson: ze is vanavond om 20:30 te zien als Hermelien in Harry Potter and the Goblet of Fire. Opvallend in deze lijst is de derde plaats, die is namelijk voor Victoria Beckham. In de top 10 staan verder geen bekende actrices.

Meekijken bij League of Legends

Het is steeds populairder aan het worden, meekijken met spellen in plaats van zelf spelen. Ontwikkelaar Riot Games heeft daarom een spectator mode ingebouwd in de meest recente update van hun online spel League of Legends.

In een bijbehorende video worden de belangrijkste features van deze modus uitgelegd. Zo kun je ondermeer terug in de tijd om delen van het gevecht terug te kijken. Ook is het mogelijk om een bepaalde kampioen te volgen via de feature directed camera.

Bizar scenario dreigt voor sc Heerenveen

Een bizar scenario dreigt voor sc Heerenveen. De Friezen zouden mogelijk moeten verliezen van Feyenoord om zeker te zijn van de vijfde plaats, die goed is voor directe plaatsing voor de Europa League als PSV geen tweede wordt.

Dit scenario gaat overigens pas gelden als sc Heerenveen er woensdag in slaagt van FC Twente te winnen. Daarnaast moeten ook Feyenoord, PSV en AZ geen steken laten vallen en drie punten mee naar huis nemen.

In het bovenstaande geval gaat sc Heerenveen als nummer vijf naar de laatste speelronde van dit seizoen. Dat betekent voor de Friezen dat Feyenoord moet winnen van sc Heerenveen, zodat zij tweede blijven. De verwachting is namelijk dat PSV op bezoek bij Excelsior geen punten zal laten liggen.

Release Awesomenauts mogelijk in gevaar

De release van Awesomenauts staat mogelijk op losse schroeven. De Europese uitgever DTP Entertainment zit in financiële problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games heeft de financiële moeilijkheden van DTP inmiddels bevestigd.

"Op dit moment is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Awesomenauts", zegt Jasper Koning van Ronimo Games. De ontwikkelaar heeft aangegeven 'hard te werken aan een oplossing voor de situatie'.

Awesomenauts stond gepland voor een release op 2 mei op Xbox 360 en PlayStation 3. Het is nog niet bekend of deze release doorgaat op de geplande datum.

Eerste spoorlopers al aangehouden in Amsterdam

De eerste twee spoorlopers zijn maandagochtend bij Amsterdam Centraal Station al aangehouden. "Ze hebben ieder direct een boete van 240 euro moeten betalen", zegt een politiewoordvoerder.

Het voorval is volgens de woordvoerder opmerkelijk, omdat spoorlopers normaal pas opduiken als mensen lang in de trein moeten wachten. "Maar dat is in de ochtend nog helemaal niet het geval."

Spoorlopers zijn een terugkerend probleem op Koninginnedag in Amsterdam. Door de drukte moeten treinen in de loop van de dag langer wachten voordat ze het station binnen kunnen rijden. Sommigen hebben daar het geduld niet voor en stappen de trein uit om te voet hun weg te vervolgen.

In voorgaande jaren heeft dit voor een complete chaos rond het station gezorgd omdat treinen door de spoorlopers langzaam moeten rijden om aanrijdingen te voorkomen. "Dat willen we dit jaar echt niet hebben, daarom worden spoorlopers nu harder aangepakt."

De Koninginnenacht in Amsterdam is volgens de woordvoerder 'heel erg goed' verlopen. "Wij hopen dat het vandaag net zo rustig wordt." Van zondag 12.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur werden 95 mensen aangehouden. "Dat lijkt misschien veel, maar we spreken niet alleen over de afgelopen nacht en hier zitten ook de voetbalgerelateerde incidenten bij." Ajax won gisteren van FC Twente en maakt daarmee een goede kans kampioen van de eredivisie te worden.

De politie benadrukt dat er geen kaarten meer worden verkocht voor de verschillende feesten in Amsterdam. "Wij raden de mensen echt aan teleurstelling te voorkomen en niet hierheen te reizen als ze geen kaarten hebben. Beslis vooraf waar je naartoe wil. Check de laatste informatie via Twitter en probeer niet via Amsterdam Centraal te reizen."

'Robben stopt onderhandelingen met Bayern München'

Arjen Robben heeft de contractbesprekingen met Bayern München stopgezet. Daar opent de Duitse krant Bild maandag mee. De reden daarvoor is niet zeker, maar het lijkt er sterk op dat het te maken heeft met de klap die Franck Ribéry aan hem verkocht tijdens de eerste halve finale in de Champions League tegen Real Madrid.

Na een discussie over wie een vrije trap moest nemen, sloeg Ribéry in de kleedkamer zijn collega net onder het oog. Bayern München legde de Fransman een boete van 100.000 euro op, maar nam in het openbaar geen standpunt in. Dat had Robben wel geëist. Nu een reactie van de club uitblijft, wil de Nederlander zijn in 2013 aflopende contract niet verlengen.

Over belangstelling hoeft Robben niet te klagen. Onder meer Juventus, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zouden de buitenspeler graag verwelkomen.

