Massale pelikanensterfte voor kust Peru

Voor de noordkust van Peru heeft zich een massale pelikanensterfte voorgedaan. Op een kuststrook van zo'n 170 kilometer zijn in twee dagen tijd rond de twaalfhonderd dode pelikanen gevonden. Eerder deze maand werden in hetzelfde gebied al een kleine negenhonderd dode dolfijnen aangetroffen. De regering laat de massale sterfte onderzoeken.

Volgens het Peruaanse Zee-Instituut zijn niet alleen dode pelikanen, maar ook andere dode zeevogels gevonden. De plaatselijke autoriteiten zeiden dat ook in 1997 veel pelikanen en andere zeevogels in het gebied dood werden aangetroffen. Destijds werd geconcludeerd dat de massale sterfte het gevolg was van voedselgebrek. Er was toen nauwelijks ansjovis door toedoen van het meteorologische verschijnsel El Nino.

Wetenschappers hebben opdracht van de overheid om uit te zoeken wat tot de dood van de vele honderden dolfijnen en pelikanen heeft geleid. Het onderzoek spitst zich toe op twee mogelijke oorzaken. Door olieboringen komen geluidsgolven vrij die schadelijk voor de dolfijnen kunnen zijn. Er spoelden evenwel al dode dolfijnen aan voordat met de olieboringen in het gebied werd begonnen. Daarom wordt eerder gedacht aan een virus.