Kleine 190.000 treinreizigers naar Amsterdam

De NS heeft vooralsnog een kleine 190.000 reizigers naar Amsterdam vervoerd. Dat aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. Wel heeft de NS het idee dat de stroom mensen die Koninginnedag in Amsterdam vieren wat later op gang kwam, maar dat werd 's middags ingehaald.

Naar Eindhoven waren rond 16.00 uur ruim zestigduizend reizigers vervoerd. "Het is gezellig druk", aldus een NS-woordvoerder. De zegsman verwachtte dat in Eindhoven het hoogtepunt voorbij is in de aanvoer van feestgangers. Of dat voor Amsterdam ook geldt, kon een andere woordvoerder niet zeggen. "Het is mooi weer. Misschien dat mensen alsnog besluiten naar Amsterdam te gaan."

ProRail heeft op verschillende plekken extra mensen langs het spoor gezet om problemen te verhelpen. Ook staan extra locomotieven klaar om gestrande treinen verder te vervoeren. Zowel de extra mensen langs het spoor als de locomotieven hoefden nog niet te worden ingezet. "Alles verloopt nog steeds vlotjes."

Ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is vooralsnog erg tevreden over het verloop. Maandagochtend werden bij het Centraal Station in Amsterdam twee spoorlopers aangehouden en beboet, maar daarna hebben zich geen problemen meer voorgedaan met mensen op het spoor. "De sfeer is gezellig en beheerst", aldus een NS-woordvoerder.

De zegsvrouw van de NS denkt dat het mogelijk zo gemoedelijk verloopt door het alcoholverbod dat zondagavond inging en tot dinsdag 07.00 uur geldt. Daarnaast zijn extra mensen ingezet die reizigers kunnen helpen. De extra en verlengde treinen dragen misschien ook een steentje bij aan het goede humeur van de treinreizigers, denkt ze.

De verwachting is dat rond 20.00 uur, als alle feesten ten einde zijn, de grote uittocht uit Amsterdam begint. "Mogelijk gebeurt dat al eerder, omdat mensen een te grote drukte willen vermijden." De Amsterdamse politie meldde rond 16.30 uur dat de eerste bezoekers weer huiswaarts gaan. De uittocht uit Eindhoven begint vermoedelijk later op de avond.

De NS en de gemeente adviseren het Java-eiland te mijden. Het feest van Slam!FM daar is afgesloten, omdat het maximumaantal bezoekers is bereikt. Mensen die naar Amsterdam willen, krijgen het advies via Zuid te reizen. Vooralsnog zijn 53.000 reizigers via Zuid de hoofdstad ingegaan en 134.000 via Amsterdam Centraal.

Leiden, waar het erg druk is, is momenteel een aandachtspunt, aldus de NS. "Maar we hoeven nog geen actie te ondernemen daar." De politie riep mensen aan het eind van de middag wel op om niet meer naar Leiden te komen. De Garenmarkt, waar dj Armin van Buuren vanaf 20.00 uur optreedt, is overvol.