Shadowrun Returns-Kickstarter eindigt op 1,8 miljoen dollar

Het afgelopen weekend is het Kickstarter-project voor Shadowrun Returns afgelopen. Waar het gestelde doel op 400.000 dollar, kan dit project in de lijst met zeer succesvolle Kickstarter-projecten worden bijgezet met ruim 1,8 miljoen dollar aan toegezegde steun van meer dan 36.000 mensen.

Doordat drie mensen een toezegging van 10.000 dollar hebben gedaan, is de gemiddelde steun uitgekomen op iets meer dan vijftig dollar per persoon. Een aantal toezeggingen zijn bij ontwikkelaar Harebrained Schemes via andere kanalen, omdat deze partijen het betalingssysteem van Kickstarter niet wilde gebruiken.

Uiteindelijk is het totale toegezegde bedrag 1.895.772 dollar. Hiermee gaat de ontwikkelaar ook ninja's in het spel stoppen, een belofte die zij deden als het project meer dan 1.750.000 dollar zou ophalen.

In een video om het succesvolle einde van de Kickstarter te vieren nodigen de makers iedereen uit om het verdere verloop van Shadowrun Returns te blijven volgen op de website shadowrun.com.

Shadowrun Returns moet begin 2013 gaan uitkomen op pc, Mac en Linux.

Haase nadert beste positie

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen nadert tennisser Robin Haase zijn beste positie ooit. De Nederlander staat nu op de 43e plaats, drie plaatsen lager dan de hoogste positie die hij ooit behaalde.

De tweede Nederlander op de wereldranglijst is Igor Sijsling op de 123e plaats. Thomas Schoorel klom een paar plaatsen en is nu de nummer 163 van de wereld.

In de top van de lijst veranderde er weinig. Novak Djokovic blijft de nummer één, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray. Juan Martin Del Potro zakte van de tiende naar de twaalfde plaats, waardoor John Isner nu plek tien inneemt.

Spaanse economie krimpt minder dan gevreesd

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Spaanse statistiekbureau maandag bekend.

De krimp was minder hevig dan economen hadden gevreesd. De achteruitgang was even sterk als in het voorgaande kwartaal. Door de twee achtereenvolgende kwartalen met krimp is er officieel weer sprake van een recessie in Spanje.

Spaanse economie krimpt minder dan gevreesd
Spaanse economie krimpt minder dan gevreesd (Foto: ANP)

'Winst Toyota overtreft verwachtingen'

De Japanse autofabrikant Toyota Motor heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een hoger operationeel resultaat behaald dan het bedrijf zelf had verwacht. Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei maandag.

De operationele winst in het boekjaar dat op 31 maart eindigde, komt volgens de krant uit op 350 miljard yen (3,3 miljard euro). Toyota voorspelde in februari een resultaat van 270 miljard yen. Volgens Nikkei profiteerde Toyota van een sterkere verkoop en een goedkopere Japanse yen. Ook herstelde de productie na de natuurrampen in Japan en de overstromingen in Thailand.

Het dagblad verwacht dat Toyota voor dit boekjaar een verwachting voor een operationele winst uitspreekt van 800 tot 900 miljard yen. Toyota komt op 9 mei met cijfers.

'Winst Toyota overtreft verwachtingen'
'Winst Toyota overtreft verwachtingen' (Foto: ANP)

Máxima blijft populairst

Prinses Máxima blijft het populairste lid van de koninklijke familie. Ze wordt gevolgd door koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.

Dat bleek maandag uit het jaarlijkse Koninginnedag-onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder 20.000 mensen. Máxima kreeg 62 procent van de stemmen, Beatrix 52 procent en Willem-Alexander 34 procent.

Flevoland blijkt de meest oranjegezinde provincie van Nederland. Ruim driekwart (78 procent) van de inwoners zegt het koningshuis een warm hart toe te dragen. Friesland staat op de tweede plaats met 75 procent, gevolgd door Overijssel (68 procent).

De provincie Utrecht, waar de koninklijke familie maandag de gemeenten Rhenen en Veenendaal bezoekt, behoort volgens EenVandaag tot de middenmoot. Daar voelen 6 van de 10 mensen zich verbonden met de Oranjes. In de zuidelijke provincies (Noord-Brabant en Limburg) is de band met het koningshuis het zwakst.

Máxima blijft populairst
Máxima blijft populairst (Foto: ANP)

WoW-spelers kunnen hun spullen terugkrijgen

Blizzard heeft een nieuwe dienst uitgebracht voor World of Warcraft, de item restoration service. Hiermee kunnen spelers die per ongeluk items verwijderen hun spullen terugkrijgen. De noodhulpdienst voor onhandige World of Warcraft-spelers is eens per maand te gebruiken via Battle.net.

Voorheen moesten spelers die hun items kwijt waren zich door het support request-systeem worstelen. Met deze nieuwe dienst heeft Blizzard ervoor gezorgd dat dit een stuk sneller en effeiciënter verloopt. Het precieze hoe en wat van de dienst kun je nalezen in de FAQ op de Battle.net-pagina.

Kinderfeestje in Mexico: 220 kinderen ziek

Een speciale feestdag voor kinderen is in een dorpje vlakbij het Mexicaanse Acapulco jammerlijk uitgelopen op een fiasco. Maar liefst 220 kinderen werden ziek nadat ze bedorven voedsel te eten hadden gekregen. Dit hebben de autoriteiten van de deelstaat Guerrero maandag bekendgemaakt.

