Suu Kyi legt toch eed in parlement af

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat toch de eed afleggen in het parlement. Zij en de overige in het parlement gekozen leden van haar Nationale Liga voor Democratie zullen dat woensdag doen, heeft zij laten weten. Suu Kyi zei maandag dat het conflict over de ambtseed is opgelost, maar gaf geen details.

Suu Kyi en de haren waren het niet eens met de formulering van de eed. Zij moeten daarin namelijk beloven dat zij de grondwet zullen beschermen, terwijl zij die veranderd willen hebben omdat de wet het leger te veel macht geeft. De NLD wil de grondwet wel 'respecteren'.

De NLD vindt de grondwet ondemocratisch, omdat hierin 25 procent van de parlementszetels wordt gereserveerd voor leden van de strijdkrachten die niet gekozen zijn. De grondwet zegt ook dat iemand geen president kan worden als hij of zij of iemand in de familie buitenlands staatsburger is. Dit betekent dat ook Suu Kyi wordt uitgesloten, omdat zij getrouwd was met een Brit en haar twee kinderen in het buitenland geboren zijn en niet in Myanmar wonen.


Suu Kyi legt toch eed in parlement af (Foto: Novum)