'Vijftien miljoen betaald voor kunst Scheringa'

Hans Melchers heeft voor zijn deel van de voormalige kunstcollectie van Dirk Scheringa vijftien miljoen euro betaald. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van een schrijven van de curatoren aan schuldeisers van DSB Beheer, waarin de kunstcollectie was ondergebracht.

Melchers kocht in maart ongeveer duizend van de ruim 1250 werken uit de failliete boedel van DSB Beheer. RTL Nieuws stelt dat de vijftien miljoen euro die Melchers voor de werken heeft betaald een koopje lijkt. Scheringa zou zijn kunstcollectie voor ruim veertig miljoen euro hebben verzekerd. De gevallen topman van de failliete DSB Bank zou zelf denken dat de kunstwerken voor eenderde tot de helft van de werkelijke waarde van eigenaar zijn gewisseld.

Melchers brengt de van Scheringa overgenomen collectie onder in het Gelderse Gorssel. Melchers vestigt een nieuw museum in de plaats tussen Deventer en Zutphen. De DSB-collectie, met werken van onder anderen Charley Toorop, Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Jan Bor en Carel Willink moet in het voorjaar van 2014 te zien zijn. Marisa Melchers, dochter van de ondernemer en kunsthistorica, gaat leiding geven aan het museum.