Het feest vond vrijdag plaats op een school in het dorp Organos. Zaterdag meldden zich de eerste mensen met voedselvergiftiging bij ziekenhuizen. In totaal werden 220 kinderen en negen volwassenen, onder wie ouders en leerkrachten, ziek.

Burgemeester Van der Laan bedankt Feyenoord

Eberhard van der Laan haalde gistermiddag opgelucht adem, nadat Ajax met 2-1 van FC Twente had gewonnen. De burgemeester van Amsterdam zag Feyenoord namelijk winnen van AZ (1-0), waardoor het kampioensfeest van de Amsterdammers nog niet doorging.

Aanvankelijk lek het erop dat het kampioenschap van Ajax samen zou vallen met de festiviteiten rondom Koninginnedag, maar Feyenoord hielp de Amsterdamse burgervader van zijn zorgen af. "Dit is het ideale scenario. Twee keer winnen en twee keer feest, maar het echte kampioensfeest pas na woensdag", aldus Van der Laan aan de Telegraaf.

De burgemeester van Amsterdam had tot slot ook nog wat lovende woorden voor Feyenoord over. "Ik vind het ook heel leuk, dat Ajax en Feyenoord weer eens eerste en tweede staan. Dat is lang geleden."

Moody's positief over begrotingsakkoord

Het vorige week gesloten begrotingsakkoord is positief voor de kredietpositie van Nederland. De uitwerking van het akkoord blijft echter onzeker zolang er geen nieuwe regering is. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody's in een maandag verschenen publicatie.

Moody's verwacht dat de politieke situatie in Nederland de rest van het jaar onzeker blijft. Die onduidelijkheid heeft op zich geen gevolgen voor de kredietwaardigheid van Nederland. Aangezien bijna geen enkel Nederlands kabinet de eindstreep haalt, zit de onzekerheid al in de beoordeling van Moody's verwerkt.

Moody's, dat vorige week nog waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van de val van het kabinet voor de Nederlandse AAA-status, wees op het Europese belang van het Nederlandse akkoord. Als Nederland als een van de voorvechters van een strenger begrotingsbeleid zich niet aan de nieuwe Europese regels houdt, dan worden die afspraken direct verzwakt, aldus het bureau.

Moody's positief over begrotingsakkoord
Moody's positief over begrotingsakkoord (Foto: ANP)

ILO luidt noodklok

De wereldwijde werkgelegenheidssituatie, vooral in Europa, is alarmerend te noemen en vertoont geen tekenen van herstel op korte termijn. De Europese Unie zou gecoördineerd moeten ingrijpen om de Europese arbeidsmarkt vlot te trekken, onder meer door het verstrekken van structurele fondsen.

Dat schrijft de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO) in het jaarlijkse 'World of Work'- rapport dat maandag is uitgebracht, voor aanvang van de internationale Dag van de Arbeid.

Volgens de ILO is de wereldwijde banencrisis in een nieuwe, meer problematische fase terechtgekomen. Wereldwijd waren eind vorig jaar naar schatting 196 miljoen mensen werkloos. Dit jaar stijgt dat aantal waarschijnlijk met zo'n 6 procent tot 202 miljoen mensen.

In Europa wordt herstel van de banenmarkt niet voor het eind van 2016 verwacht, schetst de organisatie. "De beperkte focus op bezuinigingen bij veel landen in de eurozone verdiept de banencrisis en kan zelfs leiden tot een nieuwe recessie in Europa", zei directeur Raymond Torres van de ILO in een toelichting. Het hervormen van de arbeidsmarkt zou in veel gevallen averechts werken, zeker op de korte termijn.

Steeds meer werkzoekenden raken gedemoraliseerd en komen in een negatieve spiraal terecht, benadrukt de ILO. In Europa is gemiddeld 40 procent van de werkzoekenden tussen 25 en 49 jaar oud en al meer dan een jaar werkloos. De hoge werkloosheid onder jongeren verhoogt bovendien het risico op sociale onrust, stelt de ILO.

De ILO noemt een aantal mogelijke oplossingen om de banencrisis te bestrijden. Het inzetten van structurele Europese fondsen is daaréén van. Ook noemt de organisatie het versterken van arbeidsmarktregulering in de Europese Unie en het versterken van arbeidsmarkt instituties.

PSV denkt aan verkoop Vukovic

Het heeft er alle schijn van dat de wegen van PSV en Jagos Vukovic zich gaan scheiden. Dit schrijft het Algemeen Dagblad op basis van uitspraken van technisch directeur Marcel Brands.

Vukovic eiste gistermiddag in de wedstrijd tegen PSV (1-3) een negatieve hoofdrol voor zich op. De verdediger, die op huurbasis voor de Limburgers uitkomt, werd voor de thee al gewisseld en was hier duidelijk niet blij mee.

Tijdens de wissel trok Vukovic zijn shirt uit en smeet dit in de richting van trainer Harm van Veldhoven. De oefenmeester liet vervolgens weten dit gedrag niet te tolereren. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat de Serviër een disciplinaire straf zal krijgen.


