Omkoopschandaal Koninginnedag

Met Koninginnedag op zo'n kleedje in de brandende zon spulletjes verkopen, is niet mijn talent. Dat is meer het talent van mijn vriendin. Zij verkoopt zelfs nog een tv aan een blinde. Ik daarentegen heb helemaal niets met verkopen. Ik grijp dan ook meestal elke mogelijkheid aan om niet te hoeven gaan. "Volgens mij gaat het regenen, hoor", is elk jaar één van de argumenten waar ik mee probeer te scoren. Dit jaar zit dat er echter niet in, want dit jaar is er stralend mooi weer voorspeld voor Koninginnedag.

Dat het toevallig precies vandaag met Koninginnedag zulk mooi weer moet zijn, zet mij echter wel aan het denken. Dan neemt scepsis in mij de overhand. Dagenlang is het zeikweer en op de dag dat heel Nederland massaal de verjaardag van Juliana viert, schijnt opeens de zon. Nu begrijp ik ook beter waarom de regering Koninginnedag nooit heeft verplaatst naar 31 januari, de verjaardag van Beatrix. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het weer. Het is gewoon een politiek spel. De economische belangen zijn te groot. Ik ben benieuwd of de datum aangepast wordt zodra Willem aantreedt als koning van Oranje. Om nou te zeggen dat het op 27 april altijd mooi weer is geweest... Maar daar hebben ze in Nederland kennelijk iets op gevonden.

Koninginnedag 2012 staat in huize 7sloten dus in het teken van de vrijmarkt. Ook ik zal eraan moeten geloven, al krijg ik elk jaar één van de leukste taken toebedeeld. Die taakverdeling vindt op een volkomen natuurlijke wijze plaats. Zo is het elk jaar - als we dan toch gaan - mijn schone taak om op de dag voor 30 april een plekje bezet te houden waarop mijn vriendin een dag later in de brandende zon haar koopwaar tentoonspreidt. Dat doet de familie 7sloten in Emmen, het walhalla voor vrijmarkten in de noordelijke provincies. Volgens sommigen bezet Emmen na Utrecht en Amsterdam zelfs de derde stek in Nederland als het om de vrijmarkten gaat. Tienduizenden bezoekers schuifelen overdag langs de vele kramen en kleedjes. Niets voor mij.

Koninginnenacht in Emmen kent in de familie 7sloten een bijzondere traditie. Pa 7sloten stond elk jaar op de vrijmarkt, weer of geen weer. Samen met hem hield ik dan 'onze' plek bezet, vlak voor de dierentuin, want dat was volgens pa (Co voor intimi) de beste plek. Hij zat op 29 april de hele dag op hete kolen en reed met zijn auto 's middags dikwijls door het centrum om te checken of 'onze' plek nog wel vrij was. Die drang werd hem tegen vijf uur meestal te groot en daar trokken 'Martin en Co' de stad in met een aanhanger afgeladen met handel. Ja, ook mijn vader was dat talent toebedeeld.

Wat ik tijdens onze nachtelijke avonturen altijd het leukst heb gevonden, is de diversiteit aan mensen die je op straat tegenkomt. Je ontmoet en ziet de meest uiteenlopende types. Mensen uit het uitgaansleven, nachtbrakers, neuspeuteraars, politieagenten, zwervers, handelaren, krantenjongens en ook gajes. Daarmee krijgt koninginnenacht voor mij een soort cultstatus.

Meisjes van - ik schat - een jaar of 18 lopen dit jaar midden in de nacht bij nog geen 10 graden Celsius in kledij die niet zou misstaan op een zomerse dag midden in augustus. "Zouden ze het niet koud hebben?", vraag ik mij af. Het mag dit jaar dan 's nachts niet heel erg koud zijn geweest, maar om nou in een niemendalletje door de straten te paraderen, gaat mij net iets te ver. Niet dat ik mijn ogen er voor sluit, ik blijf wel een gezonde vent natuurlijk.

Het is allemaal de schuld van die weerbureaus. Die hebben het allemaal voorspeld! Je kunt het zo'n meisje van 18 dan ook niet kwalijk nemen dat ze zich 's avonds zo kleedt. Ontrafel ik hier nu een stukje 'weerspropaganda'? Jazeker! Misschien kun je je nog herinneren dat de strandtenten aan de Nederlandse kust woest waren op 'K. en Emmy', wanneer die weer eens een - na later bleek - onnodig weeralarm hadden afgekondigd. Winkeliers en eigenaren van strandpaviljoens liepen zo duizenden euro's mis.

Dat moet je op zo'n dag als Koninginnedag niet hebben. Dan kun je maar beter een florissanter beeld schetsen dan het in werkelijkheid is. Heel Nederland staat immers geld te verdienen op een kleedje en zo niet, dan zijn ze wel ergens aan het feesten. Een mooiweersvoorspelling is dus van landsbelang. Ruim anderhalve week geleden kondigde menig weerbureau al aan dat het droog zou blijven tijdens Koninginnedag, terwijl ze normaal nog geen 24 uur vooruit kunnen kijken. Gisteren voorspelden ze zelfs nog een felle zon, het moet niet veel gekker worden! Geen partij heb ik daar vragen over horen stellen in de Tweede Kamer, terwijl je Kamerleden bij het minst of geringste mis voorspelde weeralarm naar de interruptiemicrofoon ziet rennen.

Ik verdenk de Nederlandse regering ervan de weerbureaus opdracht te hebben gegeven om mooi weer te voorspellen. Niks onafhankelijk. Gewoon doen wat er verteld wordt en dan maar afwachten hoe het uitpakt. Met enige verbazing heb ik vandaag dan toch moeten constateren dat het inderdaad droog en zelfs uitermate zonnig is geweest. Zo droog en zonnig als door de weerbureaus is voorspeld.

Rest mij slechts één conclusie: zélfs de weergoden zijn omgekocht.