Leger springt steeds vaker bij in Nederland

Het leger helpt steeds vaker bij invallen, de observatie van criminelen en het zoeken naar vermisten. Door de missies in Irak en Afghanistan heeft defensie capaciteiten ontwikkeld die heel goed op straat in Nederland toepasbaar blijken, zegt Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif maandag in het Nederlands Dagblad.

Het zou gaan om capaciteiten die de politie en de brandweer niet hebben. Zo volgen specialisten van de landmacht en de marine de beweegpatronen van verdachten. Ook worden regelmatig onbemande observatievliegtuigen boven Nederland ingezet op verzoek van justitie of burgemeesters.

"Of je nu iemand zoekt die bermbommen maakt in Afghanistan, of iemand die branden sticht in Drenthe, de gedragspatronen en de data zijn eigenlijk gelijk", legt De Kruif uit. "Daarmee kunnen we de politie helpen om een pyromaan op te sporen."

De samenwerking met de politie heeft volgens hem de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In alle 25 veiligheidsregio's zitten tegenwoordig militairen die de hulpvragen van politie, justitie en burgemeesters omzetten in een aanbod van defensie.

Als voorbeeld wordt in de krant een actie van vorig jaar mei genoemd, waarbij in Venlo 4,5 miljoen euro in het huis van een Belgische drugshandelaar werd gevonden. De Belastingdienst vermoedde dat er geld was verstopt, maar kon niks vinden. Een zogenoemd Advanced Search Team van defensie ontdekte dat de binnen- en buitenmaten van het huis niet met elkaar klopten en vond uiteindelijk een geheime bergplaats achter een dubbele wand.