Het moment waarop Jagos Vukovic zijn shirt wegsmijt (Foto: Pro Shots)

Politiechef wil hufterlijst voor milieuboeven

Politie, justitie en bestuurders moeten met een interne 'hufterlijst' gaan werken om te voorkomen dat milieuovertreders een nieuw bedrijf proberen te beginnen. Zodra ze dan een vergunning aanvragen, moet een overtreder er meteen uitrollen als 'milieuboef'. Dat zegt politiecommissaris Roel Willekens maandag in een interview in het AD. Hij moet bij de politie een uniforme aanpak van milieucriminaliteit op poten zetten.

Namen van directeuren van bedrijven die milieuregels overtreden moeten volgens hem openbaar worden gemaakt. "Er zijn rigoureuze maatregelen nodig om milieucriminaliteit aan te pakken."

Die criminaliteit is de afgelopen jaren volgens hem onvoldoende aangepakt. Bij het opleggen van een boete zouden inspectiediensten, provincies, gemeenten en rechters de namen van de overtreders moeten publiceren. Ook moeten directeuren volgens hem vaker persoonlijk worden vervolgd door hun een boete of een celstraf op te leggen. Nu zou dat nog maar zelden voorkomen.

Leger springt steeds vaker bij in Nederland

Het leger helpt steeds vaker bij invallen, de observatie van criminelen en het zoeken naar vermisten. Door de missies in Irak en Afghanistan heeft defensie capaciteiten ontwikkeld die heel goed op straat in Nederland toepasbaar blijken, zegt Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif maandag in het Nederlands Dagblad.

Het zou gaan om capaciteiten die de politie en de brandweer niet hebben. Zo volgen specialisten van de landmacht en de marine de beweegpatronen van verdachten. Ook worden regelmatig onbemande observatievliegtuigen boven Nederland ingezet op verzoek van justitie of burgemeesters.

"Of je nu iemand zoekt die bermbommen maakt in Afghanistan, of iemand die branden sticht in Drenthe, de gedragspatronen en de data zijn eigenlijk gelijk", legt De Kruif uit. "Daarmee kunnen we de politie helpen om een pyromaan op te sporen."

De samenwerking met de politie heeft volgens hem de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In alle 25 veiligheidsregio's zitten tegenwoordig militairen die de hulpvragen van politie, justitie en burgemeesters omzetten in een aanbod van defensie.

Als voorbeeld wordt in de krant een actie van vorig jaar mei genoemd, waarbij in Venlo 4,5 miljoen euro in het huis van een Belgische drugshandelaar werd gevonden. De Belastingdienst vermoedde dat er geld was verstopt, maar kon niks vinden. Een zogenoemd Advanced Search Team van defensie ontdekte dat de binnen- en buitenmaten van het huis niet met elkaar klopten en vond uiteindelijk een geheime bergplaats achter een dubbele wand.

Bokser Poeder krijgt Faas Wilkes-prijs

Don Diego Poeder heeft gisteravond de Faas Wilkes-prijs in ontvangst genomen. De bokser kreeg de onderscheiding na afloop van afscheidswedstrijd, die hij overigens van de Rus Daniil Peretjatko won.

Poeder staat al geruime tijd niet meer in de ring, maar besloot een tijd geleden het trainen weer op te pakken. Op die manier hoopte hij een mooie afscheidswedstrijd voor zijn eigen publiek op poten te zetten.

In zijn actieve carrière als bokser pakte Poeder vijf titels. Zo werd hij vijf keer Nederlands kampioen (1x cruisergewicht en 2x zwaargewicht). Daarnaast pakte hij in 1993 een zilveren plak tijdens het EK-zwaargewicht en was onze landgenoot in 1997 de beste tijdens het World Boxing Union.

Daarnaast werd Poeder in 1997 verkozen tot Rotterdam Sportman van het Jaar.

Borussia Mönchengladbach zet in op L. de Jong

Borussia Mönchengladbach lijkt aan een kansloze missie te beginnen. De club uit de Bundesliga zet namelijk in op Luuk de Jong van FC Twente en hoopt de aanvaller voor het komende seizoen aan de selectie toe te voegen.

Het is echter nog maar de vraag of De Jong een transfer naar Borussia Mönchengladbach ziet zitten. Zijn prestaties worden namelijk ook gevolgd door andere Europese ploegen, zoals Liverpool en Newcastle United. De Duitsers hebben voldoende geld in kas om een eventuele transfer te bekostigen en willen snel werk maken van de spits van FC Twente. De Jong zou als vervanger van de vertrokken Marco Reus moeten fungeren.

FC Twente heeft echter al laten weten niet te willen praten bij een bedrag dat beneden de vijftien miljoen euro ligt. Bovendien zouden de Tukkers graag zien dat hun aanvaller nog even blijft. Ook lijkt het er op dat De Jong op een grotere club dan Borussia Mönchengladbach wil wachten.


Luuk de Jong weet nog niet waar hij komend seizoen speelt (Foto: Pro Shots)

Suu Kyi legt toch eed in parlement af

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat toch de eed afleggen in het parlement. Zij en de overige in het parlement gekozen leden van haar Nationale Liga voor Democratie zullen dat woensdag doen, heeft zij laten weten. Suu Kyi zei maandag dat het conflict over de ambtseed is opgelost, maar gaf geen details.

Suu Kyi en de haren waren het niet eens met de formulering van de eed. Zij moeten daarin namelijk beloven dat zij de grondwet zullen beschermen, terwijl zij die veranderd willen hebben omdat de wet het leger te veel macht geeft. De NLD wil de grondwet wel 'respecteren'.

De NLD vindt de grondwet ondemocratisch, omdat hierin 25 procent van de parlementszetels wordt gereserveerd voor leden van de strijdkrachten die niet gekozen zijn. De grondwet zegt ook dat iemand geen president kan worden als hij of zij of iemand in de familie buitenlands staatsburger is. Dit betekent dat ook Suu Kyi wordt uitgesloten, omdat zij getrouwd was met een Brit en haar twee kinderen in het buitenland geboren zijn en niet in Myanmar wonen.


Suu Kyi legt toch eed in parlement af (Foto: Novum)

Tennisster Bertens maakt reuzensprong op WTA-lijst

Kiki Bertens won afgelopen weekend het WTA-toernooi in Fez en heeft daardoor een enorme sprong op de wereldranglijst gemaakt. Onze landgenote stond aanvankelijk 142e, maar vindt haar naam nu terug op plek 92.

Bertens hijgt daarmee in de nek van Arantxa Rus, die van plaats 95 naar 91 steeg. Michaëlla Krajicek is nog altijd de beste Nederlandse tennisster. Zij staat op de 67e positie. De wereldranglijst bij de vrouwen wordt nog altijd aangevoerd door Victoria Azarenka.

De geschrapte alternatieve eindes van Twisted Metal

Naar het nu blijkt had ontwikkelaar Eat, Sleep, Play het idee om meerdere eindes in hun reboot van Twisted Metal te stoppen, afhankelijk van het moeilijkheidsniveau. In een video van de bedenker David Jaffe laat hij de beide eindes zien zoals hij ze voor ogen had.

Jaffe legt in de video uit dat de alternatieve eindes om verschillende redenen zijn geschrapt uit het spel. De studio had oorspronkelijk het idee om per einde meer verhaal te geven rondom de personages Preacher, Calypso en Dollface en het Twisted Metal-universum in het geheel.

De video's die David Jaffe ons in de video laat zien zijn werken in uitvoering. Het is duidelijk dat ze uit het spel zijn gehaald voordat ze klaar waren.

Twisted Metal is beschikbaar op PlayStation 3. Mensen die meer over de reboot willen weten kunnen hier de review lezen.

Strenge maatregelen in koninklijk Utrecht

Gemeenten en politie hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen om de viering van Koninginnedag in de provincie Utrecht zonder incidenten te laten verlopen. In totaal worden 1250 agenten ingezet om koningin Beatrix en haar familie te beschermen als zij maandag Rhenen en Veenendaal bezoeken. Ongeveer 350 agenten komen van korpsen buiten Utrecht.

Er is cameratoezicht en er heeft een screening plaatsgevonden van de bewoners langs de route en de mensen van verenigingen en organisaties die de Oranjes binnen de dranghekken zullen tegenkomen. Er lopen enkele honderden agenten op straat die een opleiding hebben gehad om afwijkend gedrag te herkennen. Zij zullen bezoekers in de gaten houden en aanspreken als dat nodig is.

Mensen langs de koninklijke route mogen geen klapstoeltjes, krukjes, trapjes, grote tassen, koelboxen en alcoholische dranken meenemen. In winkels en horecagelegenheden is alcohol taboe als de Oranjes op bezoek zijn.

Rhenen rekent op 25.000 tot 40.000 bezoekers, Veenendaal verwacht tussen de 40.000 en 80.000 Oranjefans.

Van Vollenhoven niet in Rhenen

Pieter van Vollenhoven en prinses Anita ontbreken maandag bij het bezoek van de koninklijke familie aan Rhenen. De jarige Van Vollenhoven (73) heeft een ontsteking aan zijn voet. Anita, de vrouw van prins Pieter-Christiaan, heeft een longontsteking, meldt de NOS.

Rond 10.00 uur arriveren de koningin en andere leden van de koninklijke familie in Rhenen. Zo'n twee uur later zijn ze alweer in Veenendaal. In beide plaatsen staan tal van activiteiten op het programma.

In Veenendaal loopt Van Vollenhoven het laatste stukje van de route mee. Eerder was al bekend dat prinses Mabel niet bij de festiviteiten rond Koninginnedag aanwezig is vanwege het ski-ongeluk van prins Friso.

Van Vollenhoven niet in Rhenen
Van Vollenhoven niet in Rhenen (Foto: ANP)

Massale pelikanensterfte voor kust Peru

Voor de noordkust van Peru heeft zich een massale pelikanensterfte voorgedaan. Op een kuststrook van zo'n 170 kilometer zijn in twee dagen tijd rond de twaalfhonderd dode pelikanen gevonden. Eerder deze maand werden in hetzelfde gebied al een kleine negenhonderd dode dolfijnen aangetroffen. De regering laat de massale sterfte onderzoeken.

Volgens het Peruaanse Zee-Instituut zijn niet alleen dode pelikanen, maar ook andere dode zeevogels gevonden. De plaatselijke autoriteiten zeiden dat ook in 1997 veel pelikanen en andere zeevogels in het gebied dood werden aangetroffen. Destijds werd geconcludeerd dat de massale sterfte het gevolg was van voedselgebrek. Er was toen nauwelijks ansjovis door toedoen van het meteorologische verschijnsel El Nino.

Wetenschappers hebben opdracht van de overheid om uit te zoeken wat tot de dood van de vele honderden dolfijnen en pelikanen heeft geleid. Het onderzoek spitst zich toe op twee mogelijke oorzaken. Door olieboringen komen geluidsgolven vrij die schadelijk voor de dolfijnen kunnen zijn. Er spoelden evenwel al dode dolfijnen aan voordat met de olieboringen in het gebied werd begonnen. Daarom wordt eerder gedacht aan een virus.

Achter de schermen bij Sleeping Dogs-trailer

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor hun actiespel Sleeping Dogs. In de video krijgen we een kijkje achter de schermen van de live-action aankondigingstrailer waarmee het spel in februari is aangekondigd.

De live-actiontrailer is gemaakt door Goldtooth Creative en door deze blik achter de schermen is duidelijk te zien hoeveel moeite en inzet er in de aankondiging van SLeeping Dogs is gestopt.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Koningin bezoekt Rhenen en Veenendaal

Koningin Beatrix brengt maandag ter gelegenheid van Koninginnedag een bezoek aan de Utrechtse plaatsen Rhenen en Veenendaal. Rond 10.00 uur arriveren de koningin en andere leden van de koninklijke familie in Rhenen. Zo'n twee uur later zijn ze alweer in Veenendaal. In beide plaatsen staan tal van activiteiten op het programma. Mabel, de echtgenote van prins Friso, is er maandag niet bij.

In de historische binnenstad van Rhenen wordt het koninklijke gezelschap onder meer toegezongen door leerlingen van een reformatorische school. Ook worden de hoogheden onthaald op demonstraties van traditionele Koninginnedag-activiteiten, zoals wc-pot gooien en touwtrekken. Ook wordt er geschilderd, gekookt en wordt de eeuwenoude Cunera-legende opgevoerd.

Ook in het iets noordelijker gelegen Veenendaal doen de vele verenigingen, stichtingen, scholen en andere organisaties hun best om het het staatshoofd en haar gevolg naar de zin te maken. Tabak, wol en turf en de daaraan verbonden ambachten passeren daarbij de revue. Modernere elementen langs de route zijn een energieopwekkende speeltuin en een modeshow met kleding van duurzame materialen. Het verbindende thema is 'betrokkenheid'.

Hoewel de meeste Oranjes alweer in het openbaar zijn verschenen, is Koninginnedag het eerste grootschalige optreden van de koninklijke familie sinds prins Friso in februari in Oostenrijk bedolven werd door een lawine. De middelste zoon van de koningin ligt sinds die tijd in coma in een ziekenhuis in Londen. Koningin Beatrix en haar familie bezoeken traditiegetrouw twee plaatsen op Koninginnedag, de verjaardag van koningin Juliana. Vorig jaar was het gezelschap in de Limburgse plaatsen Weert en Thorn, het jaar daarvoor waren Middelburg en Wemeldinge in Zeeland aan de beurt.

De veiligheidsmaatregelen rondom Koninginnedag zijn sinds 2009 flink aangescherpt. Toen werd de viering in Apeldoorn ruw verstoord doordat Karst T. met zijn auto recht op een mensenmassa inreed. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Daarbij kwamen behalve T. zeven mensen om het leven.

Haagse politie tevreden over verloop Koninginnenach

De Haagse politie is tevreden over het verloop van de 'Koninginnenach'. De nacht verliep volgens de politie over het algemeen ontspannen en gezellig.

Het muziekfestival Life I Live in de binnenstad trok zo veel bezoekers dat de Grote Markt en het Plein uit voorzorg werden afgesloten. Tijdens het evenement werden 23 verdachten aangehouden voor onder meer belediging en geweld. Vorig jaar werden nog ruim dertig verdachten aangehouden en het jaar daarvoor zestig.

Van Veldhoven: "Geen grip op middenveld"

Roda JC-coach Harm van Veldhoven zag zijn ploeg met 1-3 van PSV verliezen. De oefenmeester vond het vreemd dat zijn ploeg niet om wist te gaan met de speelwijze van PSV. "We hadden eigenlijk totaal geen grip op het middenveld. PSV speelde er gewoon tussendoor, ze kregen enorm veel vrijheid."

"De eerste kans van PSV was ook meteen een doelpunt en dan voel je dat het voor PSV alleen maar vlotter en makkelijker ging", aldus Van Veldhoven na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. In de rust sprak de coach van de Kerkraders zijn verbazing uit over de gebrekkige reactie van zijn ploeg op het spel van PSV.

"Het is ongelooflijk dat we totaal geen correctie hadden op het spel dat PSV speelde, omdat we dat ook van tevoren besproken hadden. Daardoor was het na een minuut of tien al geen wedstrijd meer." Van Veldhoven was het absoluut oneens met de (gemiste) strafschop die PSV in de tweede helft toegewezen kreeg.

"De doelman maakte een sliding en de speler reageerde heel verstandig om meteen te vallen bij de volgende stap die hij zette. Ik vond die strafschop heel makkelijk gegeven, ik dacht meteen dat het een schwalbe was."

Wiens dood herdenken we?

De Drie Dwaze Dagen staan ons vanaf vandaag in elk geval weer te wachten (vier, indien je de herdenking van Pim door een paar onwetende willekeurig passerende Japanse toeristen en een ex-buurvrouw met teckeltjes meerekent). Rijdt er geen Karst tegen een Naald, dan is er wel een Damschreeuwer; wordt er een keer niet gevoetbald met kransen, dan trekt men de discussie over 'elk jaar vijf mei of niet' wel weer van stapel. Dit jaar lijkt in lijn te gaan lopen met de verwachtingen: opnieuw is er rondom onze drie feest- en herdenkingsdagen allerlei stof opgewaaid.

Pixie Geldof steunt campagne borstkanker

Pixie Geldof en Georgia May Jagger doen mee aan een Britse campagne tegen borstkanker. De dochters van Bob Geldof en Mick Jagger zijn de gezichten van een postercampagne voor Fashion Targets Breast Cancer (FTBC).

Een aantal Britse kledingmerken heeft stukken ontworpen voor de campagne. Van de opbrengst van elk verkocht kledingstuk gaat minstens dertig procent naar het goede doel. "Fashion Targets Breast Cancer brengt vrouwen en mode bij elkaar voor deze belangrijke zaak", zegt de 20-jarige Jagger, die net als de 21-jarige Geldof model is, tegen de Britse persdienst Press Association.

FTBC werd in 1994 opgezet door modeontwerper Ralph Lauren, nadat hij een bekende had verloren aan borstkanker. Eerder waren modellen als Naomi Campbell en Kate Moss het gezicht van de campagne. Ook Jerry Hall, de moeder van Georgia May, deed mee.

Russische oppositieactivist in elkaar geslagen

Een Russische oppositieactivist is zondag opgepakt en in elkaar geslagen nadat hij geprobeerd had de kathedraal van Christus Verlosser in Moskou binnen te gaan. Hij wilde daar bidden dat Rusland van Vladimir Poetin wordt verlost.

Agenten van de oproerpolitie duwden activist Roman Dobrochotov in een politiewagen voordat hij de grootste kerk van Rusland binnen kon gaan. Dobrochotov, die een kleine jongerenbeweging aanvoert, kwam in 2008 in het nieuws toen hij een redevoering van president Dmitri Medvedev in het Kremlin verstoorde.

Een andere activist, Mariya Baronova, wist de kathedraal wel binnen te komen, maar werd door een groep orthodoxe priesters en mannen omsingeld en naar buiten geleid.

Voor de kerk stond een rijtje activisten van de militante Bond van Orthodoxe Vaandeldragers, die Dobrochotov en Baronova uitscholden. De groep is ook bekend van het verstoren van demonstraties voor homorechten, protesten tegen popconcerten van Madonna en het verbranden van Harry Potter-boeken.

Dobrochotov zei dat hij uren later bij het verlaten van het politiebureau werd opgewacht door zeven mannen, die hem in elkaar sloegen. "Ze leken wel hooligans", zei hij. "Gelukkig greep de politie in en pakte zij een van hen op."

Oppositieleiders zeggen al langer dat Kremlin-gezinde jongerenbewegingen voetbalhooligans inhuren om anti-Kremlinbetogingen te verstoren en critici van de regering in elkaar te slaan.

De Russisch-orthodoxe kerk beleeft na zeventig jaar communistisch atheïsme een renaissance, maar er is groeiende kritiek op de nauwe banden van de kerk met het Kremlin. In februari belandde de vrouwenpunkband Pussy Riot in de cel na een ander 'gebed tegen Poetin' bij de kathedraal. Drie leden van de band riskeren zelfs zeven jaar gevangenisstraf.

Patriarch Kirill heeft het optreden van de band als godslasterlijk bestempeld en onderdeel van een bredere aanval op de kerk. In navolging van het Kremlin doet de patriarch de recente reeks protesten tegen Poetin, die op 7 mei na een onderbreking van vier jaar weer president wordt, af als een bedreiging van de Russische staat.

Witte Huis laat weinig los over Chinese dissident

De Amerikaanse regering laat aan de vooravond van diplomatiek overleg met China weinig los over de Chinese dissident Chen Guangcheng, die naar verluidt is ondergedoken in de ambassade van de Verenigde Staten in Beijing. John Brennan, een adviseur van president Barack Obama, zei zondag alleen maar dat Obama een 'gepaste balans' probeert te vinden tussen het bevorderen van mensenrechten en het onderhouden van de betrekkingen met China.

De verhouding met China is 'erg belangrijk', zei Brennan in Fox News Sunday, 'daarom willen wij dat dit op de gepaste wijze wordt gedaan en dat een gepaste balans wordt gevonden'.

Chen, die onthulde dat het eenkindbeleid van de overheid op het Chinese platteland heeft geleid tot gedwongen abortussen en sterilisaties, ontsnapte een week geleden uit huisarrest in de oostelijke provincie Shandong. Vrienden zouden hem vervolgens naar Beijing hebben geloodst.

De ontsnapping komt op een politiek gevoelig moment. De Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en financiën reizen deze week naar Beijing voor lang gepland, jaarlijks strategisch en economisch overleg. Onderminister van buitenlandse zaken Kurt Campbell vertrok zondag spoorslags naar China om voor ministers Hillary Clinton en Timothy Geithner de weg te bereiden.

De VS willen China's hulp bij het indammen van de vermoede nucleaire ambities van Noord-Korea en Iran en het zoeken naar een oplossing voor het geweld in Syrië. Verder zijn er bilaterale geschillen over de handel, de waarde van de Chinese munt en de Amerikaanse betrekkingen met Taiwan.

Terwijl het Witte Huis weinig loslaat over de zaak-Chen, en hoe die van invloed kan zijn op het komende overleg in Beijing, suggereerde Brennan dat er niet veel nieuws onder de zon is. "Ik denk dat je gerust kunt stellen dat de president in het verleden voor soortgelijke situaties heeft gestaan, daarom denk ik dat de president en anderen in de regering de juiste weg verder zullen kunnen vinden."

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney sprak zondag zijn ongerustheid uit over de vrouw en 6-jarige dochter van Chen, die in hun woonplaats Dongshigu zijn achtergebleven. De verblijfplaats van sommige andere familieleden, onder wie de moeder en broer van Chen, is onbekend. Verder hebben zeven advocaten aangeboden de verdediging op zich te nemen van een neef van Chen, die volgens berichten lokale functionarissen zou hebben neergestoken toen ze vorige week in het holst van de nacht zijn woning binnenvielen.


Witte Huis laat weinig los over Chinese dissident (Foto: Novum)

Gewonde bij steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in Den Haag is zondagavond een gewonde gevallen. Het slachtoffer, een 44-jarige Hagenaar is afgevoerd naar een ziekenhuis. Getuigen melden dat het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie, vertelt een politiewoordvoerder.

Het incident gebeurde in de Hulshorststraat, in de wijk Oostbroek. Hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn, is nog niet duidelijk. De politie is op zoek naar twee daders. Die zijn nog voortvluchtig. Het signalement van de daders is niet bekend.

Moord maaltijdkoerier gereconstrueerd op tv

De Rotterdamse politie hoopt dat een reconstructie in Opsporing Verzocht meer informatie oplevert over de moord op een 49-jarige maaltijdkoerier in maart. Behalve een reconstructie zijn dinsdag ook beelden van een beveiligingscamera te zien. Die hing in de buurt van het Cartagenapad, waar de steekpartij plaatsvond.

Het slachtoffer werd half maart zwaargewond aangetroffen op de Evenaar in de deelgemeente Prins Alexander. Kort daarna overleed hij. In de uren na het fatale incident - waarschijnlijk een beroving of een poging daartoe - werden twee verdachten aangehouden.

De verdachten zijn een man van 19 jaar en een van 24 jaar. Bij het doorzoeken van een kelderbox werd een vuurwapen aangetroffen. Eerder deze maand vond een nieuw sporenonderzoek plaats. De politie had aanwijzingen dat een van de verdachten een voorwerp, mogelijk een ander vuurwapen, in het water had gegooid.

[Primera División] Zevenklapper Barcelona, rentree Afellay

FC Barcelona heeft zich goed hersteld van de uitschakeling door Chelsea in de halve finale van de Champions League. De ploeg van trainer Pep Guardiola, die deze week bekendmaakte aan het einde van dit seizoen te vertrekken, boekte een 7-0 uitzege bij Rayo Vallecano. Ibrahim Afellay maakte zijn rentree na een zware knieblessure.

Afellay, die in september de banden in zijn linkerknie scheurde, kwam in de 73e minuut als vervanger van Sergio Busquets binnen de lijnen. Barcelona stond op dat moment met 4-0 voor door doelpunten van Lionel Messi, Seydou Keita, Pedro en een eigen goal van Roberto Correa.

In het laatste kwartier liep de score dankzij Thiago, Pedro en Messi verder op. Barcelona zorgt er met de overwinning voor dat Real Madrid het kampioensfeest minimaal tot woensdag moet uitstellen.

In Italië deed Udinese goede zaken met het oog op een Champions League-ticket. Door doelpunten van Antonio di Natale en Roberto Pereyra werd directe concurrent Lazio met 2-0 verslagen. Udinese staat vierde. De titelstrijd gaat tussen Juventus en AC Milan.

Verhoek: "We móeten nu zes punten halen"

FC Twente is door de nederlaag tegen Ajax gezakt naar de zesde plaats. Wesley Verhoek beseft dat de doelstelling nu simpel is. "We móeten gewoon zes punten halen in de laatste twee duels."

"Al een aantal weken roepen we dat we de resterende wedstrijden moeten winnen. Nu komen we er gewoon niet meer onderuit", sprak Verhoek tegen Goal.com. De buitenspeler mocht tegen Ajax de tweede helft meedoen, hij verving Willem Janssen.

Met Verhoek in de ploeg wist FC Twente via Leroy Fer gelijk te maken. "Na de 1-1 had ik echt het gevoel dat we gingen winnen. We zetten goed druk en creëerden kansen. Echt zonde dat we hier verliezen", aldus De Hagenaar. "Ik ben blij dat ik speelminuten kreeg en dat ik belangrijk kan zijn voor het team."

Twente speelt woensdagavond een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Vier dagen later is de laatste wedstrijd tegen VVV-Venlo (uit). Verhoek: "Het zou wel heel zuur zijn als we in de play-offs terechtkomen." De Tukkers staan nu één punt achter AZ en Heerenveen, drie achter PSV en vier achter Feyenoord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.